Mají učitelky někdy averzi na určité děti?
Mám takový zvláštní dotaz, hrozně by mě zajímalo, jestli učitelky ve škole cítí i nějakou nesympatii, a nebo naopak preferenci vůči některým dětem. Myslela jsem si, že jsou vždy 100% neutrální. Nebo by to alespoň mělo tak vypadat.
Už od nástupu do 1. třídy mám pocit, že našeho syna nemá jeho třídní učitelka zrovna v lásce. Ještě není ani první pololetí za ním a už dostal několikrát známku 4, 5. Přestože má podezření na nějakou poruchu, šli jsme do PPP. Všechno jsme splnili. A stejně dostává špatné známky. Syn mi už několikrát řekl, že ho nemá ráda, a když se ho zeptám, proč si to myslí, tak řekne, že to tak je. Že se na něj nikdy neusměje, že mu říká jen věci co dělá špatně. Zatím se ještě nestalo, že by vystavila jeho výrobek, obrázek, nebo psaní. Dnes celá třída jela na výlet a on nemohl, šel do vedlejší třídy, kvůli tomu, že na posledním výletě nestihl vystoupit z šaliny. Asistentka jim onemocněla a učitelka řekla, že ho prostě nebere. Podle mě je to jen zámiňka a nemá ho jednoduše ráda, ale je to profík, a tak by se jí to stávat nemělo, ne?
@dc282308 sakra ženská už je prosinec. Co jste do teď dělali ? Dejte ho zpátky do školky. Ve školce si nebude hrát s autíčky, je tam povinná předškolní docházka. Každý den od rána se s nimi paní učitelky učí a připravují na školu. Zítra okamžitě jdete do školy za učitelkou a domluvte se! V lednu už bude pozdě. Jako sakra na co čekáte. To bude jako do konce června sedět v lavici a dostávat 5tky a bude čekat až propadne?! No to bude mít krásný start do života. To že teď přestoupí je k ničemu. A ber si ho teď po školce domu a uč se s ním, skladejte puzzle, kreslete. Kup si knížku pro předškoláky. A sport maximálně 2x týdne. Mě je toho kluka moc líto. Za to můžete vy a ne učitelka.
@martiina_k to si určitě nemyslím, ale sama vím, ze oficiálně vyloučit dite z výletu se těžko obhajuje, ale tady se rodiče evidentně “spokojili” s tímto vysvětlením 🙈. Já tady bohužel vidim ale velké zanedbání a bagatelizovani problému ze strany rodičů - plno kroužků, kdy už potom nemá dite energii na přípravu do školy, kdy takové dite potřebuje mnohem větší podporu při přípravě do školy než “běžné” děti, ale ta je ze strany rodičů evidentně nedostatečná (argumentace dalšími dvěma dětmi doma mi nepripadne úplně vhodná). Ale hlavně dite mělo evidentně problémy s ucitelkami už ve skolce (nerad tam chodil, problém se soustředěním, neschopnost dokončit zadaný úkol apod, to už měli rodiče řešit dávno před nástupem do školy🤦♀️ a hlavně rodiče nedali na názor učitelek ohledně školního odkladu) protoze podle mě očekávali, ze nástupem ditete do školy (nechat 6lete dite rozhodnout se, zda nastoupí nebo bude mít odklad) se vše samo spraví. Celkove mi případne, ze syn zakladatelky je ten, kdo doma rozhoduje - chtěl jít do 1. třídy, takže šel, má plno kroužku, které ho evidentně vyčerpávají, a nezabývají mu síli na přípravu do školy, ale má tam kamarády a chce tam chodit 🤷♀️. Jako nejsem zastáncem autoritativní výchovy, ale rodiče by trosku měli nastavit určitě mantinely, a ne nechávat veškeré rozhodnutí na dítěti (obzvlášť v 5,6 letech). Navíc problém měli opravdu začít řešit dříve 😒
@mydlova za to mohou rodiče a ne učitelka? Za to snad “nemůže” nikdo, ne??????
Ale paní učitelka je snad profík a měla by situaci odhadnout a včas vyhodnotit.
Měla si už dávno rodiče pozvat do školy a promluvit s nimi, navrhnout řešení ….řešením není dávat koule prvnackovi ani jej vyselektovat z třídních výletů!!
