Učení s dětmi. Je to tak všude?
Dobry den, chtela bych se zeptat, jak casto se s detmi musite ucit?
Mam jedno dite v 5. tride a jedno ve 4. Chodi na normalni spadovou ZS, vysledky i povest skoly jsou dobre, deti nosi vicemene dobre znamky (1, 2), ale ja uz toho mam plny zuby.
Mam pocit, ze si s z vyuky neodnaseji skoro nic. Vsechno "dohanime" doma, ale neda se rict ani dohanime. Proste se to ucime. Nejak to zvladnem, ale uz jsem opravdu nastvana, ted jsem si dite musela nechat 2 dny doma, aby se naucilo latku, protoze po skole jsme to uz nejak nedokazali stihat a sance, ze se to treba nauci ve skole je 0. Mam pocit, ze jim to vubec nevysvetluji, neprocvicuji, nic. Mam pocit, ze jim reknou "existuje tohle", ale jestli se to deti nauci nebo ne je na rodicich. Je to tak vsude? Nebo mame smulu a mam hledat jinou skolu? Jak to ale poznat?
Nastestsi pracuji jen na polovicni uvazek, takze to nejak davame, ale nedokazu si predstavit jak to delaji ostatni rodice. Nebo nedej buh deti, jejichz rodice uz nejsou ochotni znova absovovat ZS nebo neumi anglicky - v te je toho vubec nejvic a kdybych ji sama neovladala, tak je dite asi na hracini propadnuti. Proste ze skoly neumi nic.
Takovy povzdech, ale zaroven by me zajimalo, ,jestli je to ted bezne. Ve skole delaji porad nejake projekty, exkurzi take dost, mraky hodin o nicem. Matematika Hejneho, ale deti proste ze skoly nic neumi. Uz trochu nemuzu
Mam 5.ku a to nevim, ze chodi do skoly, pak mam 3.ku a to jedeme kazdy den. Rekla bych, ze to neni o skole, ale o konkretnim diteti. To bude vas problem.
Nemám ten pocit, něco procvičit holky potřebovaly, ale tak 2-3x týdně 20min max. Hejný sice nevyhovuje všem, my máme zkušenost dobrou. Kontaktuješ učitele, aby ses doptala, jak se učí, co je potřeba projít znovu, mají doučka třeba? Doma jsem je nenechala nikdy, spíš každou absenci musely dohnat.
Zaujalo mě, že příspěvek je opět anonymně... K tématu. Záleží na tom, jaký styl učení tvým dětem vyhovuje, co jsou schopni si z běžné výuky odnést, jestli jsou zvyklí dávat pozor? Když jdou na exkurzi, co ti o tom doma pak poví? Řeknou ti, kde byli, co tam viděli? Co je zaujalo, co naopak už třeba znali? Projekt ve škole se snaží dát dětem naučené věci do souvislostí. Když si vymyslím třeba lidské tělo - umí vyjmenovat části, pojmenovat základní orgány, kosti atd. Potom v části zaměřené na češtinu mají práci s textem o lidském těle, opakují si správný pravopis právě těch názvů částí lidského těla a slov, co s tím souvisí. V části zaměřené na matiku počítají nějaké zajímavosti (napadá mě třeba jaký je rozdíl mezi počtem zubů dospělých a dětí, kolik máme v těle kostí atd.). Dost často se při projektu pracuje ve skupinách - jde tedy o učení se spolupráci, může uspět i slabší žák, protože nejde jen o jeho vlastní výkon, pozoruje při práci i ty šikovnější děti, může se v tu chvíli učit od nich. Je to jiný druh učení, za mě taky dost důležitý. Co jsou schopny ti děti doma o projektu vyprávět? Moje třeba taky řeknou, že se ten den "neučili", protože měli projekt. Takže si nechám podobněji popovídat, co měli za úkol a ukazuju jim na tom, co se tím vlastně učili. Protože v tu chvíli se ty děti učí, aniž by to jako "učení" vnímaly.
Jsou děti, které potřebují opravdu hodně opakovat a upevňovat, aby si nové učivo zapamatovaly. Jsou děti, kterým to stačí slyšet jednou. Mezi tím je obrovský rozdíl. Když ti napíšu, že jsem neměla potřebu se s dětmi na prvním stupni učit, nepomůže ti to. Ale když ti přiznám, že díky tomu se zvlášť ti starší nikdy nenaučili učit se a dělalo jim to problémy v pozdější době, tak asi pochopíš, že to taky není úplně výhra.
