Téměř 8letá dcera nemluví správně, hledám radu, postup
Apolenka jde po prázdninách do 2.třídy a zdá se mi, že stále nemluví příliš dobře - příkladem je " ten komín je hodně vysoký než já" " hrát si by bylo mnohem dobře než uklízet"..a stovky jiných špatných formulací denně. Z PPP v 6 letech má ve zprávě popsáno - zjevné nedostatky v oblasti morfologické - a to jí tedy zůstává dodnes. Máte radu, jak pracovat, naučit ji mluvit lépe?
@lv !!! Nic si z toho nedělejte, nikam dítě netahejte, moje manželka má také "svéráznou" mluvu, a nikomu a ničemu to nevadí!!! Všichni si zpravidla zvyknou. Nakonec může se stát například i prezidentkou své země, jelikož pro výkon tohoto úřadu také není podstatné jak se vyjadřuje. Kdo bude chtít, ten porozumí, kdo ne, tak mu to bude stejně k ničemu !!! Přeji skvělý život bez zbytečného "přetváření"!
Určitě PPP, protože jí to pak může dělat problémy i ve slohu, nehledě na to, že by se jí děti mohly začít smát.
@lv ty jo, hele, vyvoj reci mela normalni? Nebyla jako mala vztekla treba hodne atd? Ja ze mam zkusenosti s vadama reci, a tohle vypada jako nejaka slaba receptivni dysfazka, kdy ma dite problem s porozumenim reci ( ale ne tak vyrazne, aby jste to extra registrovali) a tim padem pak spatne formuluje 😕
tak z těchto dvou příkladu zrovna vyplývá, že jí nejde pouze stupňování příd. jmen a příslovcí...nebo dělá ještě něco špatně?
@sisstin vzteklá ne (to mám druhou, na porovnání 😉 ), jen jako miminko večerní pláč z přetažení, noční děsy (ty se řeší na neurologii, ted 2měs neměla, ale mívala až do tohohle věku, i náměsíčnost, na eeg "hroty" místo oblých vln, prudší reakce na vzruchy). Doporučuješ tedy další návštěvu v ppp? Manželův bratr je dislektik, jeho syn, tedy synovec adhd, manželova dcera z 1.manželství taky, i diskalkulik. Takže v blízké rodině to je. Diktáty ve škole píše někdy i na 3, interpunkce chybí (ale to nevím, jestli je z nepozornosti, nebo že má dost práce s napsáním písmen, slov a zapomene dodělat háčky, až dopíše slovo).
@elu má i jiné, zrovna mě napadla ta přídavná jména, příslovce..třeba dřív téměř neříkala krátké předložky např.je to koupelně, místo V koupelně, předložky a jejich význam nad, pod, za, vedle..určení času ještě v 1.třídě př.tady jsme zítra byli..
@lv ono prave dost vsech dys je prave naslefek nerozpoznane vyvojove dysfazie, ktera je lehci a nepusobi diteti takove obtize... Ale pro ni je prave priznacne pleteni predlozek, nepouzivani spojek, proste celkove problemy s gramatikou. Ja bych to urcite resila dal, normalni to neni 😉
@sisstin děkuji, vím, že se v tom vyznáš a zajdu ještě do ppp, chci jí hlavně pomoci, ulehčit život, aby se jí spolužáci nesmáli..když vykládá nějakej zážitek, je to hatlapatla, kroutí se u toho, třepe nohou, cokoliv, jakoby se tělo nemohlo s tím stresem poprat..eh, napadá mě, učení slovíček do angličtiny - nejde jí to, souvisí to? Pár a lehkých, žádný dril..denně s ní pracuji.

A co s ní opět zajít do PPP ? Není třeba dislektik?