@michaela_2 paní učitelka to chce řešit s rodiči, psala si s němi emaily. Nemůže za to, že rodiče neměli za celé 3 měsíce čas přijít. Když má všechno špatně, tak mu má dávat jedničky? Učitelka je jenom člověk. Nechce jít do kriminálu. Si představ, že by zase zapomněl vystoupit a na další zastávce by skočil pod auto?! Kluk bude velký neposeda, má tam 28 děti. Mít strach se jen otočit, nebo ho poslat na záchod. Pokud je agresivní u domácích úkolů doma, co teprve dělá ve škole.. Takové dítě znám, a stojí a najednou se klidně rozeběhne do cesty, nedívá se...
@nick1234 shrnula jsi to naprosto přesně, myslím si totéž
@michaela_2 tak za nastalou situaci mohou rodiče a to v plné míře. Dát dítě do školy i přesto, že byly problémy už ve školce, nedat mu odklad, nemít čas na přípravu do školy. Je to zodpovědnost rodičů. Co má učitelka udělat ve škole s nezralým dítětem, které na školu připraveno není, které nerespektuje pravidla? Které nemá pozornost, nemá pravděpodobně zralý fonematický sluch, takže je pro něj vysoce obtížné se naučit číst, navíc to dítě nemá ani motivaci k učení (viz domácí brek nad úkoly) a co je nejdůležitější, nemá čas na tu domácí přípravu. V sedm, osm večer už se málokdo dokáže soustředit na úkoly, které jsou pro něj těžké, kterým nerozumí, které jsou nejspíš aktuálně nad jeho limity (příští rok by to třeba už zvládl). Plná zodpovědnost za nastalou situaci je na rodičích.
Ahoj tak já se teda přidám se zkušeností naprosto totožnou, ale moji vlastní ne u mého dítěte. Doteď si to vše pamatuji jakoby to byli včera. Já bohužel neměla oporu v rodičích takže jsem to musela snášet, roky jsem byla za dementa a vyvrhele, pak jsme se naštěstí odstěhovali daleko, no a co se stalo? Od té doby se začalo ukazovat že nejenže nejsem mentálně zaostalá ale dokonce jsem od té doby byla mezi top žáky ve třídě hned na několik předmětů ze kterých jsem v první škole měla samé koule. Ta nenávist je ve mě dodnes a to docela dost. Nebyl absolutně žádný důvod aby se ke mne tak chovala, nikdy jsem nic neprovedla. Pokud můžete změnit školu, jdi do toho...
PS četla jsem jen tvůj první příspěvek a nečetla jsem všechny další komentáře
@vero987nika Tak to si nejdriv precti vsechno.
@dc282308 tak první věc, máš prekrouzkovane dítě. Jako každý den sportovní aktivita, doma až v půl šesté a pak dělat úkoly je prostě hloupost. Je v 1.tride, tak je náročná, hodně náročná. Já se mu nedivím, že v půl šesté nechce nic dělat. To bys nedonutila pomalu ani mě.
A za další - vy jste rodiče a škola to za vás nespasi. Pokud zanedbavate domácí přípravu, tak se nediv, že nevynika a má problémy. Navíc, mel mít odklad. Buď ho dejte do přípravky, nebo zacnete pořádně makat, případně ho vraťte do školky.
A z pozice učitelky ti napíšu, že já se snažím vyhovět rodičům, co se týká času schůzek, ale zase to má svoje mantinely. Vezmi si, že by se měla prizbusobit 28 rodičům. To aby se z toho zbláznila.
@michaela_2 syn také hraje 4x týdne hokej, ale mezi školou a tréninkem udělá úkoly. Ne, že ze školy leti na trénink a přilitne k večeru a děláme úkoly.
@ilonne 🙈🙈 však prave proto jsem psala o te sportovní třídě - kde to takto funguje. Aby dítě nemuselo nad učením sedět po večerech …
Necetla jsem predchozi konenty aninejsem ucitelka..nektere deti jsou psychicky narocne ...peo me deti co se neustale ptaji jenom aby byly zajimave a ufnukanci co jim porad vse vadi , nebo deti co maji pocit ze vsechno vi vsechno znaji ...ale jenom tak delaji 😅...
Nejsem ucitelka a nechci byt .
Protoze ucitelka by opravdu zadne preference mit nemela ...dostat v 1. tride znamku 4 neni vizitka zaka ale podle me debilita ucitelky ... Zla mrcha co si musi neco dokazovat ...
Nevzit nekoho na vylet mi prijde
silene ...
Myslim ze bych zazadala o aspon jinou tridu dokud je v 1.
@veronicka89 přečti si předchozí komenty. To znsmkovani má svůj důvod.