Možná by pro tebe bylo užitečné sejít se s učitelkou a zeptat se, jestli tvoje děti ve škole dávají pozor, jestli jsou aktivní, jestli jim učitelka občas něco dovysvětlovává. Co učitelka považuje za důležité naučit se, jak by vám doporučila učit se. Třeba si mnohé vyjasníte a zjednodušíte.
Se starším jsem se učila, procvičovala na prvním stupni, s mladším snad asi vůbec. Pochytil všechno ve škole, úkoly si udělal sám.
Sama působím ve 4. třídě a ano, máme občas projekty, mimoškolní akce, ale to vše je v souladu s ŠVP a vizí školy. Na gymplu naopak jsme teď dali podnět TU, jestli by šlo zařadit víc zábavných, mimoškolních aktivit, ze máme jako rodiče pocit, že až na poslední červnový týden se pořád jen učí a mimo mají jen olympiády.
Ve škole normálně vysvětlujeme i procvičujeme, frontálně i skupinově, v pracovním sešitě i zvlášť pracovních listech, i při hrách. Bohužel v průměrném počtu 22-25 dětí se ideálně a pro každého individuálně učit nedá. A to jako AP neustále chodím a kontroluji, jestli dětí pracují, vnímají, chápou. Bohužel pokud některé děti stále neumí třeba vyjmenovaná slova nebo násobilku, je to vážně převážně chyba školy? V dnešní době, kdy se odstupuje od učení zpaměti a tlačí se na necháváni dost času pro vývoj, když se to nenaučí ve 3. třídě, třeba se to naučí v 5.?
Jinak nás s nejmladším taky čeká Hejneho matika, starší jeli normálně, tak jsem zvědavá. Každopádně vím, že k tomu existují metodiky pro rodiče a taky je možnost konzultaci s učitelkou.
A za mě, ano, je zásadní domácí příprava.
Se starším jsem se učila, procvičovala na prvním stupni, s mladším snad asi vůbec. Pochytil všechno ve škole, úkoly si udělal sám.
Sama působím ve 4. třídě a ano, máme občas projekty, mimoškolní akce, ale to vše je v souladu s ŠVP a vizí školy. Na gymplu naopak jsme teď dali podnět TU, jestli by šlo zařadit víc zábavných, mimoškolních aktivit, ze máme jako rodiče pocit, že až na poslední červnový týden se pořád jen učí a mimo mají jen olympiády.
Ve škole normálně vysvětlujeme i procvičujeme, frontálně i skupinově, v pracovním sešitě i zvlášť pracovních listech, i při hrách. Bohužel v průměrném počtu 22-25 dětí se ideálně a pro každého individuálně učit nedá. A to jako AP neustále chodím a kontroluji, jestli dětí pracují, vnímají, chápou. Bohužel pokud některé děti stále neumí třeba vyjmenovaná slova nebo násobilku, je to vážně převážně chyba školy? V dnešní době, kdy se odstupuje od učení zpaměti a tlačí se na necháváni dost času pro vývoj, když se to nenaučí ve 3. třídě, třeba se to naučí v 5.?
Jinak nás s nejmladším taky čeká Hejneho matika, starší jeli normálně, tak jsem zvědavá. Každopádně vím, že k tomu existují metodiky pro rodiče a taky je možnost konzultaci s učitelkou.
@andelka potvrzuju, tu metodiku jsem používala, abych vůbec chápala o co jde (třeba ty kozy, myši atp. 🙂)
Moje děti se učí od 2. třídy samy.
Je fakt, že se mi nelíbilo, že ani jedna paní učitelka nechtěla, aby vyjmenovaná slova uměli všichni jako bičem mrská, jako to bylo za nás.
Dcera měla menší problém s matematikou v 8 a 9. třídě, ale to bylo změnou učitelky a jejím přístupem. Tento problém byl ve všech třídách, které učila.
Souhlasím s odpověďmi přede mnou, že to bude u každého dítěte jiné.
@andelka potvrzuju, tu metodiku jsem používala, abych vůbec chápala o co jde (třeba ty kozy, myši atp. 🙂)
@lv Tohle pro nás bude výzva. Bohužel ani jako AP jsem nikdy nepůsobila ve třídě, kde by měli Hejneho. U nás to bývala jedna třída v ročníku, až současné 1.,2.,3. třídy mají Hejneho tuším všechny. Mě to minulo. I angličtina se u nás učí v 1.-3. třídě jinak. Ale tu už jsem trochu pochytila.
