icon

Úplný zákaz mobilu ve škole, jaký máte názor?

leni78
4. zář 2014

Maminky prosím o názor a hlavně radu. Syn 11 let přestupoval na jinou budovu školy a má novou paní učitelku. Včera přišel s tím, že jim nová třídní řekla, že po celou dobu školy musí být mobil úplně vypnutý a uklizený, když bude potrebovat nutně telefonovat, ma si přijít za paní učitelkou. Ve školním řádu mají specifikované, že po celou dobu VZDĚLÁVÁNÍ musí zůstat mobil vypnutý, nejen vypnutý zvuk. S mobilem nesmí zadnym způsobem manipulovat a to i na všech akcích školy. Tak jem se večer ještě pisemne ptala ucitelky, jestli když musi zůstat vypnutý po dobu vzdělávání, tak jestli se můžeme domluvit na kompromisu a muže si mobil zapnout o přestávce. Taky jsem se ptala, jak to bude fungovat na škole v přírodě, vyletech atd. Maminky jaky na to máte názor ? Pro me je to neakceptovatelne, potrebuju aby byl syn schopny odeslat alespoň sms v pripade potreby, to samé na akcích mimo třídu. Co myslíte, mají na to právo a co ted s tim ?

leni78
autor
4. zář 2014

A pokud budou opravdu nepristupni, dám mu s sebou jeho tablet s mobilním internetem a může mi zprávu poslat emailem, to ve školním řadu ani v sesitku zakázané neni. Ne dělám si legraci 😀

hojda
4. zář 2014

@leni78 A nemáš strach, že ho uvedeš do trapné situace mezi spolužáky, že tam bude za hrozného mamánka????

leni78
autor
4. zář 2014

@evaviki Ale já ho tam chci poslat. A zároveň bych rada, pokud to bude technicky možné, aby měl ve svém volnu u sebe zapnutý mobil. Kybersikanu apod. ať si pohlidaji , nebo pokud deti nezvládají, nemůžou to řešit přerušením svobodného kontaktu s rodinou, na kterém ta rodina mimo jiné stojí.

evaviki
4. zář 2014

@leni78 ano, ale to je presne ten rozpor i podle pravnika.. jestli ho tam chces poslat, si povinna akceptovat podminky skoly.. jestli je nejsi ochotna akceptovat, muzes zkusit pozadat o zmenu, ale skola ti vyhovet nemusi.. a pokud nevyhovi a ty ho tam chces poslat, tak to budes muset akceptovat..

evulina77
4. zář 2014

@leni78 já furt nerozumím o co tady jde. Mobil bude mít vypnutý a v tašce. Pokud se bude dít opravdu něco hrozného, může ten mobil vytáhnout a zapnout a zavolat, ne? Nikde ho nebude mít zamčený, aby k němu nemohl. Předpokládám, že ho nebude používat v hodině a když ti bude volat, že se něco děje, bude o tom vědět i učitelka - o tom co se děje a že volá mamince. Případně může učitelka říci, že zavolá mamince sama. Co se týká škol v přírodě, to bude stejná situace plus tam bude volání třeba na dobrou noc. A to si myslím, že těch dětí tam může být i víc a rozumná učitelka to dětem povolí. Ale ruku na srdce, 12-ti leté děti (zvláště kluci) už mají rádi svobodu a někdy se za moc pečující rodiče před spolužáky spíš stydí. Popřemýšlej, jestli synovi tímhle v očích spolužáků spíš neublížíš a nestane se tak terčem vtípků a posmívání...

suzanna123
4. zář 2014

@leni78 na nic nečekej a žeň to k soudu preventivně - víš, jak se dneska soudy vlečou, tak aby ten výlet stihnul... 😀

somalicats
4. zář 2014

@suzanna123 To nestihne, bude jedno odvolání, druhé odvolání, dovolání a nakonec soud pro lidská práva ve Štrasburku... To mezitím tu základku dochodí 😀

leni78
autor
4. zář 2014

@evulina77 Ne nemůže zavolat. Musí jít za učitelkou a ptát se a pravděpodobně i zdůvodňovat, ze chce, a proč chce, poslat sms.

