Jsou školní úkoly v první třídě příliš náročné?
Jak náročné vám připadají úkoly ve škole? V první třídě dostávali od pár cvičení denně po 1-2 stránky denně. A teď jsem zírala, že se mají ze dne na den naučit celou abecedu. Vím, že některé děti ji umí dřív, ale ne každý... Jasně, za rok budou vyjmenovaná slova, pořád se to bude stupňovat. Škola je snad daleko větší předěl než samotné narození miminka...😨
@ruzova_pastelka neučím (kromě nějakých občasných dohod a záskoků), ve školství se ale profesně pohybuji.
Jinak něco jsem napsala zjednodušeně, s něčím s tebou souhlasím, s jiným rozhodně ne. Ale to všechno by bylo na jinou debatu.
@ruzova_pastelka Tahle bije do očí, tím spíš od někoho, kdo tu píše, jak jsou v podstatě učitelé hloupí. Ale tak to máte společné s Nerudovou, která jako kandidátka na prezidentku několikrát mluvila o standarDě. To byla taky slušná ostuda...
@ruzova_pastelka Jedna technická: mimořádné nadání nerovná se všestranné nadání včetně sociálních interakcí. @eviicka má částečně pravdu - já bych nenazvala většinu mimořádně nadaných dětí sociálně pozadu, ale hodně z nich je prostě sociálně "mimo", je mezi nimi dokonce i spousta dětí s PAS - to bys ale, pokud, jak tvrdíš, máš problematiku mimořádně nadaných dětí zmáknutou, měla vědět. P.S. Mám 2 mimořádně nadané děti, jedna z nich je na tom sociálně nic moc, u druhé se to teprve časem ukáže - zatím je to tak na houpačce.
@ruzova_pastelka Priklanim se k nazoru, ze nadane dite ma nekde pridano a nekde ubrano. Muj otec a bratr byli nadani a socialne uplne nekde, tatka IQ vysoke a EQ teda nic moc, bracha sileny introvert - proste divnoch. Muj syn je nadane dite a teda socialni reakce k jeho 11 letum jsou uplne stejne jako jeho mladsi sestry, ktera ma 6. Syn me kamaradky - taky velmi nadane dite - socialni rekce taky jinde, rosteme z nich, on ani nezapada v kolektivu v bezne ZS. Muj syn je nastesti ve tride pro nadane deti, takze podobnych mimonu tam je mraky. Souhlasim s tim, ze nadane deti si nemaji s vrstevniky co rict, ale ne vzdy tihnou k tem starsim.
@ruzova_pastelka přijde mi, že to tam mají hrozně obecně.. já si prošla RVP nějaké ZŠ, odpovídá té naší, konkrétnější a tam už pochybuju, že předškolák nebo prvňák válí vyjmenovaná slova nebo pády podstatných jmen či časuje slovesa..
