icon

Ranní režim školáků, jak probíhá ráno u vás?

simona299
19. srp 2014

Potrebuji poradit jak na ranni rezim prvnacka. Nemezu najit podobnou diskuzi...
Mame prvnacka. Jak probiha u vas rano? Proste jeslti nejdriv snidate, nebo oblikate apod.
A kdy delate s detma ukoly?
Dekuju moc za prispevky 🙂 .

Strana
z2
lv
19. srp 2014

Ahoj..budu to vést jako do školky - věci a oblečení komplet na chystané večer, vstavam dřív, tak nachystam malou snídani, pak ji vzbudim. Snida-zuby-wc-prevlict-cesu vlásky. Pak už jen boty mikina a jdem. Trvalo to obvykle 30-40min. Mezitím neustále popohanim, protože se louda a chystam sebe a malou.
S učením ještě nevím, někomu vyhovuje učit se hned po škole, někomu az třeba po lítání venku. Musíme to vyzkoušet a zkoordinovat /nebude v družině, půjde hned domu, cca na oběd, malá je velmi náročná, tak uvidíme/.

verusky
19. srp 2014

Ja uz jednu skolacku mam a druha me ceka za par dni (po porodu 🙂). Iv ma pravdu, ze radsi dej rezervu casovou, protoze tech 40min ubehne jako voda. Dulezite je, jestli se Ti dite louda s jidlem. To ta moje ano, jinak se oblekne, nachysta, vse rychle, ale snidane, to jsem minuty, minuty, az je z toho pulhodina. Nakonec jsem to vychytala, ze si nalije mleko, da si nejake lupinky do nej a tim se ta snidane zrychli.
Ukoly - deti jsou prizpusobive, takze je dulezite, kdy mas cas a klid Ty. Ja ucila na ZUS, takze prace az do vecera a ukoly teprve vecer a to jeste holky hraji na nastroje, takze cas vecere byl plny povinnosti a ukolu. No a taky se zvladlo. Je to jako s kazdym rezimem a motivaci- neco si vymyslis a pozorujes, jak to funguje. Pripadne se tomu prizpusobujes a hledas nove napady a moznosti. Takze se neboj. A z kraje je prvni trida uplna pohoda, to jeste ty ukoly jsou hracka a pohoda, opravdu se nemusis bat.
Takze znas sve ditko, je-li rychle nebo mu neco trva a tam dej casovou rezervu. Drzim palecky, at je nastup pekny 🙂

killi
19. srp 2014

@simona299 oblečení si chystá dcera večer. Ráno se obleče, umyje, načešeme vlasy a jde snídat. Před odchodem do školy si čistí zuby. Úlohy děláme hned po škole. Večer už je myšlenkama jinde a nechce se jí soustředit na učení. Když spěcháme tak za 30 minut je nachystaná, jinak vstává dřív at je na vše čas, takže tak 45 minut. 🙂

krystalka
19. srp 2014

@simona299 - mám budoucího prvňáčka a budeme to dělat jako když jsme jezdili do školky, budeme dokonce i vycházet ve stejnou dobu a jezdit stejným spojem....Takže u nás to vypadá takhle: chvilku před 6h syna budím, než vyleze z postele, tak vyvětrám a ustelu v ložnici, pak jdeme dolů, malej si zapíná v televizi JimJam a u toho se probírá a snídá 🙂 , já mezitím vyvětrám u něj v pokojíčku, jdu se umýt a učesat, připravím si s sebou jídlo do práce, dám synovi pití do batůžku a mezitím průběžně dohlížím, jestli snídá....v půl sedmé většinou dojí, pak si jde vyčistit zuby a umýt se, pak se oblíká, mezitím se nasnídám a obléknu já, opláchnu nádobí od snídaně, pak se syn v předsíni obouvá a oblíká, já kontroluji, jestli je všechno vypnuté, zavřená okna a tak..obuju se a v 6:55 vycházíme na autobus 🙂 . Tašky a batůžky máme připravené od večera, stejně jako komplet všechno oblečení, ráno už dolaďujeme jen bundu a boty podle počasí....

krystalka
19. srp 2014

A kdy budeme dělat úkoly, to uvidíme, asi ho doma necháme chvilku odpočinout a pak se na to vrhneme, protože po 17.hodině už začíná být nepoužitelný pro cokoli náročnějšího....ale my ho tedy budeme ze školy vyzvedávat buď po obědě, nebo nejpozději kolem 15h...

