Předpuberta. Existuje od 7 let?

maki600
29. srp 2022

Ahoj můj syn 7 lety tet nastupuje do první třídy a už měsíc je strašně držby odmlouvat a neposlouchá ..klidně řekne že mě zabije nebo že jde pryč za chvilku se zase omlouvá a že mě má rád atd ..
Je pravda že tet dostal telefon a kouká na YouTube toho fizího atd ..to už má zakazane.

Nevíte jestli od 7 let existuje předpuberta dostal na zadek nic nejvíc funguje když mu to vysvětlím že se mi to nelíbí a že ho ignoruji .

Je to na nervy má mladšího bráchu a ten to vidí naštěstí ten to nedělá a ještě jsem těhotná tak moje nervy nejsou taky moc dobrý 😁😁🤣
Ještě má teda opožděný vývoj o rok s řeči a je teda velice citlivý jinak je to byl hodný kluk.

Nemá

kamimnichov
29. srp 2022

Tak o prvni puberte, ci predpuberte, jak to nazyvas se v tomto veku mluvi. Kazdopadne bych mu skrouhla ten YT. Protoze rict ti, ze te zabije je uz trochu za hranou.

maki600
autor
29. srp 2022

@kamimnichov no damvam i YouTube kids.
Ona mu tet odjela starsi sestřenice tak možná ta ho taky ovlivnila ale fakt nevim no...on si to neuvědomuje co říká pak ho to mrzí :(
Tj v tomhle věku to je fakt moc
Už v tomhle věku by to mohla být ta předpuberta 😬😳😳

honatko092
29. srp 2022

A jak s ním komunikujete? Příkazy a zákazy nebo domluvou nebo mu věci vysvětlujete a říkáte mu, proč se to nebo ono nesmí říkat? Jakými aktivitami společně trávíte čas? Je často venku s kamarády, nepouští si něco tam?

kamimnichov
29. srp 2022

🤪🤪🤪

20190418
29. srp 2022

Mám to samé doma. Bude mu koncem roku osm. Drzý, to je furt: ty vado, to si děláš kozy, kámo, pranky atd. A to jsem vynechala vyloženě sprostá slova, kterých už má taky pěknou zásobu :( jako nejhorší je, že on je u těch svých drzostí většinou docela vtipnej, takže ho kárám a u toho mi cukaj koutky, což moc výchovné není no. Nejhorší to je ve skupině, na dovolené s kamarády a dětmi si ti junioři snad dávali závody v drzostech. Radu nemám, ale je to asi všude stejné. Beru to tak, že si to na mě zkouší, aby to pak mohl praktikovat mezi kamarády a spolužáky. On je jinak docela introvert, tak mu to u mě docela prochází, protože si říkám, že se musí taky nějak otrkat no. Pořád doufám, že se mi to nevymkne z rukou. Obecně naštěstí ví, co se může a nemůže, jen prostě zkouší.

konidana
29. srp 2022

@maki600 youtube jakykoli zakazat nebo aspon omezit max.na hodinu denne vcetne her na telefonu. Jinak ty deti z toho fakt blbnou. Vlastni zkusenost. Kluk ted tyden tel.nema je je zlatej oproti stavu predtim.

krisstina93
29. srp 2022

Taky mám sedmiletého syna, taky je drzý, ale že by mi řekl, že mě zabije, to by vyzkoušel jednou, přecejenom i ty pubertální výstupy mají nějaké hranice. Na zadek nedávám, to se v tomhle věku už míjí účinkem, jdu na to psychologicky :D zákaz tabletu například, nedám sladkosti, když zlobí apod.

