icon

Podpořte petici pro návrat dětí do škol.

teru_k
11. dub 2020

Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:

https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...

Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.

Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!

Tereza

P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.

blondynka400
17. dub 2020

@shaun40 to není blbě udělané, to je standart. Náhradu 60% ale nemůžou počítat jenom z fixní částky, to je nesmysl. Za normálního stavu je ok, to co píšeš, běžný standart v automotive. Jinak se to ani dělat nedá.

@marulu jojo, tady se projeví, jak je který ředitel/ředitelka odborník 🙂 Taky jsme u nás zvědavá, zda si nesníží kredit....

marulu
17. dub 2020

@marcicek84 nám už ze školky psala ředitelka a zjišťovala zájem. Apelovala na rodiče, aby se hlásili jen děti pracujících rodičů. Dle zájmu a možnosti se rozhodne zda otevře. Jo učitelům se nechce do práce. Na ty dvtv jasně řekl, že do školy fyzicky půjdou jen ti mladší a odvážní.

marcicek84
17. dub 2020

@marulu a to ti přijde v pořádku, říct nejdu do práce a ale dejte mi plný plat??? Za mě odvaha, ať jde takový člověk pak na 60 procent

marcicek84
17. dub 2020

@shaun40 tohle nemá vliv, on se bere průměr za poslední 3 měsíce nikdy se to nepočítá jen z fixní částky, záleží kolik ti skutečně bylo vyplaceno...asi se v tom moc neorientuješ, každopádně klidně jsi mohla být na OČR hned z kraje a mohlo by ti to být buřt, ještě by ti zpětně doplatili do 80 procent vyměřovacího základu a byla bys na tom rozhodně líp, no ještě se poptej u zaměstnavatele, zda si to můžeš vyřídit zpětně od dubna, to bys musela asi někoho uprosit ve škole nebo školce za to správné dubnové datum...normálně bych se tady na ty rady mohla víš co, ale když jsi ta samoživitelka, asi potřebuješ každou korunu, řekla bych, takže...každopádně vidíš, že peníze jsou vždy na prvním místě i u učitelů, i rodiče by rádi měli 100 procent jako učitelé a nedostanou od státu tolik...Jinak zaměstnavatel tvou snahu uvítá, ušetří na tobě peníze, možná ti i poradí které datum ještě bude pro něj průchozí, taky to musí do nějakých někam posílat...

marulu
17. dub 2020

@marcicek84 no dokud jsou zavřený školy, tak mi to přijde v pořádku, že berou 100%, protože oni pracuji z domova nebo i chodí do školy, někteří jsou na OCR a stejně pracují, ale až se otevřou školy, tak bych čekala že do školy půjdou všichni a nechala bych doma jen ty starší 65 let a nebo kdyby měl někdo nějaký zásadní zdravotní problém, tak by mohl mít neschopenku

puhelin
17. dub 2020

@marcicek84 Tusis vubec, jak je prace ucitelu hodnocena? Ucitele jsou placeni za oducene hodiny + za praci mimo tridu. Oprava ukolu, pisemek, priprava na vyucovani, shaneni materialu, mimoskolni cinnost, exkurze, skolni akce apod. Nejsou stale fyzicky pritomni ve skole, presto je cinnost s vyukou spojena a tedy s ni souvisi. Pracuji, prestoze jsou doma.

A jestlu ma nekdo pocit, ze ucitel z jejich skoly malo pracuje, uz davno mohl dat stiznost. Takhle se to zbytecne prohlubuje a rodic je doma na vse zvytecne sam.

marcicek84
17. dub 2020

@puhelin mne slo jen o to vyjadreni,ktere bylo usmevne a tak nejak uknikane,ue se do skol jen vrati mladi ucitele a odvazni

Jinak priklad k rouskam,dnes mi dovezl postak balik ceska posta,ja rousku mela,i rukavice jsem si vzala,pan postak nemel ani rousku ani rukavice...tolik k noseni rousek,zacina to selhavat na tech elementarnich mistech...pritom zde by to zrovna melo smysl,kdyz objizdi tolik lidi...

