Nezvladatelné dítě, muž chce odejít
Ahojte
Mam velky problem . Nevim jak se s tim vyporadat . Pred rokem jsme se prestehovali s mym partnerem do cech . Odesla jsem spolu s dvema detma . Po dobu co jsme tam zili bylo vse v poradku .Ale nastal zvrat kdy syn poprve od partnera slysel ne . Od te doby ho syn (7) nechce poslouchat . Smeje se mu do obliceje rika mu veci,jakoze ne c e aby jsme meli malou sestricku ze sni nechce byt chce jen me . Prestehovali jsme se zpet na Moravu . A tady zacali vsechny problemy. Kluk neposloucha , smeje se i me kdyz jsem nestastna , chlapa provokuje do takoveho silenstvi ze je na kluka uz uplne alergicky a chce odejit . Vcera vecer to vyustilo az do toho ze mi rek ze syNa nenavidi . Ja jsem se psychicky zhroutila . Nevim co ted , kluk neposloucha ani me ani jeho. Utekl uz i z domu . Je prodte nezvladatelny . Ja nechci prijit ani o syna ani o partnera . Oba je miluji a jsou pro me cely muj svet . Ale zaroven vim ze tohle dlouho zvladat nebudu divat,se na syna jak ho neustale provokuje a dela naschvali , a na chlapa jak je utrapenej a prestava komunikovat aji semnou . Nevim jestli kluka zaradit do nejakeho zarizeni . Nebo co delat . Nejsmutnejsi na tom je ze mi ani nema kdo pomoci protoze jakmile chlap odejde , ja to neutahnu a skoncime pod mostem . Ani nevim komu se vypovidat , a nechapu ani to jak to mohlo zajit az takhle dalrko , ze jsem byla slepa a nevidela tohle . Stale jsem si rikala je to jenom dite ktere zkousi hranice :( su uplne vyflusla , nemam ani chut zit nic . Jedine poteseni co ted mam je.ta malinka rocni holcicka :(
@sisstin to ze dostane pres ruce nebo trochu pres zadek je pro vas biti? Kdyz dite dělá naschvály a vy mu dáte přes ruku je pro vas biti? Mnohem horší je myslím to když pak sedíte s ditetem treba hodinu a deptate ho rozebiranim a jedete do nej kecy o tom ze to nema delat,to pro nej vic psychicky narocne nez rict mu tohle se nedela a placnout ho pres ruce,pochopi ze neco udelal snad soatne. Tak to pak jste hodne precitlivela a rozhodi vas kde co.
@dendasubaristka agresi jsrm neresila ani bitim, ani nekonecnym rozebiranim, jsou i jine zpusoby ;)
@dendasubaristka O psychickém týrání jako správné metodě ale nikdo nemluvil, ani ta navržená literatura nic podobného nedoporučuje. A ani nikdo tady 🙂
@dendasubaristka dcera ma 22m, tam by nekonecne vysvetlovani ani nemelo vyznam. Ve 13m nas hodne stipala a kousala, odvedla jsem jeji agresi na polstar, kde to delat mohla, popr. ignorace, kdy jeji chovani nemelo zadnou odezvu. Do 14 dnu bylo po kousani a stipani, aniz bych ji porad rikala "ne, to se nedela, maminku to boli", ani jsem ji nemusela placat.
Syn ma skoro 10 let, nikdy v zivote agresivni nebyl, u nej jsem toto nikdy neresila.
@dendasubaristka pokud delala neco nezadouciho (mocenske hry), resila jsem to viz. vyse, nechala jsem ji vyhrat, ona vyhrala a uz to nikdy nedelala. Popripade dle veku jsem ty veci proste odstranila.
Ano, je to narocnejsi na nervy, neni reseni instantni a hned, ale je ucinny a trvaly.
@dendasubaristka primitiv neví, že je primitiv...
@sisstin už vidím jak bude @dendasubaristka sedmiletého kluka lehce plácat přes ruku nebo přes zadeček a říkat tytyty 😅 jak píše výše 😂
Priklad: mame novy akvarko a dcera ho furt otvirala. Chlap to resil klasicky - "ne nesmis, krik, odtahovani ji od toho atd.", jen jecela a delala to furt.
