icon

Mají učitelky někdy averzi na určité děti?

dc282308
16. pro 2022

Mám takový zvláštní dotaz, hrozně by mě zajímalo, jestli učitelky ve škole cítí i nějakou nesympatii, a nebo naopak preferenci vůči některým dětem. Myslela jsem si, že jsou vždy 100% neutrální. Nebo by to alespoň mělo tak vypadat.
Už od nástupu do 1. třídy mám pocit, že našeho syna nemá jeho třídní učitelka zrovna v lásce. Ještě není ani první pololetí za ním a už dostal několikrát známku 4, 5. Přestože má podezření na nějakou poruchu, šli jsme do PPP. Všechno jsme splnili. A stejně dostává špatné známky. Syn mi už několikrát řekl, že ho nemá ráda, a když se ho zeptám, proč si to myslí, tak řekne, že to tak je. Že se na něj nikdy neusměje, že mu říká jen věci co dělá špatně. Zatím se ještě nestalo, že by vystavila jeho výrobek, obrázek, nebo psaní. Dnes celá třída jela na výlet a on nemohl, šel do vedlejší třídy, kvůli tomu, že na posledním výletě nestihl vystoupit z šaliny. Asistentka jim onemocněla a učitelka řekla, že ho prostě nebere. Podle mě je to jen zámiňka a nemá ho jednoduše ráda, ale je to profík, a tak by se jí to stávat nemělo, ne?

Strana
z6
michaela_2
17. pro 2022

@somalicats rozumím. Ale prave proto píšu o možnosti sportovní třídy, kde efektivně funguje spolupráce mezi učitelem a trenéry a děti NEDĚLAJÍ domácí přípravu po večerech.
Trénink nejde na úkor učení.

Pokud je chlapeček do sportu nadšený, rozhodně bych mu jej v této situaci nebrala! 🙈

mydlova
17. pro 2022

@michaela_2 k čemu mu bude, že bude umět běhat za míčem, když v první třídě propadá a nezvládne jít do druhé třídy ? 🤦🏼‍♀️ Ať ho daji zpátky do školky, ať se mu denně věnují, cvičí. Jeden krát za týden sport. Ale co z něho bude, když se nedokáže ani podepsat..?

drep
18. pro 2022

@michaela_2 já jsem teda ta poslední kdo by někoho odrazoval od sportu. Ale: každodenní trénink teda nepovažuju ani za nic zdravého pro šestileté dítě, ale hlavně, pokud mimojiné kvůli tomu nezvládá školu, tak je to prostě kravina. 99% lidí se bude živit tím, co se naučí ve škole, nikoliv sportem (se mnou na áru pracují dva kluci, co byli nominovaní do olympijské reprezentace, ale vybrali si studium medicíny s vědomím, že to je narozdíl od sportu vždycky uživí).

somalicats
18. pro 2022

@michaela_2 To si dost dobre neumim predstavit. Vzhledem k tomu, ze mam jednu dceru jiz dospelou a dalsi dve jsou aktualne na prvnim stupni, tak bud je ta "sportovni" trida osizena co se vyuky tyce (a to se na me nezlob, ale to ja povazuju za zasadni na rozdil od kopani do micudy nebo hrani hokeje), nebo maji vyuku v plnem rozsahu a pak je ten trenink navic a v tu chvili uz zatezujici. Krome toho, kdyz pominu zdravotni aspekty (nic proti sportu jako takovemu, moje deti taky sportuji, ale umerne jejich veku), tak znova - dite se suspektni poruchou uceni a na skolu nedozrale bude to ucivo zvladat stejne spatne kdekoli, pokud se s nim nebude doma pracovat nad ramec toho, co doma pro pripravu delaji deti na skolu zrale. Vi., o cem pisu.

