Problém v 1. třídě, zameškané hodiny

satanka13
18. únor 2017

brý den , moje dcera chodí do 1tridy a ma zameskano 142hodin od září. Už od mala byla porad nemocná ,porad něco . Kvůli tomu už nemá rada ani doktory. Jenže ve škole ma už 142 hodin zameskano. Naposled tedka marodila 10dnu a já místo k doktorovi z kterych ma hrůzu a dotáhnout ji tam max nasilim,jsem zašla do lekarny pro cajíčky atd. Jenže dnes jsem šla do školy pro úkoly atd mi ucetelka řekla ze chce omluvenku od doktora ,ze nikdo takhle nechybí a chodí do školy i nemocný děti. Jenže já u doktorky nebyla tudíž zadnou omluvenku dnes stejně bych nedostala a pokud ji nedostanu tak v pondělí bude volat na socialku ze není možné aby mela tolik hodin . Jenže docela se bojím co jako bude ,mala vážně marodí a k doktorovi poslední 3mesice jsme ani jednou nebyli akorát na pohotovosti když si stěžovala na bolest na hrudi a dýchání když mela anginu. Co mám dělat? Vždyť matka prece zdravé dítě nenechá jen tak doma když potřebuje do prace a to už mám také problém jak tam chodim a bez peněz taky jen tak asi logicky nechci byt a flakat se doma podle školy ze to tak vypadá ..

satanka13
autor
18. únor 2017

V listopadu jsme litali naposledy na krvi . A jen same prášky a pak týden ve škole a pak nemocná znovu .... Ve školce taky skoro nebyla ale to jsme u doktora byly porad...

lv
18. únor 2017

Počkej, nechápu, pohotovost byla při potížích dýcháním, při angíně? Angínu přece diagnostikuje a léčí antibiotiky lékař, pokud takové nemoci neléčíš, nemůžeš se divit její nemocnosti.
I u dalších nemocí, ono byliny, čaje, domácí lékárna je moc dobrá (sama praktikuju), ale já tedy sama někdy nepoznám, co dětem je.. a vůbec ne, jak dlouho má být doma.

Zkus si s učitelkou promluvit, o dceřině strachu z lékařů, o tom, že jsi nevěděla, že musí být absence omluvena od nich, že už se to nestane.

karlajasmine
18. únor 2017

A s čím marodi? Pokud měla pokaždé teploty-virozy,tak chápu, žes ji nechala doma, chápu i to, že pokud neměla nic, co by vyžadovala antibiotika, žes nešla k lékaři. Pokud ale měla skutečně angínu a horečky, tak by bylo potřeba k tomu doktorovi jít. A pokud měla jen nějaký rýmičky s teplotou max 37, tak bych ji do školy skutečně poslala.. Léčená rýma trvá týden stejně jako neléčená,pokud to nebyla taková ta rýma, kdy dítě smrká co pár minut. Když nevíme co dcera měla za nemoci, tak těžko radit, ale zašla bych osobně za učitelkou situaci vysvětlit a do budoucna důkladně zvážila, zda dítě potřebuje zůstat doma a pokud ano, raději k doktorovi zašla. Takto bych se i domluvila s učitelkou.

mulgrew
18. únor 2017

pokud mas takhle nemocne dite a lecis ho pouze cajicky, tak se asi neni cemu divit, vem ji normalne k doktorovi.jako na anginu s cajem je docela sila.mít tolik zameskanych hodin neni normalni a ucitelce se nedivim, že ma podezreni, obzvlast, kdyz s ni ani k doktorum vlastne nechodis. bylinky v poradku, ale u vas bude zrejme problem s imunitou a na to ji caje moc nepomuzou

gnozka
18. únor 2017

Přikláním se k názorům výše . Musíš s ni k lékaři . Jednou se ten strach prolomit stejne musi . Nehledě na to ze je to trosku hazardovanim s jejim zdravím . Cajema se to opravdu nevyřeší . je potreba zjistit co se děje s imunitou . Prijde mi to takove plácání od ničeho k ničemu . S pani učitelkou by to chtělo promluvu jak uz uvedla Iv .

