icon

Ranní režim školáků, jak probíhá ráno u vás?

simona299
19. srp 2014

Potrebuji poradit jak na ranni rezim prvnacka. Nemezu najit podobnou diskuzi...
Mame prvnacka. Jak probiha u vas rano? Proste jeslti nejdriv snidate, nebo oblikate apod.
A kdy delate s detma ukoly?
Dekuju moc za prispevky 🙂 .

Strana
z2
edeltraut
9. zář 2014

@kammka No to já taky 😀

stanulina
11. led 2015

Mám 2 školáky 12 a 8 roku, oblečeni i svacinu pripravuju večer,starší syn nemá problémy se vstavanim ani oblékáním, zato s mladším se u všeho porad rozciluju, než se vyhrabe z postele, nez se oblikne, tomu ještě pomáhal,abysme se vůbec Rano vypravili, kouká na telku, nevnímá,režim mám zavedeny od školky a presto je každý z kluku jiný , a s mladším porad bojuju....mozna bych sama potřebovala radu ...
To samy úkoly - starší si je udělá sam,mladší se furt vymlouvá, ze tomu nerozumí a čeká na me, az přijdu z prace,ted jsem některá zadání vysvětlovala dopředu, rekla , ze si ma příklady udělat tužkou, musí si složit oblečeni,vyndat svacinu a úkol alespoň připravit a taky to nemá každý den hotovy, nevím možná jsem malo důsledná....

zdenikmar
11. led 2015

MAMINKY prosím jak dceru prvandu,která nechce vůbec nic dělat,počínaje vstávání,oblíkání,jídla...učení.Pořád jí jen honím,stojí u ní a říkám co má dělat a nic,je jí to jedno...nejraději abych jí oblíkla,nakrmila a udělala úkoly.Každé jídlo jí dlouho,oběd 1.5H.Snídani 45min.Než se obuje,dojde,vleze do auta.Nevím jestli je to povahou nebo to dělá schválně,jako každá maminka ráno běhám,celý den běhám a nic nestíhám jak na ní pořád čekám.

merunkova
11. led 2015

@zdenikmar Nevím, zda pomůžu radou, ale dělám to občas se synkem. Pokud děti sami nepocítí důsledky svého chování, nemají potřebu něco změnit.A když ví, že nad nimi stále někdo stojí, kdo to hlídá, nemusí se snažit. Asi bych jednou zkusila např. při pomalé snídani, ji nechat ,ale předtím upozornit - JEDNOU - že přijde pozdě do školy.A pak už bych ji nechala a šla prostě s ní do školy - byť pozdě.A nechala bych jí, ať se sama musí paní učitelce omluvit a říct, proč jde pozdě. To samé s oblíkáním, s úkoly - nebude mít úkol - maminka to s pančelkou řešit nebude, musí sama. Tohle je účinná metoda.Když dítě" vidí", že z toho má pak jen problémy, velice rychle se snaží, aby toto nemuselo podstupovat.Tak držím palce 😉

tarra27
11. led 2015

@zdenikmar a chce se ji vůbec do školy? Nemá tam nějaké problémy? Jak to bylo když chodila do školky?

marecek4
11. led 2015

@jajik25 tak jak jste zvládli nástup do školy,já to budu mít nastejno a navíc dělám 30 kiláků od bydliště,zatím mám ten dojem že budu muset mít dítě na dílkový ovládání s mobilem ☹

zdenikmar
11. led 2015

@merunkova přsně to mi říkala dcery učitelka,když nechce dělat úkol,tak jí nechat jít bez něj-paní učitelka jí pokárá a ona si dá příště pozor aby úkol udělala,ale ještě jsem neměla to srdce,asi jsem moc měkká...

zdenikmar
11. led 2015

@tarra27 ve škole problémy nemá,má samé jedničky,těší se do školy.Tento stav u dcery trvá tak třičtvrtě roku,začlo to už ve školce a nejsou to jen ráda do školy,ale i odpolední kroužky,nebo nákupy,návštěva lekáře,prostě kamkoliv potřebujem jít tak se loudá,už jsem i zkusila ji nechat samotnou doma tak hodku,potřebovala jsem do obchodu pro objednané pečivo na vánoce a ona se prostě za 2 hodiny neoblíkla ani nenajedla.napadlo mě jestli tak nepoutá pozornost na sebe,máme ještě ročního klučíka.Nejvíc mě asi štve že chodíme rok a půl na logopedii a poslední půl rok se nechce vůbec učit,pořád jsme na stejnym písmenku a logopedička nás chce poslat do psychologické poradny.

