Školní dítě nic nejí
Ahoj maminky, už delší dobu řeším takovou věc, která dnes vyvrcholila, a zkrátka už si jdu pro radu. Žiju s přítelem, který má dvě děti z předchozího vztahu. S dětmi vycházím, myslím, dobře, jezdíme na výlety, byli jsme letos na třech dovolených, docela mě poslechnou...Ale to starší děcko (říkejme mu Ivanka, nechci, aby mě tu podle dětí někdo poznal 😊) má ten problém, že nic nejí. Je jí sedm, a kromě Pauly, Monte, rohlíků se sýrem Gervais (šunka nebo plátkový sýr už je problém), špaget s kečupem, řízků s kaší, jahodových knedlíků a rajské (ta ale nesmí být servírovaná jinak, než jak ji zná) prakticky nic nejí. A bohužel je to čím dál větší problém. Když je máme na víkend, tak pokud nejsme někde pryč, tak vždy dělám teplý oběd. Jsem zvyklá vařit docela pestře, a i tak nějak z výchovných důvodů odmítám vařit tři jídla dokola. S Ivankou jsme se před časem dohodli, že alespoň z každého jídla vždy alespoň jedno sousto ochutná, to ale nefunguje. Takže prakticky každý oběd končí scénou. Já nevidím důvod, proč by měla nad talířem sedět dvě hodiny, takže sbírám, jakmile máme dojedeno všichni (má ještě mladšího sourozence a ten jí prakticky všechno, nebo alespoň bez nucení ochutná, a jak je mladší, jí většinou déle, tudíž si myslím, že času je dost, aby to jedno sousto Ivanka zvládla, ještě když ví, že je to naše dohoda...). Pak jsem zavedla, že pokud takto nic nesní, a třeba si za hodinu řekne o rohlík, nedostane ho, až regulérní svačinu s námi ostatními, resp. s tou menší. Ale nic moc nezabírá a dneska jsem se kvůli tomu už poněkolikáté pohádali s přítelem, protože jemu připadá, že jí nedám dostatek času, aby teda ochutnala, a dnes mi řekl, ať tyhle věci nechám na něm... ☹ On ji ale bohužel celý oběd přemlouvá, aby ochutnala, a zkrátka je to pak téma číslo jedna u stolu, tak to nejde úplně ignorovat. Já už bych to nechala být, ona není hloupá a ví, co se od ní chce a to ochutnání jsme jí řekli už x-krát, ale když mu řeknu, že dám na stůl a vůbec nebudeme řešit, jak nebo co Ivanka (ne)ochutnala, nevydrží to a neřeší se pak nic jiného...
Vůbec nevím, jak z toho ven, nejsem typ, který by dokázal být ve své domácnosti divákem a pouhou animátorkou, a pokud mám s dětmi fungovat a dělat jim zázemí, musí to mít nějaká pravidla, která ale budeme dodržovat všichni, i děti, protože nejsou tak malá, abychom to po nich nemohli chtít.
Ono bohužel mi nepřipadá, že by měli obecně nějaké stravovací návyky, neznali třeba borůvky, maliny nebo mango, žlutý meloun, ale prakticky od mala jezdí do McDonalda nebo každé ráno byli zvyklé na lžičku Nutelly (to mladší má hrozné zuby ze všech těch sladkostí...), ke Každému jídlu se automaticky nabízí kečup, jednou pro něj dokonce chtěl běžet od stolu, když jsme uprostŕed nedělního oběda zjistili, že došel...
Taky si myslím (resp. víme), že maminka prostě dělá "její" jídla pořád dokola, takže ta naše snaha je asi předem odsouzená k neúspěchu...Když jsme někde s jinými dětmi, třeba se známými na chalupě nebo na lyžích, je Ivanka většinou nejstarší, ale kolem jídla máme zaručeně největší divadlo. Kamarádky - maminky - většinou jen kroutí hlavou... 😖
Ono celkově chtít po nich nějakou disciplínu je složité, a s přítelem občas narážím na to, že se po těch dětech jakoby nesmí chtít žádné povinnosti nebo zodpovědnost, jinak by asi měly zkažené dětství...nejsou zvyklé si uklízet pokojík, hračky se nechávají tam, kde se odloží... A myslím, že tam je trochu zakopaný pes i s tím jídlem, tu dohodu o ochutnávání nemusi držet, protože nemusí držet ani nic moc jiného... 🙄 Přítel mi tedy dnes vyčetl i to, že "po ní pořád něco chci", ale když sedmileté na procházce já i on 6x řekneme, že na tu průlezku nepůjde, tak po sedmý zvýším hlas. I z důvodu, že až tu bude na jaře třetí, nehodlám ztrácet čas tím, že budeme mit největší problémy s tím nejstarším...