medulinek
18. únor 2017

no já nevím,ale odjakziva musela byt nepritomnost ditete nad tri dny omluvena lekarem,takže se nedivim ucitelce,ze se ji to nezda. A to jsi s ni doma zadarmo bez paragrafu? taky blbost.

alcar
18. únor 2017

Ja se ani nedivim, ze tvoje dcera ma strach z lekaru, kdyz ji k nim neberes, protoze ty mas pocit, ze ji nepomuzou. Prenasis to na dceru a logicky ta neni zvykla na lekare, kdyz ji k nim nevezmes. Mas ji naopak ucit tomu, ze lekar je ten, kdo je od toho, aby ji pomohl. Ja pred navstevou doktorky dceru seznamim se situaci, ze pujdeme tam a tam, ze ji bude doktorka delat to a to a ze se ji ulevi a prestane ji to bolet atd.
Pokud mas dceru takto nemocnou, tak by to chtelo urcite konzultaci na imunologii a necajickovat doma. Taky se muze stat, ze bude muset prvni trido opakovat a to urcite nechces.

satanka13
autor
18. únor 2017

Jsem to napsala ve spěchu . Samozdrejmne ze ji nelecim jen cajickama. Ta pohotovost už je dyl , jenze antibiotika nesmí a lékařka ji diagnózu udělala od oka a porad ji psala vše možný jak pokusnemu králíkovi.. A nic ... Ona je alergická je alergická úplně na vše a od prachu po trávu.... Jinak pohotovost byla ze mela natekly opět krk a kašel a díky kašli ryme se ji hůř dychalo aby ji poslechli . takže poslední 3mesice k obvodní nechodim , stejně je to stejný jak kdybych tam byla výsledek stejný . Samizdrejmne kdyz vazne neco je co se mi nezda ,k doktorovi se jede .doma je ze když ma horečku a vážně do školy se necítí ..jinak s rymou nebo malým kašlem jde at se děje co se děje... Našla jsem sice 20km doktorku tak budu přecházet k jiné , doufam ze se díky ni něco změní...

nat
18. únor 2017

Jako chapu,ze se dite boji lekare,ale vy jate matka a proste pokud stav vyzaduje navstevu lekare,proste dite vezmu a jde se.Opravdu bych s nim nediskutovala a nevim,jakou mate doktorku,ale vetsina lekarek je ochotna prijit domu takze ja bych to resila i takto.A opravdu se ucitelce nedivte i ona z toho muze mit problemy,ze se nezajima kde to dite je a co dela,kdyz neni ve skole a ma tam byt.

satanka13
autor
18. únor 2017

Nejsem zadarmo s ni doma ... Paragraf mám ale je to znát když nemám tolik jako kdybych tam byla a udělala víc prace... Já s ni problém nemám s doktory ale s touto , vystřídala jsem už plno doktorek ale je to na vesnici a tyhle doktorky jsou takový jako i na me ,chcete neschopenku ? A s čím chcete jakoby marodit a v pohodě ti ji da ...prostě doktoři na ho*no... A ten přístup ... Svatá Praha fakt

soyevita
18. únor 2017

@medulinek U nás ve škole nikdo neřeší omluvenky.Dcera měla chřipku,zrovna byla chřipková epidemie,tak jsem s ní k dr.ani nešla.Samozřejmě kdyby se vyskytly komplikace ,tak bych hned pelášila.Pokud by to bylo malé dítě,tak bych si neriskla nejít k dr.A 7leté dítě malé je.