merunkova
11. led 2015

@zdenikmar Já ti rozumím, že to není jednoduché, ale tím jí do života prospěješ víc než tím, že ji budeš "hlídat" její věci. Představ si sebe, že bys dělala věci jen proto, že by je po tobě někdo vyžadoval a ne proto, že opravdu chceš ty sama, to je přece otrava A můžeš se třeba domluvit s učitelkou - když už ti to i sama poradila - že pokud se to stane a bude jí muset "pokárat", aby to vzhledem k jejímu věku udělala jen naoko a mírně.Vysvětli jí, že by ti s tím mohla do začátku pomoct, že chceš zkusit, zda by tato cesta byla tou správnou a pomohla tvé dcerce. Určitě by ti vyšla vstříc. A dcerka postupně získá zodpovědnost za své věci a uvidíš, že se bude chtít pak snažit sama od sebe, kor když jí pak ještě pochválíte. A i když to nemusí zabrat hned, určitě to nějaký výsledek přinese 🙂

zdenikmar
11. led 2015

@merunkova Máš zcela pravdu v tom že dcera to musí dělat že chce sama od sebe,ne že to po ní chci já.Do ted mi to ani nějak nedošlo.Zkusím aby si s mou pomocí udělá snídani na co má chut,aby si vyndala oblečení,nechám jí at si vybere.Mám strach že jak je pomalá tak nebude stíhat ve škole,učiva bude víc a víc a tak jí honím,možná proto se jí taky nechce.

tarra27
11. led 2015

@zdenikmar podle popisu si myslím, ze opravdu tímto vyžaduje pozornost....odpovídá to délce chování a i jak jsi to zmínila,zapadá mi to do sebe. Mate někdy odpoledne jen spolu dvě? Samy? Aby někdo hlídal syna a byly jste spolu jen vy dvě? Taky se musí chválit a to i před návštěváma babickama,tetama atd...mezi řeči pochvalit u tatínka když ona je vzdalene třeba v obývaku a vy v kuchyni ale jsou otevřené dveře....neboj se ze neslyší.....

Urcite to chvíli potrvá......chovala bych se ale uplne stejně, když se nad tím zamyslim....vynucuje pozornost a když se zlobite svým způsobem je rada protože v jejich ocich vy zlobite ji...ona nic neudelala.....najednou ma povinnosti zatím co malý nemusí nic a ještě jsou z něho všichni hotovi (návštěvy) a nejvíc se řeší on - v jejich očích.....

Myslím si,ze domluvit se s učitelkou sice si uvědomí, ze si dělá problémy, ale pouto mezi tebou a ji se nespravi, naopak prohloubí....zhorší.....

Zkusila bych se poradit s dětským psychologem zatím bez ni auvids, co ti řekne.

merunkova
11. led 2015

@zdenikmar No, ale zase tím, že nebude stíhat , tak zase sama to bude chtít změnit.S tvojí pomocí a hlídáním jejích věcí nepocítí na vlastní kůži, že její pomalost jí komplikuje život. Uvidíš, že se to otočí, když na ni přehodíš víc pravomocí.U mě a mého syna prvňáka to funguje.Taky řešíme pomalost, roztěkanost a podobné věci.A tak jsem mu řekla, že je to jeho život, že mu kdykoliv pomůžu, že se může kdykoliv se mnou o čemkoliv poradit, že při něm budu vždycky stát, ale o svých věcech si bude rozhodovat sám a taky za to ponese důsledky. Dřív jsem mu 100x opakovala jednu věc a už mě to unavovalo.Tak to řeknu jednou, neco občas připomenu a pak už to nechám, ale samozřejmě nenápadně dohlížím, aby nevěděl.Ale pokud nejde o nic zásadního a" životanebezpečného", tak ho nechám .A když se pak diví, že se něco stalo, tak mu připomenu jeho zodpovědnost a že to byla jeho starost.A on začal chtít sám, cíti se důlezitý, že si rozhoduje o svých věcech sám, máme partnerský vztah, domlouváme se spolu , a je to teď o 100% lepší 🙂