Co byste dělaly vy? Mám se na to fakt vybodnout a prostě to brát tak, že žijou vedle mě? Já to ale takhle brát nechci, vybrala jsem si jeho a věděla jsem, že má děti a nechci to mít tak, že teda "přežiju", když tu budou, se zaťatými rty, chtěla bych, aby nám to všem klapalo... a navíc mám pocit, jakoby se Ivance žilo snáz, když ví, co si může dovolit a co ne, a navzdory tomu, že "po ní pořád něco chci", mě bere a při hrách chce být i ve dvojici se mnou nebo mě bere na procházkách za ruku, takže žádná averze...tak by mi to bylo i líto, kdybych to měla brát tak, že se na to vybodnu, ať si dělaj, co chtěj. A navíc je občas hlídám, a když spolu tŕeba zůstaneme na pláži, tak chci mít jistotu, že mě poslechnou. A z tohohle pohledu byla tŕeba letní dovolená s nima perfektní, byla jsem s nimi sama u vody i ve vodě, v zábavním parku (když si šel přítel oběhnout atrakce, na které jsme s dětmi nemohli) a strasně by mě mrzelo, kdyby se to melo pokazit ☹
Tak se omlouvám za pod vlivem hormonů napsanou litanii 😀 a budu vděčná za všechny postřehy...
@fallingstars Tak nejvetsi problem je opravdu v tom, ze se neshodnete s pritelem.. protoze ona musi tu neshodu citit a urcite zazila spoustu neshod v byvalem vztahu tatinka s maminkou, jestli tohle nebude podstata problemu... Dulezite je, abyste byli s pritelem zajedno. Zkus se zeptat pritele, aby se zkusil vcitit do role dcery, kdy neco nechce jist (nevim jestli pritelovi neco nechutna ale pokud ano, dej mu to jako priklad), ze mu to nekdo uvaril, sedi u stolu a nuti ho, aby to ochutnal.. Jestli by mu nebylo prijemnejsi, kdyby mu to nekdo uvaril, polozil to pred nej a nechal ho, aby ochutnal sam, pokud chce..
@j.a.n.i To jsem si dneska říkala, bylo maso a šťouchaný brambory, tak jsme dětem udělali aspoň bramborovou kaši. Tak asi když to tak půjde, tak to tak uděláme 😉
@panickatlamicka Proč je to pro mě důležité...to se vlastně musím zamyslet 😅 Asi proto, že já sama se snažím jíst zdravě a pestře, a do toho mi rohlíky a kinder řezy moc nezapadají... A hlavně asi je u mě fakt spíš problém v tom, že to její jídlo je už teď téma pro nás všechny. Už i to menší sleduje, jestli Ivanka jí nebo ochutná... 😒
Ono já bych to ani moc neřešila, u nás doma se s náma naši moc nemazlili, chceš nechceš nazdar 😀 , ale přítel to řeší od začátku a prakticky vždycky, když jsme na dovolené s jinými rodinami, tak je to téma i pro všechny ostatní (protože ona je fakt široko daleko extrém) a přítel to pak o to víc zkoumá. Minule jsme třeba byli na dětské oslavě, kde bylo spoustu jídla, všechny děti plácaly páté přes deváté, i to "naše" menší, ale ona celé odpoledne lítá, ale nevezme si ani sousto, resp. jo, kousla si 3x do buřta. Takže on si ji několikrát zavolá a nabízí (to, co je tam všem na očích...). Když se mě v pátek ptá, co bude o víkendu, tak už na něm vidím, jak je ve stresu, když ani jedno jídlo není "to dobré". Ale minule jsem třeba v sobotu dělala ovocné knedlíky, abych tedy občas udělala to její nebo variaci, a taky to byl problém, asi jen proto, že to nebyly jahodové, ale s povidly a švestkami... Prostě žijeme jídlem 😔
@karlajasmine Přítel je všežravec 😀 Ale jo, zkusím to, on je tvrdohlavej, takže jakýkoliv nucení je problém 😉
@drzticka81 Tak polévku sní jen to mladší. Já je teda moc nedělám, ale teď jsem dělala hovězí vývar a samozřejmě jsme to jedli jen tři 🙂
Jinak to mi radila kamarádka, že to dělá taky - nedojí oběd, OK, ale když přijde za hodinu, že má hlad, nabídne mu zbytek oběda, a buď si to dá anebo ne, ale v tom případě nemá nic jiného. U nás prostě nedostane nic...efekt je, myslím, stejný 😖
@fallingstars my to v rodine vubec neresime. Na odlavach neji taky, ale vsichni jsou na nej zvykli a nikdo to opravdu neresi.
