Školní výlety jen za odměnu?
Zdravím mám syna ve druhé třídě má za měsíc 8 let. Jde mi o to že paní učitelka dělá výlety jen za odměnu to znamená že minule byli na výstavě o které pak měli i domácí úkol a kreslit obrázky z výstavy ale syna nechala ve škole protože mohla vzít jen 25 dětí a syn byl 26 tak to zdůvodnila tím že se na výletech těžko zvládá protože má ADHD a je to její zodpovědnost tak už to bylo synovi líto ale tak jsme to pak nějak přešla a teď opět jedou na výlet a zase je za odměnu a zase musí syn být v jiné třídě u třeťáku což už se mu moc nelíbí.Vím že syn není svatý ale taky není nejhorší mají tam ve třídě i holčičku která už má třídní i ředitelskou důtku. Vím že takové výlety bývaly i za nás ale ne ve druhé třídě ale že se to praktikovalo s opravdu nezvladatelnýma dětmi až někde na druhém stupni.Za dva týdny mají jet na školu v přírodě a já se docela děsím toho jak to s ním paní učitelka tech 8 dnů zvládne když s nim nezvládá výlet o 3 hodinách.Můj dotaz je tedy mají to ve vaši škole děti taky tak?
Tak teda nevím do jaké školy syn chodí,ale moje sestra pracuje jako učitelka,měla ve třídě dvě děti s adhd,jedno dítě po obrně,a normálně s nima jela ještě z druhou třídou na výlet.Je fakt že kdyby řekla,že je nechce,tak by nejel na výlet nikdo. A učitelka ať se nechá vyšetřit,chodí do práce je za to placená,tak ať funguje,a kdyz ne tak ať jde na pracak.Do školy jsem chodila taky a nikdy učitelka nenechala žádného spolužáka za trest doma,vždycky jsme jeli všichni.A když učitelka by mi nepodala vysvětlení,tak bych šla za ředitelem.Nemůže jedno dítě šikanovat.
@michalka147 povinnost učitele je vyučovat!!! Ne jezdit na výlety, je to činnost dobrovolná!!! Tak jakypak pracák, někdo stále nechápe fci učitele a je to škoda
@michalka147 a taky je dobrovolné vzít na výlet na koho se cítím, není to povinnost, nikde a nikým uložena...kdyby sestra měla pruser věřte že by si to příště rozmyslela
Nechci zlehčovat poslání učitelky, já bych to nedělěla ani za zlatý prase 😀, na druhou stranu, kdyby se to stalo mému dítěti, bylo by mi to taky líto. Otázka je, jestli je opravdu nezvladatelný, nebo jenom třeba živější, pak by mi to přišlo dost nespravedlivé. 😒
Me to prijde krajne prapidivne. Nezlobte se na me,ale dite,ktere akorat nezvlada,plere pismenka z duvodu nesoustredeni nedostane diagnostiku ADHD,takovych je dnes ve tridach dobra polovina. Ale to je uplbe fuk,protoze tady se zvrhla diskuze uplne blbe. Nikdo neresi,jestli dite s diagnozou ma jet nebo ne. Jestli Vam stacilo vysvetleni "neni misto v autobuse",pak to neni normalni. To bych udelala bugr a to jsem ucitelka 😀
Omlouvam se za chyby,s mobilem mi to fakt nejde. Jinak,chapu,ze jste zklamana,ale bezte to opravdu resit s ucitelkou,tady s Vami bude pulka mamin notovat a radit,at si to jdete vyrval a druha pulka bude nevericne zirat,protoze aby mohli byt vyhody (vylety), musi se respektovat povinnosti.