tarra27
11. led 2015

@zdenikmar a nevím jak to mate doma zavedené vy, ale my naše holky tulime,mazlime,pusinkujeme,hladime, porad jim ukazujeme, jak moc je mám radi a jak jsme radi,ze je mame.....a i když se na ne zlobime někdy, tak ony s to hned berou.....my je opravdu milujeme.....ale jsou věci,které se musí udělat,dodržovat atd.....ale tím,ze ony citi a ví,ze je máme radi,tak pak je i mrzí když se zlobime atd....někdo to možná označí jako vydírání, ale není to tak....
Myslím si, ze v každém věku dítě potřebuje cítit,ze je milované, ze je pro nás všechno.....my to bereme jako jasnou věc, ale děti to vidí často jinyma očima.....proto zkusila ještě někdy čas aby jste byly jen spolu samy a něco dělaly společně i třeba to co chce dcera......a ukazuje ji jak moc ji mate radi a ze jste radi ze ji mate a i rikejte ji,ze ji milujete i třeba to,ze vas mezi,ze není tolik volného času jak by jste chtěli.....někdy i tohle pomáhá......

A možná to děláte, jen me to tednapadlo....myslím si,ze ukazovanim i rikanim ze ji milujete rozhodenic nepokazite, spis naopak......

tarra27
11. led 2015

@merunkova určité na tom něco je, ale ona se zhoršila chvilku po narozeni brachy....myslím,ze upozorňuje a má pocit, ze už ji nemají tolik radi. Pokud to tak opravdu je,tím ze ji v tom nedá ji nepomůže, bude mít pocit ze o ni vůbec nenmai zájem a zhorsi se i ve škole v prospěchu....klidne na pětky....a co pak??? Budou ji domlouvat po dobrem po zlem budu nastvani aa kam to povede? Podle me je citlivá....a na sebe upozorňuje .....

merunkova
11. led 2015

@tarra27 Když ono to není myšleno tak, že ji v tom maminka nechá, at se v tom plácá.Ony se na tom musí dohodnout obě dvě, dítě musí dopředu vědět, jak to teď bude a bude s tím souhlasit, proto jsem psala, že se se synem na všem domlouváme.
On věděl, a vysvětlila jsem mu, proč se mi to takto nelíbí, zeptala jsem se ho, zda se líbí jemu, že mu furt opakuju stále to samé dokola (nelíbilo se mu to ani náhodou 😀) a zeptala jsem se ho, co bychom, s tím mohli udělat.A spolu jsme se domluvili, jak to bude.A pak, když už to nedodrží, tak je to v pořádku, stačí dítěti připomenout dohodu a ono nemá pocit, že na něj máma dlabe. A tím, že se maminka snaží s dítětem domluvit a mají partnerský vztah, tak tím mu tu lásku a zájem dává taky a je to lepší, protože se na něj pak nemusí zlobit. Mají spolu daná pravidla a dítě ví, na čem je.Maminka se na něj nezlobí, protože není důvod.Já jsem třeba syna nikdy ani fyzicky netrestala, neumím si to ani představit.A dohoda funguje.Ale věřím, že @zdenikmar zná svou dcerku nejlíp a vezme si tady z těch našich rad to, co potřebují ony dvě.Držím palce 🙂

zdenikmar
11. led 2015

@tarra27 bohužel čas jen sami dvě máme jen když spí malej,celý týden jsem s dětma sama doma.Celý den,teda odpoledne se snažím věnovat i dceři,chodíme do parku,tvoříme spolu doma,hrajeme hry,díváme se na pohádky,ale nechce mě tak jako dřív.Třeba s úkolama říká že bude dělat s tátou a to nejde když je celý týden v práci v kamionu.Když jí řeknu že to uděláme spolu tak je to její no jo...vím že je to jen dítě,ale někdy mi příjde že mi to vše dělá schválně co máme malého a to se na něj těšila a má ráda,pořád ho objímá a hraje si s ním.

