Mimoškolní výuka, kdo se do toho pustí s námi? Praha
Rozhodli jsme se že svoje dítě nedáme do klasické školy a tak hledáme skupinu rodičů, kteří by se s námi pustili do něčeho co má pro dítě opravdu smysl. Bydlíme v Praze na Barandově.
@armitage Na prvnim stupni je takto ucena anglictina v pohode. Co ale dal? Na druhem stupni uz to bude chtit i zapojit gramatiku, tohle mate promysleno?
@armitage
To, že komunismus křivil charakter, si myslím také, ale teď už žijeme trochu jinde a se školou to nemá nic společného...
To, jak chcete vychovávat potomka je jen Vaše věc, je jen škoda, že striktně prosazujete svůj pohled na věc.
Vaše postoje a názory zde na mě působí všelijak, avšak rozhodně ne jako osoby, která má za sebou důsledné zhodnocení všech aspektů a má vše zodpovědně rozplánováno.
To asi popuzuje tolik lidí, kteří Vám oponují.
Studie nejsou všechno (když budu šťoura, závisí na vybraných dětech, metodě vyhodnocování, atd. ...)
To, čím chce dítě být, ovlivňuje řada věcí a myslím, že je úkolem rodiče, aby umožnil rozšířit dítěti obzory tak, aby si následně zodpovědně vybralo. A to se děje v pozdějším věku, kdy pak dítě potřebuje právě ty základní znalosti, o které je při úzceprofilovém zaměření můžete připravit (bude chtít být v osmi lékař a v patnácti zjistí, že vlastně chce být právníkem...)
"Muzete mi takze rici proc, kdyz neni dulezite jestli si dite neco z predmetu pamatuje, se dite nevenuje jen jednomu predmetu a to poradne aby bylo pripravene na to co chce delat? Proc se tedy nemuze vykaslat na dejepis a jiny veci kdyz chce byt lekar?"
Dítě na prvním stupni ZŠ většinou neví, cim chce být. Nedokáže reálne posoudit, co obnáší které zaměstnání.
Jinak existuje něco jako všeobecný přehled a vypadá dost hloupe, když např. lékař neví, kdo je Karel Capek🙂.
Já nejsem proti domácímu vzdělávání, verim, že to může fungovat, ale je třeba to mit komplexněji promyslene. Vadí mi, že jste apriori proti základní škole, že je tam všechno spatne a deti tam div nevrazdi. Moje zkušenost s "klasickou komunistickou" školou je pozitivní, nikdo me nesikanoval, učitelky byly většinou normální, ferove a naopak ta neoblibena na druhem stupni podpořila (nevědomky) muj zájem o některý předmět. Musela jsem si nastudovat, že to, co vykladala, je fakt neuveritelna blbost🙂. Naopak mi přijde, že ta klasická komunisticka škola, kdy se deti musely naučit nějaká fakta, je převálcovala eko-, enviro- či multikulturní výchovou a jaky je rozdíl mezi magneziem a hořčíkem netuší..
Nejlepší varianta je pro mě kvalitní zs + doplnkove vzdělávani podporovane rodiči. Zajímá te některý jazyk? Na prázdniny pojedes do te zeme se zlepšit. Zajímá te chemie? Budeš chodit na kroužek a dělat pokusy. Zajímaji te habsburkove? Na víkendy pojedeme po jejich stopách... atd. atd.
@armitage neboj, českou gramatiku jim fakt neSkazíš 😀 a moc ti přeju,abys jim nezkazil ani pohled na skolstvi,vzdělávání a učitele jako takové. Zatím mi přijde,že jsi se svým egem a přístupem na nejlepší cestě. Bohužel,diplomová práce a časopis fakt není zdroj kvůli kterému bych měla podložený tak podstatný krok jako je vzdělávání dětí doma...
@caverina Ja vim ze budeme chodit na prezkouseni a ze budeme muset mit portfolio. Zkouseni je myslim jazyk a matematika, zbytek je protfolio. To nic nemeni na tom co si o skole jako takove myslim.