NO, ja ti poradim, len to, cos a vseobecne radi. Tvoj byt -tvoje pravidla. Normalne var, co chces, jedlo je potreba, nie zbran na vyjednavanie, Ivankino spravanie by som netolerovala, lebo je mozne, ze to ako ucinnu zbran natlaku okopiruju aj dalsie deti...plati, ze tonerobia vedome, ale presne o tom to je o pozornosti
Nerobte z jedla temu, daj na stol, nekomentujte, neproste, vobec to nerieste, neda si ani susto, nevadi, zober po case zo stola, ekd ostatni tiez dojedia, nekomentovat, nijake speci mementy, dalsie jedlo bude olovrant, neda si, neva , dalsi bude vecera. Bez komentarov, obcas uvar, co vies, ze zje, ale nehrot to. Ziadne dieta s pravidelnou ponukou jedla od hladu neumrelo. Hlavne to niejka ty, ani priatel nerieste pred nou, vlastne to vobec nerieste. A zrusit u teba vsetky sladkosti a podobne, ona sa tym natlaci a uz enchce nic ine.
Moja mama mala tri deti do troch rokov, keby mala robit caviky kvoli jedlu, varit rozne, alebo sa prisposobat len nasim chutiam aaaaaaa spagety s kecupom a palacinky by varila dookola. Kde by sme dosli, nie je mala, rozum ma, vie, co je hlad. Ona sa rozje, len z toho s priatelom nesmiete robit dramu.
@sisstin Ono to byli kamarádi. Když jsme třeba u našich, tak tam se to taky neřeší, mamka učí 30 let ve školce a řekla mi, ať ji nechám být, že si na to přijde, takže vždycky nabídne jídlo nebo nějakou schůdnější variantu a tím to končí 🙂 A přítelova mamka dělá řízky, když tam jsou na oběd 🙂 Ale je to babička, tak chápu, že udělá, co má rád, od toho babičky jsou 🙂
@zarecna Úplně souhlasím. Jen to, aby to pochopil přítel, to bude asi větší boj než dostat do Ivanky kousek roštěné 😀
Ty deti maji sve rodice - jejich matku a jejich otce - tveho soucasneho pritele. Jejich deti, jejich vychova, jejich zodpovednost. Urcite muzes rict svuj nazor, ale predevsim musis respektovat nazor jejich rodicu. Tak to proste je, mas muze se zavazky, vedelas to na zacatku a to neni nikdy snadne. Pokud je pro tebe respektovani vychovy tech deti takovy problem - to sebezapreni, tak je to na zvazeni, zda ma takovy vztah smysl.
Prestante z toho jidla delat problem a velke tema. Ona hlady neumre. Klidne bych ji nabizela jidla co ji nebo vase jidlo + nejaky ten namazany rohlik co ji a at si vybere. Nuceni a reseni ochutnavani nicemu nepomuze. Rozhodne bych ji, kdyz neco nesni, nenabizela to same znovu, to je ulet. A nenechala bych ji hladem, nejake to obloozene ci namazane pecivo snad neni problem.
Manzelove dceri je 18let a napocitali jsme ze ji dohroma 13 jidel vc. Polivky (neji syry,jogurty,maslo,tvaroh,kepuc,tatarku o ostatnich jidel ani nemluvim.Nspr. nrji tvrdy syr ale smazak jo, neji kecup ale pizzu jo atd, no na zabiti.Ze zacatku jsem to taky hrozne hrotila a byla z toho na nervy,ted uz to resim jinak.Jezdi k nam na vikend tak jednou za mesic a ja vzdy upecu jeji oblibenou buchtu,nakoupim rohliky a jeji oblibenou sunku a uvarim jidla co ma rada, ona ma radost a ja jsem rada ze ji chutna.Takze jsem to vyresila takto.
Náš nejstarší taky nejedl, teď je mu 9 a začal jíst, nicméně stále jsou věci, které do pusy nevezme. Odpor má hlavně k masu, ji jen libové, bez kůže, omáčky, kosti. Nejmladší naopak ochutná všechno. Kdo nezažil, nepochopí. Tom se z toho co nechtěl nadavoval. Souhlasím s názorem nedělat z toho téma. Já jsem se snažila, aby něco snědl, aby to mělo vitamíny, a jen to nenacpalo žaludek.
Ja varim uplne normalne, odmitam varit 7x tydne maso s ryzi. Proste vzdycky nabidnu, on nekdy si vezme, nekdy ne. Vzdycky ma k dispozici ovozel, pecivo, sunku atd. Jo a ji polivky. Kazde jidlo v cizim prostredi je pro nej stres, nutit ho nebo neustale jidlo resit, byl by psychicky uplne v hajzlu.