@nelam Ano většina dětí nedává pozor, plete písmenka atd. a přesto nemají diagnózu ADHD. Diagnostikovat dítě s ADHD je opravdu těžké, a nezřídkakdy se stává, že dítěti dají diagnózu a ono to třeba není. Škála příznaků ADHD je opravdu široká.. nedávno jsem četla tento článek http://www.evalabusova.cz/clanky/adhd.php a je fakt mazec, jak je každé dítě s ADHD jiné. Jinak samotná porucha pozornosti bez hyperaktivity se označuje zkratkou ADD. Dřív všechny takové poruchy spadali pod diagnózu "lehká mozková dysfunkce". Jinak i ADHD se dělí na různé typy (zkusím pohledat). Tady jsou krásně rozepsané typy: http://www.adehade.cz/diagnostika/diagnostika-a.... Třeba pro mě, jako rodiče dítěte s ADHD (zatím teda malého) je největším strašákem deprese. Jsem ve skupině, kde jsou matky dětí s ADHD, kdy ty děti už jsou v pubertě, a drtivá většina trpí šílenými depresemi, chtějí se zabít, nechtějí žít, mají nízké sebevědomí, nemají žádné kamarády, jsou prostě trochu jiní, mají "jiný" smysl pro humor, jinak se baví atd. a je opravdu zázrak, když si dítě s ADHD najde alespoň jednoho dva kamarády, kteří ho budou brát, nebudou se mu posmívat, atd. A když ho vyčlení z kolektivu i učitelka? to dítě to prostě nechápe, je mu to líto, ostatní jedou a on ne? Jako upřimně, když je to puberťák, kterej si dělá z učitelky vyloženě srandu, neučí se, fláká to, tak potom ano, ať zatrest zůstane. Ale takhle vytrestat osmileté dítě, které je třeba mentálně, nebo minimálně emočně na úrovni šestiletého, nebo pětiletého mě přijde minimálně lidsky sprosté. A pokud byl jednou přijat na klasickou základní školu, bez nároku na asistenta, tak asi není víc nezvladatelný než ostatní spolužáci.
I vy co jste tady učitelky snad vidíte, jaké dokážou být děti i bez diagnózy.. Jsem z menší vesnice, pár mých kamarádek jsou tu učitelky na prvním stupni, samozřejmě konkrétně o dětech nemluví, ale tak jednou si postěžovali, že to je hrozní, co si dnešní prvňáci a druháci dovolí, jak prostě během hodiny si stoupají, chtějí lítat po třídě, nevydrží sedět.. a to drtivá většina..
Jinak jak tu řešíme ten výlet, na který nemá ten malý jet, tak jsem pochopila, že to je nějaký vzdělávací výlet, ze kterého potom dostanou úkol.. Mě je prostě maminky a jejího syna líto.
Ještě k tomu ADHD - třeba můj syn je na tom teď v šesti letech tak, že dle EEG má hraniční nevyzrálost nervové soustavy, dle psychologie má většinu rozumových složek podprůměrných, jednu v pásmu průměru, jednu - tu si i pamatuju abstraktní a sociální nadprůměrnou. Jinak v chování má obrovské výkyvy, jsou dny kdy je milionový, úplný zlatíčko - jdeme po vesnici, všechny nadšeně zdravý, na děti je hodný, i ze školky samá chvála, jak byl hodný, jak krásně spolupracoval a z toho bum je den, kdy je protivní, venku pozdraví jen tak napůl, aby se neřeklo, ve školce je protivnej, nespolupracuje, pořád jen opakuje, že nechce chodit do školky, že je hnusná, že ho to nebaví, že chce být se mnou doma, je jak utrženej z řetězu, a přitom bez nějaké zjevné příčiny .. a přitom vím, že tam chodí rád. Dokonce i na psychologii to psycholožka viděla, na jedno sezení přišel úplně otrávenej, polehával na stole, nesoustředil se a na druhé přišel jak nadopovanej, pořád si stoupal ze židle, byl roztěkanej, očima lítal po celé místnosti a opět se nesoustředil ;) No a pak nám ten IQ test má dopadout že :D .. A další věc je ten asistent, pokud učitelka má pocit, že to dítě nezvládá, proč sama rodině nenavrhne a nenavede je, že by mohli zkusit žádat o asistenta, poučit je. Přece jen rodina v té škole není, neví co se tam děje, jak se dítě chová. Ale tak to jsem zase odbočila. Jen jsem prostě tím chtěla napsat, že každé dítě s diagnózou ADHD je úplně jiné, a i děti, které jsou bez diagnózy prostě zlobí. Tak proč jen ten jeden, na kterého nevyšlo místo v autobuse je označený za toho "nejhoršího" a nemůže jet? Jinak za nás odjakživa jezdili s jednou třídou dvě učitelky.