karlajasmine
4. zář 2014

@evulina77 Souhlasim.. vsak muze mit mobil v tasce a mit jenom vypnuty zvuk, aspon se to nauci delat takhle v dospelosti, a v poledni prestavce se na mobil urcite podivat muze, a po skole ti zavola.. fakt nevidim kde je problem. Pripada mi to uplne rozumny.. a na tom vylete uplne vidim ten bordel v autobuse, kdyby tam mel kazdej mobil.. ten zakaz akorat donuti zaky se mezi sebou bavit, povidat si.. pripada mi to fakt zdravy a rozumny. a ty priklady, ktere tady nekdo uvadi, o tom, ze syn ma 38 horecky a ucitelka nezavola..to je samozrejme spatne a tohle by se dit nemelo.. nezavisle na tom, jestli dite ma mobil nebo ne.. o tom zadna.

leni78
autor
4. zář 2014

@evaviki Nic takového co mi píšete ten právník nepíše. Já jsem spokojena s tím co napsal 🙂

karlajasmine
4. zář 2014

@leni78 Tak ale pokud to bude neco fakt katastrofickyho, tak samozrejme, ze zavolat muze.. a pokud mu bude spatne, nebo zapomene doma klice, nebo neco duleziteho, tak snad neni problem to ucitelce oduvodnit 🙂.. nebo rict, ze se stalo ''v rodine neco duleziteho''.. normalni ucitelka mu povoli vyjimku v takoveto situaci, pokud to nebude kazdy den nebo kazdy tyden. Myslim, ze se bojis zbytecne.

lenkaef
Odpověď byla odstraněná
evaviki
4. zář 2014

@leni78 on mluvil o skole, kde dite chodit musi.. ne o svp, kde dite chodit nemusi.. a to je ten podstatny rozdil.. ale hodne stesti..

leni78
autor
4. zář 2014

@karlajasmine prave ze nemuze mit mobil v tasce pouze s vypnutym zvukem, to je to, o co ja bojuju a co mi prijde normalni a melo by tak byt. Skola vyzaduje uplne vypnuty telefon a v pripade toho, ze se dite chce ozvat domu, musi jit za pani ucitelkou a prosit ji. Tak vidim, ze uz tu nikdo nevite, ktera bije, kdo co rekl tak vam vsem dekuji za nazory a mejte se hezky, s mobilem nebo bez 🙂

edeltraut
4. zář 2014

@camelinka Já jsem divná - alespoň podle okolí 😀. Ale naše děti jsou děti ze statku a tam byla odjakživa tvrdá výchova 😀. Nechci doma žádné ufňukánky a v současnosti to vypadá tak, že ta, která dostane Ládíka bude šťastná žena - u Elišky to tedy ještě pokulhává, ale já to napravím 😀

lenkaef
4. zář 2014

@leni78 nechceš nám tu vyhlášku okopírovat a ukázat??😀😀

karlajasmine
4. zář 2014

@leni78 To je to, co se pise ve skolnim radu, ale ver mi, ze nikdo mu nepujde zkontrolovat tasku, jestli to tam ma zaply nebo vyply, pokud s tim nikoho nerusi 🙂 Proste to maji uvedene takhle, protoze nechteji resit to, ze si deti budou vytahovat mobily. V divadle se taky pise ''vypnete si mobily'' a staci vypnout zvuk a vypnout vibrace. No nic, mejte se vsichni pekne 🙂

lucisa
4. zář 2014

@leni78 my to všechny chápeme - tedy kromě toho, proč nám stále nechces říct, jak se na to dívá syn. Stydis se napsat jeho názor nebo ho snad ani neznás?

ilonne
4. zář 2014

@leni78 Jeste k tem SVP - vis ono je naprosto bajecne, kdyz starostliva maminka vola ditku v osm vecer, vypravi mu, jak moc se ji styska a pak se hrozne divi, proc jeji detatko place... Mam mamku ve skolstvi a toto je priklad z praxe. A jezdila jsem i na tabory jako vedouci a z vlastni praxe muzu potvrdit, ze mobily v rukou deti na dokazi nadelat peknou paseku.