antoinet
18. pro 2022

Existuje jeden obrovský blud, kterému propadají rodiče dětí s horší koncentrací či přímo ADHD, a to, že dítě potřebuje vybít. Neklidné děti se potřebují především naučit zklidnit a zkoncentrovat. Aktivita je budí k další aktivitě. Takže takové dítě má po škole radši skládat puzzle než hrát florbal.
Je třeba pevný denní režim, úplně vynechat PC hry apod., televizi eliminovat třeba jen na večerníček, brzká večeře, v 7 v posteli, pohádka, spát.
Je to o prioritách a ty musíte stanovit vy, ne dítě.
Důsledky chybných rozhodnutí vidíte v přímém přenosu a nepřipuštění na výlet je jen špička ledovce.

dc282308
autor
18. pro 2022

Dobre, beru si to k srdci, ono to je i pro nas organizacne a logisticky narocne, mame jeste jednoho mladsiho syna, ktery taky hraje, ale je mu staci jen fotbal. Ale jak to mam udelat citlive vuci nemu? Vim, ze bude strasne zklamany. Kdyz mu vysvetlim opravdovy duvod, tak k te skole zaujme jeste horsi postoj. Zatim si neuvedomuje, jak moc dulezite je vzdelani.

konidana
18. pro 2022

@dc282308
@dc282308 tady z tech stripku se neda m9c c3lkove soudit a hodnotit.... ver hlavne sve intuici, ty vis co je pro tve dite nejlepsi, co na nej plati. Ta osobni schuzka ve skole je nutna. Kolikrat se plno bedorozumneni z mailu jednoduse vyjasni. Zalezi tedy strasne na konkretnim cloveku. Take jsem si s novou mladou uc.nesedla po mailech, ale po osobnim setkani super. Tedy mam i opacnou zkusenost, ale to tak proste prijde...
Motivace do skoly.... to je na roman u nas. Syn do skoly nechtel, úkoly delat nechce, ucit se nevude protoze vse umi. 🙄🤣... on mel nastesti na prvnim stupni úplně super ucitelky ktere ho umely motivovat mnohem lip nez ja, takze aspon ve skole se snazil. Doma nula nic. Nic moc ucitelky mela dcera, ale tam se to zas kompenzovalo tim, ze ona je ve skole dost samostatna, chytra atd.takove bezproblemove dite...
U vas, pokud si fakt nesedl s ucitelkou, by mozna stacilo pretazeni do jine tridy k jine ucitelce. To se proste stane, ze si dva lidi nesednou... Domaci pripravu brat s rozumem,aby neco obcas delal, ale zas to uplne hrotit pres mrtvoly fakt nema cenu.

Kolikrát jsem proste rekla ... fajn je to tvuj ukol. Nemusis ho prepisovat, nech si tam ty chyby a bud ho odevzdej nebo ho neodevdej a s ucitelkou si to vyrid. Hodina psaní 1 radku v pisance, hodina revu a vzteku, ze mu to nejde a dekat to nebude, nakonec to vztejke propichal tuzkou, zmackal do kulicky a zahodil.... to fakt nema smyst dal ten den resit. Jeho skvela učitelka toto chapala, kdyz jsme se o domaci priprave bavily po tridni schuzce

konidana
18. pro 2022

@dc282308 jinak vzdelani take neni vse😉. A s tim sportem ke skole to chce citlivě vyvazit. My hledali balanc skoro cely rok a pak vlastne opakovane. Ona to skola je pro dite sama o sobe narocna a nekomu pak nezbyva sila na uceni a soustredeni. Jako nasemu klukovi. Mel druzinu do 16.h a k tomu 2x tydne atletiku. Je hodne zivy a sport.nadany, ale proste to nedaval. Veskere mimoskolni aktivity jsme zrusili a bylo to lepsi. Jeden krouzek mel jen v ramci druziny. Pak casem si to sedlo ale obcas ten spravny smer hledame porad...

antoinet
18. pro 2022

@konidana je pravda, že ta komunikace je základ. Já mám teď taky doma prvňáka (a další dvě děti k tomu), šel skoro v 7, protože je narozený v září a neskutečně mu ten rok prospěl, se školou potíže nemá. Ale i tak dělá úkoly hodinu, kolikrát se zasekne, já už jsem pak unavená...je to náročné a to děláme úkoly ve 3. Kroužek má jeden ve škole a druhý v pátek, kdy nemusíme dělat úkoly, víc by nezvládl. Nezralé dítě s poruchami učení, které dělá úkoly večer, to je jistá cesta k neúspěchu.