Dovolím se reagovat. Jako učitelka to řeším tak, že nadpočetný stav dětí (víc než 25) nevadí, když vezmu s sebou paní vychovatelku nebo asistenta.Mohlo by to být řešení, zkuste to navrhnout paní učitelce.
Tak tohle slyším poprvé, aby byl nějaký limit pro třídu. U nás máj téměř v každé třídě 30 dětí a jezdí na výlety všichni. To bych ráda viděla jak by paní učitelka rozpočítávala kterých 5 dětí zůstane ve třídě. To by se mě nelíbilo tohle chování paní učitelky, pokud by to nešlo po dobrém šla bych rovnou za ředitelem.
lajla Nezlobte se ,ale to je nesmysl jako ,že za to nemá příplatek no a?Copak poštačka má příplatek za více dopisů ne má stejný plat at jich nese 20 nebo 200.Nebo servírce přijede zájezd a ona řekne nezlobte se je vás 50 a já chci obsloužit 49.Já bych učitelkou nebyla ani kdyby to platili zlatem ,ale pokud si to zvolila jako zaměstání tak se tak má chovat pokud ne zajisté najde jiné zaměstnání nebo uplatnění nikdo jí nenutí.Já bych to samozřejmě řešila ihned po té výstavě a určitě by k dalším incidentům nedošlo.Nikdy bych své dítě nevystavila situaci ,že nepojede i za cenu změny paní učitelky.
@aninousek presně tak
@aninousek srovnavas nestovnatelne, tva prirovnani jsou bohuzel mimo. Praci postacky je roznaseni dopisu, praci servirky obsluhovani hostu a praci ucitelky je ucit. Ne brat deti na vylet, ne je vychovavat, ale ucit je a vzdelavat.
Jinak prijde mi, ze se tu resi jen znevyhodnovani deti s ADHD. Ale zase kdyz pak dite, ktere se chova nestandardne, pripadne nezvladatelne (a opet opakuji, ze nemluvim primo o synovy zakladatelky - tam netusime, jaka je skutecnost), ma byt kvuli diagnoze zvyhodnovano? Skoro mi prijde, jako by tu pro nektere byla ta diagnoza omluvou pro spatne chovani ditete.
@dezyre zajímavé tipy, ráda si přečtu. Má samozřejmě o této diagnóze načteno hodně, jezdím na školení a ve své praxi se vždy setkám s dalšími odchylkami. Když jsem hovořila s přední českou etopedkou (jiné téma), dostaly jsme se k tomu, že dnes z SPC dostává téměř každé dítě papír s diagnózou susp. ADHD, což je veliký problém, protože to s ADHD nemá co dělat, tyto děti nemají neurologický nález a natvrdo (a lehce s nadhledem) jde právě o ty nevychovance, kteří by odmala potřebovali řád, zvýšenou péči a snahu rodičů, pak by se v té poradně ani neobjevili. A ti se pak ohánějí papírem, že jejich dítě je ADHD, že chtějí zvláštní přístup. Je to na úkor dětí, kteří opravdu mají diagnózu a je potřeba s nimi pracovat jinak. Také vidím největší problém právě v tom začleněním do kolektivu (čert vem učení), není vůbec dobré nevzít takové dítě na výlet, ale (a opravdu velké ale), pořád má učitel odpovědnost za x dětí, tedy je čistě jen na něm, za koho je při mimořádné akci ochoten ji nést. Já jsem vzala x ADHDáčků na výlety, ale měla jsem jednoho, kterého jsem si ani v 10 letech netroufla - pozvala jsem tedy rodiče (stejně jako jsem nevzala "nevychovance" bez diagnózy, ale opět jsem nabídla možnost účasti rodičům). Toliko k ADHD, ale obě se bavíme mimo téma, protože to s případem zakladatelky nemá co dělat.