Mym cilem je to aby na druhem stupni umeli obstojne anglicky. Pak nebudou potrebovat resit gramatiku.
Pokud nekdo v patnacti zjisti ze chce byt pravnikem tak se tomu zacne venovat.
"Moje zkušenost s "klasickou komunistickou" školou je pozitivní, nikdo me nesikanoval"
http://www.eduin.cz/clanky/lidove-noviny-sikana...
"Svědky fyzického útoku byly tři čtvrtiny žáků 7. až 9. tříd českých ZŠ. Pětina dětí stejného věku byla někdy obětí šikany a pětina pachateli."
Nepisu zde co a jak mam rozplanovano ale co se me a spouste rodicu na ZS nelibi. Nevim proc me porad napadate jako kdybych mel ucit dvacet deti kdyz jsem tu napsal ze shanime skupinu rodicu s ruznymi pohledy na vec.
Evidentne si nikdo z vam nic nezjistil o zkusenostech s takovym vzdelavanim.
Loucim se s vami, jdeme s malym varit 🙂
@armitage Vaše diskuze se mi stále zobrazuje, protože jsem sem psala úplně kratinký příspěvek. Zaujalo mne to, nebyla jsem si nejdřív jistá, o co přesně se jedná, teď jsem konečně pochopila. Děti mám ještě malé a kdyby na to měla "koule", tak bych si je taky odučila doma. Nelíbí se mi náš školský systém, přestože jsem nikdy problémy ve škole neměla a ani rodiče nijak netlačili. Nelíbí se mi, že všichni musí umět stejné věci stejně dobře ve stejný čas a ještě jsou za to případně "káráni", sice tady přítomné p. učitelky píší, že nepoužívají žádné hnusné věty, ale ono je v zásadě fuk, jak se věta "neumíš to" formuluje...i věta "mohlo to být lepší" nebo "maminko, vaše dítě by se mělo víc snažit" není úplně žádný žůžo.
Mám tři roky na to si rozmyslet, jestli dcera do školy půjde nebo ne, zatím to vypadá, že spíš ano, musím přiznat, že minimálně to prostředí, setkávání se s více dalšími dětmi, s "autoritami" atd. má svoje výhody, navíc se nechci vzdát své práce na úkor vzdělávání dětí a bojím se své nedisciplinovanosti. Hodně pěkně se mluvilo o DV u Duška v Duši K.
Se znalostmi (že jsou k ničemu) jsem na tom stejně jako vy, pamatuju si 1620 Bitvu na Bílý hoře, ale - kdo tam bojoval? proč tam bojoval? jak to dopadlo? a kde vůbec je Bílá hora??? Mnohem lepší by bylo, kdyby se v současnosti děti učily pracovat s technologiema, pracovat se slovníky na internetu, učily se vyhledávat informace atd. Slečny co učím v 9, třídě neumí používat anglicko-český slovník, neví o eutanázii apod., ale hlavně že ví, kdy přišel Cyril a Metoděj na Velkou Moravu. Fakt pecka. Moc hezky je to shrnutý tady:
Jak jsem psala, fandím vám, samozřejmě je nutný to pořádně zvážit, není to jako vybrat si jestli si dám knedlík nebo brambory.
Jinak jak tady někdo psal o tom, kdo a co učí...nemám vůbec pedák a učila jsem a stále učím angličtinu, sice mám CPE ale 100% to rozhodně není a dokonce jsem za dost těžký peníze učila japonštinu v Praze přes jazykové studio, po mém pouze prvním roku studia (tzn. že jsem oproti svému studentovi byla asi jen 50 hodin napřed). Tenkrát mě to nepřišlo, byla jsem studentka, dnes už bych do toho nešla. Tak to jen pro představu, ne vždy učí ti, kteří učit mohou nebo umí a naopak občas neučí ti, co k tomu mají ty nejlepší předpoklady.