Možná by pomohlo, aby domů šel ve 12, odpočinul si, pak dělal dvě hodiny do školy a pak měl teprve ten sport, pokud mu zbudou síly (nebo se jít jen proběhnout po venku - rodičům odpadne ta logistika). Ale v 17:30 mají už probíhat večerní rituály, ne příprava do školy.

konidana
18. pro 2022

@antoinet no tak si asi dokazes predstavit, jak to u nas vypadado, kdyz ja domů prilitla s jazykem na veste v 16.30 a kluk hned hlad, uvarit/ohrat veceri, protoze bez jidla neda ani ranu, a pak jsme vecer delali ukoly😅. Nez jsme stihli zacit( hodina premlouvani a odmitani) , mel zas hlad🙄🤣.

antoinet
18. pro 2022

@konidana dovedu a muselo to být psycho :-/ Tohle prostě s kroužkama skloubit nejde.

codal
18. pro 2022

Předčasně zaškolené dítě je velký problém. Já osobně bych dítě do školky nevracela, ale pokud by se to všechno nezlepšovalo, domluvila bych se já jako učitelka s rodiči, že tuto třídu pojmeme jako přípravnou a nechala bych mu ji zopakovat. Nálepka, že propadnul, zní sice možná drsně, ale strašně záleží, jak se k tomu všichni postavíte. První třída je základ všeho a jestli tu proleze s odřenýma ušima, tak se to s ním potáhne a celý školní život bude jen stále něco dohánět. Zkusila bych s učitelkou domluvit individuální plán, poprosila bych ji, zda by ho nemohla hodnotit pouze slovně s tím, že vy prostě budete vědět, že to na postup do dalšího ročníku není, on se otrká, zvykne si na práci ve škole, příští rok bude mít náskok a bude úspěšnější.
My jsme to takhle delali s některými romskými dětmi ve vesnici, kde jsem kdysi učila. Věděli jsme, že na školu nejsou zralí, ale taky jsme věděli, že doma s nimi rodiče nic moc dělat nebudou a že se nikam za ten rok neposunou. Na přípravnou třídu nebyla kapacita a tak šly do školy, měly to jako přípravku, hodnotila jsem je slovně, oni si zvykly na školu, na režim, naučily se sem tam nějaké písmenko, číslo a ten příští rok v pohodě prošly do dalšího ročníku.
Tím nechci autorčina syna srovnávat s romským dítětem bez podpory rodiny ze špatného sociálního prostředí, vůbec ne, ale jde o to, že se dá ledacos domluvit, když je snaha na obou stranách. Pokud se dítě učením trápí už v první třídě a musí se s rodičem učit x hodin denně, tak je to velký malér a špatné známky a neúspěch ho ještě demotivují. Určitě bych zašla za učitelkou, znovu bych možná zašla i do PPP, nechala vytvořit individuální plán a přijala fakt, že si první třídu třeba zopakuje. Když to vy nebudete brát jako ostudu, tak to tak přijme i dítě. Hodně samozřejmě záleží, jestli bude učitelka ochotná na něco takového přistoupit. Tady je spolupráce školy a rodičů nepostradatelná.