Ja jsem rekla s pitvorenim "neeech ty rybickyyy", ona smich, ja "ach jo, zas to budu muset zavrit", zavrela jsem je a 100x dokola. Nakonec jsem je nechala otevreny a sla si po svym. Dcera koukala, zavrela je a uz to proste nedela.
Jednu dobu mi utikala do silnice (pokud jsem ji pevne drzela, valela se po zemi). Tady mocensky hry hrat nejdou, proste jsem ji rekla, ze jestli utece, jdem domu. Utekla, sky jsme domu (s kravalem), utekla ctyrikrat, petkrat, sly jsme domu. Po xty jsem rekla, jestli budes utikat, budrm muset jit domu. Koukala, kyvla hlavou, chytla se ruky a sla. Pokud jsem fakt potrebovala nekam jit, byla v satku nebo kocare.
@marion2017 přes internet se vám uráží dobře vidte:*
@sisstin máte svůj způsob je to pěkné,jde vám to tak jak to děláte super. Já jsem řekla svůj názor. Kopnout do mne dítě,to si snad nemůže dovolit. Tady tyto situace co říkáte jsou,ale trochu jiné. A dají se řešit jak říkáte,ale kope to je úplně něco jiného. To co uvádíte jsou normalni situace u malých dětí,to bych ani nějakým placnutim neresila,ale klukovy je 7,kope do člověka to už mi přijde přehnané,s toho může jen vzejít větší a větší agrese.
@sisstin jak rikam mala je mala a tohle dělá každé dítě. A bitim bych to neresila,tohle jsou takove pokusy,ale to co popisuje pani a jeste kdyz je klukovy 7. Je přes čáru
@dendasubaristka prave proto, ze je mu 7, uz to chce mnohem slozitejsi "strategii", a sla bych se jako rodina (ne jenom kluk ve stylu - on zlobi, poradte mi) poradit na tom, jak to resit.
Navic jak tu bylo psano, sedmiletyho kluka placnuti po zadku mozna tak rozesmeje, to bys ho musela fakt ze zmlatit. Ano, mozna by to uz nedelal (ale taky je moznost, ze jo a jeste vic), ale myslis, ze se timhle vztah k novymu otci zlepsi? ;)
Ja si pamatuju, ze jsem v 10 letech byla u babicky na 2m na prazdniny. Hrozne mi to vadilo, chtela jsem byt doma s rodicema, jenze smula. Tak jsem si rekla, ze jim to tam ted osladim. Byla jsem fakt nesnesitelna, mozna i nejaka agrese probehla, ale bylo to jen zoufaly volani ditete, co nevi, co se sebou.
A to ja jsem jinak spis "poslzsna holcicka" a bojuju s tim dodnes (lekari, urady apod).
@sisstin tak musi se davat laska i řád,pak bude mit vztah. Když kopne dostane nasekano pomůže to je vyhrano, pokud ne zkusí se to dvakrat,třikrát a pak když to nepujde treba zaracha nebo mu vzit neco co ma rad na den,dva aby se ponaucil. Ale pokud i to nepomuze,tak pak doktor. Ja bych to nehazela hned na spatnou psychiku,k novému otci nema asi respekt a ten si musi vybudovat.
@dendasubaristka jenze jsou dva druhy respektu, nebo spise autority. Autorita formalni, ktera vyplyva z veku, postaveni, profese atd. A autorita prirozena, ktera plyne z toho, jak clovek umi s lidmi jednat, jaky ma s nimi vztah, jak si ho lidi vazi pro jeho schopnosti atd.
Co bys radsi chtela pro sve dite, autoritu formalni (vynucenou) nebo prirozenou? ;)
@dendasubaristka myslis, ze dite, ktere je z rozpadle rodiny, 2x se za posledni dobu stehovalo, ma noveho sourozence, zadnymi psychickymi problemy netrpi? To by musela byt fest vyzrala osobnost v jeho veku.