tarra27
11. led 2015

@zdenikmar a o víkend to nejde aby jste byly chvilku samy spolu dvě? Ona vidí ze se venujes hodně malému....a pak se na tebe zlobí a proto te n oko nechce....znám to od sebe 😉 když jsem byla malá, dělala jsem to tak taky.....bylo mi to líto ale nechtěla jsem se doprosovat navíc jsem mela pocit ze me nemám tolik radi .....přitom uvnitř mi bylo vše líto a potrebovalajsem slyšet i cítit ze me řadí maji....

@merunkova pěkně napsané a souhlas 😉

zdenikmar
11. led 2015

@merunkova dala bych nevím co mít s dcerou kamarádký vztah,mluvit s ní a domluvit se na věcech,ale vždy jdyž na ní mluvím ani se na mě nepodívá,nevěnuje se mi a když se jí zeptám co jsem jí říkala řekne achjo a neví...prostě mě má na háku.A přitom to bylo uplně jiný dřív,byli jsme jak kamarádky.Ted chodí ještě 2 hodiny po příchodu ze školy v bundě a čepici a stěžuje si že jí je horko,řeknu at se svlíkne,že jí nebude horko,ale neudělá protože to chci nebo že se jí nechce.

zdenikmar
11. led 2015

vzala jsem malou mezi svátkas do cukrárny-vybrla si sama a nic nesnědla jen se pěkně zmazala.Pak jsme do papírny, koupila jsem jí spoustu blbostí do školy co si vybrala a do dětskéko cetra,kde neuvěřitelně zl...a doma mi pak řekla že semnou nikam jít nechtěla.Měla jsem v plánu bázen,solnou jeskyni a vzdala jsem to.

tarra27
11. led 2015

@zdenikmar a dávají pusu před spaním? Lehnes si s ni n chvilku ? Povidate si před spaním? Pohladis ji po hlave? Chvalis ji nedy pred ostatnima?Ono to dost souvis.....nemyslím si ze by te mela na háku.....hraje si na hrdinku ale ve skutečnosti te potřebuje.....

Zkusila bych ji porad říkati, já moc ji mas rada a ze te mrzí, ze spolu nejste víc času samy....a zkusila bych ji část víc najevo jak ji mam rada.....dostává kapesné?

zaludova
11. led 2015

Nečetla jsem celou diskuzi, ale určitě bych doporučovala snídat a čistit zuby před oblékáním. Není nic lepšího než jogurt nebo zubní pasta na tričku do školy a potom hodina přemýšlení, co si vzít místo toho na sebe 😀

tarra27
11. led 2015

@zdenikmar a pokud ji cely den popohanis ona to bere jak vytýkáni...

A s tou budou to j typické.....je ji vedro a ještě to řekne - upozorní tebe na to ze ty to neresis - ze ma bundu....

Porad se s psycholozkou....nápis dotaz nebo se zatím sejdi bez dcery.....ale podle me jednoznačně žárlí a navíc zmnaze musí do školy a hlavně sourozenec,už te nemá pro sebe.....chce spotřebuje vědět ze ji miluje s.....a chce pozornost

merunkova
11. led 2015

@zdenikmar Zkus, ať nemluvíš jen ty, ale ptej se jí... ať mluví ona. Ptej se jí na pocity, co by chtěla. Jak by chtěla, aby to mezi vámi bylo, zda jí něco trápí, zda je spokojená,.... že tebe mrzí, že už si spolu nepovídáte jako dřív, zda to cítí stejně atd ...... pokud nebude chtít mluvit, nech jí a řekni, že až ti bude chtít něco říct, atˇ přijde, že budeš ráda, nic víc. Když ti řekne, že je jí doma v bundě horko, tak se jí jen zeptej, jak by to mohla změnit...tím, že jí řekneš, co má udělat - svléct se - tak jí zase ty říkáš, co má ona dělat.A ona to evidentně nechce...musí v jejím věku vědět, že v bundě je doma horko. Nech ji rozhodovat o sobě a uvidíš,zda se to změní.Začni polehoučku, uvidíš, jak na tebe reaguje, ale projev zájem, kdykoliv to bude potřeba.Ale nenavrhuj jí hotová řešení, naopak se ptej otázkou " co ty myslíš? ". Ptej se jí na radu, třeba i ohledně maličkostí, bude se cítit důležitá. Uvidíš, že si vztah k sobě ještě najdete.