normalnimatka
18. pro 2022

- mě teda šokujou čtyřky a pětky v prvním pololetí první třídy...omg, co to jako je za přístup? výlet úplně nou koment.
- snažila bych se tlačit na PPP, at mu napíšou doporučení na asistenta, vyličte, jak to je ve škole, s podrobnostma, že už je syn z toho taky demotivovanej...jako tohle zavařit už takhle brzo po nástupu, to je fakt mazec. ale jako nevim, jestli škola bude tam chtít dávat dalšího asistenta, když už tam jeden je. tak domluvit se s učitelkou, aby teda pomáhala tomu dítěti i synoj..
- taky se mi zdá moc, aby v první třídě měl každej den nějakej sport. chápu, že ho to baví, ale.........no nevím, no... už jen kvůli tomu času, kterej mu to každej den vezme.
- dál bych taky hodně uvažovala o odkladu školy...chápu, že návrat do školky by nebyl asi ideální, tak bych hledala možnost nultý třídy, nebo třeba existuje možnost jít na ten rok na individuální vzdělávání, ať už předškolní, nebo školní. věřim, že doma byste ho uměli motivovat dobře, na všecko by měl dost času, věřim, že by toho hodně dohnal (a v případě předškolního roku by mohl i dělat něco z první třídy, aby měl trošku náskok), taky i sám dozrál (v něčem holt nemá cenu trénovat a trénovat něco, co tam prostě není, dítě občas v něčem prostě musí prachobyčejně dozrát, a najednou to přijde samo), neměl by ze sebe pocit lůzra, který se vrátilo do školky, a příští rok by šel s čistým štítem, měl by jinou učitelku. pokud by se vám ta domškola nezamlouvala tak, že by na ní ještě zůstal, což se může snadno stát🙂 jsi na rodičáku s druhým dítětem, takže máte ideální podmínky. věř, že se ten čas dá v pohodě najít, i když máš doma kojence.

danfal
18. pro 2022

@antoinet 👍👍👍

codal
18. pro 2022

A co se týká averze učitelky. Jasně, že jsou děti, kterém mám asi raději a se kterými jsou větší problémy a někdy mě pěkně štvou, ale učitel by to neměl dát znát. Vystoupení nebo spíš nevystoupení z tramvaje není důvod, proč dítě nevzít na výlet, ale jsou situace, kdy jsem schopná to pochopit a u jednoho dítěte ze své třídy jsem o tom i uvažovala, protože je to dítě, které neustále ohrožuje sebe i ostatní a to mám ve třídě asistentku pedagoga, takže jsme na tu třídu dvě. I když děláme, co můžeme, tak je nevyzpytelný, z ničeho nic vezme kámen a po někom ho hodí, rozběhne se z prudkého kopce a hlava nehlava ostatní sráží, člověk ho musí mít stoprocentně pořád na očích a i tak není schopný všemu předcházet a já se děsím každého výletu s ním, protože mám strach, že ublíží sobě nebo někomu druhému. Zatím vždycky jel, ale vždycky to bylo strašně vyčerpávající a já se s ním cítím jednou nohou neustále v kriminále. Ale tohle je hodně výjimečný případ a zatím s námi vždycky jel, jen je to o hubu. Takže za mě je to opravdu až úplně to poslední řešení.

normalnimatka
18. pro 2022

@codal to zní dost dobře, udělat z první třídy přípravnou, jenže tady bohužel záleží hlavně na učitelce, a ta zas může remcat, že mu musí chystat nějakej speciální program, a taky to nemusí fungovat. ovšem se spoluprácí učitelky by to mohlo bejt velmi rozumný řešení, jen by musela změnit přístup. i ten hodnotící a celkově lidskej. nejen ten program.