hojda
4. zář 2014

Tak pokud na tom nonstop telefonické dostupnosti trváš, tak mám geniální řešení. Co pevná linka? To v řádu není. Nechala bych mu do třídy udělat normální telefonní budku, protože z obyčejné pevní by mu určitě volali spolužáci a to by ses nedoplatila. 😀

mufinka26
4. zář 2014

Pročetla sem pár reakcí a musím taky něco napsat, dřív telefony nebyly a nikdo se nehroutil, že nemůže zavolat o přestávce mamince, proč taky, že? Moje mladá má telefon, ale jakmile vleze do školy tak ho vypíná a zapíná ho, až když vychází ze školy, aby mi cinkla, že jí třeba ujel autobus... Dojíždí docela štreku. Na žádnej výlet, ani školu v přírodě mobil neměla a žijeme obě 😀

berenika39
4. zář 2014

@leni78 jaká ještě další "práva" jsou tvému synovi odpírána? právo zakouřit si, kdykoliv má chut, právo říct učitelce, co si doopravdy myslí, právo uplivnout si kdykoliv a kdekoliv? já pořád jenom vidím to, že máš sebe, syna, vaše "práva", ale nějak mi chybí ta protistrana - jakože by váš zapnutý mobil mohl obtěžovat ostatní, protože ti dodržují šř a telefonování a esemeskování tvého syna je může tak vytočit a rozlítit, že by jim to mohlo znemožnit se vzdělávat?

dělám si srandu, to je extrem, ale nepřipustíš jen na chvíli to, že lidi by k sobě měli být trochu jako ohleduplný, slušný, vycházet si vstříc? jinak stále mi to celé přijde jako snaha být vidět, protože mám pocit, že mě nikdo nevidí. komplex. to ale předem říkám, že mi to tak připadá, ne že to tak je.

alamo
4. zář 2014

@leni78 Ach jo, z Tebe musi mit ti ucitele radost. 😒 Kombinace arogance a nesoudnosti - nezlob se, ale tak pusobis skoro v kazde vete.

ladybugie
4. zář 2014

zkuste si někdo stoupnout před třídu plnou dětí a vykládat jim dejme tomu anglickou gramatiku. A když jste v nejlepším, tak začne jednomu vrnět sms, druhýmu cinkne máma... a hodina je v kelu... pozornost dětí pryč, vaše linka pryč, třída úplně mimo. A něco podobného je při písemce. Že třeba může někoho zvonící mobil rozhodit natolik, že už si na nic nevzpomene?? Nezájem.
Copak my, milé matky, nejsme schopné milému dítku cinknout až o přestávce? U nás ve škole, ano jsem učitelka, platí, že mobil je absolutně vypnutý. Pokud musí nutně hyperprotektivní matka svému dítku v tu a tu hodinu volat, oznámí to dítko učiteli na začátku hodiny a hovor s matkou může uskutečnit.
Nechápu, na co potřebuje matka volat dítěti 3x denně do školy... pokud tam samozřejmě není nemoc, problémy, ale to je jiná situace...

lenicka07
4. zář 2014

Zas jedno kontroverzní téma a nemám sílu to číst celé, takže nevím jestli zakladatelce někdo odpověděl věcně. Ptala se jestli má na to škola právo, tak proč vlastně řešíte co je a co není správné?, a zase jsem tady zahlédla nějakou urážku. Jsem sice vystudovaný právník, ale moc se tomu nevěnuju a kdybych všechno měla vědět z hlavy, tak mi to bych se zbláznila. Takže v době výuky bezpochyby používání mobilů zakázat lze. O přestávce to si nejsem úplně jistá. V googlu lze vyhledat různé aktuální školní řády - mrknout jak to mají upravené jiné školy. Kouknout do školského zákona - tam by mělo snad být upraveno co škola může ohledně mobilů zakázat. Lze dotaz na školní inspekci, nebo na MŠMT, též se můžeš zeptat ombudsmana 🙂 Pokud se nechce zakladatelce platit za právníka, stačí trocha vlastní iniciativy a jak je to s právem na používání mobilu, se snad dozví. Já bych to musela někde vyhledat, a nemám na to zrovna čas.