Jeho jidelnicek ma vzestupnou tendenci, co rok, to vic druhu jidel, ale nikdy asi nebude clovek, co ji vse a jidlo nejak extra vyhledava.
@drakenn Ano, přesně tak, připojuji se k tvému názoru, sama jsem to zažila s partnerovými 2 dospív. dcerami a všechno se otočilo akorát proti mně - tím, že se všichni 3 proti mě trochu jakoby spikli a řešili mě, že je nemám řešit a nijak se do nich navážet. Oni prostě mají "svůj styl" zavedený ještě z dob, kdy žili jako rodina a ty jim to nezměníš. Navíc tě jako maminku ani necítí, max. jako kamarádku. Respekt si prostě nevynutíš. Dnes, když přijdou holky k nám, se jich výslovně ptám, které že jídlo mám uvařit, aby jim chutnalo, a to jim taky udělám ... i když jsou to třebas pokaždé omelety se salámem 😀 Jsou mi prostě šumák a dnes už vím, že je lepší je s partnerem neřešit, abychom se spolu nehádali. Dnes jsou holky už téměř dospělé a ví, jak to chodí u nás, takže si dáváme třebas podmínku, že pokud chtějí být u nás, tak že to a ono (nebudou sedět u noťasu celý společ. víkend, čučet u oběda do mobilu apod.) Prostě když jsou děti u vás, dát jim podmínku, a pokud nechtějí na ni přistoupit, ať nejezdí. Pokud váš partner bude hodně chtít, aby to klapalo a aby děti jezdily, domluví jim .... jinak budou i proti němu, protože nebudou moct jezdit. Toť má zkušenost. Není to lehký.
@fallingstars podle me kdyz ji zamrazis jeji jidlo nebo kdyz u vas bude budes delat jeji oblibena tak si pritele vic ziskas....
@hapovab tak to je mazec. to se nekde musela stat chyba 😕 ale chápu, ze to uz neresis a hlavne je to moc dobře pro Tebe to uz neresit
Ono se to lip resi u vlastnich....tam proste udelas co maji rady 😃😊😉
@shine2015 Ti nevím, i u vlastních bych odmítala jíst furt něco, co nemám ráda, jen protože to mají rády děti... ano, jídla, na kterých se shodneme budou častější, to je jasný a pokud nikdo z rodiny není extra vybíravý, tak se pak třeba fakt vaří jen to, co mají rádi všichni, ale ne za situace, kdy někdo jí ty jídla třeba 3.
Proste se mu nepodrizujem, jidlo neresime, muze si dat, co mame nebo ma smulu. Jako po 9 letech nejezeni na reseni stravy 5x denne nemam psychickou kapacitu.
A teda mam odlehceni, ze chodi na obedy ve skole. Svacinu ma kazdy den suchy chleba nebo rohlik, jakmile to mel namazany nebo s necim, nosil pulku domu, suche to sni.
Jen teda cekam, kdy na nas prijde socialka, ze kluk nema poradne svaciny 😂
ja bych řekla, že hodně dětí má v tomto věku ty svoje tři jída a nic moc nejí....moje dcera byla to samé...jen teda doma, ve školce a škole sní vše....ja jsem si jí přestala uplně všímat a jídlo jí vubec nedávála, když jsme šli obědvat, tak jsem jí ani nenabrala na talíř....postupem začala mít hlad a přišlo jí to divný, že jí nedávám...a ted bych řekla, jí skoro všechno, co my a to byla fakt frfna a jedla jen pribinak, rajskou a řízek
@fallingstars Četla jsem jen úvod, tak možná někdo zminil. Já vidim největší problém v tom, že se vás partner nezastane. Pokud vy dva nebudete v názorech na výchovu jednotni, je to cesta do pekel. Ona Ivanka možná jen zlobenim kolem jídla upoutává pozornost? Nebo bojuje kdo z koho?
Základ je byt s partnerem jednotni. U nás se na nejedliky osvědčilo: "nemusíš to jíst, ale az poté, co 5x ochutnas" . Jednou je málo, to by řekli, že stále nechutna, po pár soustech jim jídlo většinou zachutnalo a porci normalne dojedli..

@fallingstars pises: neji. Ale par jidel zvlada. Nabidni, nenut. Zkusila bych nejake jine varianty jejich jidel, nebo ji vyzvi, zda by ti chtela pomoci uvarit. Spis si rikam, proc jd pro tebd dulezite ji naucit jist jina jidla. Kasli na to. Podle me ji casem zvedavost donuti sahnout i po jinem jidle. A hlady bych ji schvalne nenechavala. Nechce jidlo, co uvarim, nabidnu druhou variantu ( klidne ten rohlik). Nic jineho.