Podpořte petici pro návrat dětí do škol.
Ahoj všem, můj syn mě poprosil, abych začala řešit, že nechce být pořád doma. Tak jsem se rozhodla založit svoji první petici a trochu ho podpořit. Petici najdete zde:
https://www.petice.com/petice_zoufalych_rodi_za...
Děti chtějí do školy, stýská se jim po kamarádech a mají nárok na kvalitní vzdělávání. Zavření škol do září nevyřeší problém, děti budou muset fungovat nějak i v létě.
Pojďme je podpořit a bojujme proti strachu a šíření paniky!
Děkuji za každou podporu či sdílení!
Tereza
P.S. Podepsat můžete, ikdyž nejste zrovna rodiče dětí školního věku.
@pratensis v DE to mají taktéž v rámci stavu nouze v daném regionu na základě krizového zákona...
@marcicek84 zitra bude Plaga jednat o skolach?
@alcar on vystupuje po jednání vlády vždy naposled, takže uvidíme co nám přinese den...
Co to zase ten Prymula placal,ze se skoly nebudou otvirat do konce roku,kvuli rousej,ale ty muze narizovat jen do konce stavu nouze...ten chteji prodlouzit do 25.5. a to uz maji byt i otevrene hospody,tak fakt nevim o co teda jde... 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@marcicek84 😔
@marcicek84 to jsou komedie 🙄 ať se jde vycpat celej slavnej Prymula. Mám na něj už vyloženě averzi.
@krtcice jj alergie i na to,jak zase se snazim manipulovat s lidmi...tak snad se uvidi vysledky pri postupnem uvolnovani a pokud sve bude ok,tak nevidim jediny duvod proc plne nepustit skoly a skolky
@marcicek84 Já jsem dnes mluvila z ředitelkou mého syna a tá mi řekla že vláda chce všechnu odpovědost za případné nakažení hodit na ředitele škol a školek.Mají podepisovat prohlášení které se u malých děti nedá absolutne uhlídat.A za případnou nákazu budou sankce .Tak to od nich ve vládě není fér.
@shaun40 ano aby si ucitelky konecne hlidaly jake deti pousteji do skolek,tedy dite by melo byt zdrave a klidne at rodice podepisuji cestne prohlaseni,osobne nemocne dite do skolky nedavam a uvitam kdyz se omezi ve skolce ty deti s vecnou nudli u nosu...
Jinak Hamacek ted tiskovka potvrdil,ze ukoncenim nouzoveho stavu se vracime zcela do normalu,tedy bude platit to,co platilo pred vyhlasenim stavu nouze,tedy odzvoni i rouskam...
@marcicek84 ja mam opravdu velkou obavu, ze ten nouzovy stav prodlouzi. ☹ A jako zase dneska clanek, ze rousky budeme nosit do konce cervna (zase blb Prymula).
@shaun40 to je smutne. Ale ze to po nich nikdo nevyzaduje v dobe chripkovych epidemii. A ze ta “chripkova” cisla jsou uplne nekde jinde. 🤔
@marcicek84 ale jinak v cervnu je nemocnost deti uplne minimalni, takze deti s “nudli u nosu” bych se vylozene neobavala.
Jeste prikladam takovy zajimavy clanecek z lonskeho roku. To je poctenicko. Opravdu se toho koronaviru musime bat? https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/chripka-smrt...