codal
18. pro 2022

@normalnimatka souhlasím, když do toho učitelka nebude chtít jít, tak je to problém, bez ní to nejde. Já třeba známky dávám jen s velkým odporem, raději hodnotím slovně, v první třídě v prvním pololetí dávám jen jedničky nebo nic, rodiče ale vždycky vědí, jak na tom dítě je, pravidelně mají slovní odezvu. V druhém poletí dávám už dvojky, nejhorší byla 3 na konci roku, kdy dítě práci vyložené odfláklo a bylo to opravdu jako varování, že takhle ne. Vždycky ale rodiče přesně vědí, za co to je a proč to tak je. Ani teď v druhé třídě zatím horší jak trojky nedávám, zpětnou vazbu ale rodiče mají právě díky slovnímu hodnocení. Známky jsou za mě jen hloupé nálepka, které nic moc neříkají, ale dokážou neskutečně ublížit. Člověk v nich nevidí tu snahu nebo naopak nesnahu. Bohužel u rodičů jsou stále dost často vyžadovány.

fifina86
18. pro 2022

S tím opakováním jen pozor, bude končit v 8.ročníku, to taky znamená omezený výběr učnáků. Můžete zažádat o 10.rok na ZŠ, ale když vedení školy zamítne, tak máte holt smůlu.

codal
18. pro 2022

@fifina86 jedno opakování je v pořádku a dítě dokončí základní vzdělání normálně v 9. třídě. Vícekrát už propadat nemůže, pak už dál postupuje jako že neprospěl. U dítěte, které má jen špatný start kvůli předčasnému zaškolení, to jedno opakování neublíží.

fifina86
18. pro 2022

@codal pokud jednou propadne na 1.stupni, tak končí v 8.ročníku. Pokud propadne k tomu ještě jednou na 2.stupni, končí v 7.třídě. Na každém stupni lze propadnou pouze jednou, dál pak postupuje i přesto, že má pětky.

felixfelicis
18. pro 2022

@antoinet to ani nemusi byt zadne krouzky, staci normalni pracovni doba do odpoledne. Ja prijdu domu v 17h, kdyz nevyzvedavam ve skolce.

codal
18. pro 2022

@fifina86 máš pravdu, myslela jsem si to špatně, každopádně není problém si devátou třídu dodělat, ředitelé s tím problémy nemívají, zvlášť pokud jde o dítě, které nedělá problémy a mělo jen špatný start. Není důvod, proč by bez problémů neměl dokončit základní vzdělání a jít dál na školu.
Já mám třeba teď paní asistentku, která jednou propadla právě v první třídě, a dneska má maturitu, udělala si kurz na asistenta a je to hrozně chytrá žena, jen ten začátek byl těžší.

fifina86
18. pro 2022

@codal ano, možnost tam je, to jsem psala, ale není to jistota, kluk může mít náročnější pubertu a ve škole budou rádi, že jde z osmičky 🤷‍♀️ Ono si základní vzdělání (pokud jdeš z 8. nebo 7. ročníku) doplníš i tím, že budeš na učňáku.
Psala jsem to jen jako informaci, mnozí rodiče o tom nemají tušení.

michaela_2
18. pro 2022

@antoinet

@somalicats

Holky ale ja píšu o tom, že pro děti, které něco zkratka baví - třeba ten sport, je pak hodně motivující, ta provázanost spolupráce mezi školou a oddílem

A že prave toto funguje ;)

Rozhodne škola nejde na úkor sportu, ale ty děti mají prave ty časove podmínky takové, aby se nemusely učit po večerech a pokud mají například podmíněné nominace, pak je to pro ně motivující, i v té škole, trochu zabrat

Samozřejmě co vyhovuje nám, nemusí jinde ;) takže hlavně klid

antoinet
18. pro 2022

@michaela_2 já tomu rozumím a věřím, že je to skvělé! Můj strejda je v Praze zástupcem na jedné takové ZŠ při hokejovém klubu, učí biologii, přitom ty děti trénuje na ledě a celé to funguje a věřím, že to nakopne jedince, kteří těžko hledají motivaci se vzdělávat.

