Jsou školní úkoly v první třídě příliš náročné?
Jak náročné vám připadají úkoly ve škole? V první třídě dostávali od pár cvičení denně po 1-2 stránky denně. A teď jsem zírala, že se mají ze dne na den naučit celou abecedu. Vím, že některé děti ji umí dřív, ale ne každý... Jasně, za rok budou vyjmenovaná slova, pořád se to bude stupňovat. Škola je snad daleko větší předěl než samotné narození miminka...😨
@nupta dcerka má za tyto 4 dny přečíst z čítanky toto, je ve 2.třídě. Jako osobně se mi to nezdá moc. Já u toho vařila.
@ruzova_pastelka je to přímo hloupé. Nevím z jaké fakulty a kam jsi si chodila pro kredity zadarmo, ale na UJEPu bys je rozhodně nedostala.....
@ruzova_pastelka a ano, dotklo se mě, že mě považuješ za nějaký "neschopný odpad". Jak jsem psala, jednu VS už mám. A kromě toho mám vystudovany matematický gympl. A ne opravdu nechápu, proč bych na 1.stupni měla umět matematiku Matfyz. Já bych snad měla umět to, jak děti učit matematiku a ne hromadu vzorecku a definic. Vzhledem k tomu, ze mame v rodine řadu vysokoskolaku, tak vim, ze kazdy studuje svuj obor a ne vsechno. A treba s moji matematikou ma problem i muj bratr dopravni inzenyr.
Pojmenujme problém pravym jménem. PEDf není žádný odpad, ale chtějí po nás nesmyslné množství znalosti. Nás by měli učit, jak správně učit, ale právě te didaktiky je tam pramálo a studujeme si ji bokem na dalších kurzech....
Ale tady je takovým zvykem, že na školství je každý odborník, i když ho viděl jen z rychlíku...
Ještě si dovolím poznámku, když jsem viděla ty svoje Matfyzare, tak je mi naprosto jasné, že 1.stupen by nevystudovali - ať už hudebka, telocvik nebo třeba i český jazyk. Ono ke studiu je např. potřeba i vyjádření logopeda. A přesto si jejich studia a znalostvelice vážím a ani na vteřinu by mě nenapadlo něci studium dehonestovat.
@ruzova_pastelka StandarD. StandarT by bylo několik vlajek. To jen na okraj.
@veronikav31 na 4 dny toho hodně není. Pokud k tomu není hromada dalších úkolů. Úkolem první a druhe třídy je číst, psát a počítat. Každý den, pořád dokola. Tohle máš vlastně půl stránky na den. To mi nepřijde nijak prehnane.
@bara88 úkoly na víkendy nedávám, ale trvám na tom, aby děti cetly každý den. A apeluji na rodiče, že je fajn každý den něco napsat a spočítat. Ne hory, ale každý den trosku. Říkám jim, že vím, že je to dřina (a vím, mám 3 kousky), ale že se jim ta dřina vyplatí. Že to, co do nich dnes vlozi, se jim v budoucnu stonasobne vrátí.
@bara88 Ja tedy ukoly pres vikendy taky moc nedavam, ale presne jako ilone - doporucuji kazdodenni cteni (i o prazdninach), plus procvicovani toho, co jim nejde.
Moje vlastni deti (mam taky 3) musi cist kazdy den, kazdy den cvici na klavir, prostredni cvici kazdy den anglicka slovicka (nema takovou pamet jako starsi syn, musi drit, ale potom ma vysledky krasne), s nejmladsi cvicim kazdy den logopedii (jinak dohromady se vsemi tremi jedu kazdodenni logo uz sedmym rokem 🙂))), nejmensi je ted v 1. tride, takze opet kazdy den cteni nahlas- ja v tom vidim vklad do nich a jejich budoucnosti. PS: cteni a logo jedeme i o velkych prazdkach, plus 2x tydne musi hrat na klavir, aby nezapomneli. Pruda to pro me je, ale delam to pro ne.
@ilone 4 řádky pisanky napsat+úkol z matematiky, toť vše. Víc toho nedostali,ale toto je u nás skoro každý den
@ilone je prosím rozdíl číst nahlas a potichu? Dcera je ve třetí třídě, čte dost, ale nechce číst nahlas 🤷🏻♀️
@veroniquecz já jsem uč. na 1.stupni a přimlouvám se za hlasité i tiché čtení. Pokud se to děti v tomto věku nenaučí, tak např.se později zadrhávají nebo čtou nejistě, stydí se. Tomu se dá tréninkem hlasitého čtení předejít. Aspoň takové mám zkušenosti. Nemusí to být několik stran denně, ale třeba 1-2 ve 3.třídě mi přijde v poho (sama mám třeťáka) a výsledky se rychle dostaví. 🙂
@ruzova_pastelka moje osobní zkušenost-mám učitelství druhý stupeň ZŠ, v ročníku nás bylo cca deset a já byla jediná, která tam nešla z víceletého gymplu. Takže si nemyslím, že chodí na učitelské obory "odpad" a už vůbec ne na 1. stupeň, kde ta náročnost na všestranost je veliká.
Jo neučitelské obory na pdf (taky jeden mám vystudovaný) to je jiná liga...
@veroniquecz číst určitě tak i tak. Ale uprednostnovat zpočátku to hlasitě. Máš možnost korigovat případně chyby. A je to i lepší na porozumění a soustředění.
