Jsou školní úkoly v první třídě příliš náročné?
Jak náročné vám připadají úkoly ve škole? V první třídě dostávali od pár cvičení denně po 1-2 stránky denně. A teď jsem zírala, že se mají ze dne na den naučit celou abecedu. Vím, že některé děti ji umí dřív, ale ne každý... Jasně, za rok budou vyjmenovaná slova, pořád se to bude stupňovat. Škola je snad daleko větší předěl než samotné narození miminka...😨
@merope Co je to standart? U nás to byl standart za komunismu? Třeba ve VB je standart, že 5 leté děti umí číst. Celý populační ročník, ne ti nadaní. Pokud chceme být konkurenceschopná země, ta "vzdělanostní ekonomika", tak opravdu není možné, aby u nás děti měly v šesti/sedmi letech problém s abecedou...
Což ale nic nemění na tom, že postup učitelky ze zakladatelčina příspěvku je velmi pochybný. Zkoušet děti v první třídě (vůbec je známkovat), nutit je, aby se učili "nesmysly" z paměti, nedat nástroje, jak to zvládnout a hodit to na rodiče, nediferencovat mezi dětmi, nevyužívat jejich rozdílnosti v dovednostech apod. je blbě. Ukazuje to na značnou učitelskou neschopnost.
Je to vlastně krásná ukázka toho, co je s naším školstvím špatně - učí se biflováním, trestají se chyby, trvá se na pitomostech, které děti odrazují od učení (správné pořadí písmenek), učí se drilem a výhružkami (špatnou známkou) ne radostí z objevování a poznávání. A zároveň je to zoufale pozadu (oproti světu) a penzum znalostí a dovedností neodpovídá tomu, co budou děti jednou v propojené celosvětové ekonomice potřebovat...
@ruzova_pastelka Budeme to s paní učitelkou muset vydržet a ona s námi... Pro nás je na škodu, že mezi dětmi je velký věkový rozdíl.
@merope dcera chodila do družiny, v rámci školy pak měla v 1.tride sportovky, to si je učitel vyzvedával hodinu po obědě z družiny, pak šla na 40 minut znovu do družiny a šla na angličtinu,ze školy odcházela v 17h, došla domů (přes zimu jsem jí chodila naproti,jinak chodila sama)a úkoly udělala až doma, takže okolo 17.30h.Bylo to 1x týdně tak to šlo.
@merope já bych spíš řekla, že české školství bohužel vůbec není připraveno na běžně chytré, bystré děti - učivo 1. třídy podle mě zvládne i průměrně chytré 4leté dítě, ale stále se jede podle těch nejpomalejších a dělá se z ostatních, jakoby bylo kdoví jak zbytečně napřed. Syn šel v 6 letech, je nejmladší ve třídě. Ale protože je to ten typ, co ho nebaví hraní, ale technická stránka věci, logické úkoly, učí se prostě na první zmínku. Fakt jsem ho nebiflovala abecedu nebo anglická slovíčka od 2 let, to se neboj. 😀 Ale přesto to ví - říkali jsme si, na co jaké slovo začíná, když se na to zeptal, ukazovali jsme si na hodinách, kdy bude poledne, kdy někam půjdeme...pochopil vše (bohužel nebo bohudík?) hned. Což si myslím, že je běžné ty děti tak nějak připravit na chod světa už před školou. A ne jen říkat "na to jsi malý, co bys dělal v 1. třídě". Takže se spíš divím, že někdo po měsíci 2. třídy hledí jak puk, že by dítě mělo umět abecedu nebo hodiny. Btw. Ve škole se všechno opakuje a učí tisíckrát, takže spíš tohle je vytržené z kontextu a podané, že se to mají naučit nazpaměť ze dne na den. 🤷♀️
@prejeta_zaba záleží na učitelce a to hodně.. frajerka, co měla kluka 1.-3. třída nám to takhle přesně pálila ze dne na den, aniž by to s dětma prošla nebo jim to vysvětlila.. třeba vyjmenovaná slova byla fakt peklo.. nejdřív jsme museli googlit, co vlastně co znamená a jak to vypadá a pak ho to biflovat nazpaměť, aniž by ze školy alespoň tušil... ze dne na den.. a takhle fakt abeceda, hodiny, všechno.. a kluk teda není studijní typ, o traktorech a zemědělství ví snad všechno, ale třeba abeceda mu byla fakt dost u zadele.. holka ta má učitelku anděla a s ní se vlastně vůbec není potřeba učit, umí všechno ze školy, učitelka s nima fakt maká a je ten rozdíl mezi dvěma kantorkama fakt hodně vidět, za mě až neskutečný rozdíl
@ruzova_pastelka Jestli myslíš VB jako Velká Británie, tak by mě pak zajímalo, kdy to ta holka, co ji znám a co chodila dva roky do primary v Londýně a pak od 6 let nastoupila do školy v ČR, vlastně tedy zapomněla. Uznávám, byl covid, mohla to zapomenout při něm.