maki600
autor
29. srp 2022

Tak dneska celý den teda bez telefonu a bez kamaráda jednoho a je teda jak milius ...snažím se to vždy vysvětlit ale je mu to trvá než to pochopí no :/ včera přišel že ho naky kluk na hřišti řízl nožem na maslo . Byl tam s babičkou tak nevím.
On je takový co chce být furt semnou u mě atd
Je teda závislí na tátovi ale ten kvůli práci není vůbec doma..:/
Až bude ta puberta tak to bude lahůdka
Ten YouTube je fakt zlo :((

odula
29. srp 2022

@maki600 doporucuju parental control. My používáme family link, můžeš apky časově omezit, zablokovat, máš kontrolu nad časem i některým obsahem.

maki600
autor
29. srp 2022

@odula moc děkuji zkusím

konidana
29. srp 2022

@odula dokud deti neocuraj a nevypnou🙄

odula
29. srp 2022

@konidana no tak samozřejmě 🤣 ale to už chce nějaký skills a pak bych taky řekla ze si toho rodič všimne a.... vyvodi následky. Neblahé následky. Neblahé pro sajrajty , samozřejmě. ;) ale pár let do skutečný puberty to aj může pomoct. ;) když už pro nic jinyho tak pro určitou sebekontrolu. Kouzelný když mi můj pubos tvrdí že nebyl víc než pět minut na tiktoku a já mu ukážu hodinu.. je to dobrý i kvůli time managementu ;) mno ale kazdej jak uzná za vhodný samozřejmě. Tohle je alternativa.

konidana
30. srp 2022

@odula jj ted mladej 12r. uz tyden nema tel vubec, teda ma tlacitkovy, neb prekrocil meze. U skoro patnactilety uz to asi nejde , jen doufat... ta mela tlacitkac loni skoro 3 mesice neb si ten svuj rozbila a setrila na opravu a cekala na servis😅

odula
30. srp 2022

@konidana no to máte dobrý že můžete použít tlačítkovej . Mladoch musí mít android pac tam má apku na bus. Ale jestli to bude neunosny, vyřídím mu karticku, zmeťuchovi. :D tak snad to přežijem tu pubertu. My i oni 🤭 jo - kolik dáváte kapesny jestli se můžu zeptat?

konidana
30. srp 2022

@odula kapesny maj od 10 let na 500kc/mesic. S tim ze si platej pulku vsech zbytnych drazsich veci. Chytry telefony polovinu por.ceny, kluk 2.a kazdou dalsi freestyle kolobku, plus komplet nahr.dily a servis, holka si zas nakupuje drobne obleceni v pepcu a sminky taky komplet za svoje... plus maji moznost si vydelat dalsi penize.

odula
30. srp 2022

@konidana my teď řešíme kolik... ale to je off topic. Můžu ti napsat pm? Plis ;)

konidana
30. srp 2022

@odula jasny

odula
30. srp 2022

@konidana dik ;)

kamimnichov
30. srp 2022

@odula my davame dle doporuceni nemecke narodni banky. Na kazdy rok vychszi nova tabulka…dle inflace, dle regionu, dle veku. Pohledam a najdu.

kamimnichov
30. srp 2022

@odula koukam, ze to na letosek zvedli. Syn bude v prosinci mit 8let (2.trida, Bavorsko)… a davam mu 1,50€ +0,50€ za pomoc v domacnosti… takze 2€.

kamimnichov
30. srp 2022

@konidana hihi, to jste vyskou docela slusne v te tabulce 😂

odula
30. srp 2022

@kamimnichov no twe. Husty. Ted mam "hard data". :D dik. z ceho to vychazi? nejakej sociologickej vyzkum nebo neco?

konidana
30. srp 2022

@kamimnichov celkem to sedi. Od 1.tr. mely 20kc/tyden, pak 50kc/tyden a od 10 let 500kc/mesic, ale musi si z toho plno veci platit. Dale nezvedame, vic si musi vydelat.

