icon

Osmiletá dcera má nadváhu a pořád je při chuti-co s tím?

sashenka1
10. kvě 2017

Dobrý den všem 🙂
Mám problém s osmiletou dcerou, má nadváhu ( váží cca 42 kg ), bohužel je neustále při chuti, pořád chce přidávat jídlo, jakmile jde i najezená kolem něčeho k snědku, už se po tom vrhá...Nevím, jestli jí mám jídlo zakazovat, protože u mě to fungovalo přesně opačně- jedla jsem tajně a ona už to začíná dělat taky..Jsem z toho dost nešťastná, sama se plácám v nadváze celý život, tak nevím, co dělat ☹ Poraďte...Díky 🙂

Strana
z5
normalnimatka
17. kvě 2017

připouštim i možnost, že se opravdu vůbec neví, co s tím dělat kromě dodání hormonů, ale vsadila bych se, že existujou způsoby, jak pořešit příčinu - špatnou štítnou žlázu, než dodávat umělý hormony. ale to zápaďácká medicína neumí, resp. spíš nechce umět:D

journals
17. kvě 2017

@normalnimatka Prosím tě, pokud víš způsob, jak to vyléčit, tak jí soudruhům sděl. Já i ostatní bychom ti za to byly nesmírně vděčné. V opačném případě tu prosím tě nepiš to, co tu píšeš, protože o tom asi fakt nic nevíš.
Já souhlasím, že hromada věcí je v psychice, ale pak jsou věci, které bohužel ani nejlepším psychickým stavem fakt neovlivníš. Kdyby tělo fungovalo tak, jak si myslíš, tak by tu bylo na světě krásně 🙂

amazonka.k
17. kvě 2017

Ano, doporučuji začít u sebe a tuto knihu : http://www.fitstore.cz/akcni-zbozi/projezte-se-... Hlavně žádné nesmyslné diety, tady zjistíte vše co potřebujete vědět a mají ještě jeden, předchozí díl 🙂

amazonka.k
17. kvě 2017

A můžete zkusit na facebooku skupinu Fitness motivation, Michal Tóth ( spoluautor knihy ) tam dělá jídleníčky na míru za 1490 Kč, stačí ho kontaktovat interní poštou. Nic smysluplnějšího jsem nikdy nečetla a rozumnějšího výživového poradce doposud nepotkala 🙂

normalnimatka
17. kvě 2017

@journals žijeme v docela dost informačně svobodný době... pokud máš zájem, můžeš alternativy hledat;). konkrétně, co s pomalenou funkcí štítný žlázy, nevim, protože to není problém, kterej bych řešila. málem jsem řešila zrychlenou funkci, ale nakonec není potřeba. nicméně jsem zatím asi neslyšela o problému, kterej by neřešila nebo nemírnila třeba čínská medicína. bohužel je to řešení ale vždycky na vlastní náklady. za to řešíš příčinu a neškodíš si medikantama, který potlačej nějakej symptom, ale škoděj na 20 dalších místech.

journals
17. kvě 2017

😅 Nezlob se, ale to co píšeš je fakt hloupost a jak sama přiznáváš, o problematice nic nevíš. Úsměvné...
Jak řešíš třeba zubní kazy? Co ti na to čínský doktor dává?

normalnimatka
17. kvě 2017

@journals nemyslim si, že je potřeba se tomu vysmívat, když nevíš, na jakým principu čínská medicína funguje;)
zubní kazy neřešim, protože je nemám. tam by bylo asi záhodno předcházet tomu, co to jde.i když zrovna zuby jsou věc, která je geneticky z velký části předurčená, bohužel nebo bohudík. když už se to vysere, vyvrtat se to zřejmě musí, to není zrovna věc, se kterou bych někam takhle běžela. chronický onemocnění je něco jinýho. stejně tak, pokud budu mít akutní rakovinu, slepák, nebudu to řešit pampeliškou.