simona299
autor
19. srp 2014

dekuju za odpovedi 😉

jajik25
30. srp 2014

ahojky syn jde do první třídy a bohužel u nás ráno není družina takže máme problém kdo ho bude vodit,zkusíme se domluvit ve škole ale když to jinak nepůjde bude muset naučit se sám chodit do školy,já dělám od pěti a manžel od šesti takže nám pravděpodobně nic jinýho nezbyde.Proto bych se chtěla zeptat jak to budete dělat vy když chodíte do práce?Mám docela obavy že to nebude fungovat.Díky 😒 ☹

prochi
31. srp 2014

@jajik25 Není ranní družina?? Tak to nechápu 😒 A jak to budeš dělat s mladším? Předpokládám, že školka není od půl šestý, ne?
No já si popravdě nedovedu představit, že by se náš vypravil sám. Neříkám dojít do školy, ale to by byl doma úplně sám? Sám se vzbudil, oblíknul a vyrazil? No u nás si to představit nedokážu.
Kamarádka i s manželem pracovala na směny a když jim oběma vyšla ranní, nebo jednomu noční, druhýmu ranní a doma se nepotkali, tak měli paní na hlídání, která ráno k nim domů přišla těsně před jejich odchodem do práce, děti vzbudila a vypravila - jednoho ještě vodila do školky.

prochi
31. srp 2014

Teď jsem si ještě vzpomněla, jak to měl manžel. Měl o jedenáct měsíců staršího bráchu a protože dostal odklad, chodili spolu do školy. Protože rodiče oba začínali pracovat hodně brzy ráno, chodila je budit sousedka a ta dohlídla, aby do tý školy fakt odešli 🙂

bledulka
31. srp 2014

@jajik25 neumím si představit dítě v tomto věku, že by se samo vypravilo.. Nestálo by za to si zjistit, zda jako matka pečující o dítě do xy let dítěte nemáš nárok na zkrácení úvazku či úpravu pracovní doby? abys třeba ty děti odvedla a manžel přivedl..není to lehký, držím palce at to vyřešíte.. My vodíme děti do školy a školky po 6.30. tzn vstávání v cca 5,45 a leckdy je tahám z postele na několikrát..potom je honím do snídaně (a opravdu jim musím každých pár minut připomínat, že se ted snídá a nepovídá 😉 )..potom honem hygiena, ustrojit a rychle do školy a školky,abych stíhala vlak do práce.. Vodím do školy 3x týdně, manžel 2x týdně (a mezitím co jeden vodí, tak druhý začíná v práci dřív)

lucisa
31. srp 2014

@jajik25 tak to je docela mazec. U nás třeba taky není ranní družina, ale mě zaměstnavatel umožnil pružnou pracovní dobu, o prázdninách chodím do práce na 6, přes školní rok až na osmou, nebo podle potřeby.
Upřímně, vypravuju ráno 3 děti (dvě školní a jedno školkové) a nejvíc práce mám s nejstarší, je to sova a vykopat ji ráno z postele je někdy o nervy, my tři už jsme po snídani, oblečené, umyté, učesané, holky už jen sledují pohádky, než odcházíme na autobus a nejstarší madam se mátožně kolíbá v pyžamu na wecko.
Takže ona by se ani v jejím věku stopro na čas do školy nevypravila.
Sice si myslím, že zatím hřeší na to, že já ráno doma jsme a do školy ji vyhodím, takže sama by párkrát zaspala, měla ve škole pár bububu a už by si dávala bacha, ale těžko zatím říct 😖

Zkus se poptat, jak je to s tím posunem pracovní doby nebo se zkrácením úvazku. pokud totiž neděláš v nějakém nepřetržitém provozu (čímž se asi myslí různé linky), tak by to neměl být problém a snad tam výjimka v zákoně nějaká je u dětí do 15 let.

jajik25
1. zář 2014

já dělám od půl čtvrtý a manžel od šesti,naštěstí je problém zažehnán,dřív je vodila babička do školky ,ta je od 6.15 ta by i dohlížela na oblečení apod.,ale nakonec to jde udělat,do školy by chodil už na sedmou což nám vyhovuje,bude chodit s babičkou
je to blbý že tu družina ráno není ale naštěstí je to vyřešený ufff 😉

kamhajek
9. zář 2014

Tak u nás je to tak, že už od první třídy jsme zavedli budíka. Zvoní v 6,50, Ondra se oblékne a přijde dolů na snídaní ( brumík, jogourt, kuličky). U snídaně obvykle kouká na pohádky, pak vyčistit zuby, umýt učesat a v 7,40 odjíždíme ( no přiznávám někdy je to déle). Úkoly děláme jak kdy, záleží zda má ten den nějaký kroužek ( to je pak děláme ještě před kroužkem) nebo ne a to je pak děláme třeba až po šesté hodině..