Ja se sem tematicky prilipnu, protoze jsem zrovna namichnuta na skolu :D
Dcera ve skolce byla velmi inteligentni dite, v prvni tride dostali super ucitelku, ktera je naucila mit skolu opravdu radi, cteni neumim hodnotit - preslabikovali vsechno, plynule necetli, ale chodili snad cela trida do skoly radi, co meli umet umeli, domaci ukoly prakticky nemeli (jen tu klasiku kazdy den cist)
Druha trida - naprosta katastrofa. ucitelka cerstve ze skoly rozhodnuta o nejakych ideach jak to ma vypadat. Deti cely rok nechapali co po nich chce, rodice (marne) rvali cely rok, ze vubec nevedi co se vlastne ve skole dela a jak na tom jejich deti jsou. Ukoly tvrdila ze dava a ze deti nosi hotove, ale ja doma za cely rok jedinny nevidela. Misto klasickeho cteni nahlas si cetli potichu a pak o prectenem debatovali. Matika -napsala jim cviceni z ucebnice na tabuli a deti meli pracovat samostatne. Akorat jim nikdy nic nevysvetlila. Kdyz nekdo neco nechapal, mel za ni prijit, ale byla u ni pry neustale takova fronta, ze to moc neslo.. Takze na konci druhe tridy znalosti identicke s prvni, ale k tomu zmatek v hlave
Treti trida - ucitelka ze druhe ukoncena, nova mlada, ale je na ne san. Nevi co si ma pocit s tim, ze pulka tridy je strasne pozadu a nemuze skocit hned na ucivo treti tridy. Chapu ji, ze ma tezkou pozici a nevi co s tim, ale resi to tak, ze je na deti jak san (nekolik deti ze zacalo bat chodit do skoly) a vali na ne praci domu. Kazdy den ukoly, mraky prikladu z matiky, cestina, prvouka vsechno. Museli jsme kvuli tomu rusit krouzky, protoze kazdy den to delame dele nez hodinu + pravidelne cteni. Z toho prichazi znechuceni ze skolnich osnov, kdy jedinne co ve druhe tride delali byla anglictina (jiny lektor), dcera se snazila, ucila pravidelne a vsechno umi. A oni letos vesme delaji uplne to same :-O nekde asi bude rozsireni, ale naprosto nepatrne a vlastne ani ja nechapu, proc jsme se tedy minuly rok tak snazili :/
Myslim, ze dobry ucitel by domu ukoly davat nemel (vyjma cteni) nebo metoda 1-2 na tyden nebo proste vic dni.. Na druhou stranu se tem ucitelum - jako se to stalo u nas - muze stat, ze prebiraji praci po nekom a pak je nutne dohnat behem 1 rocniku rocniky 2 a tam asi neni jina moznost. Stejne tak, kdyz je jen par deti treba trochu pozadu, tak se mi zda taky jako docela vhodna forma dat neco na doma .. Ale u nas je to tedy masakr :(

@eviicka Ty učíš, viď? Prosím, nastuduj si alespoň maličko problematiku mimořádně nadaných dětí. Pár ti jich rukama už určitě prošlo, statisticky budeš mít nějaké skoro v každém ročníku. To, že by mimořádně inteligentní děti (dospělí) byly sociálně pozadu je tradovaná pověra. Píšu to jako hlavní věc, protoze diskuse o školství je zábava, ale když učitelka věří mýtům o nadaných, tak to obvykle způsobuje nepochopení a potenciálně to může hodně ublížit. Je to naopak - mimořádně nadané děti bývají napřed i sociálně, proto mají problém zapadnout mezi své vrstevníky. Naopak si obvykle rozumí se staršími dětmi, které jsou na jejich úrovni. Samozřejmě je to komplikovaná problematika, ale moc ráda ti do zprávy pošlu zdroje, odkud čerpat.
A teď k tomu zbytku - průšvih je, že škol a dětí je plno, nadšenců tolik ne. A navíc nadšenec bez kompetencí často působí obrovské potíže. Ono málokterý obor stojí na "nadšení" to je dlouhodobě neudržitelné a vlastně to není ani zdravé (vede to k syndromu vyhoření) vycházet jen z tohohle zdroje. Z hlediska vyhoření je vlastně nadšení bez odpovídajícího zázemí, ohodnocení, kompetencí a podpory tím nejrizikovějším výchozím bodem.
S tou částí o počtu dětí na pedagoga plně souhlasím. Ale to se opět dostáváme k tomu, že to nemohou dělat jen nadšenci. Už teď je učitelů málo...
Myslím, že určitě žiju ve specifické sociální bublině, ale spíš tím, ze děti kolem nás chodí do různých typů škol nebo se i učí doma. Ale zase - neměla bys jako učitelka věřit spíš tomu, že škola je to, co děti posouvá vpřed a co má hlavní vliv na jejich úspěšnost? Že nejde ani tolik o "vstupní materiál", ale o to, co se s tím materiálem provede? Docela bych si přála, aby to tak učitelé měli... 🙂