Dle zákona o ochraně veřejného zdraví lze nařídit pouze toto:
§ 69
Mimořádná opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku:
(1) Mimořádnými opatřeními při epidemii nebo nebezpečí jejího vzniku jsou
a) zákaz nebo omezení výroby, úpravy, úschovy, dopravy, dovozu, vývozu, prodeje a jiného nakládání s potravinami a dalšími výrobky, kterými může být šířeno infekční onemocnění, popřípadě příkaz k jejich zničení,
b) zákaz nebo omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami, zejména omezení cestování z některých oblastí a omezení dopravy mezi některými oblastmi, zákaz nebo omezení slavností, divadelních a filmových představení, sportovních a jiných shromáždění a trhů, uzavření zdravotnických zařízení jednodenní nebo lůžkové péče, zařízení sociálních služeb, škol, školských zařízení, zotavovacích akcí, jakož i ubytovacích podniků a provozoven stravovacích služeb nebo omezení jejich provozu,
c) zákaz nebo omezení výroby, úpravy, dopravy a jiného nakládání s pitnou vodou a vodami užívanými k účelům podle § 6a a § 6d, zákaz používání vod ze studní, pramenů, vodních nádrží, rybníků, potoků a řek,
d) příkaz k vyčlenění lůžek ve zdravotnických zařízeních,
e) příkaz k provedení ohniskové dezinfekce, dezinsekce a deratizace na celém zasaženém území; ohniskovou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci provede zdravotní ústav (§ 86 odst. 1), stanoví-li tak rozhodnutím příslušný orgán ochrany veřejného zdraví. Náklady na tuto ohniskovou dezinfekci, dezinsekci a deratizaci provedenou zdravotním ústavem jsou hrazeny ze státního rozpočtu,
f) příkaz k varovnému označení objektů, v nichž došlo k infekčnímu onemocnění, a text tohoto označení,
g) mimořádné očkování a preventivní podání jiných léčiv (profylaxe),
h) příkaz k vyčlenění objektu v majetku státu, kraje nebo obce k izolaci fyzických osob nebo jejich karanténě,
i) zákaz nebo nařízení další určité činnosti k likvidaci epidemie nebo nebezpečí jejího vzniku.
(2) Mimořádná opatření podle odstavce 1 nařídí v nezbytně nutném rozsahu a rozhodne o jejich ukončení příslušný orgán ochrany veřejného zdraví. Pokud je to nezbytné k realizaci opatření na ochranu veřejného zdraví, vyžádá si poskytovatel zdravotních služeb nebo orgán ochrany veřejného zdraví součinnost Policie České republiky. Místní příslušnost orgánu ochrany veřejného zdraví se řídí místem výskytu infekčního onemocnění. Odvolání proti rozhodnutí příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nemá odkladný účinek. Osoby jsou povinny se mimořádnému opatření podřídit.
Kde by se asi vešly ty roušky, kdy to je tak velké zásah do lidských práv, když dle soudu neprošlo ani to omezení cestování. Takže budou dle mého vše zase předěláváno na krizový zákon, nošení roušek je napadeno asi 5 x, jsem zvědavá na rozsudky. Prymula je blázen, bez stavu nouze nelze nařizovat tak velký zásah, ten zákon jim takové pravomoci prostě nedává...
@alcar no a hlavně na té tiskovce jsou všichni jak zmoklé slípky, už přiznali, že chtěli, aby vše platilo i mimo nouzový stav, takže ano, byl to účel, ale soud jasně řekl, že velké zásahy jsou možné jen ve stavu nouze, což je logické, protože když stav nouze skončí, nejde pořád takto nařizovat, tedy nejde mít roušky věčně. Ano i kvůli náhrady škody, co když někdo v létě kvůli té roušce dostane infarkt, přece musí mít taky nárok na náhradu škodu na zdraví a že takových případů může být více než dost...Oni si už musí být vědomi, co je mimo, takže ho hned předělají do správného zákona, ta revize proběhne. Každopádně i to vyjádření 1-2 měsíce od Vojtěcha a Prymuly je velký krok vpřed, původně chtěli ať to lidé nosí do podzimu...tak reálně v tom květnu, ale pak už by se měli vzpamatovat...