jinak proti kazu si akorát vybavuju, že je výbornej kokosovej olej:D jako preventivně..není zač za informaci;) a už letim taky vytvářet nějaký hodnoty:D

journals
17. kvě 2017

@normalnimatka Já myslím, že právě tímhle příspěvkem jsi se dostala tam, kam mířím. Pokud bych měla možnost to tou pampeliškou vyřešit, tak klidně budu jíst pampelišky. Ale zatím se nic takového co by řešilo příčinu (nemyslím zmírnění obtíží, to dělám) bohužel na světě není.
Já vím, že tohle slyšet nechceš, ale jsou bohužel i věci, které si z čínského a jiného nemedicínského přístupu můžou vzít jen podpůrčí funkci, ale nepřevezmou plnohodnotnou léčbu.
Vysmívat se ti nechci, ale tvoje příspěvky se svým způsobem vysmívají mě - že nic nevím, jsem ovce, nepátrám po řešení svého onemocnění. Ty o tom sice informace nemáš, ale dáš ruku do ohně za to, že se na moje onemocnění řešení v čínské medicíně najde. To je pro mě úsměvné.

jainy007
17. kvě 2017

@sashenka1 Mám téměř osmiletého syna, měří 128 cm a má 35 kilo, taky je ho kus. Pak mám ještě druhého, dvou a půlletého syna, ten má asi 90 cm a sotva 12 kg, jí v podstatě to samé a jeden je na hranici obezity a druhý na hranici podvýživy, tak mi to vysvětli, v jedné rodině...chci tím říct, že hraje roli genetika, první syn je celý tatínek, druhý celá já 😀 Ten apetit bude k tomu, jinak samozrejme co uz bylo psano, pohyb, zelenina atd. atd. My to taky resime, protoze se mu deti smeji, ze je tlustej, ale on je hrozne na sladke, ve skole a v druzine porad dostavaji nejake bonbonky a on by je chtel i doma, to uz jsme hodne omezili, davala jsem jednu dobu jenom xylitolove, ale uz mi dosly a dalsi jsem zatim nekupovala...Je to blby, ale zase si myslim, ze stastnej zivot se da prozit i s par kily navic....Dulezite je, jak se k tomu stavi ona..

vineta
17. kvě 2017

@jainy007 A teď si to po sobě přečti a zjistíš, že genetika opravdu tak mocná není, minimálně ne tolik jako sladkosti ve škole 😉...

jainy007
17. kvě 2017

@vineta on to ma takhle odmalicka, jede furt ve stejnem grafu..na roce mel 11 kg a to jsem jenom kojila a hodne prisne mu zavadela prikrmy jako prvomatka..Ano, ja jsem si vedoma toho, ze sladkosti se mohou spolupodilet...ted me mrzi, ze jsem sem ten prispevek psala, byl urceny zakladatelce, aby vedela, ze neni sama, kdo ma problem...

vineta
17. kvě 2017

@jainy007 Nemusí tě to mrzet, nemyslela jsem to špatně, jen mě zarazil ten rozpor. Hlavní je o tom vědět a řešit to, ne? Když má dítě zdravý sebevědomí a dobrej příklad v rodině, tak se nějaký to kilčo vyřeší věkem celkem samo 😉..

jainy007
17. kvě 2017

@vineta To ano...kdybys nase kluky znala, tu genetiku bys primo videla na prvni pohled, kdybych je nemela (se stejnym tatinkem), nikdy bych neverila, jak mohou byt sourozenci odlisni...Ale to je na dlouhe povidani a ja uz to ted asi ani psat nechci...

vineta
17. kvě 2017

@jainy007 V pohodě, chápu a měj se hezky 😉

jolcap
17. kvě 2017

Já bych asi přistoupila k totální změně stravování celé rodiny, když chce přidat ano ale ne knedlík s omáčkou,ale zdravou, takže obkládat talíř zeleninou. Dodržovat pravidelnost, svačiny a neslazené pití, nebo jen šťávu. Zkusila bych jí přihlásit na nějaké kroužky. Podle mě se to dá i knzultovat s dětskou doktorkou. Já jsem teda byla vždycky hubená jako dítě,ale snědla jsem taky na co jsem přišla, ale hodně jsem sportovala a byla neustále venku, to dneska už moc není, v pubertě jsem začala přibírat, protože jsem skončila s volejbalem a dneska jsem ze své váhy nešťastná, takže v tom holky jedou se mnou a doma jíme zdravěji.