@alexandra18 ideální stav, ale v malé škole někdy není nikdo navíc, kdo by jel :D . Jinak limit 25 dětí je už několik let zrušený, pokud to nemá škola někde v interních předpisech, upozorňovali nás na to při školení. (Nevím tedy, co MŠ).
a zakladatelko.... říkáte-li pravdu a učitelka Vám neúčast dítka odůvodnila nedostatkem místa v buse, pak absolutně nechápu, proč jste neudělala humbuk! A opakovaně - na výlet ho brát nemusí, na školu v přírodě ano, protože tu mají zakotvenou ve školním vzdělávacím programu a tam nemá na výběr!
@aninousek náplní práce učitele je ale pedagogická činnost, tu si zvolila a tam za ty děti nese odpovědnost. Výlety nejsou povinné.
Když už tedy přirovnávat, tak by milá paní pošťačka musela naklusat vždycky, když napíšu dopis, musela by mi ho na poštu odnést a poslat. A ještě by mi ručila za to, že dopis dojde, protože jestli ne, no to bych udělala pěkný virvál, že ho někde ztopila. 🙂
Dcéra, 2. trieda ťažká VD a ADHD, bola nedávno na škole v prírode a aby mohla ísť, musela som zaplatiť pobyt aj jej asistentke. Čo sa však týka jednodňových výletov, tak ju na ne berú bez výhrad, ale zase je pravda, že do triedy, ktorú navštevuje, chodí dohromady 10 žiakov
Ahoj, jsem učitelka a několik let i třídní, která rozhodovala o všech výletech a akcích kam třída pojede. Měla jsem takové pravidlo, že buď se chovají solidně a tudíž chodí na akce a výlety celá třída, nebo se chovali jak dobytci a nechodí nikam a sedí na zadku ve škole.....Ale buď jedou všichni, nebo nikdo.
Jinak mnoho školních akcí organizuje sám třídní, když je akční, ale není to jeho povinnost. "Moje" děcka věděly, že když budou v pohodě, budou se mít fajn a tak to taky bylo. Ale měla jsem 2. stupeň.
Myslím si že u těchto malošku je to naprosto v pohodě, učila jsem i tam a vím co umí....ale nikdy nebyli tak protivní aby nikam nejeli...jsou to malá děcka ......To co píšeš je divné
@evusk jezdím i s druhým stupněm a tam si to fakt užívám. S malými si neoddechnu, stále jsem ve střehu, program rozplánovaný skoro na minuty, všechno předvídat deset kroků dopředu, atd. Druhostupňáky nenapadne hupsnout do silnice, nebo šťouchat spolužáka klacíkem ze srázu 😀
To nebude o protivnosti...
Když jsem chodila do školy tak jeli vždy všichni, když bylo více dětí tak se prostě přibral někdo z rodičů jako dozor a bylo po problému. A trestat synka za to že má ADHD mi přijde od učitelky vyloženě hnusné. Rozhodně bych se nenechala odradit a nabídla se že když je problém ho ,,zvládnout,, že pojedu také , nebo ať si to vyřeší jak chtějí, ale že rozhodně pojede. Nemůže ho přeci odstrkovat celou školní docházku.
Jak už tady bylo zmíněno, učitel je pořád jednou nohou v kriminále. Spousta rodičů nechápe, jaká jsou rizika, když vyjedete s třídou někam pryč. Je nesmírně složité uhlídat tolik dětí a pokud se najde třeba jedno jediné dítě, které neposlouchá, odmlouvá nebo dělá hlouposti, může se stát cokoliv! Učitel má zodpovědnost za všechny! Děti se mimo školu chovají úplně jinak než ve škole. Zažila jsem chlapce, který byl ve třídě "anděl", ale jakmile jsme někam jeli, změnil se v "ďáblíka". Taky jsem pak měla strach ho kamkoliv brát, protože není možné hlídat jediného žáka, když za zády máte dalších 25...
@nelam ano samozřejmě ,že to není povinné ,ale pokud to paní učitelka nezvládá tak at sedí na zadku ve třídě nikdo jí nenutí ,ale chcete mi říct ,že když jste chodila do školy bylo normální nechat jedno dítě v jiné třídě?Já to nezažila a to pár darebáků ve třídě bylo.Já bych to dítěti vysvětlovat nechtěla proč nesmí na výlet.
Tak jedte se synem na misto vyletu a budte tam s nim. Proste se tam dopravte po vlastni ose.