@marcicek84 k tomu zákonu-rousky se dle mého vejdou pod bod 1i 🙂
@marulu to je spíš nařízená desinfekce bytů fyzickým osobám, nebo karantenní opatření v bytech a společných prostorách bytových domů, roušky jsou tak velký zásah do lidských práv a listiny základních práv a svobod, že by to pohořelo úplně stejně, když si přečteš všechny body výše, úplně by se to vymykalo a vzhledem k tomu, že ani cestovní ruch se nevešel pod bod 1b, tak neprojde ani zařazení roušek kdekoli na veřejnosti, to se zase nebojím...tebou uváděný bod 1i není na to, aby si tam každý mohl napsat co chtěl, to by ti za chvíli mohli nařídit chodit v předklonu...a nošení roušek je 5 x napadeno u soudu, takže je zřejmé, že někde bota bude... 🙂
@marulu - roušky by se tam, pokud tedy přihmouříme obě oči, mohly vejít v mírnější formě při uplatňování v MHD, na úřadech, v obchodech, donášková služba, pošta, lékaři nebo specifických činnostech, nikoli v rámci pohybu kdekoli na veřejných místech, kdy to lidem může působit zdravotní potíže - dlouhodobé nošení je může působit, to je totiž taktéž nařízení v rozporu se základní listinou práv a svobod, máš právo chránit sebe a své tělo, tedy i odmítnout něco, co je pro tebe nezdravé a činí ti to potíže, máš právo volně a přirozeně dýchat, tedy opravdu už bych byla ráda, aby se vzal rozum do hrsti...
Ukončeme tedy tuto debatu, momentálně jsou vládou činěny určité kroky a termíny jsou zkracovány, tedy nazvěme to pracovně koncem roušek v Čechách...roušky všude jedině, pokud bude platit stav nouze, pak mají smůlu /za mě určitě), opravdu by měli mít lidé možnost žádat odškodnění od státu pokud třeba jim to bude činit zdravotní potíže, infarkty, afty a lišaje, chronické poškození sliznice a další.
@marcicek84 Když píšeš 5x napadeno, tak to ale neznamená, že už byl vynesen verdikt - nebo ano? Protože ten soud, co proběhl teď u Městského soudu v Praze, nezpochybnil důvodnost těch opatření jako takových, ale zrušil je coby nezákonné z důvodu, že nebyla vyhlášena pod krizovým zákonem. Jestli tedy dobře chápu to, co jsem o tom četla... Čili zatím si myslím to, co @marulu, že by šly zahrnout pod bod 1i zákona o ochraně veřejného zdraví. Ovšem jsem laik.
Přijde mi to jako kocourkov. Obětujeme takové ztráty v ekonomice, abychom nakonec všechno povolili téměř najednou a vrátili se skoro do bodu nula. Ve chvíli, kdy v Číně se rozjíždí druhá vlna epidemie a Německo se na ni připravuje a nakupuje plicní ventilátory. Super, tak takhle ty ztráty v ekonomice vyrovnáme opravdu brzy.
@marcicek84 Ale přesně o to, co píšeš jde - roušky na veřejných místech, kde opravdu něco hrozí a jejich nošení je odůvodněné. Ty jsi zatím tvrdila, že to nařídit nejde, pokud skončí krizový stav. Já tedy doufám, že půjde.
@marcicek84 nemám právní vzdělání, takže je to jen moje domněnka a taky výklady mohou být různé, ale s možností vycestovat bych to nesrovnavala, protože tam to sice soud napadl, vycestovat můžeš, ale de facto stejně pouze hypoteticky, reálně to je téměř nemožné, resp. musela bys mít hodně dobrý důvod, abys podstoupila to vše kolem a jedeš si tam na svoje riziko, nijak tím neohrozujes ostatní. Roušky jsou podle mě něco jiného, ale uvidíme. Pokud budou přetrvávat dobré výsledky i po tomto rozvolneni, tak se jistě i roušky budou rozvolnovat. Pokud dojde k nárůstu, tak je to stejně v pytli a nová karantena nás nemine. No uvidíme, doufám že to dopadne dobře, to rozvolneni, ale mam-li být upřímná, tak se trochu bojím, epidemiologove s tím myslím moc nesouhlasili. Trochu doufám, že ten vir ztrácí svoji virulenci, ale těžko říct....