majatob
9. zář 2014

po týdnu se nám pěkně zaběhnul režim, takže můžu napsat jak to vypadá u nás 🙂
v 6.00 zvoní budík, než se děti vyhrabou z postýlek nachystá manžel snídani, k té si většinou děti pustí na rádiu pohádku, já zatím ustelu postele. 6.30 se jdou oblékat (mají nachystané hromádky z večera, aby to bylo rychlejší a nevymýšleli, že něco nechcou), postupně jak jsou hotoví odchází do koupelny. V ideálním případě v 6.50 vycházíme z domu, zavedeme malé děti do školky a 7.15 vyráží manžel s nejstarším do školy, kde je v 7.45 😀 Pokud nestíháme, tak si je rozdělíme a já jdu s malýma do školky a muž s nejstarším na kolech do školy 🙂
Úkoly děláme podle situace, odpoledne chodí do družiny, pokud pak nemá kroužek, tak je děláme po příchodu ze školy (má teda chvilku na oddych a svačinku), pokud jde do hudebky, děláme je až večer kolem šesté. Večeře, sprcha a nejpozději v 19.00 jsou v postýlkách 🙂

titanie
9. zář 2014

Ahojky holky,tak u nás to vypadá asi tak...Vstáváme v sedm hodin,malá se z postele vykope tak 7:05,jde snídat-snídá ráno pouze jogurty.Než dosnídá,já ji nachystám svačinu a pití a oblečení....Asi ve čtvrt se jde umýt,na záchod a oblékat.Mezitím se oblékám,maluju i češu já-Naty si všechny ty věci kolem sebe dělá od první třídy sama,takže já stíhám chystat i sebe...Když se nachystaná,učešeme vlásky a může odejít.Odchází v 7:30 a stíháme vše v pohodě,i debaty o oblečení-co se k sobě hodí a co ne...🙂))Já odjíždím do práce v osm,takže to,co nestihnu,dodělávám ještě když odejde Natálka.Máme to tak od první třídy-teď je ve třetí a funguje to super.Když vstává s tatínkem,jde to ještě lépe,protože u mě se občas loudá🙂))

krystalka
9. zář 2014

@majatob - tak to máte pěkně zaběhnuté 🙂, nám to ráno trvá taky asi hodinku, manžel nám taky chystá snídani, ale on odchází před 6 h, to akorát budím Jiříka.....a to ti děti fakt chodí v 19h spát, nebo jsou jen od té doby v postýlkách? Protože já včera přišla z práce večer před 21 h a Jiřík naprosto čilý, měl tam rozmalovanou spoustu věcí, všude papíry, pastelky.... 😀....tak než jsem ho zahnala se umýt, převléknout do pyžama a do postele, tak bylo asi půl desáté a než usnul tak bylo téměř 22 h! Ale jinak, když nejsem v práci až do večera, tak se snažím, aby kolem 20 h šel do postele....no ale stejně, než si něco přečteme a než mi poví těch asi sto strašně důležitých věcí, co mi zrovna v tu chvíli musí říct a než usne, je stejně nejmíň půl deváté 😀

krystalka
9. zář 2014

@kamhajek - tak to u nás musí být oblékání až jako poslední věc před odchodem 😀 , neumím si představit, že by se už oblečený nasnídal a vyčistil si zuby, aniž by se pak musel celý převléct 😀

janapavlik
9. zář 2014

Já mám sice už třeťačku, ale režim je u nás stejný od 1. třídy, s výjimkou, že už chodí sama do školy (má ji hned u baráku). V 7.00 vstává, jde se vyčůrat, vyčistit zuby, převlíknout, učesat a před odchodem se napije čaje a dá si malou snídani (buď brumíka nebo buchtu), většinou jí po cestě. Nemívá hned po probuzení hlad, tak jí dělám velkou svačinu. Chodí do družiny, 2x týdně domů po obědě, protože chodí do ZUŠ do sboru a jinak po 15.00 hod. je doma, udělá si úkoly a pak může jít ven.