kajalka
17. kvě 2017

@normalnimatka Čoveče, tak já nevím, kam míříš. TČM je postavená především na kvalitní stravě, vyvážení jin a jang. Na jednu stranu zřejmě TČM propaguješ a na druhou říkáš, že cpát se bůčkem obloženým hranolkama denně je v pořádku, cítíš-li se u toho dobře. Nechápu.

kajalka
17. kvě 2017

@normalnimatka A ad finance a zdravá strava - vyjde nás to nepoměrně levněji. Na čisté bio samozřejmě nemám, ale jezdíme na samosběry, kg jablek á 5kč, švestky též, letos plánuju meruně, brambory máme též za pětikábli, kg domácího vepřového za 35, kg divočáka za 40. Atd, atd. Nekupuju polotovary, pečivo peču. Je to šílné práce navíc, ale k nezaplacení. Mně třebas ubíraj život běžné řetězce, jít do nich je pro mne půlden ztracený, protože jsem z toho psychicky vyřízená. Radši budu odpeckovávat na zápraží a zavařovat.

latkovkybrno
17. kvě 2017

@normalnimatka Nevím, já žiju s chemikem, který má doktorát z medicinální chemie a několik praxí v potravinářské chemii a ohledně množství soli PRO DĚTI by se s vámi dokázal přít.. Já osobně solím více, mám nízký tlak a nevadí to, dětem však nesolíme skoro vůbec.. Ale jedí šunku, tvrdý sýr atd atd, a tam je soli dost.
Každý v něčem své děti programujeme, ať už si to přiznáte nebo ne. Nejen v jídle. Protože my sami jsme také naprogramovaní - svými rodiči nebo získanými názory, ke kterým jsme sami dospěli a obhajujeme je. Počínaje názory na lidi, věci, přes jídlo a já nevím co dál. Všeho s mírou a nefanatizovat, to je podle mě ideál. Každý z nás vloží do dětí něco jiného a samy si potom i ony vyberou co z tohou si chtějí nést sami a co jim přijde jako blbost. V tom je lámat nehodlám a obecně se s dětmi nehádám. A to kromě mých 2 vlastních a třetího na cestě s předškolními dětmi pracuji každý den. Každé je jiné a vychází z jiného prostředí, má jiné návyky, názory, hodnoty.. Jsou vychováváný, ale jednoho dne budou svobodné dospělé bytosti a je jen na nich, nakolik budou svým rodičům věřit nebo jestli si vše budou chtít zkusit samy. To se týká i jídla. Víc nevím co bych dodala, v základu se shodneme, že fanatické omílání něčeho dětem je blbost, ale rohlík je sračka a i když to svému dítěti nikdy nepovím, tak ho odmítám kupovat každý den a slepě jíst. Děti se mu nevyhnou, nevyšiluju a NEKOMENTUJU TO, ale sama je nekupuji a vidím v tom smysl. Stejně tak moje děti ještě nedržely v ruce tablet, nehrály ani jednu hru na mobilním telefonu apod. Jak píšu - každý stavíme ty základy výchovy na jiných pilířích.