petaov
30. srp 2022

@kamimnichov Tak to my jsme úplně mimo. Kapesné zvažuju pro staršího teď na druhém stupni. Do té doby syn ani neměl potřebu si něco kupovat. A pětiletému, že bych dávala 2 Eura týdně, tak to by akorát skončilo někde zakopnuté pod gaučem 🙂

kamimnichov
30. srp 2022

@petaov u nas to zacalo tim, ze pri kazdem nakupu chtel casopis a ja nechtela. Tak jsem rekla, ze tedy 1€ tydne a muze usetrit… za mesic ma na casopis. Navic narovinu- v obchudku naproti skole nekoupi za 1€ ani poradne svacinu. Navic je jeho rozhodnuti, jestli bude setrit a nebo ne.
Chci aby se naucil pracovat s penezi- co kolik stoji, setreni vs. ihned utratit za kravinu…
Ze zacatku sel a ihned utratil, pak cekal vzdy mesic, nez si mihl koupit casopis a minule si nasetril 18€ na Nerf pistoli 🤩. Takze tim sleduji financni gramotnost a nic vic.

Taky musim rict, ze se o penize aktuvne zajima. Jako prave hotovy prvnacek se v DE ucili i penize, ukazovali vsechny bankovky, mince. On se zajina o prepicet kurzu, kolik si koupi za to v CR nebo za 20Kc, co dostal od babicky. Na podnet tady z konika byl i v Narodni bance, kde byl nadsenej. Ted neustale vypravi o kryti penez zlatem, trezoru, inflaci, kdo je na jake bankovce, jakou maji barvu… a to i ty ceske, presto, ze je vlastne nevidi denne.

Navic jsme se i s ostatnimi rodici domluvili na dane vysi dle doporucene tabulky- neb nechceme delat mezi detmi rozdily. A 2/3 deti podle toho jedou.

20190418
30. srp 2022

@konidana jaké mají možnosti si vydělat další peníze? To mě zajímá. Jestli to je třeba za domácí práce, tak to si právě říkám, že by nemělo být honorované. V domácnosti žijeme všichni, všichni se nějakou měrou musíme podílet na jejích chodu a údržbě... Pak se také často odměňují známky, ale to mi přijde podobný princip, měl by se učit kvůli sobě a ne kvůli penězům.

Můj syn jinak ještě o peníze nemá zájem, teď na příměšťáky měl peněženku s drobnými na zmrzlinu, ale stydí se jí koupit, tak mu všechno zbylo 😂 Kapesné jsem se ho ptala s nástupem do první třídy jestli chce dostávat a řekl, že ne, tak uvidím jestli třeba ve druhé už nebude chtít. Teď mu docela padají zuby, tak ho financuje zoubková víla. To bych bývalá neřešila, ale sám s ní po prvním vypadlém zubu přišel, tak jsem mu nechtěla kazit radost a dvacku nebo pade, podle toho co zrovna mám u sebe, za zoubek dostává. A inflace mu to požírá v kasičce 😁

konidana
30. srp 2022

@20190418 s tatou v praci a i nadstandartni domaci prace. Svuj pokoj a kose a nadobi delaji normalne, a pak dcera treba roztridi vypere povesi a uklidi pradlo, tak ji dam 200 za kazdou pracku. To vzniklo hlavne proto, ze pres zimu potrebovala 1x az 2x tydne prave 200 na placeny jezdecky trenink a uz nefungovalo, davat ji to jen tak.

konidana
30. srp 2022

@20190418 od 15 si holka doufam sezene nejakou brigádu mimo rodinu, s tatou do prace nechce.

odula
30. srp 2022

@20190418 no, my taky nechceme aby to bylo "za práci v domácnosti". Přesně jak píšeš - žijeme tu všichni, podílíme se všichni ale ne kvůli penězům. Nastavili jsme to trochu jinak - jakmile jsi natolik zodpovednej ze dokazes prijmout povinnost a plnit ji, tak uz bys mohl bejt natolik zodpovednej abys mohl mit vlastní peníze a hospodarit s nima, potoze s urcitym pravem, vyhodou jde i zodpovědnost. Toz tak. Nevím no 🤷‍♀️

maki600
autor
31. srp 2022

Tak se to všechno zatrhla a je jak milius 😳 díky dost mi pomohlo to sem napsat 😁