@satanka13 Strach z doktorů mají skoro všechny děti.Tohle co děláš,není řešení.Učitelce se nediv,je to její povinnost.Návštěvě sociální pracovnice, se asi nevyhneš.Ale neber to jako zlo.

satanka13
autor
18. únor 2017

Kdyby to bylo něco co neznám hned jdu ale je to klasika rýma ,kašel a plny oči... Vždy když jsem šla k doktorce bylo to pak horší jen ji poslechne a tím to hasne . a místo v posteli jedeme MHD k doktorce a pak je o dny déle doma ... Když vidím ze je jiný hned jedeme i když si třeba najednou stěžuje na bříško . Nedelejte ze me nespolehlivou :( prostě jen ted k obvodní nechodim a lecim ji sama a za par dnu už je fit ... Jen jak do školy chodí nemocný tak pak je otázka týdne a je nakažena... Jenže ted byla zima a porad něco řadilo a ted už to bude o něčem jiném me jde jen o radu proto sem píšu aby jste mi poradily co mám udělat v teto cituaci co se týče toho patku...

satanka13
autor
18. únor 2017

Prostě ted narodila déle nez jindy .... V Jičíně jsou doktoři jiný no :( Na pohotovosti pomůžou víc než obvodni

jmisa
18. únor 2017

Tak když počítám, že mají prvňáci 20 hodin týdně, tak od počátku roku byla doma nějakých 7 týdnů. To mi tak hrozný nepřijde.
Syn je docela zdravý a rozhodně doma nezůstává s každou nudlí, ale v prosinci týden střevní chřipka, leden dva týdny chřipka s horečkama nad 39 a teď neštovice, další dva týdny, takže pět neděl v podstatě za dva a půl měsíce.

Učitelka omluvu od lékaře nevyžaduje, zodpovědný je rodič. Napíšu pí uč do elektronické třídní knihy omluvenku a ona mi to potvrdí.

K lékařce chodím jen když se mi nezdá kašel, nebo je to na atb- bolesti krku, jinak většinou konzultace po telefonu, zapíše si do karty, nabídne paragraf. Jinak s virozou nikam taky nejdu, povětšinou tam chytil ještě něco dalšího a s neštovicema jsem to taky řešila jen po telefonu. Když je standardní průběh, kde stejně léky na předpis nejsou, tak nevidím důvod, paralen dokážu koupit sama.

Jestli je dcera nemocná a alergická, tak jistě máte alergologa a imunologa, probrala bych tu nemocnost s ním.

babuna
18. únor 2017

@satanka13 Ahoj, původně jsem psát nechtěla ale ...
V prvé řadě - rozhodně bych doma ,,po svém,, neléčila - ona i rádoby doma léčená viroza může nadělat v budoucnu dost problémů - hlavně zdravotních (jedna přechozená chřipka se může podepsat na srdci v krajním případě se třeba může rozjet i vážnější auto imunní onemocnění jako je třeba cukrovka I. typu).

Dále malá (malý ?) vidí, že jen ukáže ,,aua,, a ty ji necháš doma - to také není dobře ... i když třeba nemocné dítě je ... chce to trochu střízlivěji přistupovat - s rýmou doma zůstávat nemusí, i když je to nepříjemné - s horečkou, kašlem atd. to už ano ....a je třeba to řešit s lékařem - a to obzvláště pečlivě je li nemocné dítě takto často ...

Měla jsem několik takových spolužáků co trošku prskli a hned měli nějakou ,,angínu,, a chřipku a kdesi cosi - ve skutečnosti to byla ,,jen,, viroza - oni je rodiče hned nechali doma a šup antibiotika a jak jsou nemocní - měli také mnoho zameškáno - a také to řešili učitelé v podobných případech také sociálkou (a to je to skoro 20 let) ... moje mamka je zdravotní sestra - je fakt, že velmi rychle poznala co se děje a pokud to nebylo nic vážného - šupajdila jsem pěkně do školy...

Dále bych změnila dr. a to urychleně - jsem také z vesnice - cesta k lékaři pro mne byla docela děsný očistec, zvláště pokud jsem měla fakt horečky - auto jsme neměli a vlakem to bylo 1/2h - následně tramvají přes celé město ... (zima, zpoždění staré motoráčky no pecka) ...