@prejeta_zaba Co je přesně to "učivo 1. třídy"? Doporučuji si projít RVP výstupy po 3. třídě a ne, tohle z velké většiny 4 leté dítě nedá. Jenže ve škole se typicky bazíruje na pitomostech kolem a na půlku z toho se zapomíná. Tak třeba v češtině po 3. třídě má dítě pečlivě vyslovovat, opravovat nedbalou výslovnost, v krátkých mluvených projevech má umět správně dýchat, volit vhodné tempo řeči, na základě vlastních zážitků má umět vytvořit krátký mluvený projev, má umět vyprávět příběh podle obrázků.
@merope To tedy naprosto netuším, ale tohle je dost obecná informace, co se dá snadno vygooglit 🙂
Možná tedy bazíruješ na tom "umí číst", to pro každého znamená něco jiného. Zcela zvládnuté čtení má mnohdy až poměrně velké dítě.Tak co třeba to formulovat jako "začínají číst".
Syn se učí třetí písmeno. Měli A, E, O. Co je to za školu, že celou abecedu se mají naučit doma? Proboha 😳 domácí úkoly jsou zatím tak snadné, že i v přípravce v MŠ měli obtížnější.
@merope Tak jsem udělala, co jsi navrhovala žabě a prošla jsem si (zběžně) to RVP. A jestli tohle jsou požadavky na konci třetí třídy, tak to je tedy fakt hustý. Protože si s klidem dovolím tvrdit, že moje skoro pětileté dítě by zvládlo většinu z nich. Jasně, že zatím ne úplně všechno, ale v těch šesti už tohle dá s přehledem. Tak tím se můj názor na český školní systém tedy výrazně posunul směrem k horšímu... No nic, tenhle šok budu asi ještě chvíli rozdýchávat 😀
@ruzova_pastelka schválně pošli, co jsi kde četla, to mě zajímá.. koukám na to taky, mám aktuálně třeťačku, tak jsem si to prošla pro zajímavost a opravdu si nemyslím, že by to 6leté dítě v pohodě dalo
@dashyyy https://www.msmt.cz/vzdelavani/zakladni-vzdelav...
Měl by to být hned ten první odkaz (pdf).
To jsem četla já. Myslíš, že je i jiná varianta?
A jo, pokud chodí do kvalitní MŠ, která děti opravdu vzdělává a ne jen hlídá (což s 14 dětmi na 1 pedagoga nebo kolik že to je teď nelze) a rodiče se mu přiměřeně v senzitivních obdobích věnují, tak to průměrné dítě musí dát nejpozději na konci prvni třídy. Věřím, že u nás nedá. Ale to je právě to, co kritizuju.
@dashyyy Moje dítě je nadané, tam je to rychlejší, ale že takhle vypadá "úspěšný končící třeťák", to beru jako slušný kulturní šok, to bych skutečně čekala u průměrného dítěte maximálně končícího první třídu. Maximálně...
@merope nemám v plánu si procházet RVP a nejsem z oboru, ale to co píšeš chtějí po dětech u zápisu. Nejsou to plány pro nějakou speciální školu? Jakože výstup po 3. třídě z češtiny je, že by dítě mělo pečlivě vyslovovat, jo? A tuším, že za pár let už ani to..technologie jdou vpřed, ale rozumově se vracíme k opicím. 🤦♀️🐒 A ještě si rodiče budou stěžovat, jak toho chtějí po chuděrkách moc.
@prejeta_zaba @ruzova_pastelka Zajímavé, zpravidla jsem měla pocit, že děti na ZŠ s tím projevem spíše mívají problémy.
Tak jsme se těšili na volné čtyři dny, jak si užijeme, ale nečekali jsme nálož úkolů... =-(
Z češtiny 2 celé stránky - jedna psaní, druhá nějaké úkoly v čítance, matika jen dvě cvičení, ale trochu těžší. A jako bonus oprava domácího úkolu - písanka. Já vím, že nepíše tak hezky, ale já ho ještě za ten úkol chválila, jak se mu některé řádky povedly. A on to chudák musí přepsat... =-( Jak dětem znechutit vzdělávání...