tarra27
11. led 2015

@merunkova přesně.....a jeste my s holkama mluvíme na rovinu od narozeni....ptáme se jich i když jsou male i na dovolenou zda by tam chtěly atd.....musí mít dojem ze sama rozhoduje a zároveň ze tebe zajímá co s mysli ona......

Bude to dobre neboj......podle m fakt pouta pozornost. ..úplně vidím sebe...na začátku bych taky odmítala a někdy i vydržela delsi dobu, ale bude rada ze té ma a taky! Ze ty mas zájem o to ji jde....nechce příkazy zákazy a možná dela i něco naschvál......

To se srovná....uvidis. A pamatuj ze po dobrem ji ziskas snaz než po zlem..... 😉 po zlem to nikdy dlouho nevydrží.

janeyzelvicka
16. led 2015

@zdenikmar Nejsi já? Máme totiž stejnou dceru 😀
Te´d vážně, já myslím, že toho je na ni moc - má mladšího bráchu, kterému se musíš věnovat, navíc čekáš další mimino. A první třída je velká změna.
Každopádně, já mám doma cosi podobného, všecko jí hrozně trvá. Částečně jsem si na to zvykla (její sestra je pravý opak, ale beru to tak, že každá je jiná). Než se ráno vyhrabe z postele, kvetu. Snídá půl hodiny. Do třídy přibíhá za minutu osm. Ale už to tak neřeším. Když přijde pozdě, vysvětlí si to učitelce sama. Včera měli jít do kina, tak jsem říkala, že jestli to nestihne, objednaná tramvaj na ni čekat nebude, do kina nepojede - a že mně je to jedno. Tak si pohla.
Teď má uklízet, má na to určitý čas, pak jedou pryč - jestli to nestihne, schovávám oblíbené hračky, které se tam povalujou.
S tím jak jsi psala, že se neoblíkla, když jste potřebovali jet - asi bych řekla, že má na to tolik a tolik času, jestli nebude hotová, vystrčím ji na chodbu třeba polonahou.
Ad bunda - u nás samé, ještě hodinu po příchodu je v bundě, protože dělá něco jiného a není čas si ji sundat. Občas podotknu, že tu nemrzne, nemusí tedy mít bundu. Ale jinak mi to neva, její sestra je zas věčně nahá 😀 Pokud by si stěžovala, že jí je horko, odpovím, že si má sundat tu bundu.
Snažím se, aby věděla, že její činnost má následky a že já nemluvím do větru. Má povinnosti, ale zároveň má taky privilegia oproti starším sourozencům. Chci, aby byla zodpovědná za to, co dělá. A zatím máme docela kamarádský vztah, nemá problém se svěřovat.
Omlouvám se za neuskládanost, lezou po mě děti 😀

zdenikmar
22. led 2015

@janeyzelvicka ani nevíš jak jsem ráda,že v tom nejsem sama.Chápu že to nemá lehký,má malýho brášku začla chodit do školy a taky se maximálně věnuju i když podle ní na ní nemám čas.Zrovna včera u nás celý odpoledne byla zcéna za zcénou,vyčetla mi že mám brášku a jí se nevěnuju a že bude pořád zlobit a dělat mi naschvály.Nejdřív jsem nevěděla co jí na to říct a pak jsem se jí snažila vysvětlit že jí mám pořád stejně ráda,že zamnou může přijít a zahrát si něco nebo povídat,ale bez úspěchu-malá si pořád stojí za svím.Mrzí mě že už to není mezi náma jako dřív a zároveň mě hrozně štve,že mi to dělá naschvál.

jajik25
11. kvě 2015

@marecek4 Ahoj nástup do školy jsme zvládly,chodil sám a úplně v pohodě,bohužel jsem se musela odstěhovat tak ho teď vodím a do práce chodím později 😉

Strana
z2