Ale dítě, které je předčasně ve škole, má poruchy učení, nesoustředí se, nevnímá pravidla, je mu teprve 6 let...tam se obávám, že to nepomůže a intenzivní sport by měl jít stranou a odpoledne by měl trávit doma doháněním toho, co vrstevníkům jde samo, jde o hodně - o jeho budoucnost.

michaela_2
18. pro 2022

@drep dobře, ale tak to je zase trochu jiný příběh ;)
Ne každý, je na studium medicíny, že ano.
Sama jsem vystudovala dvě VŠ a celoživotní vzdělávání je pro mne priorita i konicek zároveň.
Nicméně, ne každý to takto má.

Já zase znám kluky, kteří hráli aktivně ten hokej nebo fotbal, do nějakých cca 25 - nedostali se nijak vysoko, ale hráli, k tomu si udělali paralelně učňák a teď jsou z nich sikovni řemeslníci ;)

drep
18. pro 2022

@michaela_2 ano a já zase vždycky sportovala (plus jsem hrála na flétnu a učila se cizí jazyky). Ale mně šla škola sama a vlastně až do vysoké jsem neznala nějaký učení doma. Nicméně tenhle chlapeček nezvládá první třídu! Je sice hezké, že ho pohyb baví, ale nepochybně ho nebude bavit být za losera. A pak je na rodičích, aby si dokázali říct, že tohle celé dost pokonili a jak z toho teď ven. A jediná rozumná cesta ven je redukce těch mimoškolních aktivit.

nick1234
18. pro 2022

@dc282308 odpovím z pozice ucitele - ano, vždy je ve třídě dite, které mi úplně “nesedne” ale jsme přesvědčena, ze to nikdy nepoznalo ani dite, ani nikdo jiny (myslím třeba ostatní ucitele). Nedovedu rict proč, proste mi je to dite něčím nesympaticke 😔. Ale profesionál by to neměl dat najevo, naopak jsem se vždycky snažila to maskovat 🙈. Ale jako rodič bych zasla za učitelkou a probrala s ni svoje pocity (a především pocity syna). Navíc v první třídě známky 4 a 5? Syn je nyní v první třídě a nosí jen jednicky (tím nemyslím ze by měl vždy vše na 100%, ale paní učitelka zatím dává jen 1, max 2, nebo žádnou známku). Ale nechat se vyřadit ze školního výletu jen proto, ze ucitele nedokázali zajistit dozor nad všemi dětmi (čímž to, ze syn nestihl vystoupit vlastně přiznali), to preci nemůže být důvod k zákazu dalšího výletu 🤦‍♀️😔. To bych už řešila s ředitelkou, případně se klidne odvolat na českou školní inspekci, pokud by to chtěli zamest pod koberec.

martiina_k
18. pro 2022

@nick1234 a myslíš si, že to nevystoupení z tramvaje je jediný důvod vyloučení z dalších výletů? Já jsem přesvědčená, že těch důvodů je tam víc a buď nám je autorka diskuze záměrně neříká, nebo o nich opravdu neví.

baris
18. pro 2022

@dc282308 bohužel už je konec prosince a podle mě toto řešíš docela pozdě. Jak se znám, já bych byla ve škole už dávno a ptala se.

Co se týče jeho koníčku 🙈 Tvůj syn měl mít odkad, nestíhá školu a má skoro každý den trénink do 18hod??? Tímto stylem propadne v první třídě a školu bude nesnášet navždy. Jsi doma na mateřské, ano máš malé miminko, ale musíš si určit priority. Já bych:
- stáhla syna z družiny, aby šel po obědě domů. Chvíli mu dát oddych na hraní a pak se učit. Klidně 15 minut učení, přestávka, pak zase učení, přestávka.
- max. 1 kroužek. Nemusíš to hned svádět na školu. Vysvětli mu, že to teď nestíháte a proto musíte omezit kroužky.
- trvat na režimu, pravidlech a aby je dodržoval.

Sport je super a určitě je nápomocný, ale když je dítě nezralé na školu a nestíhá, tak se to musí omezit.

Strana
z6