suzanna123
4. zář 2014

@berenika39 já bych se vůbec nedivila, kdyby mezi ostatními rodiči našla spřízněné duše.. 🙄 Ale předpokládám, že ta škola je připravená si to obhájit (pokud s tím už nemá bohaté zkušenosti)

superkousky
4. zář 2014

@leni78
To máš stejné,jako kdyby jsi před 5ti lety napsala,že tvé dítě ve školce nesmějí nutit spát.
Taky by jsi dostala sprchu,že je to ve "školkovém řádě",tak prostě dítě spát musí a jsi divná,když se s tím nechceš smířit.
No a ejhle kolik maminek po výroku ombucmana hájí "svá" práva 😉 .

Když už je řeč o ŠVP,tak já jediné co si pamatuju z dřívějška,je to,že nám učitelka vždycky kontrolovala veškerou korespondenci a tudíž mi bylo trapné (spíš jsem se bála),napsat mamce,že je to tam hrozné a že chci domů (nebyla jsem žádnej mamánek).
Takže já obhajobu "dřív to taky šlo" moc neberu a docela tě chápu 😉 .

barinkas
4. zář 2014

myslím, že nemá cenu tohle dál řešit, paní je bohužel úplně mimo, má dojem, že když syn nemůže mít zaplý mobil, jsou mu odpírána základní lidská práva 😀 Celé to je k smíchu... Ve škole je školní řád a hotovo. Pokud se to někomu nelíbí, nikdo vás nenutí, aby tam kluk chodil, je svobodná volba školy, to je to právo... Stejně jako platí zákon, tak stejně tak platí školní řád, obecní vyhláška atd. Je třeba to dodržovat. Žijeme ve společnosti, kde platí zákony, nebo měly by a tím, že už teď dítku ukazujete, že to přece jde obejít, když se vám to nelíbí... co z něj vyroste?
Mně to prostě hlava nebere, proč by kluk měl během vyučování volat matce? Když mu bude zle, tak asi učitelka povolí zavolat, nebo zavolá sama... Prošla jsem 9 let na ZŠ, 5 let na gymplu a 5 na VŠ. Že by tam za tu dobu někdo umřel, bo nemohl zavolat mamince, to teda ne...

A brát mobil na školní výlety, záleží na škole, pokud ne tak ne a nebudu to řešit. My ho taky neměli a co? Na střední už jsem mobil měla a nikdy jsem teda domů nevolala 😀

Být na místě paní učitelky a ty mi toto říct, že syn má mít mobil ve škole, tak tu s úsměvem povím, že mobil je zakázaný, pokud to nebude syn respektovat, hrozí např. 2 z chování. Nebo jak to mají nastavené, jen příklad. Pokud s tím máš problém, přestup jinak. Je to stejné, jak nemůže klik vzít do školy nůž atd.

g_m
4. zář 2014

@leni78 Nečetla jsem reakce, ale z pozice učitelky s tím naprosto souhlasím. Učím na SŠ a když vejdu do třídy, tak skoro všiichni sedí s nosem zabořeným v chytrých mobilech. Otočím se k tabuli a všichni na něm začnou ťapat. Mobil prostě není pomůcka vhodná a hlavně nutná k výuce a nevím, proč by ho žáci na ZŠ!!! tak nutně potřebovali.

evaviki
4. zář 2014

@superkousky ad ta skolka - pletes se.. nemaji pravo nutit dite spat, protoze v ramcove vzdelavacim programu, ktery je pro skolky zavazny, je napsano, ze skolka je povinna umoznit diteti jiny klidovy rezim, nez je lezeni a spani.. 🙂 Overene na ministerstve skolstvi i na zrizovateli skolky, coz je u nas jedna nejmenovana cast prahy)
Doplnam, nedocetla jsem cely tvuj prispevek. ja toto vedela uz pred vyrokem ombudsmana a resila to i ve skolce.. Ombudsman to pak jenom potvrdil..

Strana