@anonym_autor nechávat dítě doma v situaci, kdy nestíhá, mi přijde jako rodičovská sebe*ražda, protože výchovné to není a jen tím navýšíš objem toho, co s ním doma musíš zvládnout. Máme doma 6. a 4. třídu. Hejného nemáme, tomu jsme se cíleně vyhnuli. Angličtinu jim platíme již od školky, přišlo nám to pro jejich budoucnost podstatné, takže se školní angličtinou problém nemají a ostatní učivo zvládají tak různě. Něco jim stačí ze školy, něco se musí naučit doma. Učí se sami, my přezkušujeme a případně dovysvětlujeme, co je třeba. Oba v poslední době oceňují myšlenkové mapy na zapamatování učiva.
@lv Tohle pro nás bude výzva. Bohužel ani jako AP jsem nikdy nepůsobila ve třídě, kde by měli Hejneho. U nás to bývala jedna třída v ročníku, až současné 1.,2.,3. třídy mají Hejneho tuším všechny. Mě to minulo. I angličtina se u nás učí v 1.-3. třídě jinak. Ale tu už jsem trochu pochytila.
@andelka metoda mi přijde velmi chytrá, líbila se mi
@andelka Posledni veta v tom tvem prispevku - "A za mě, ano, je zásadní domácí příprava" - to je to nad cim "brecim" a s cim mam velky problem. Ano, u nas to tak je, Ale fakt to tak ma byt? Ja nevim, kdyz jsem byla ve skole a byla jsem treba nemocna tak jasne, neco mi ujelo a musela jsem se to doma ucit, ale jinak jsem to normalne umela ze skoly. A to nejsem zadny genius a moje deti jsou proste uplne normalni deti - nemaji zadne poruchy, nejsou nejvetsi favoriti skoly, ale normalne zvladnou davat pozor
Porad se mluvi o tom, jak je to u nas problematicke, ze se rozeviraji nuzky podle vzdelani a ekonomicke situace deti a pak jsou skoly nastavene tak, ze "zasadni je domaci priprava" . Takze deti socialni mensiny, mene vzdelanych a socialne slabsich nebo i samozivitelek, co na to proste nemaji cas jsou odepsane. Jsem z toho dost presla
Ale v odpovedich mam pocit, ze se celkem vsichni s detmi doma ucite (nemluvim o prvnacccich, druhaccich, tam je to jasne, ze cteni se jinak nenauci nez i domaci pripravou)
Je to tak. Jasně, chtěli bychom, aby všichni měli stejné možnosti a aby bylo jedno, z jakého prostředí pochází. Ale za mě to je prostě utopie. Není to reálné. Ne teď a tady, ne v systému jaky máme. Jestli si vzpomeneš a dokážeš to zpětně vidět, tak to jak jsme žili a jak se vzdělávalo před 30 lety se nedá srovnávat s dneškem. Jiná doba, jiný systém, jiná společnost, jiné děti.. Podle mě je nerealistické, aby se všichni všechno naučili ve škole,v takové kvalitě, jak by mělo být. Aby tedy doma už nemuseli nic dělat. Jsou děti, které to zvládnou, ale většina ne. A někteří rodiče se jim věnovat buď nechtějí nebo nemohou. Lze doučování, konzultace, nabízíme i bezplatnou podporu.. jenže ne každý to přijme. Někdy je snazší žehrat na neschopnost školy a zadávání úkolů. Jenže bez opakování to u většiny prostě nejde. Ve škole se k tabuli spočítat příklad ( a tam znovu s žákem probíráme postup a ověřujeme pochopení) dostanou děti párkrát za týden. A po prázdninách začínáme znovu. Zapomenou.
Učím v šesté třídě běžné Zš matematiku. Většinu věcí vysvětlím, donutím je si to zapsat, aby se to mohli učit z toho sešitu.... obvykle to rovnou začneme procvičovat. Tu hodinu to umí tak půlka třídy. Zbytku zkouším dovysvětovat. A pak to procvičujeme druhou hodinu a najednou to umí sotva čtvrtina třídy - půlka z těch, co se minulou hodinu chytala, to prostě do druhého dne zapomene. ... Ochota otevřít doma ten sešit je prostě nulová... A to i při pokovaném procvičování.