puhelin
18. dub 2020

@marcicek84 To je mi lito. Tady stale vsichni s rouskou chodi. Postacky, PPL, vcera mlady zaucujici se z DPD. Nesetkala jsem se selhanim. Mame tu v celem okrese jen 16 potvrzenych pripadu, jsme mozna spravne disciplinovani.
I kdyby do skoly fyzicky nesel, stale musi predmet ucit, z toho se nevyvlekne. Takze i z domu. Samozrejme za 100 %. Jestli nejaky ucitel ukoly zakum flaka, pak je to jeho problem, ze potom ve skole nebude stihat.

alcar
18. dub 2020

@marulu a tohle mi taky prijde silene. Deti, jejichz rodice pracuji, do skolky jit muzou a deti rodicu, ktere jsou doma nemaji narok...zadni kamaradi, zadna zabava...pul roku doma s matkou. Kdyz pominu to, ze na to nemaji pravo (deti nepracujicich rodicu maji stejny narok na vzdelavani), prijde mi to vuci tem deckam nespravedlive.

marulu
18. dub 2020

@alcar oni budou muset mít jen určitý počet dětí ve třídách a přísná hygienická pravidla, takže si myslím, ze si tam zas tolik zábavy neuziji a přijde mi logické v téhle situaci, že matky co jsou na mateřské nebo v domácnosti tam teď děti dávat nebudou. Stejně jako na prázdninovy provoz děti matek co jsou doma nechodí.

marulu
18. dub 2020

@alcar oni ti neříkají striktně, že nemůžeš, ale když se přihlásí víc děti, tak řeknou, že nejsou schopni dodržet dané podmínky a vůbec neotevrou

marcicek84
18. dub 2020

@puhelin kazdopadne tohle je realita,postak nenosi rousku,takze to jaksi postrada smysl,proto at se to nekde uvolni a nekde dodrzuje nez takova selhani,ne snad?kdyz lidem povoli uzdu budou zase trpelivi...pejskari co chodi kolem domu,pravidelne rouska na brade,ano ke vchdu domu to mam od chodniku 3m,takze pokudou ty prenosy az 5 m,tak jsem v permanentnim ohrozeni,to bych nemela vychazet,nebo paradox jsem na zahrade bez rousky u plotu a kolem jde nekdo s rouskou, jsme od sebe metr,ja ji mit nemusim, nejsem na verejnem prostranstvi,on jo....takove usmevne celkem...
Mne jde o to,ze vybirani si ucitelu ce smyslu pujdeme jen odvazni a proto se otevre jen malo trid byt by byly prostory i kapacity jen se nechce je uknikane a alibisticke...i ti rodice maji mit narok jit do te prace a vydelat si 100 procent platu,proc by to meli byt jen ucitele a rodice se maji plosne podridit nejakemu jejich knikani.

marcicek84
18. dub 2020

@marulu ano matky na materske nebo v domacnosti,ty asi ani neresi OCR na ty deti,takze jim o nic nejde...

ilonne
18. dub 2020

@marcicek84 Promiň, ale už se s tím knikanim uklidni. Do školy nemají jít jen rizikovi učitele, tzn. 65+ a s chronickým onemocněním. Ne, ten kdo chce, jak to překládás.

ilonne
18. dub 2020

@marcicek84 Měli jsme poradu a tam to bylo řečeno naprosto jasné.

marcicek84
18. dub 2020

@ilonne pokud sis nevsimla reagovala jsem na vyjadreni vyse marulu z dvtv ze do skoly pujdou jen ty fyzicky mladsi a odvazni...takze ten kdo nema odvahu bude sedet doma???to je uknikane,mit odvahu jit do prace....,to je jako bych ted volala zamestnavateli,ze nemam odvahu jit do prace a chci byt za HO na 100 procent az do zari...tak snad ti,kteri nemaji zdravotni ci vekovy duvod nejit,by jit meli,ne snad?Co se do toho plete odvaha,ani prodavacek se nikdo nepta na odvahu...vubec ze to nekdo rekne v TV je sila...promin,ale to me nadzvedava ze zidle...

marcicek84
18. dub 2020

@ilonne takze pujdete ucit,slava...

ilonne
18. dub 2020

@marcicek84 Ze zrovna ty věříš všemi, co se řekne v médiích, když tady neustále poukazujes, jak máme číst mezi řádky. Možná by ses to nejdřív mohla naučit sama.

ilonne
18. dub 2020

@marcicek84 Doufám, že jsem tě uklidnila a budeš mít konečně cas věnovat se něčemu smysluplnemu.

linee
Autor odpověď smazal
marcicek84
18. dub 2020

https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/ce...