@armitage Pokud nemate nic rozplanovano, tak tezko najdete dalsi lidi, kteri do toho s Vami pujdou. Sama bych do toho taky nesla, protoze pokud nevim, jak ma vyuka vypadat, jaka bude napln jednotlivych let, tak to nepovazuju za moznost kvalitniho vzdelavani.
Ad anglicka gramatika - to je zase k tomu planovani - predstavte si, ze dite bude pozdeji studovat at uz na stredni, nebo pak na VS a bude mit za ukol v te anglictine napriklad napsat clanek. Bez znalosti gramatiky ani nechci videt, jak to dopadne.
@japona ta věta s tím nešikanováním se fakt povedla 😀
Mmch, dneska JE eko a bio a kdovíjaká doba, proto by bylo fajn, kdyby se tomu školský systém přizpůsobil, bohužel jsme zůstali zamrzlí v komunismu, děti se musí učit násobilku zpaměti i když dnes už je kalkulačka dostupná, musí se učit letopočty i když máme internet, učí se algoritmy nebo co ale přitom si pak neumí spočítat RPSN...To není v pořádku.
@sarkar Chirurg si pri operaci tezko pujde googlit, kudy vedou cevy a nervy, ktere nema poskodit...
@somalicats zaujalo mě to o angličtině. Jste učitelka?
Chodí ke mě na doučování dvě holčičky, začínaly ve 4. a 6. třídě, teď jsou v 7. a 9. třídě. Moje dcera začala ve 2,5 letech chodit na angličtinu Helen Doron, 1x týdně 45min. Příští rok na tom bude s angličtinou lépe než ta co bude za ten rok v 8. třídě. Dost pochybuju, že dítě z běžné a ne nějaké superdobré ZŠ je schopné napsat jakýkoliv článek, oni to bohužel neumí ani česky, natož anglicky.
Po maturitě (na SŠ jsem měla z angličtiny jedničky, i jsem z ní maturovala a byla jsem - až tedy na spolužáka z austrálie) ve škole v aj nejlepší. Přijela jsem do Anglie a neuměla jsem lautr nic, já, hvězda v hodinách angličtiny. Nemyslím, že školní výuka vedená někým s diplomem je zárukou, že dítě bude umět, myslím, že nejdůležitější je nezadusit v dítěti chuť se cokoliv učit samo, což se v našem školském systému děje, si všimněte, v první třídě natěšený prvňáček, ve druhé už je to horší a od třetí už se do školky chodí "za trest"...
Mimochodem, souhlasim, ze je problem, ze spousta deti nedokaze ani v dnesni pretechnizovane dobe najit pozadovane informace. Ale to, ze se rezignuje na uceni a vseobecny prehled, tenhle problem nevyresi. Ono totiz bez toho vseobecneho prehledu, bez tech zakladnich znalosti clovek nebude ani vedet, co ma hledat a jak to vyuzit. Ale holt kdyz je to moderni...
@sarkar Nejsem ucitelka. Zrovna styl vyuky Aj na skolach se mi moc nelibi, temer cely prvni stupen to byla ztrata casu. Teprve ve 4.a 5.tride jsme dostali moznost zaplatit hodiny konverzace s rodilym mluvcim. Do te doby jsem u dcery pokrok nepozorovala. Sama s Aj problem nemam, ale muz tak dobre, jako ja nemluvi, takze byl problem zrealizovat muj puvodni napad mluvit cast dne jen anglicky...
@kacca11 ještě upřesnění, malá násobilka ještě jo, stejně jako základy sčítání a odčítání, velká mi přijde naprosto na nic, stejně jako dělení desetinných čísel apod. A věřte mi, i když jí neumím, mám vystudovanou MATEMATICKOU základku a kromě základního sčítání a odčítání, násobení a dělení a trojčlenky ve své práci, kde se to čísly jen hemží, nepotřebuju nic - na všechno jsou vzorečky v PC, které to spočítají rychleji a přesněji, případně kalkulačky. Myslím tím, že je potřeba najít balanc mezi tím, co je zbytečné a nepotřebné a naopak tím, co je třeba, což se v dnešní době neděje.