Úkolům zdar a doufám, že se tu příští týden nebudu muset vypisovat z nějakých dalších dobře míněných nápadů synovi učitelky.
@nupta Ehm... skoro bych tomu věnovala hodinu a co za tu hodinu nestihne, tak bych napsala omluvenku, že to prostě nestihl. My třeba odjíždíme na celé 4 dny pryč a víc jak hodinu z toho bych škole věnovat vyloženě odmítla. Max bych s sebou vzala nějakou hezkou oblíbenou knížku na čtení a tu četla a nechala ho napsat pohled babičce či někomu jinému.
Domácí úkoly nemají rodině zasahovat do programu a rozhodně není cílem naučit dítě nosit si práci domů. Ony ty diskuse o domácích úkolech dost souvisí s tím, že zatímco v devadesátkách a ještě chvíli po roce 2000 bylo prostě normální, že běžný lépe placený pracovní úvazek znamenal práci minimálně 10 hodin denně, non-stop dostupnost na mobilu a co nestihnu v práci, to si vezmu na víkend, tak teď už je normální, že si všichni uvědomují nutnost odpočinku a zvýšené produktivity (v pracovní době) při kvalitním odpočinku. A to platí jak pro vrcholné manažery, tak pro děti. V poslední době se o tohle začínají rvát i doktoři a já jim neskutečně fandím.
Nejsem přímo odpůrce domácích úkolů, koneckonců teď jsme nějaké dostali i ve školce ve 4,5 letech, ale je to dobrovolná kreativní činnost, na kterou se sama moc těším a nejspíše kvůli ní potáhnu na dovolenou (v pátek jsme si vzali dovolenou) tavnou pistoli (ale máme na to 14 dní). Ale vnímám velký rozdíl mezi: "Přečtěte si alespoň 5 stránek z oblíbené knížky a nachystejte si o tom povídání o 5 větách a napište si 5 slov, které to vystihují." a tím úkolem, co jste dostali vy.
Držím palce, tohle začíná být skoro na to se za syna postavit a začít trvat na tom, že pokud mají denně úkoly na hodinu, mají mít aspoň možnost si je udělat v družině. Nejde mít večer společný čas a trávit jej jen a pouze prací (sama jsem se teď učila na státnice a vidím, jak je devastující to, že i po vyzvednutí syna ze školky jsem ležela v učebnicích - a to jen chvíli) a ještě současně sebrat i "posvátný" čas 4 dní volna, kdy by rodina měla jet dělat "úkoly" z prvouky a vlastivědy - vyrazit někam do přírody, poznávat stromy, památky v ČR a podobně.
@merope Já to asi nemám potřebu víc rozvádět (můžeme, jestli chceš ty), ale máš špatný pocit. A pokud nemáš, pokud je tohle realita běžných státních škol, tak to je dost blbý... A chci, aby byla jasná jedna věc - to není problém těch dětí, co tam chodí. Ty nejsou hloupější ani horší. To je problém státu - škol, systému a učitelů... Toho, že už desítky let chodí na pedagogické fakulty ti středoškoláci, kteří ještě jakžtakž dokážou dostudovat, ale jsou to nejslabší potenciální vysokoškoláci z ročníku; podfinancování; nekompetentního řízení a absence jakékoliv vize. Že je to u nás blbý jsem věděla, ale tohle je takový hmatatelný důkaz, ukázka, že je to až takhle blbý...
@nupta tak je pravda, že takhle navalit úkoly je přehnané. Takovéto množství u nás většinou mají, pokud týden chybí. Jinak 1-2 cvičení, přečíst něco velikosti článku, něco donést... Nemají ve třídě někoho extrémně pomalého, kvůli kterému učitelka nestihne probrat, co by chtěla? Nebo to je nějaká, co si něco kompenzuje? Na třídních schůzkách bych se normálně slušně přede všemi ozvala. Že množství úkolů ti přijde neadekvátní, v jiných školách nemají ani třetinu a bohužel dělat 2 hodiny úkoly je pro děti naprosto demotivujici. Ať ti vysvětlí, proč o dělá a jestli by s tím mohla nějak pracovat.