Učím v šesté třídě běžné Zš matematiku. Většinu věcí vysvětlím, donutím je si to zapsat, aby se to mohli učit z toho sešitu.... obvykle to rovnou začneme procvičovat. Tu hodinu to umí tak půlka třídy. Zbytku zkouším dovysvětovat. A pak to procvičujeme druhou hodinu a najednou to umí sotva čtvrtina třídy - půlka z těch, co se minulou hodinu chytala, to prostě do druhého dne zapomene. ... Ochota otevřít doma ten sešit je prostě nulová... A to i při pokovaném procvičování.
@cilkat No právě. Za mě je nereálné naučit a procvičit vše jen ve škole. U pár jedinců ano, ale to je menšina. Nás čekají zlomky, už teď z toho mám osypky. Co pak budou děti dělat na 2. stupni, když neudrží v hlavě a nemají dost zafixované základy typu +- do 100, násobilku, operace pod sebou, písemné dělení..? Jak moc je reálna individualizace ? Co myslíš?
@cilkat No právě. Za mě je nereálné naučit a procvičit vše jen ve škole. U pár jedinců ano, ale to je menšina. Nás čekají zlomky, už teď z toho mám osypky. Co pak budou děti dělat na 2. stupni, když neudrží v hlavě a nemají dost zafixované základy typu +- do 100, násobilku, operace pod sebou, písemné dělení..? Jak moc je reálna individualizace ? Co myslíš?
@andelka Bohužel, škola má dost jasně dané, co musí probrat se všemi. V rámci toho nejde moc slevit. Takže jde se smířit s tím, že "sestrojíš" písemku tak, aby na čtyřku prolezli i ti, kdo současnou látku nepochopili vůbec, ale fakt se nejde tvářit, že je to v pořádku a že někdo to umět nemusí. Naopak se dá poměrně snadno přidat těm, kdo jsou výrazně napřed, ale musí na to mít učitel kapacitu, což ne vždy má.
@andelka Bohužel, škola má dost jasně dané, co musí probrat se všemi. V rámci toho nejde moc slevit. Takže jde se smířit s tím, že "sestrojíš" písemku tak, aby na čtyřku prolezli i ti, kdo současnou látku nepochopili vůbec, ale fakt se nejde tvářit, že je to v pořádku a že někdo to umět nemusí. Naopak se dá poměrně snadno přidat těm, kdo jsou výrazně napřed, ale musí na to mít učitel kapacitu, což ne vždy má.
@cilkat Přidat ano, to se dá. Ale jak jít dál ( protože druhostupnovi očekávají logicky, že určité základní věci budou ovládat všichni, protože musí na něco navázat ze, další 4 roky. A popravdě cermat přijímačky jsou hustý, teď zažíváme s nejstarším. Jasně, ti co mají problém s prvostupňovou matematikou je asi dělat nebudou, ale do konce ZŠ prolézt musí. ), když nejsou dobře osvojené základy. Protože rodiče nechtějí nebo nemůžou. U nás třeba jeden rok doučování je a druhý ne, záleží jak vyjde grant. Nabízíme externí doučování, ale to moc úspěch nemá. Tak nevím..
@cilkat Přidat ano, to se dá. Ale jak jít dál ( protože druhostupnovi očekávají logicky, že určité základní věci budou ovládat všichni, protože musí na něco navázat ze, další 4 roky. A popravdě cermat přijímačky jsou hustý, teď zažíváme s nejstarším. Jasně, ti co mají problém s prvostupňovou matematikou je asi dělat nebudou, ale do konce ZŠ prolézt musí. ), když nejsou dobře osvojené základy. Protože rodiče nechtějí nebo nemůžou. U nás třeba jeden rok doučování je a druhý ne, záleží jak vyjde grant. Nabízíme externí doučování, ale to moc úspěch nemá. Tak nevím..
@andelka ono se jede hodně v cyklech... to, co teď učím sestaky, vidím současně v ucebnici svého tretaka. A ano, probírám to, jako by to slyšeli poprvé. Ale ne vzdy to pomůže, no.

moje zkušenost je, že je to o dětech.. kluk v sedmičce a doteď se učíme čárku po čárce, ze školy si nedonesl v hlavě nikdy nic.. holka, ta samá ZŠ ani nevím, že chodí do školy, všechno zvládá sama, učit se moc nemusí, nosí si to z hodin.. prostě dává pozor, je studijní typ.. řešila jsi to s učitelkou? Jestli třeba dávají pozor nebo se věnují třeba koukání z okna, jsou ve svém světě nebo tak něco?