icon

Mají učitelky někdy averzi na určité děti?

dc282308
16. pro 2022

Mám takový zvláštní dotaz, hrozně by mě zajímalo, jestli učitelky ve škole cítí i nějakou nesympatii, a nebo naopak preferenci vůči některým dětem. Myslela jsem si, že jsou vždy 100% neutrální. Nebo by to alespoň mělo tak vypadat.
Už od nástupu do 1. třídy mám pocit, že našeho syna nemá jeho třídní učitelka zrovna v lásce. Ještě není ani první pololetí za ním a už dostal několikrát známku 4, 5. Přestože má podezření na nějakou poruchu, šli jsme do PPP. Všechno jsme splnili. A stejně dostává špatné známky. Syn mi už několikrát řekl, že ho nemá ráda, a když se ho zeptám, proč si to myslí, tak řekne, že to tak je. Že se na něj nikdy neusměje, že mu říká jen věci co dělá špatně. Zatím se ještě nestalo, že by vystavila jeho výrobek, obrázek, nebo psaní. Dnes celá třída jela na výlet a on nemohl, šel do vedlejší třídy, kvůli tomu, že na posledním výletě nestihl vystoupit z šaliny. Asistentka jim onemocněla a učitelka řekla, že ho prostě nebere. Podle mě je to jen zámiňka a nemá ho jednoduše ráda, ale je to profík, a tak by se jí to stávat nemělo, ne?

Strana
z6
dc282308
autor
17. pro 2022

@michaela_2 On hraje fotbal a florbal, má každý den nějakou aktivitu. Sport ho baví. Problém v těch klidových aktivitách.

xxx3d
17. pro 2022

@dc282308 je pravda, že se to dělá výjimečně. protože je to citlivý, takže jiná škola? jako speciální, myslíš?

dc282308
autor
17. pro 2022

@somalicats Já vím, že tohle jsme nezvládli i my, ale myslím, že by mohla být na něj milejší. Nepřipadá mi ani reálné, že by dělal vždy všechno jen špatně, že nikdy nevystaví ani nic od něj. On na to pořád tak čeká, až bude jeho výtvor vidět. A tohle mi taky nepomáha, protože je v poslední době šíleně negativní a říká věty typu:"Já nic dělat nebudu, stejně to nebude pěkný". U domácí přípravy hází vztekle sešitama a je u toho hodně pláče. Přitom k němu přistupujeme v klidu, dáváme mu pauzy, nekříčíme, ale on je z té učitelky úplně pod tlakem. Ona ho neumí vůbec pozitivně motivovat, a to by snad umět měla.

danfal
17. pro 2022

@dc282308 Tak na to už není co psát, hodně štěstí ve druhé škole, ale aby to nebylo z deště pod okap. 🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

xxx3d
17. pro 2022

@dc282308 to je právě... to hrozný, že je demotivovaný v tý škole
protože... ten odklad
budete mít strašný práce s ním doma, aby mohl v tý škole nějak fungovat, proto podle mýho, kdybys chtěla návrat do mš, tak by to mohlo jít

somalicats
17. pro 2022

@dc282308 Podívej, já mám z celého Tvého psaní dojem, že si jen snažíš odůvodnit averzi vůči učitelce, ale vůbec nehledáš možnosti ze své strany. V té škole s ním nejsi, je možné, že je to skutečně špatná učitelka, ale taky může být fakt dobrá, ale nemůže ho zvládat při takovém počtu dětí, protože prostě potřebuje individuálnější přístup.
Domluv si s učitelkou schůzku a V KLIDU to proberte. Jaký je její pohled na Tvého syna, co by ona doporučila zlepšit z vaší strany, a pak teprve má smysl řešit jinou třídu/jinou školu. Nikde není tráva zelenější a všude je teď hodně dětí, šly silné ročníky plus odkladové děti. Taky mám třetí dceru aktuálně v první třídě.

dc282308
autor
17. pro 2022

@g_m Já se určitě s ní chci sejít v lednu a nějak se domluvit, ale nevím jestli s ní nějaká domluva bude. Ona celkově jedná hodně arogantně a odměřeně.

somalicats
17. pro 2022

@dc282308 Jo, a motivovat ho můžete i vy doma. Moje nejstarší, jak jsem psala, měla potíže s grafomotorikou. Dnes je vystudovaná grafička, na školu tenkrát dělala talentovky a zvládla je, loni úspěšně odmaturovala. Ono jde ledacos, ale musí se chtít především doma. Pokud čekáš, že všechnu práci s dítětem za Tebe udělá škola, tak je to hodně špatná představa.