@nupta Nečetla jsem úplně vše, ale podle tohohle popisu mi snad přijde, že ve škole s nimi učitelka nic nedělá a dává vám to za úkol na doma. 🙈
Ja kdyz chci, aby se moji zaci naucili neco nazpamet (nasobilkove rady, abeceda, slovni druhy apod.) - jedu to s nimi kazdy den v ramci hodiny. Abecedu jsme si vzdycky zazpivali. Jsme ve treti tride a cely minuly rok jsme se ucili slovni druhy-ted mi to bez problemu reknou. V tento rok jedeme anglickou abecedu - skutecne kazdou hodinu si ji zpivame a cteme pismenka, az to budeme umet, jdeme na hlaskovani slov. Tento rok nas cekaji vyjmenovana slova, padove otazky - budu to delat stejne. Ja ani basnicky zpameti nedavam - nemusim to, i kdyz vim, ze je to dobry trenink mozku.
@ruzova_pastelka koukám, že jsi se pasovala do role odborníka na pedagogickou fakultu. Doporučuji si tím studiem nejprve projít a pak hodnotit. Píšu konkrétně o 1.stupni. Nechápu, jak si můžeš dovolit tohle vůbec napsat 🤨. Aktuálně jsem před statnicema, je to moje druhá vysoká škola (a můžeš být v klidu i tu první jsem dokončila s titulem) a rozhodne to není žádný obor pro "blbce". Musíme umět ze všeho téměř všechno a k tomu ještě výchovy. Např. matematika je na úrovni Matfyz a měla jsem velky problém sehnat někoho na doučování. Nakonec právě dva absolventy Matfyz, kteří mi řekli, že toto se neučí ani oni, že i pro ně toto byla dobrovolná nadstavba. Takže si nejdřív zjistí relevantní informace a pak vypouštěj do světa tyhle blbosti.
@ilone Toto se me taky dotklo. Ja jsem byla na gymplu premiantka, maturovala jsem z matiky a fyziky - cela maturita za 1, i jsem se dostala na Matfyz. Vybrala jsem si 1. stupen (podle moji maminky a babicky). Pro me to tak narocne studium nebylo, protoze jsem byla vlastne od mala na ucitelstvi pripravovana pomoci krouzku, taky jsem typ, ktery sice nicim nevynikal, ale vsechny predmety mu proste sly. A presne -museli jsme umet vsechno, to byla skala vsech predmetu az po umelecke a sportovni - zadarmo to nedavali. Muj bracha je taky ucitel, na vyssim stupni, hodne chytry clovek - postupne si dodelal 4 kombinace: ma Dejepis, Matematiku, Chemii, Fyziku (myslim, ze jsou to narocne predmety, navic je umi detem vysvetlit)-ma neuveritelny prehled. Mi kolegove jsou taky velmi chytri a sikovni lide - kreativni, pracoviti. Takze tvrzeni, ze na pajdak chodi ti nejhorsi, neni pravda. Jo par blbkyn v mem okoli dostudovalo, to zas jsem se divila i ja, ale nastesti treba neuci 🙂)))
@ilone Je mi líto, že se tě to dotklo. Není společensky vhodné to říkat, to chápu. Ale myslím si to.
Podívej, my jsme na VŠ chodili k vám na fakultu (pokud jde tedy o pedagogickou fakultu na UK) pro kredity zadarmo, když jsme chtěli stipendium. Vím, jak tam studium vypadá. A vím taky, že si studenti stěžovali na náročnost, i když objektivně to opravdu náročné nebylo. Ale to je právě to ono - pro ty, kteří tam chodí, je to maximum jejich možností. Vlastně tím potvrzuješ, co píšu...
@drzticka81 Ono to studium 1. stupně mi přijde dost "výběrové", ale jinak fakt peďák byl vždycky braný spíše jako ta škola, co "bere vše, udělá vše" ☹. Že je to špatně, to víme asi všichni. Ale co s tím? A je super, že aspoň prvostupňoví učitelé v průměru jsou zjevně ti lepší.
@drzticka81 Vím, že jde o třaskavé téma a nevylučuji, že existují i opravdu schopní středoškoláci, co peďák studují. Ale většina premiantů jde jinam. Těch nadšených duší pár je. Ale maličko, ne dost, ne tolik, kolik potřebujeme.

@konidana Jako ani ti, co tam zůstávají po třetí hodině? My to vždy mívali tak, že kdo byl jen do tří, ten tam úkoly dělat nesměl, ale kdo je tam až do pěti hodin do pozdního odpoledne? Kdy je jako pak mají dělat? Zvláště pokud ještě někam dojíždí.