Vím, že toho teď řádí hodně a v dětském kolektivu se to snadno šíří - ovšem opravdu to chce změnit celkový přístup - nejsi nezodpovědná - jen to chce změnit pár věcí v prvé řadě lékaře - takový co se na pacienta ani nepodívá a hned předepisuje ,,omluvenky,, v případě průseru nemusí nic poznat a budeš se mlátit do hlavy ... pokud jsi na čajíčky a bylinky - proč ne (má dětská lékařka byla homeopat a antibiotika a jiné předepisovala opravdu až to bylo nutné a do 18 jsem prakticky nemocná nebyla) - podívejte se jestli není někde v okolí dobrý dětský lékař takový co se bude zajímat ne jen bouchat razítka - pomůžete nejen sobě ale i malému(malé) ...

Bohužel učitelka je jednou nohou v kriminále a musí takové podezřelé ,,omluvenky,, nějak řešit ... ono (netvrdím, že je to tvůj případ) to mnohdy totiž znamená že doma není něco dobře ... ať už z psychologického hlediska, může být špatně prostředí atd...

alexandra18
18. únor 2017

Dobrý den,píšu Vám jako učitelka, škola postupuje správně a má podle zákona povinnost vyžadovat u vyšší absence omluvenku od lékaře. U nás platí, pokud je absence vyšší než 100 hodin. Pozor na to, opravdu je třeba omluvenku od lékaře mít, jinak budete mít jako rodič problém. Doufám, že dceři bude brzy lépe.

tulikiss
18. únor 2017

@satanka13 a kdo ti teda pise ten paragraf kdyz s ni nechodis k doktorovi.

editah222
18. únor 2017

Přesně, kdo píše paragraf?
Ja taky s dětma k lékaři skoro nechodím, teda pokud jsou nemocní v době kdy se s mužem můžeme střídat a nepotřebujeme paragraf, ale nám učitelka jasně řekla, že omluvenky píše rodič. Jenže naše dcera, která je také v 1.třídě byla zatím nemocná jen týden a to ne v kuse.
Kdyby byla nemocma často tak to řeším s lékařem.

rousse
18. únor 2017

@satanka13 no to by ses asi divila, co všechno jsou některý matky schopný vymyslet a dělat v praxi - jako učitelka už jsem se setkala s různými případy. To, že škola vyžaduje omluvenku od dr., je běžný postup v případě, že dítě má vysokou absenci a že 142 hodin za pololetí je opravdu hodně. Ve vaší situaci bych s dcerou absolvovala jednu návštěvu u dr., kde by ti orazil omluvenkový list a je to vyřešené. A dopuručovala bych nějak začít pracovat s malou a její fobií z doktorů.

nelam
18. únor 2017

Napisu tez jako ucitelka. Skoro 2 mesice absence v 1.tride je opravdu hodne. Odectete volna (podzimni,vanocni prazdniny,aj) a z 5ti mesicu mate ctyri,tzn.chybela skoro polovinu casu ve skole. Na 2.st.by se s ni nikdo neparal,doporuceni od MSMT na neklasifikaci je pri 30% absence. Toliko k te cetnosti a to nemluve o tom,jak je 1.trida pro dite narocna z hlediska uciva i navazovani vztahu. Vubec to Vasi male nezavidim.
Ucitelka muze pozadovat omluveni od lekare,zalezi,co mate uvedene ve sk.radu. Na 1.st.se to vetsinou neresi,pouze v pripadech dlouhodobe absence ze zdr.duvodu a to je Vas pripad. Ucitelka musi byt kryta,ma totiz ohlasovaci povinnost a svezli by se pi ni,kdyby se ukazalo,ze dceru nechavate doma zamerne. V teto situaci bych zasla za ucitelkou,vysvetlila ji to a dala bych si pro priste opravdu pozor. Zavola-li na OSPOD,budete mit kontrolu,te to vysvetlite,zadny postih Vam nedaji,ale uz si Vas budou hlidat a stejne budete muset k lekari behat s kazdou rymickou.

panickatlamicka
18. únor 2017

@satanka13. u nas teda nikdy omluvenky nechteli a to ma kluk zameskano za 1.pololeti 120 hodin. K tvemu dotazu: nevim, jak mas ochotnou dr, ale zkusila bych se domluvit na zpetnem vystaveni omluvenky.

nelam
18. únor 2017

@panickatlamicka nekdo si to lajzne,nekdo ne. Nemuzete pausalizovat.