@somalicats to už je ale specializace, to je něco úplně jinýho...mluvím o tom, nepotlačit v dětech chuť se učit a zjišťovat samy pro sebe ve chvíli, kdy oni sami chtějí.
Předpokládám, že mi dáte za pravdu, že někdy můžete určitou informaci slyšet tisíckrát a nezapamatujete si to, ale pak to potřebujete, začne vás to zajímat a najedou je to tam. To je přesně ono. Do dětí se to hrne ve chvíli, kdy to nechtějí a ony úplně ztratí zájem tam chodit. Ideálně by to vypadalo tak, že by děti chodily do školy na ty předměty, co je baví a klidně by se mohlo v hodině české gramatiky přestat vykládat jen proto, že venku na ulici se pere kočka se psem a děti prostě strašně zajímá, proč to tak je a proč se kočky a psi tak strašně nesnášej. Ale ne, osnovy se musí dodržovat.
Popravdě vůbec nechápu, jak někdo necítí tu nevím jak to popsat, buzeraci co z toho vyplývá, to omezování...
@somalicats AJ na školách je tragická. Jak učím ty holčičky, vidím to. Přijdou na hodinu týdně obě dvě najednou, to je jak nic. Natož když jich je ve třídě třeba 15. Ta Helen Doron je super, doporučuju. Tam se právě děti učí tak, že se vlastně ani neučí. Žádný vysedávání nad učebnicí, všechno je krásně aktivní, formou hry. Uvažovala jsem, že přihlásím i syna (1,5 roku), ale organizačně a finančně bychom to nedali, tak si ještě rok počká. Mají to fakt vymakané. Nedá se porovnat se základkou.
Ještě dodám, že nemám nic proti učitelkám, mám něco proti systému a proti osnovám a chápu, že učitelky dělají, co můžou.
@sarkar Ten chirurg byl priklad toho, ze bez treninku mozku bude mit student mediciny celkem problem, protoze napriklad cela anatomie je o tom biflovani, tam neni moc veci, co lze logicky odvodit. A musi se to nejen naucit, ale i zapamatovat naporad, pokud chce tu chirurgii delat. A trenovat mozek se musi zacit uz v detstvi, to clovek nedozene v cas potreby.
vyuka anglictiny na ZS je problem -uz je z toho hlediska, ze nejsou kvalitni ucitele -kdo by taky makal za 17 cisteho, kdyz nekde ve firme budou mit vice - bohuzel to tak je.......
jinak moje nej kamoska byla na gymplu excelentni v aj a kupodivu, kdyz jela hnedka po maturite zit a studovat do australie, tak se chytala a to dost dobre......dokonce si tam udelala kurz optiky (mohla pak upravovat bryle, cocky apod.)na nejake jejich VS a rikala, ze jejich skolstvi je totalni debakl-ona mela z fyziky za 3, ale tam excelovala- to co my jsme se ucili o optice pul roku, oni probirali 3 roky 🙂)) navic rikala, ze ona proti nim mela vyhodu-umela se ucit-oni ne...a tak mela zkousky vzdy napoprve a za jedna....australani je delali klidne i ctyrikrat a neprosli........pak jela zit do anglie, ted je zpet doma.......dodelala si VS -anglictinu v ekonomice .......je fakt dobra......
to jen k te anglictine....u nas ve skole je jen jedna kvalifikovana ucitelka pro vyssi stupen.....ale kde ucitele vzit, kdyz nejsou??? a kdo by zaplatil rodileho mluvciho? jedine, ze by si rodice priplatili.....