lenkas1982
17. kvě 2017

@karlajasmine
@normalnimatka
@latkovkybrno
Asi tu tu zapadne, ale musím reagovat.
Ad. cukr a že ho tělo potřebuje - rozlišujte cukry a komplexní sacharidy. Tělo a mozek potřebuje především komplexní sacharidy (přílohy, obiloviny vč. pečiva, luštěniny atd.). Z celkového příjmu sacharidů (tj. komplexní sacharidy, cukr a vláknina) by cukr měl tvořit tak max. 15-20 %. A v tom je i cukr z ovoce, ale třeba i zeleniny, mléčný cukr, to všechno tu potřebu docela dobře pokryje. Takže tělo, ani dospělého ani dítěte určitě nepotřebuje dodávat další cukr třeba ve slazených mléčných výrobcích, slazených nápojích nebo sladkostech. Omezovat přísun cukru u dospělých i dětí prostě MÁ smysl, protože drtivá většina lidí ho dneska přijímá výrazný nadbytek. A nadměrný příjem cukru, a PŘEDEVŠÍM fruktózy tělu škodí (přispívá např. ke kardiovaskulárním chorobám a jiným civilizačním nemocem).

Ad. sůl a že ji tělo potřebuje. Ano, potřebuje, ale v určitém množství. Dospělý má doporučenou denní dávku 5-6g soli na den, v ČR jí průměrný dospělý přijme cca 15g. Doporučenou denní dávku pro školáka nevím z hlavy, ale pro dítě 1-3 roky to je 1-2g. Cca 70 % soli přijmeme už z kupovaných hotových potravin, jen menší část připadá na sůl, kterou si přisolujeme doma připravované jídlo. A opět, nadměrný přísun soli MÁ negativní dopady na zdraví - vysoký tlak a další civilizační nemoci.

Shodneme se, že základem je pozitivní přístup k jídlu a vlastnímu tělu. Extrémy prostě nejsou dobré. Což je ale nejen "už nikdy nesním nic nezdravého a když zhřeším, budu si to týden vyčítat", ale i "sním všechno, co mi přijde pod ruku a nebudu řešit, co to obsahuje". Vypůjčím si omílané heslo výše zmiňovaného Michala Josefa Tótha (taky doporučuju) - z jednoho nezdravého jídla ještě nikdo nepřibral/neonemocněl, z jednoho zdravého jídla ještě nikdo nezhubnul/neuzdravil se. Podstatné je, co jím v globálu, když si jednou za měsíc dám dvě hrsti chipsů, užiju si je a nebudu se trápit, protože v celku nejím špatně.

latkovkybrno
17. kvě 2017

@lenkas1982 Lenko a četla jste všechny moje příspěvky ? Neboť já to všechno, co jste psala dááávno vím, jen se mi to nechtělo tak obsáhle exaktně rozepisovat 🙂

latkovkybrno
17. kvě 2017

@lenkas1982 Jinak souhlasím s posledním odstavcem (a tedy nejen s ním), jen pro mě je cesta a ideál, který mě se osobně líbí, tak vůbec netoužit po dvou hrstech chipsů. Zkrátka cítit na vlastím těle co mi dělá dobře (nejen jídlo) a to mu dodávat 🙂

lenkas1982
17. kvě 2017

@latkovkybrno Jj, reagovala jsem spíš na tu celkovou diskuzi vás všech uvedených. A u Vás konkrétně na to, že "cukr je základní pohonný motor pro mozek". 😉 Jinak jsme taky myslím v souladu. 🙂

letadlo13
17. kvě 2017

@garlic to se uvidí 🙂 mě to zůstalo 🙂

Ale už tuhle diskusi opouštím, protože se to tu zvrhlo v debatu o tom, že by člověk nesměl jíst nic a že se to nesmí řešít... jen musím konstatovat, že některé "dětské" potraviny mají pomalu horší složení než čistič na záchod. Odpusťte trošku ironie 😉