edeltraut
9. zář 2014

Já už mám starší školáky, ale režim máme v podstatě pořád stejný. Když byli menší, tak chodili do družiny, takže popíšu tehdejší rána... 🙂. Vstávali v šest, oblékli se, nasnídali, vyčistili zuby, učesali, vzali svačinu a po půl sedmé jsme vyjížděli směr škola... Odpoledne jsme se dostali domů tak kolem půl páté. Měli volno, cca do šesti, než jsem přichystala večeři. Pak jsme společně dělali úkoly a připravovali se do školy. Někdy nám to zabralo do sedmi, půl osmé... někdy jen 20min., pak se najedli, vykoupali a mazali do postele. Po osmé usínali 🙂

majatob
9. zář 2014

@krystalka ještě čteme v posteli pohádku (dlouhou podle toho v kolik jsou v posteli, když už o půl, tak asi 30 minut, jinak kratší), ale pak už jdou spát, Š. a B. usínají rychle, jsou po tom dni fakt hotoví, Tobík si chce většinou ještě chvilku povídat (čeká až usnou 🙂), ale kolem osmé, maximálně půl deváté už většinou spí taky 🙂

majatob
9. zář 2014

@edeltraut to mi řekni, jak se to udělá, že jsou za 30 minut hotoví? 😅 😀 my to kolikrát ani za těch 50 nestíháme, oni jsou po ránu jak zpomalené filmy, děs 😀

mufinka26
9. zář 2014

U nás je režim od první třídy stejný do teď, akorád se nám posunulo vstávání, probouzím jí v 6:15, proběhne snídaně, raní hygiena, obleče se a v 6:45 odchází na autobus 🙂 úkoly píšeme tak hodinku po tom co přijde ze školy 🙂

edeltraut
9. zář 2014

@majatob Mají připravené věci a dost úmorně je povzbuzujeme 🙂. Snídaně je také už připravená na stole, takže se nezdržujeme. Já vstávám o půl až hodinu dřív, abych všechno nachystala 😀. Horší to bude za rok, až budeme ráno dojit, krmit, stihnout odvézt Adélku do školky a ještě být na sedmou v práci... to budu vstávat tak v půl pátý... abych to všechno dala.. 😉

majatob
9. zář 2014

@edeltraut aha, tak my nijak zvlášť nepoháníme, nachystáno máme taky z večera 🙂 a vstávat dřív? ani za nic, už tak v těch 6 ráno umírám 😀

edeltraut
9. zář 2014

@majatob To my musíme, na první buzení nereagujou, na druhý vyleze jeden a potřetí už hrozím, že jim ujede autobus a to už se uráčí vylézt i Ela (většinou je ona hlavní brzda) 😀

evcann
9. zář 2014

Já vstávám v 6:00, vzbudim syna, když to nejde na poprvé tak durazneji zopakuji 🙂, vstane, ja mu nachystám obleceni, jde si vycistit zuby, mezitim mu pripravim malou snidani (svacinu delam vecer), pak se jde nasnidat, uklidit svaču a ja se mezitim doobleknu, učešeme se a razíme do ranní druziny cca 6:40

kammka
9. zář 2014

budíček v 5:40, pomalu se rozkoukávám, pak dloubu do táty, ten vstane, dloubne do holky, vše naprosto v tichosti, spíme všichni v ložnici, tak aby se malej nevzbudil, oblečení,svačinu a snídani (maličkou, jedou hodinu vlakem) a čaj do termosky chystám večer.. Fany se oblíká, napije, já ji češu (vlasy do pasu a nechává si růst ofinu), pak svačinu do batohu, vypucovat zuby a kolem půl sedmé odjezd s tátou na vlak..
a Tonda se stejně po šesté budí.. tak dostane flašku sunaru, na nočník sedne a když ségra s tátou odfrčí, jdem se pokusit zase spát, ovšem marně 😒 😒 😒

kammka
9. zář 2014

@edeltraut no to já nejspíš taky a to nebudu dojit :-/

edeltraut
9. zář 2014

@kammka 😀 no jsem zvědavá, jak to budeme za rok dávat.... bez pomoci těch starších to rozhodně nepůjde... 🙂. Ani ráno, ani večer... 😅

kammka
9. zář 2014

@edeltraut já jsem zvědavá, jak dlouho to vydržíte...

Strana
z2