panickatlamicka
18. únor 2017

@nelam kde pausalizuju? Asi si sedim na vedeni....

etinka
18. únor 2017

Píšu z pozice rodiče.Tolik hodin v první třídě,to je tedy síla,ale neříkám,že se to nemůže stát.Paní učitelka postupuje správně,doporučuji začít při nemocech chodit s malou k lékaři a budete mít klid vy i škola.
U nás ve škole jsou také děti,které doma nechávají maminky,aniž by musely,zvlášť ty starší.Dcera teda chodí do školy pořád,pokud nemám tepltotu,jde i s rýmou,to není důvod k tomu,aby zůstávala doma,zvlášť na druhém stupni,kde mají delší výuku a ty hodiny naskakují....Ale fakt jsou i rodiče,kteří doma nechávají děti obden a pak jim píšou do omluvenek výmysly a nebo nechají doma Pepíčka,tak Andulka je doma s ním, přece nebude jezdit do školy sama, a to dělají i opakovaně. Tam už to hraničí se skrytým záškoláctvím a fakt se nedivím,že škola může omluvenku od doktora chtít.

satanka13
autor
18. únor 2017

NJ ale me to řekla ted v patek at v pondělí prinesu omluvenku protože jde do školy ... Jinak to musí hlásit . No ale asi jak když v patek bych tam sní šla ale na ten týden by mi tu omluvenku nedala protože jsem tam v týdnů nebyla s malou a léčila ji doma... Co mám udělat to pondělí ? Jinak práci prosím nereste , jsem 4mesice v jiné práci a mám to trochu jinak ,nerada bych tady rozpoutala jinou debatu s pracovní smlouvou :D Jako nebojím se socialky , doma je vše v pořádku jak ma byt ale nerada bych zbytečně tohle už kvůli sousedům atd znáte vesnice ... Jde mi o to co bych mela udělat v pondělí když je to tak jak je s tou omluvenkou...

nelam
18. únor 2017

@satanka13 Co chcete poradit? Moc moznosti nemate. Zvednete v po rano telefon,zavolejte doktorce,zda Vam da stempl. Pokud ano,zavolejte tridni,ze se omlouvate a omluveni od lekare donesete v UT. Pokud ne,pak ucitelce reknete,ze jste lecili doma a potvrzeni od lekare nemate. Hotovo,vic asi tezko vymyslite 🙂

satanka13
autor
18. únor 2017

No ta mi stempl nedá , vyjíždí po me hned jak me vidi od doby co jsem na ni rvala ze Potřebují papír aby mi vysetrily holku protože čekací doba je jinak 3mesice a já si ho vyrvala az po několikáté návštěvě !!! NJ já lhát neumím , hold ji řeknu jak to je a jen doufám zda mi da šanci na priste nebo to nahlásí hnedka

lv
18. únor 2017

A zařiď ten přechod jinam, je to daleko, ale když není nikdo blíž, nedá se nic dělat.
Bere léky na alergie? Když má hned plný nos, oteklé oči, kašle..

etinka
18. únor 2017

Pokud je malá častěji nemocná,nezbyde Vám nic jiného než s ní k doktorovi chodit,aby bylo opravdu někde vedené,že je častěji nemocná. Změna dětského doktora Vám asi moc nepomůže,i oni mají povinnost spolupracovat s OSPODEM.
Základem všeho je komunikace,pokud nebudete spolupracovat se školou a i s doktorkou,moc toho nezvítězíte.Doporučuji Vám přehodnotit Váš postoj ke vzdělávání a docházce do školy.TA JE PRO DĚTI POVINNÁ A STEJNOU POVINNOST MAJÍ I RODIČE,do školy dítě už musí chodit.😉

helen_h
18. únor 2017

@satanka13 Ano, nejlépe říct pravdu - že to byla klasická viroza a u dr. jste s dcerou nebyly - a že jste ani nebyla informovaná, že bude razítko do školy třeba, tak že těžko to můžete řešit takto zpětně. (Případně můžete zmínit, že budete měnit doktorku právě kvůli snížené imunitě dcerky, aby už někdo začal něco řešit.)