@dendasubaristka muj syn je taky z nefunkcniho vztahu, po roce a pul vztahu jsem ja uz byla tehotna, stehovali jsme se a sel do prvni tridy. Prvniho pul roku trpel nevysvetlitelnym obcasnym zvracenim z niceho nic, aniz by byl nemocny a aniz by dal nejak najevo, ze je smutny atd. A reknu ti, ze tohle se resi jeste hur, nez kdyz dite "vyvadi" a dava svou nespokojenost najevo.
@sisstin ale i tak si musi tu autoritu vybudovat preci.
@dendasubaristka vytáhla jste si to na sebe a potrefena husa.... Když Vy ale vazne nechápete jednoduché věci, které Vám zde nekdo napíše. Nechápete kontext, následky, nerozumíte psanému textu. Přijde Vám normální dat někomu za neuposlechnutí Vasi vule přes ruku a banalizujete to jako nabití. Biti to neni, je to ukazování Vasi sily a snaha o znemožnění ditete....Je toho vic, ale Vy nejste schopna pochopit. Empatie Vám ocividne taktéž není vlastni. Nechápete, že zdravého nastavování mantinelů, snaha pochopit dítě a pomocí mu není zdlouhavé psychicke týrání apod...
@marion2017 už jste skončila paní profesorko 🙂
@dendasubaristka jiste, ale ne bitim, to proste nic nevyresi. Respektive MOZNA by to zabralo, ale byla by to autorita na zaklade strachu. Ono v kratkodobym horizontu to mozna vypada jak fajn reseni a i rychle, ale v dlouhodobem je to pruser. Ale chapu, ony se ty zaryty vzorce chovani, ktere mame tezko meni, je to hodne i o praci na sobe. Ja chybuju porad, nejsem robot, jsem cholerik a treba syn je hodne slozita povaha a hledat si k nemu cestu je fakt narocny a to jsem jeho matka, ne nevlastni rodic.
A je zbytecny se tady holky urazet... kolik z nas si nese traumatka z detstvi, me treba mamka psychicky vydirala, ja mam sklony prirozene jet taky v tomhle modu, ale je to to, co chcem pro svoje deti?
Vychova je kurva tezka vec, a neni ostuda hledat rady nebo pomoc.
@sisstin no pani tady hazi odborne nazvy,ale pritom primitivne urazi. Kdo je potom primitiv. Tim bych to asi ukoncila. Rekla jsem svuj nazor. Vy take,kazdy si ho rekl,ale vzdy se najde někdo kdo neprenese nazor jinych lidi. To nemyslim zrovna vas 🙂 🙂 s vami jsem si i normalne napsala.
Klobuk dole, ze mas silu a chut jej to tu dookola vysvetlovat.
@dendasubaristka ano, když si někdo neví s výchovou rady sám od sebe, proč by bylo blbý hledat rady v knihách?
asis měla štěstí na bezúdržbový děti, pokdu vůbec děti máš, jestli ti zabíral tenhle skvělej způsob výchovy... u většiny dětí bys narazila, že to vlastně nefunguje, maximálně si tak ulevíš...smutný. ale třeba jednou, a já v to doufám, přijdeš na to, že to fakt není ani účinný, ani prostě správný.
kvůli týhle hře o moc je svět v takovejch sračkách, v jakejch je. bodejť by na tom svět nebyl jinak, když to do dětí cpeme už od batolecího věku, že.
@trdelnik234 tak ja v prvnim tehu a pred detma mela tsky tyhle nazory, pomohly mi prave tyhle diskuze a skupiny, delat neco jinak a snad lip. Kazdopadne nejsem super matka, chyby delam a delat budu, spis zaklad je asi si to uvedomit a nebyt presvedcen, ze ja vse zvladam na jednicku a furt hledat cesty, jak lip komunikovat. Ja mam v tomto jeste mnohem vetsi rezervy v komunikaci s partnerem, tam se mam co uci jeste hoooodne.
@trdelnik234 a hodne mi to pomaha i profesne, kde jsem se stykala a budu stykat s detma s ruznou povahou z ruznych rodin a nekdy je to fakt neveselej pohled :/

A když už jsme u toho pro mne byl doma třeba mnohem horší psychický teror,mluvení rozebirani,cpani do koutu,tak mi to rekni. Nez dostat přes ruce.