Maminky, teď prosím o upřímnost, kdo z Vás dělal s dětmi i jako předškoláky úkoly pro ně? Nemyslím jen vymalovanky, ale třeba přiřazování stínů,najít rozdíly v obrázcích apd.? Já ač máme menší děti,tak jsem starší a opravdu si všímám toho, že rodiče raději dětem dají mobil s hrami nebo pustí tv místo toho,aby s nimi mluvily,učili je.a pak se děti nesoustředí na jakýkoliv úkol, neznají je. Tyto úkoly se dělají ve školkách též,ale je to školka od školky, někde dělají někde ne, ale v rodině je to hlavní.děti se specifickými potřebami jsou něco jiného.
@lucisuska děkuji 🍀
@ilone díky 🍀
@ruzova_pastelka jak mas staré dítko? Protože napsat, že učivo první až třetí třídy zvládne 4 leťák je trochu mimo.
@veronikav31 my ano, ale dceru to bavilo, jinak bysme to nedělali.
@ruzova_pastelka a to co vše kritizujes, to je chyba učitelky, mám úplně jinou zkušenost.
@veronikav31 Tyhle úkoly se dají dělat adekvátní formou s dětmi každého věku. Nemusíš mít sešit, ale stačí se v běžném životě dívat kolem sebe a naučit to i dítě.
Malá má necelé 3 roky a formou zábavy děláme různé přiřazování, hledání něčeho na obrázku, rozdíly atd. Ať už při vytahování myčky, vyskládání nákupu, sbírání kde čeho venku, rozdělování velkých a malých aut na parkovišti atd.
@veronikav31 ono záleží jak to děti baví, teď mám syna v první třídě a toto jsme dělali/dělal sám opravdu hodně. Ale bavilo ho to, chtěl to. Zase třeba se čtením pohádek to ve školkovém věku byla bída, nebavilo ho poslouchat a pokud jo, pořád stejnou dokola (třeba měsíc). Až teď kolem 7. roku to je pestřejší i tak ale má raději ty co zná.
Takže chápu, že když je dítě, které to nebere, je to složitější.
@oveckaluky A to ani není jediná hrubka, co tam je. Zkusíš najít i ty ostatní? 😀😀😀
@ilone Hele, rozebírat to do detailů nemá smysl. Bude tě to jen víc urážet. Je fakt, který prostě nelze popřít, že učitelství prostě nechodí studovat špička ročníku. A pointa mého příspěvku je v tom, že je to problém. Učitelství má už dlouhou dobu velmi mizernou pověst a asi se obě shodneme na tom, že to není dobře.
Mám ale jiný návrh na diskusi. Co takhle abys zkusila sama pojmenovat, jaké jsou příčiny mizerného stavu našeho školství? Protože ať se ti to líbí nebo ne, tak kvalita učitelů (a s tím přímo související kvalita absolventů a studentů pedagogiky) bude na jedné z prvních příček...
@eviicka my dostali při jedné dětské akci obrázkové čtení, oba dva to bavilo, tak mají doma několik knížek.
@michaela666 to já vím,že se dají dělat adekvátně věku,ale někteří rodiče raději dětem pustí pohádky na tv než s dětmi spolupracovat, toto je dle mě příprava na školku, školu.
@eviicka Je mi to líto, ale nic z toho, co uvádíš, není kritérium kvality. To bychom se musely bavit o úplně jiných věcech (srovnávací žebříčky, počty přijatých/přihlášených, ale ještě lépe třeba o výsledcích žáků, jejich úspěchů v přijímacím řízení na kvalitní zahraniční školy, výsledků v mezinárodně srovnatelných testech - např. IB apod.). Ale ono je to vlastně jedno - jak už jsem psala, nemůžeme si tvrdit, jak je studium pedagogiky náročné/prestižní apod, za situace, kterou tu máme. Naše školství není v dobrém stavu. A kvalita pedagogů je spolu s financemi (oboje je úzce propojené) první věcí, která v každé z těch diskusí zaznívá.
@veroniquecz Moje dítě je mimořádně nadané, to by v některých oblastech zvládlo i učivo třetí třídy 😀 A je jí skoro 5.
Ale vidím i její spolužáčky (nenadané) ze soukromého školství a ty požadavky mě prostě šokovaly svou jednoduchostí. Procházela jsem si pak i učebnice a domácí úkoly pro třeťáčky, abych se ujistila, že to chápu správně a zatím jsem názor nezměnila. Pokud tohle má být výsledek 3 let ve státní škole, tak to je prostě málo. Já sama si ze školy pamatuju naprosto dokonale výhled z okna a dlouhé hodiny nudy. A teď mi ty vzpomínky začínají dávat větší smysl...
@ruzova_pastelka nechci psát romány, takže stručně.
Do školství a na peďák nikdy nepůjde špička z ročníku, protože to je práce pro nadšence, ne pro lidi co honí kariéru, či mají potenciál být výborní odborníci jinde (ani bych takové učitele nechtěla, neboť tito výjimečně inteligentní lidé bývají většinou sociálně slabší, což je u pedagogů základní kompetence), finančně uz to je dnešní době není až tak hrozné.
Problém současného školství vidím hlavně v množství žáků na jednoho učitele. To je základ od kterého se odvíjí vše. To ostatní už je o jednotlivých lidech/nadřízených/zřizovatel. Problém dvě je, že špatného pedagoga se vedení jen tak nezbaví, a když není motivace finanční, tak je to patová situace (zákoník práce).
Co se týká tebe, tak myslím že na jiných diskuzích už jsi nejednou zmiňovala, že tvoje dítě (a myslím že i děti v tvé sociální bublině) jsou mimořádně nadané. Takže tvoje zkušenosti zkrátka nemohou reflektovat běžný život napříč populací a sociálními vrstvami.

@nupta jaké to jsou stránky v čítance? A4,A5?