@sarkar 15? tak to je jeste super pocet ve skupine-normalne, do poctu 25 zaku se skupina delit nemusi 🙂)) takze aj takhle muzete ucit cizi jazyk 🙂)))
"Ideálně by to vypadalo tak, že by děti chodily do školy na ty předměty, co je baví a klidně by se mohlo v hodině české gramatiky přestat vykládat jen proto, že venku na ulici se pere kočka se psem a děti prostě strašně zajímá, proč to tak je a proč se kočky a psi tak strašně nesnášej. Ale ne, osnovy se musí dodržovat.
Popravdě vůbec nechápu, jak někdo necítí tu nevím jak to popsat, buzeraci co z toho vyplývá, to omezování..."
Když si budu moci vybrat mezi touto školou a "klasickou komunistickou", kde i do těch nejnatvrdlejsich deti něco natlačí, beru tu druhou. Pořád je lepší mít základ na který můžete nabalovat další znalosti, než nemít nic, a do školy chodit rád, protože po me nikdo nic nechce a nic nemusím. Je fajn, když dítě je natolik uvedomele a bazici po vzdělání, že se samo a bezbolestne vzdělává, ale ve vámi uvedenem případě se deti naučí, že než otravna čeština, staci se zeptat na jakoukoliv s prominutim pi'ovinu a je po hodině..
Pripadam si jako komunisticka ucitelka (i kdyz ji nejsem ani politckou orientaci ani vzdelanim), ale ja si fakt myslim, ze deti by se mely naucit urcity zpusob memorovani, mely by si vytrenovat mozek, presne jak pise somalicats...Nalijme si cisteho vina - pokud se vase dite rozhodne byt pravnikem (kterouzto moznost sam pripoustis), tak ti garantuju, ze za schopnost se naucit hodne rychle hodne velke mnozstvi informaci bude neskonale vdecne...Existuje totiz zrovna na tech pravech nemale procento ucitelu, kteri vyzaduji u zkousek naprosto presne citace zakonu a definic... A kdyz student neni schopen se je naucit a zapamatovat, tak ma proste smulu...Stejne s tou medicinou a ostatne i mnoha a mnoha dalsimi obory.
@somalicats Ja jsem nesnasel gramatiku, nezajimala me, neucil jsem se ji a proto moje nejlepsi znamka z Aj byla 2 a to byl boj 🙂 Misto uceni se gramatiky jsme hrali hry a bavilo me divat se na CNN protoze jsme meli satelit. Potom, co jsem ve tretim rocniku ziskal tu slavnou dvojku z Aj jsem odjel se podivat na mesic do USA a uz jsem se nevratil, protoze jsem dva mesice na to nastoupil na St. Petersburg College. Priznam se, ze mi delalo dobre (este aby ne kdyz mi bylo 17), ze jsem moc dobre vedel, ze by toho byla schopna mozna jedna moje spoluzacka, nikdo jiny a ucitelka rozhodne ne 🙂
Ja budu detem ukazu jak ja jsem se naucil a pevne verim (chci verit) ze je nakazim laskou k onomu jazyku.
@somalicats ano, v téhle větě je ten zakopaný pes, cituji Tě: "A musi se to nejen naucit, ale i zapamatovat naporad, pokud chce tu chirurgii delat.". Je rozdíl mezi tím CHTÍT se naučit shodu podmětu s přísudkem a MUSET se jí naučit.
Děti na zš se nechtějí učit letopočty, musí se je učit. Možná by i některé chtěly, ale ne třeba první hodinu v pondělí ráno, kdy ještě dospávají. Ráno by si daly tělocvik, aby se protáhly a rozproudily. Anebo si daly anglickou konverzaci aby si řekly co dělaly zajímavýho o víkendu. Víš už, jak to myslím?
"Don't stay in school" is way too cool 😀
https://www.youtube.com/watch?v=c0H7b9faIBo@japona to je těžký, vy berete děti jako nějaký malý trdla co nic neuměj a bez práskání bičem nad jejich hlavama zdivočej úplně...
Uznávám, že je to dost o přístupu rodičů, s výše popsaným přístupem je opravdu asi lepší je nahnat do školy. Děti rodičů, kteří nemají potřebu jim pořád kecat do jejich života a nějak je usměrňovat budou zvídavé samy o sobě, budou se chtít učit a budou mít rozhodně lepší výsledky.
