Problematika přístupu k opraveným písemkám na základní škole
Dobrý den, mám dotaz. Dcera a syn druhý stupeň ZŠ. Některé učitelky se rozhodly, že nebudou dětem dávat opravenou písemku domů. Chápu to, písemku už zpět často nedostanou a pak nemají nic v ruce, nemají jak doložit svoje hodnocení. Děti si ale nesmí písemku ani vyfotit na mobil. Jde mi o to, že děti přijdou domů, ohlásí špatnou známku, ale už neví, kde udělali chybu. Nemám možnost s nimi práci znovu projít, dovysvětlit, procvičit. Ostatní učitelé nemají problém, na začátku hodiny rozdají písemku, děti mají chvilku na to, aby vytáhly mobil, vyfotily, schovají mobil a jede se dál. Jediná možnost, jak se k písemce dostat, znamená vzít si půl dne dovolené, jít do školy, o velké přestávce si prohlédnout písemku (ani já si ji nesmím vyfotit, jenže ani já si nepamatuji příklady a kde přesně byla chyba). Tuhle záležitost už řeším s učitelkou a ředitelkou 3 roky. Nikdo není schopen konkrétní dvě učitelky donutit, aby si mohly děti písemku alespoň vyfotit. Jak to máte na své škole vy ? Vidíte písemky svých dětí ?
@j.a.n.i A taky si nosí otázky domů dřív než písemku píšou? Běžná praxe je totiž nechat si říct otázky od vedlejší třídy, která ji psala dřív a rovnou se naučit jen odpovědi. Proto hodně učitelek nechce nechat testy fotit.
tak uplne nejjednoduseji dejte diteti notysek s dotazem pro pani ucitelku a ona vam tam napise (tak to bylo pred 30 lety, meli sme notysky a pani ucitelky nam psavali do nich co procvicovat, jake budou vylety etc) a co treba napsat ucitelce email?
Jsem učitelka, sice na SŠ, ale napíšu svůj pohled na věc. Opravenou písemku studentům donesu, projdeme chyby a zase mi ji odevzdají. Protože na třídní schůzky pak dojdou rodiče, kteří chtějí vědět, proč má jejich dítko takovou a takovou známku - tam mu ukážu a vysvětlím, proč to tak je a v čem se může zlepšit. Zároveň je naší povinností písemky zakládat a nějakou dobu mít k dispozici v případě problémů. Od studentů bych se jich nikdy nedočkala. Nemám ráda, když se písemky fotí z jednoho krásného a prostého důvodu - písemky nevytvářím do aleluja nové, což ani nejde. A nechci, aby mi verze z předchozích let putovaly po všech třídách a tím pádem studenti věděli, co v testu bude.
A je úsměvné, že sama píšete, že vy o velké přestávce na konzultaci nemůžete, protože jste v práci, ale po učitelce chcete, aby tam na vás mimo svou pracovní dobu počkala 🙂
V zivote,at na ZS nebo SS jsem si nenosila pisemky domu. Kde mam chybu,jsem videla ve skole. At se dite prihlasi,jestli muze pisemku videt. Taky nam nekteri ucitele hlasili jen znamky,ale to uz jsem predem vedela,co mam blbe...Nebo jsem pisemku nevidela,ale rikali se spravne odpovedi.Nemusela jsem si to ani fotit,taky nebylo cim. Jestli to dite neudrzi v hlave,v cem chybovalo,tak at si to napise. A pokud bych chtela pisemku videt nebo resit nejaky jiny problem,no tak proste zajdu za ucitelkou v jejich konzultackach. A i bych tam kdyztak rekla,jestli by bylo mozne pisemku detem ukazat,aby videly,kde maji chybu.
@j.a.n.i ne, ale zadání by pak kolovala po internetu/zacich. A ono vymyslet nové nejde vždy donekonečna a dá to dost práce
@kupi co je na tom úsměvného?