@pratensis nemám sílu ti vysvětlovat stále dokola něco, co je zřejmé, dokonce jsme si i několikrát vyměnily názory, že všem tady jde o současný neudržitelný stav nosit to dlouhodobě všude, ne jen někde. Pokud skončí krizový stav, budou muset hodně přemýšlet, kde to půjde nařizovat, nebude to moct být tak, že se budou nařizovat skoro všude, spíše půjde o vybrané záležitosti, tys mi na toto několikrát psala, že to pak nebude mít smysl, bohužel ale tak to je....každopádně jim do toho budou lidi vrtat, takže i proto už začali s těmi měsíci brzdit, pochopili, že se lidé dovtípili...
@marulu - vše co se teď rozvolňuje se děje se souhlasem epidemiologů, to říkal dnes Babiš na tiskovce, že jinak by si to nedovolili. Jinak ano výklady mohou být různé, ale pokud bys měla omezovat právo dáno v listině základních práv a svobod, to bylo to cestování, pak to je právo na život a právo na soukromí a nedotknutelnost osoby a obydlí, to vše musí být nařízeno pouze krizovým zákonem, zákon o ochraně veřejného zdraví jej nenahradí, nemá takovou váhu ani pravomoce, protože platí i po ukončení stavu nouze a nemůže přesahovat do těchto základních lidských práv. To vlastně řekl ten soud, tím pádem to je dále zřejmé. Proto byli dnes všichni jak zmoklé slípky, nejvíc včera večer Prymula s Vojtěchem, protože jejich vysněné roušky a byznys se zdravotnickým materiálem půjde do kopru, kdo by to kupoval, když to lidi nebudou potřebovat, že jo...
@marcicek84 Promiň, ale tos mi špatně rozuměla. Mě šlo právě o místa hromadného setkávání lidí, nikoli o sklářské dílny, plavce v rybnících a podobně.
Jestli jsem o něčem psala, že to nebude mít smysl, pak jedině ve chvíli, kdy na roušky na podobných veřejných místech bude kašlat většina lidí. Což u nás, obávám se, nastane ve chvíli, kdy to nebude nějakým způsobem (právně legálním) nařízené. Hodně lidí je tu bohužel takových.
@marcicek84 Ad souhlas epidemiologů - je zajímavé, že Maďar se dnes vyjádřil úplně v opačném smyslu:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/neposlechli-...
@ilonne nevejdou v případě nošení neustále a všude, omezují základní lidská práva...proto pokud se nosí tak jen na základě krizového zákona, a ty opatření soud zrušil protože to lze nařídit jen na základě krizového zákona nikoli na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, je to úplně stejný princip...
@marcicek84 Prosím tě, pochop, že tu nikomu nejde o nošení roušek všude a neustále. Byla jsi to právě ty, kdo mi před měsícem vytýkal, že sundávám roušku v lese a že to není dle pravidel. Celou dobu tu diskutujeme (aspoň tedy já) o odůvodněnosti roušky při prevenci přenosu covid - tedy v místech, kde reálně hrozí setkávání a setrvávání mnoha lidí pohromadě a na méně než dva metry.
@marcicek84 takze oni to proste jen predelaji pod krizovy zakon a tim to bude cajk? Prece i ten krizovy zakon plati v urcitych situacich, ne? V tomto pripade plati pri nouzovem stavu? Omlouvam se, jestli to chapu blbe, nestiham to moc sledovat. 😃

@pratensis ano ale urychlilo se to o 14 dní...uvidíme s tím přijde Plaga se školstvím, zítra to bude zajímavé...no hold asi mnohým skončila sranda...