Myslím, že podobný pohled na výchovu bude mít i zakladatel diskuze, soudím podle jeho věty, že jde se synem vařit.
Více o tématu třeba ve skupinách Nevýchova nebo Respektovat a být respektován, na netu pak rozhovory s Naomi Aldort nebo i Jaroslav Dušek.
@armitage Dobra, tak jeste jinak. Kdyz to vezmu podle sebe: anglicky jsem se ucila 4 roky na gymplu, muj hlavni cizi jazyk byla nemcina. Nemecky mluvim plynne. Anglictinu jsem ale potrebovala na VS a dale, kvuli publikaci odbornych clanku. Od unora pristiho roku jsem prihlasena na desetimesicni distancni kurs specializacniho vzdelavani v Australii, ten bude zakoncen dilcimi zkouskami, po dolozeni praxe u nas se budu moci prihlasit ke specializacni zkousce. Vse pochopitelne v Aj, na pisemny projev je kladen velky duraz. Diky gymplu mam zaklady gramatiky a slovni zasoby, na kterych jsem mohla stavet dal. Diky tomu mohu publikovat, diky tomu se mohu specializovat. A to jsem z Aj ani nematurovala a od maturity uz mam skoro 20 let...
@tejezka chápu správně, že píšeš, že ZŠ je dobrá k tomu, aby si děli osvojily určitý způsob memorování? Je to tak?
Takže 9 let na ZŠ kvůli tomu, aby se naučily se učit? Myslíš, že je to opravdu nutné, že se to nedokáží naučit rychleji, přirozeněji a mimo ZŠ? Protože já myslím, že jo...
@sarkar Tak to uz je o organizaci toho skolniho dne, at uz ve skole, nebo doma. Navic je to celkem individualni, ja se nejvic naucim rano a dopoledne, pak uz je to horsi, takze kdybych se mela znovu vzdelavat ja, budou pro mne nejprinosnejsi ty nejnarocnejsi predmety hned rano.
Deti se chteji ucit, pokud jsou k tomu motivovany. To ale nelze zamenovat s anarchii. Urcita forma discipliny je nezbytna, protoze to pak vede k jejimu udrzeni i v budoucnu. Uz treba jen studium VS je o discipline, protoze tam se klade velky duraz na samostudium a pokud chce student VS uspesne dokoncit, musi se umet se ke studiu dokopat, musi se dokopat napriklad ke stazim, jinak to studium proste nedokonci. To jsem videla u spousty svych byvalych spoluzaku na obou VS. Ti nedisciplinovani se dlouho neudrzeli.
Základem toho, aby se děti něco naučily doopravdy je vnitřní motivace se učit. A tu většina dětí nejpozději ve třetí třídě už nemá. Jak už tu zaznělo -- do první třídy jsou děti většinou s velikou touhou se učit, chtějí se naučit číst, psát, počítat...přesně kolem těch 5-7 let je to pro ně přirozené, dospěly do fáze, kdy to chtějí umět. Ale pak už se "osnovy" a vývoj dítěte celkem rozcházejí.
Znám rodinu,kde se učí děti doma a zcela podle toho, co je zrovna zajímá. Nejstarší dcera je v páté třídě a už teď obsáhla učivo za těch první pět let. Ano, většinu věcí se učila úplně jindy než je v "osnovách", ale ke všem se sama propracovala. A dokonce se teď i propracovala k chemii a dalším věcem z vyšších ročníků. Pořád má v sobě touhu objevovat, učit se...

@armitage necetla jsem to cele tak se predem omlouvam!jestli napisu nejakou blbost....ale pochopila jsem,ze nechcete detem cpat do hlavy zbytecne veci jako data, vzorecky a napriklad pravidla ceskeho pravopisu? Ale co potom,kdyz prijdou na prezkouseni a nebudou to umet?