brunetka11
17. kvě 2017

@journals Tak trošku jinak...
Mám problémy se štítnicí. Dlouhodobě. Díky EB viru ty výkyvy jsou dost markantní.
Měla jsem velkou nadváhu - viz můj fotoblog.
Podařilo se mi váhu sundat, zlepšit stav štítnice. Nebylo to však jen samotnou stravou a cvičením. Našla jsem si na netu také cviky na štítnou žlázu a pravidelně je cvičila (paradoxně jsou velmi jednoduché).
Teď v zimě jsem však měla velmi psychicky náročné období. Testy dopadly špatně - TSH 8,4. Paní doktorka nasadila Letrox přes stovku - průměr na 113, ale tělo zareagovalo špatně - zalila jsem se vodou (a ne málo) - v minulosti jsem na tyto a vyšší dávky zareagovala zežloutnutím a afty.
Takže ano, makala jsem na sobě jako předtím, ale psychika šla samozřejmě dolů, tělo unavené.
A ne, nikdo mi nevymluví, že i tato nemoc nemá nic společného s psychikou.
Náhodou jsem narazila na jeden příspěvek na netu, kde psali o léčbě bylinkami. Byla jsem skeptik. Přes známého jsem se však dostala k jedné paní bylinkářce. Neléčí mi teď konkrétně štítnici - ono všechno v těle souvisí se vším. Zkrátím to - aktuální výsledky krve - TSH je 1,2.

latkovkybrno
17. kvě 2017
bekyc
17. kvě 2017

Odpovídám pouze na původní příspěvek. Tvá dcera potřebuje pohyb obzvlášť v tomto věku a to denně. Myslím že zatím dlouhé procházky postačí, chůzí se dá zhubnout hrozně moc. Dělej to s ní, než abyste někam jeli autem, tak si tam zajděte. Můžete spolu chodit běhat, se mnou takhle chodila moje máma a byla to pro mě větší zábava i motivace, než kdyby mě poslala samotnou, to je jasný. Z domu odstraň všechno sladké, pokud má na něco chuť, dej jí ovoce. Ono je to fakt o zvyku. Pár dní bude bez sladkého a pak už to nebude sama tolik vyhledávat. A hlavně, jdi do toho sní. Podporuj ji, když ji necháš dělat to samotnou, to víš že se jí nebude chtít. Babičky jsou babičky, ale určitě pochopí, když jí vysvětlíš, že chcete změnit od základu svoje stravovací návyky. Pokud má dcera nadváhu, určitě si toho musela všimnout i babička. Řekni jí, ať vám příště koupí něco zdravého. A nepřidávej jí, jak si zvykne na menší porce, už to nebude vyžadovat.

journals
17. kvě 2017

@brunetka11 Ale však já nepopírám, že psychika má na zdravotní stav rozhodně velký dopad. Jestli jsi našla způsob, který tobě pomáhá, moc ti gratuluju. Mě bohužel pomáhají jen prášky. A nepotřebuju se tu obhajovat, co jsem zkoušela a nezkoušela a s čím mám zkušenost. Tvá zkušenost je jiná, má bohužel taky.
Btw. Vzhledem k tomu, že bych ráda co nejdřív otěhotněla, tak neplánuji experimentovat, mohlo by se to vymstít.
Mě jen zaráží, že tu jsou nejchytřejší zase ti, co nemají žádné zkušenosti a neví o nemoci vůbec nic. Ale přestávám se divit, jsme na MK... tady je možný všechno

myskin
17. kvě 2017

@brunetka11 štítná žláza a psychika jdou ruku v ruce. Nemohla by jsi prosím napsat něco bližšího o těch bylinkách a té bylinkářce?

sashenka1
autor
18. kvě 2017

@journals Tvoje zpráva není ostrá, jen upřímná, díky..Asi je možná pravda, že to vypadá jako výmluvy, jen jsem opravdu ve složité situaci, s dětmi jsem sama a navíc ještě stále na mateřské, takže s penězi tak tak vyjdem :-/ To pak člověk nemá moc chuť a motivaci ☹ Ale moc Ti děkuji za zprávu, upřímnost oceňuju 🙂

brunetka11
18. kvě 2017

@myskin Bylinkami řešíme stav celého těla, mám dost psychicky náročnou práci. Paní bylinkářka je kombinuje na každého klienta zvlášť a smí se na pouze určitou dobu.
Kontakt když tak pošta 🙂

Strana
z5