dc282308
autor
17. pro 2022

@kometkak Vyměnily jsme si od září 6 emailu o tom, co je špatně a její návrhy. Na úplně všechno jsme přistoupili a splnili, co chtěla. Proběhly 2 třídní schůzky, tam byl manžel, ale vše bylo spíš všeoběcné a organizační. Poslední email byl o tom, že nejede na výlet a vrací nám peníze, jen takhle stroze bez vysvětlení. To se dozvěděl manžel, až když se zeptal. Taková je naše komunikace.

dc282308
autor
17. pro 2022

@baris Mě by stačil jen pozitivní přístup. Vím, že to na něj funguje, stačí jen říct nějakou pochvalu a on se pak snaží být ještě lepší. Ale ona ho važně snad nikdy za nic neocenila, a pochybuju, že by se nenašlo vůbec nic, co by stálo za zmíňku v tom pozitivním smyslu. Zvlášť, když umí psát elaboráty na to, co je špatně.

Od ledna chci na schůzku, to si zařídím, ale očekávám, že to nebude moc příjemné jednání.

U něj je trochu problém, že do domácí přípravy to dá hodně práce ho přimět. A fakt se snažíme, slibujeme, odměňujeme, chválíme a stejně tam jsou u toho silně negativní emoce a nechce to dělat. Mě je ho pak líto, ale vím, že v tom je dost ta škola. Je už hned negativně naložený, že stejně nebude tak dobrý jako ostatní, že stejně to bude mít hnusný, špatně, nejhorší apod.

dc282308
autor
17. pro 2022

@xxx3d SPeciální ne, spíš nějaká s menším počtem dětí ve třídě. Na jednu stranu by ten návrat do MŠ všechno asi ulehčil, ale za půl roku jsme tam kde jsme byli a nevím, co by to udělalo s jeho sebevědomím.

antoinet
17. pro 2022

@dc282308 za půl roku bude zralejší a bude mít větší šanci vyniknout mezi menšími dětmi, které budou ve vzdělávání na startovní čáře. A vy můžete mezitím dohnat dovednosti, které by dítě mělo zvládat při nástupu do školy.

dc282308
autor
17. pro 2022

@somalicats Ten počet je hrůza, je to hrozně moc. Myslím si od začátku, že to je jeden z hlavních důvodů, ale jak říkáš. Těch dětí je hrozně moc a v Brně zas tolik škol není. Já si s ní tu schůzku udělám určitě. Motivovat se doma opravdu hodně snažím, je to až za hranou, protože ho doslova uplácím za udělané cvičení. Taky přemýšlím jestli nezajít někam k psycholožce, aby nám poradila, jak s ním zdravě fungovat.

xxx3d
17. pro 2022

bože můj - ten poslední odstavec, co jsi napsala o té domácí přípravě, jeho demotivaci, že to nemá cenu - !!!
tohle je příšerný, to se s ním potáhne..... tyjo..........fakt pouvažujte, jestli ho nevrátit do školky
protože ta škola ho vyšťaví, ne kvůli učitelce, ale kvůli jeho nepřipravenosti na školu, chápeš, jak se trápí? a teď si představ...jaký to pro něj bude, když bude muset opakovat první třídu
vždyť v 1.třídě se dává max.3, a on už schytal takový kvanta blbých známek
a k tý učitelce...
jakože její aroganci, představ si, že vás vnímá jako ty, co udělali dítěti "peklo" neodkladem, dá vám nějaký podněty, a očekává nějaký posun u dítěte, který není a je to uzavřený kruh
co jako dělal na školní přípravě ve školce?
to jsi neměla žádný avíza od nich? z tý školky?

dc282308
autor
17. pro 2022

@antoinet A jakým způsobem se to provádí?

somalicats
17. pro 2022

@dc282308 Určitě tu odbornou pomoc vyhledejte. Poradí vám, jak s ním pracovat, protože to hlavní bude na vás doma. Stejně tak, když jste už byli v PPP, tak to jste se tam neptali, jak s ním zatím pracovat?

dc282308
autor
17. pro 2022

@xxx3d Začínám nad tím uvažovat, ale mám strach o to, aby mu to nezpůsobilo nějaký trauma, že selhal. Ve školce se vyjádřili až ke konci, ale on toho moc do školky stejně nenachodil, až vloni.

xxx3d
17. pro 2022

@dc282308 menší počet dětí ve třídě - to tak asi soukromá
možná je to cesta, ale nevím
hele já to docela prožívám, sorry, taky mě čeká poradna, pro celkový klid v rodině, jinak osobně bych dala na názor učitelek ze školky, jsou s ním poměrně hodně hodin, ví jak se chová, jak co umí, co mu nejde, ale rodina má dojem, že mu to neprospěje, zbrzdí, tak pro klid všech jsem si objednala termín
a hrozně mě to mrzí za tvý dítě, vím jak by bylo mýmu, když by musel zažívat neúspěch...