Ono není úplně easy chrlit nekonečna pisemek - kromě pracnosti je obvykle ta konkrétní látka omezena a není nekonečno možností, v matice taky nejde vymyslet pořád dokola příklady, aby ti hezký vychazelo.. atd
Učím i na 2. stupni. Písemky dávám dětem klidně nafotit, domů jim je nedávám, musím mít ve škole pro své hodnocení podklady. Ještě se mi nestalo, že by se postupem času třídy lepšily, protože jim koluje staré zadání a to 80% písemek opravdu používám opakovaně. Naopak, často stejnou práci děláme ve škole, na test jen změním pořadí úkolů a oni na to koukají jako puk🙂 U nás ve škole panuje shoda, že děti si testy fotit mohou. Každý učitel má své konzultační hodiny buď před výukou nebo po své výuce, aby měl určený čas i na rodiče. O velké přestávce nemají rodiče vstup do budovy povolený, pokud se nejedná o předem domluvenou nebo náhlou schůzku. Navíc o přestávkách věčně držíme nějaké dozory, vyřizujeme něco s dětma, vůbec bychom nestihli s rodiči nic řešit. Rodič si může test též vyfotit.
Pokud jsi to řešila i s vedením školy a focení povoleno není, přijde mi to sice škoda, ale nevím, co by se s tím dalo ještě dělat☹
@g_m můžu se zeptat po jaké pracovní době tam bude paní učitelka čekat? Jakože pracuje jen v dobu kdy je přítomna ve škole? A vždyť si nosí práci na hodiny a hodiny i domů? Tak jednou může s tou práci sedět v kabinetu a počkat na maminku a konzultovat s ní písemku 🤷
Což je teda ostatně i její práce nabízet konzultační hodiny rodičům 😉
@hankaviki - a to si jako mám brát každý týden půl dne dovolené ? Ani nechci, aby na mě čekala, mě by prostě stačilo, kdyby si to dcera mohla vyfotit, tak jako je to běžné u jiných učitelů...nechci to dávat nikam na FB, chci si to s ní prostě jenom doma v klidu znovu projít, co je na tom divného, že se zajímám jak se moje děti učí ?
@g_m - já po ní nechci, aby na mě čekala. Ale pokud děti píšou třeba 2x týdně test, s dcerou se doma učím, chodí na doučování,učitelka mi řekne, že je docela šikovná, že látku chápe....a pak přinese 4, no tak bych ráda viděla, v čem udělala ty chyby.....když se zeptám dcery, tak krčí rameny, písemku si můžou prohlédnout, odevzdají jí a jede se další látka....tak co mám jako dělat. Když už tedy do školy alespoň jednou za 14 dní dorazím, tak si taky smím písemky jen v rychlosti prohlédnout cca 5 minut, pak už musí jít paní učitelka zase na hodinu, ofotit si to nesmím, i když jí slibuji, že to nikde nebudu ukazovat.... chápu, že nechce, aby to někde kolovalo.
@patypresdevaty Aha, takže zivotni problem vymyslet jine zadani a nwtecyklovat 20 let to samé.
Prostě požádej dané učitelky, ať ti napíšou, v čem dítě chybovalo. Zdůvodni to přesně tím, čím to zdůvodňuješ tady.
@zuzkasim
alice 180 - vedení školy povolilo fotit žákům testy a většina učitelů s tím nemá problém, vidí to stejně jako vy. Na začátku hodiny vyfotí, schovají telefon a víc už ho používat samozřejmě nesmí. Jen na M a Čj se paní učitelky zařekly, že ony to nepovolí a nikdo s nimi nehne, to co tu popisuji se netýká samozřejmě jen mě, je víc rodičů, kteří se snaží najít nějaké řešení. Už jsem nabízela, že podepíšu klidně nějaký papír o mlčenlivosti, že to nebudu nikde ukazovat, nebo že si to jen opíšu ručně, vždyť originál jí zůstane...na nic nepřistoupí. Nechci, aby na mě čekala do osmi do večera, jsem schopná do školy dorazit ve tři. Konzultační hodiny má po domluvě, ale domluva není možná.
alice180 - řeším to tak, že nabízím různé varianty, ale zatím bez úspěchu, vedení školy řeklo, že do toho učitelům zasahovat nebude...
miryp - ona mi to nebude popisovat, to by nedělala nic jinýho, než psala,řekne jen, že dítě písemku vidělo a ví, kde mělo chyby. No bohužel než si dítě odbyde dalších šest vyučovacích hodin, tak už neví.