@aninousek Teď se mi to celé smázlo :-/. Tak ve zkratce. Ano, učitelky, které to nezvládají, sedí na zadku a nikam nejezdí. Ne, není to "normální" nechat dítě sedět v jiné třídě, ale ne, že bych to už nezažila. Za dob, kdy jste chodila do školy, se prů..r na výletě vyřešil tak, že darebaček přišel druhý den s modřinou na zadku. Dneska by na Vás přišli rodiče s právníkem.
Já chápu nechuť k vyčleňování dítěte z výletu. Naprosto! Ale Vy to vidíte jako matka (plus ze zkušenosti z Vaší docházky), kdybyste byla v oboru, pak byste se setkávala s případy, kdy byste empatii a soucit úplně klidně nechala v pozadí a použila zdravý rozum.
Jeden z mnoha: chlapec, 2.tř, nezvladatelný, nevychovávaný (cíleně neříkám nevychovaný), nemilovaný, s diagnózou a medikací. Běžné projevy ve třídě: nulové respektování příkazů, tzn. v hodinách nepracuje, roztrhal x-tery sešity, čmárá po sobě i ostatních, běhá po třídě, několikrát utekl ze třídy (jednou nebylo zamčeno, chytili ho až na náměstí), dětem ubližuje, po učitelce háže boty, učení, hračky, nelze s ním dojít normálně ani do tělocvičny, natož do knihovny či divadla, mluví sprostě, absolutně neposlouchá. Na procházce utíká, leze přes ploty, dvakrát ho lovili z potoka (na výlety po okolí teď už třída díky tomu nechodí). Rodiče se školou nechtějí komunikovat, kluka doma řežou, zamykají do skříně, aby měli klid. Nechci řešit, jak se to řeší, ale otázka zní - takové dítě si lajznete vzít na výlet? Pokud ne, kvůli tomuto dítěti nepojede na výlet celá třída (min. celý první stupeň, protože ani po třech letech se situace nijak uspokojivě nevyřešila)?
Já nejsem zastánce selekce, ale také nejsem sebevrah. Vždy jsem nabídla rodičům takových dětí, aby jeli na výlet s námi. A není mi blbé, vysvětlit jim, proč jejich dítě nejsem ochotna vzít na zodpovědnost. Nikdy to nikdo netáhl výš, vědí, co mají doma. Až se to jednou stane, holt budu opékat buřty na zahradě a děti nebudou mít na co vzpomínat. Protože za kriminál mi "cizí" nestojí.
@aninousek učitelka je pouze ta co vykonává rozkazy seshora, nebo si myslíte že to dělá protože se jí strašně chce mít na krku 25 děti a zodpovídat za ně? Bych vás chtěla vidět...je až ten poslední stupínek hierarchie, nepočítám pomocnou sílu
Vedení řekne, to udělejte...tak jako v každé jiné práci...všechny mrmlate, pomlouvate ale stejně byste šéfa že strachu o práci poslechly, a neříkejte že ne...
Kdysi jsme dostávali běžné že uši a přes prsty.. dnes to učitel udělat, tak je po něm...nedivim se že nechtějí mít jakékoliv problémy, žádné cizí mi přece nestojí za to abych měla že života peklo, pokud vám ano je to jen a jen Vaše věc,netreba normalizovat
Tady to je především ve velmi špatné komunikaci školy a matky a matky a dítěte, matka má dítěti vysvětlit proč, v 8 chápou, kdyby začla dřív, chlapci to líto nebude a bude se více snažit...
Moje dite taky nepojede...není doocko... měla extrémní reakci, po delší době kdy už byla cca v pořádku,chteli doockovat...klidně v nemocnicí kdyby byla potřebná resuscitace...to je v pořádku? Všichni ruce pryč a i ten kdo slíbil napsat lejstro že nemůže být doocko,dal ruce pryč. Nezájem...je na mě abych vysvětlila proč...a ví proč nemůže do školky, a chápe to,jsou ji 4
Netřeba moralizovat 😉

@janca2525 tak tohle by mi nestačilo. Zajímalo by mně jak vybrala zrovna jeho jako černého Petra,když na školu v přírodě ho bere. Nevím,přijde mi to zvláštní.