dc282308
autor
17. pro 2022

@somalicats Tam jsme řešili nenápadné způsoby jak uvolnit zápěstí, že ho mám zapojovat do utírání stolu, prostíraní, má malovat do písku, do sněhu apod. To funguje, ale jak ho přimět k tomu, aby si doma sedl a uděl DÚ nebo cvičení, tak to jsme neprobírali.

somalicats
17. pro 2022

@dc282308 Víš co, jenže tady byla zanedbaná práce už v té školce, plus ta jeho nezralost a možné poruchy učení, to teď nezlomíš za týden nebo za měsíc. Bude to chtít hodně trpělivosti a začít od malých krůčků. To uvolňování zápěstí má rozhodně smysl, plus bych teda znova kontaktovala PPP s prosbou o radu, jak s ním pracovat v rámci přípravy do školy. Totéž je potřeba pořešit s učitelkou, ale fakt hoď za hlavu to, co si o ní myslíš, řeš to s ní osobně a domluv se s ní na konkrétních postupech plus časový rámec. A pak se uvidí, jak to půjde.

evik19
17. pro 2022

@victress Jasně, že žádnou právní odpovědnost rodič ani uklízečka nemá, ta je vzdycky na učiteli, potažmo na řediteli skoly. Neberu to tak, že s druhou osobou klesá moje zodpovědnost, ale rozhodně stoupá pravděpodobnost, že se nikdo neztratí, a o to jde.

dc282308
autor
17. pro 2022

@somalicats Na tu paní v PPP mám i přímý kontakt, takže se s ní tentokrát snad spojím rychleji, než když jsme čekali na testsování a pak výsledky, to bylo na dlouho.

martiina_k
17. pro 2022

Pokud bys opravdu uvažovala o vrácení do MŠ, tak to se musí udělat do konce pololetí (mám pocit, že potom už to nejde, tak nemarni čas). Já bych se teda zeptala i na tu přípravku, zda ve vaší škole není.
Psala jsi, že má syn florbal a fotbal - kolik času mu to zabere? Resp. kolik času vám zbývá na přípravu do školy?

dc282308
autor
17. pro 2022

@martiina_k Přípravná třída u nás není, ale možná bude někde jinde poblíž. Já se na tuhle možnost po prázdninách zeptám.
Ano, on má každý den něco, zabere mu to dost času, ale on potřebuje fyzicky vybít. Doma je z tréninku většinou od půl šesté. Ale, že by byl hodně vyčerpaný to není

martiina_k
17. pro 2022

@dc282308 hmm, bože bože... takže dítě se dopoledne snaží ve škole, je to pro něj náročné psychicky i mentálně, odpoledne se vybije na kroužcích, domů přijde v půl šesté, navečeří se a má se ještě po celém dni soustředit na přípravu do školy na druhý den? To se nedivím, že u toho brečí a je demotivovaný, já bych brečela taky. Budete si muset asi ujasnit, co je vaší prioritou, co v životě pro syna chcete a pak holt něco ubrat a někde jinde přidat.

dc282308
autor
17. pro 2022

@martiina_k Ja bych rada alespon ten florbal vynechala, ale na obojim ma kamarady a bavi ho to. Jinak rika, ze unaveny neni.

martiina_k
17. pro 2022

@dc282308 stejně jako říkal, že chce do školy... doprčic šestileté dítě se neumí zodpovědně rozhodnout o své budoucnosti. Od toho jsou rodiče, aby dokázali určit, co je důležité.

michaela_2
17. pro 2022

@martiina_k nesouhlasím 🙂 syn je v hokejové třídě, mají tréninky 4x týdně plus o víkendu zápasy. Třetí třída.
A byť jej skola “nebaví”, skloubit to lze ba naopak! Prave ten sport jej pozitivně směřuje i k té škole. Bez hokeje by mu zbylo “otravné učení” 🙂) v jeho pojetí

Takže jde o to, jak se k tomu přistoupí …

somalicats
17. pro 2022

@michaela_2 to jsou ale spis vyjimky. Dite nezrale, s poruchou uceni ma vlastne program kazdy den az do pul seste a pak ma krom bezne pripravy do skoly, ktera pro nej neni jednoducha jako pro deti na skolu zrale, jeste "trenovat" treba tu grafomotoriku... To, co dela zakladatelka, je hodne spatne, sorry.

michaela_2
Autor odpověď smazal
Strana
z6