Jen jsem chtěla vědět, jak to chodí na jiných školách.....
@j.a.n.i Učila jsem svého času na VOŠ jeden odborný předmět a na rovinu - testy jsem jim taky ofotit nenechávala. Ono vymýšlet pořád něco dokola zabere dost času (u testových otázek obzvlášť, ta musí být položená jednoznačně, aby se nestalo, že u single choice dá smysl i jiná odpověď), a jakmile ten test uteče na FB, tak nemá smysl ho použít znovu. 20 let, které uvádíš, je extrém, ono stačí nemuset ty testy dělat třeba každý rok znovu, ale aspoň ob rok.
@dorinek a to ti řekla, že ti nic psát nebude, nebo si to myslíš? Pokud od ní to stanovisko, že ti ani v tomto nevyhoví, nemáš, pak bych jí prostě písemně zdvořile požádala s tím, že je to v zájmu jak dítěte, tak i jejím, aby dítě ovládalo to, co je učí. A nebo ať tedy dítěti poskytne na začátku hodiny prostor na to, aby si mohlo udělat poznámky, v čem chybovalo (nemyslím tím nechat opsat zadaní, ale heslovitě to, kde byl problém; mně teď napadají pouze příklady pro třetí třídu, kterou má dcera za sebou a tam by to bylo "násobkové řady", "dělení se zbytkem", z čj "slovní druhy", "vyjmenovaná slova"). Tím se nedostane ven nic konkrétního a ty budeš vědět, na jaké okruhy se zaměřit.
Jinak tedy dcera prozatím má za sebou jen nějaké diktáty, pětiminutovky a loni psali poprvé pololetní práce a nic z toho jsem nikdy neviděla. Ale kdyby měla v systému špatné známky, určitě bych se rovněž dožadovala toho, aby mi bylo specifikováno, v čem chybuje, abychom se na to mohly spolu zaměřit.
Já jsem si kdysi dávno nosila písemky domů a tohle mi přijde ujeté. Co se s dcerou domluvit, aby si aspoň zkratkovitě zapsala chyby? Ad učitelky - moje máti učila dlouhé roky a od nikoho jiného jsem nikdy neslyšela tolik "ošklivých slovíček" na učitelky. Ano rozumím, je fakt problém vymyslet jiná vyjmenovaná slova/hlavní města atd. Třeba taková matematika, to je teprve problém, jiná čísla. Zvláště zajímavé je, že ostatní učitelé nemají problém. Rozumím archivaci, my jsme prostě ty velké písemky nosili zpět. Ale tomuhle nerozumím.
@miryp
@mourovatakocka
@nat - učitelka rozdá opravené písemky, děti mají chvilku na prohlédnutí a sebere jim to. Když jí dcera poprosila, jestli by si mohla alespoň udělat poznámky, zamítla to. Když jí napíšu já, v čem udělala dcera chyby, mám se prý přijít podívat. Písemku mi na chvilku půjčí, opsat si nic nesmím 😁 prostě začarovaný kruh. Nejvíc mě mrzí, že se fakt s dětmi učím a vidím, že tu látku chápou. Takže logicky se chci podívat,kde udělali chybu, jestli třeba měli správný postup a jen někde na konci něco blbě sečetli - teď dávám příklad. Prostě mě to zajímá,no. Asi se bojí, aby si děti neopsaly zadání a někde to nesdílely?? Nevím...
Muzes pozadovat okopirovani prace? O predtavce at jde dcera za ucitelkou a ta ji to zkopčí..na tom nevidim zadnej problem
@hanka_12345 nevidíš problém?však okopirovane je to samé jako ofocene?

@j.a.n.i to že ji vypracovalo dítě neznamená že je dítěte. Test vytvořila paní učitelka