Tak jestli jsme se s temi skolkami neradovali predcasne...

marcicek84
18. dub 2020

@ilonne co to ma spolecneho s virou?Uz jen to,ze si tohle nekdo dovoli rict mi prijde mimo misu,vzhledem k ostatnim profesim,nejak jsem neresila fakticky stav...
Jinak je dobre,ze se vymezily rizikove skupiny,kolik ucitelek u vas ve skole do nich teda spada?

marcicek84
18. dub 2020

@ilonne jo a prosim te,porad uvazujes o tom nastupu do skoly,opravdu tam je v tom vasem sboru situace krizova,nebo radeji pujdes na OCR,kdyz ho ted zvedli na z 60 na 80 procent?Dle toho co vam rekli na porade se zrejme otvirate a asi v tom nemocnem ucitelskem sboru neni zase tolik lidi,kteri by nemohli ucit,jak si puvodne vsichni ucitele mysleli...opravdu by me to zajimalo...

ilonne
18. dub 2020

@marcicek84 Nepůjdu na OCR, nemáme tolik lidí, jsme malotridka.

ilonne
18. dub 2020

@marcicek84 K tomu tvému odmítavemu postoji připadneho využití studentů PDf k fungování škol od 25.5.. Právě jsem dostala email z naší fakulty, že umožní studentům vykonat náhradní praxi právě tímto způsobem. Takže to asi tak nekoncepcni nápad to nebyl....

alcar
18. dub 2020

@marcicek84 mne treba nejde vubec o penize (ani o sebe, byť se trema detma uz toho mam plne kecky), ale jde mi o ty deti. Pul roku sedet doma, protoze do skolky muzou jen deti pracujicich rodicu, je vuci detem diskriminacni. Jak to dceri vysvetlim?
Ale hlavne nejak nerozumim to j, jaky smysl ma to, ze se otevre skola jen pro deti oracujicich rodicu. Pokud tam jednou decka chodit budou, bude k dispozici 100% personalu, proc by tam nemohly chodit vsechny deti. 🤔
Ale stejne se asi nedockame, tak je to jen v rovine spekulaci.

blondynka400
18. dub 2020

@alcar tak 100% personálu nebude. To je ten problém, že někde bude chybět personál nebo místnosti. Záleží podle toho, kolik dětí bude chodit. Ale souhlas, že dělit děti podle toho, zda rodiče pracují nebo ne je hodně nešťastné. Hlavně v té škole. V tom školkovém věku to docela pochopím, ale jenom v případě, že by kapacita nestačila. Dokuď bude kapacita, tak je to nesmysl...

alcar
18. dub 2020

@blondynka400 ano, pokud mi daji nejake rozumne vysvetleni, proc bude omezeny provoz (treba prave z duvodu nedostatku mistnosti apod.), tak to pochopim. Ale pokud to bude jako “prazdninovy rezim”, kdy nam ve skolce oznami, jsou jarni prazdniny, budou tady dve ucitelky, prosime rodice, aby si nechali dle uvazeni deti doma, tak to se mi moc libit nebude. U nas ve skolce neni zadna ucitelka rizikova (vekem). No jsem zvedava, co vymysli. 😃🤔

blondynka400
18. dub 2020

@alcar tak naštěstí holky vždy chodily do "normálních" školek, tuto hlášku neznám 😀
Tak ve školce asi nebude problém personál (nepotřebují učit někoho na dálku 😀 ), ale spíš ty místnosti, ty asi nenafouknou... No já jsem též zvědavá, co u nás vymyslí. U té mladší je to jednoduché, u starší netuším. Ale ředitel je normální a schopný, snad nezklame 😀

marulu
18. dub 2020

@alcar ono jde hlavně o to, že v těch třídách bude smět být cca polovina děti než normálně, takže proto nebude stačit kapacita. V žádné školce není půlka rodičů na mateřské, to tak třetina řekla bych.

Strana