@dc282308 za mne bohužel ano. Naše učitelka nemá ráda mladší dceru od začátku a stejně tak ona nemá ráda jí. Prostě si navzájem nesedly (já osobně se jí nedivím, vidím to stejně jako ona). Naštěstí to nějaké velké problémy nevyvolává. Dcera je chytrá jako opice, takže učitelka jí nic nemůže a má samé jedničky 😀 Ale určitě by si nedovolila jí někam nevzít a pod. Ale dceru to občas trápí, jako že se pořád hlásí a nikdy jí nevyvolá a tak. Shodly jsme se, že to musí ještě rok a půl vydržet a pak už bude lépe.
Omlouvám se, už asi nestihnu odpovědět jednotlivě, ale vše jsem si přečetla. Musím uznat, že je tu chyba ve mě a v mojí nedůslednosti, a nenastavení hranic. Chci si nechat poradit, jak s tím zabojovat. Původně jsem chtěla nechat na leden to řešení s učitelkou, ale nakonec jsem ji telefonovala a máme schůzku dnes. Byla i docela ráda. Je mi to líto, že to takhle všechno dopadlo. Napíšu Vám po té schůzce.
@dc282308 Napiš, jsem zvědavá, moc doufám, že to na schůzce nějak vyřešíte 🍀
Zrovna jdu ze schůzky. Byla tam třídní učitelka a nakonec se přizvala i výchovná poradkyně a ředitelka. A budeme zkoušet ho umístit do nultého ročníku ve vedlejší škole. Bude to asi pro něj nejlepší, uděláme i redukci těch kroužků. Podle nich se PPP vyjádří kladně. V té přípravné třídě je mnohem menší počet dětí, mají standardní výuku, ale je to jen příprava a probíhá to ve škole. Doporučili mi i nakoupit různé pracovní sešity, dál rozvíjet tu grafomotoriku, uvolňovat zápěstí apod. S tím incidentem ohledně školního výletu se mi nakonec omluvila, že to bylo impulsivní rozhodnutí, ale že to s ním není snadné, protože se často někde zapomene a často ho hledá i po škole různě. To, že na syna může působit příliš tvrdě dokonce i vzala na sebe, že on se tváří jako mnohem větší tvrďák a ani ji nenapadlo, že doma reaguje tak citlivě. O tomhle prohlášení moc nevím, co si myslet, ale beru to. Asi se jí i uleví, že ho už nebude mít na třídě. Známkuje tvrdě, číselně, ale objektivně, to je prý v pořádku i dle ředitelky. Dál doporučila zajít si někam k psychologovi, to stejně chci. Výchovná poradkyně mi poradila, jak s ním komunikovat ten přesun, aby to vzal dobře. Nakonec to byla i docela příjemná schůzka, čekala jsem to daleko horší. Oni si myslí, že na sebe i upoutává pozornost i tak trochu naschvál, a je třeba řešit v čem je ta příčina.
@dc282308 myslím, že to je skvělé řešení ❤️. Změna učitelky je na místě a nultý ročník je ideální👍. Já upřímně nechápu kolegyně, které na prvňáčky nastoupí v první pololetí takhle tvrdě se čtyřkami a pětkami, podle mě to je špatně a může to těm malý dětem úplně zkazit chuť se učit. To prostě není pozitivní motivace a je mi z toho dost špatně, bohužel takových učitelek je stále hodně a já se jen modlím, aby moje děti nic takového nikdy nezažily. Redukce koníčků je určitě taky na místě a věřím, že to všechno zvládnete a příští rok nastoupí do první třídy s mnohem větší jistotou a úspěšností a k paní učitelce, která bude mít větší pochopení a vlídnější přístup 💪.
@dc282308 tak tohle to je super řešení pro všechny strany. Kluk bude mít půl roku na to, aby se naučil dodržovat školní režim a zároveň bude mít jinou paní učitelku.
Vy nebudete mít tolik úkolu a můžete v klidu trénovat. Ono stačí si nakoupit sešity, které nyní dělá a můžete to s ním procvičovat 👍
Kroužky určitě ubrat. A uvidíte, co Vám řekne psycholog. Každopádně držím palce.
Je tak to dopadlo úplně nejlépe jak mohlo 🙂

ještě jsem zapomněla dopsat, že paní učitelka, PPP, asistentka ... není všespasná. Pokud máte takové dítě, tak většina péče, učení ... je vždy na rodiči. Paní učitelka vysvětlí, paní asistentka pomůže dopsat učivo, dovysvětlit, ale jen v rámci hodiny a pak je to doma na rodiči. Vím, o čem mluvím. Je to dril, boj a nekonečná péče. Stojí to ale zato 🙂