Vyšetření školáka s ADD. Co náš v poradně čeká?
Ahoj maminky, všude dočítám převážně o dětech s ADHD, ale máte některá doma ideálně školní dítě s touto poruchou? Máme termín po novém roce do poradny. Podezření na ADD. Syn pracuje pomalu, často neudrží pozornost. Má špatnou jemnou motoriku, takže píše děsně. Téměř každý den od první třídy trénujeme. Co nás v poradně čeká? Momentálně je ve třetí třídě. Budu moc ráda za vaše zkušenosti.
@anonym_autor Mám syna ve třetí třídě poradnou jsme si prošli v řijnu. Má problémy hlavně v češtině. Ale ADD nepotvrzeno, to má naopak starší syn. Jinak se připrav , že budete v poradně celé dopoledne. U nás to probíhalo tak, že nám dali vyplnit papíry( byla jsem i s manželem) , pak si nas i se synem zavolala paní psycholožka. Chvili jsme si povidalí, a my jsme pak šli do čekárny a syn tam zůstal. Byl tam asi hodinu , pak nam ho přivedla s tím, že asi za 45 minut si ho vezme paní , která se zaměruje na školní věci. Tam byl cca hodinu a pak jsme skoro hodinu čekaly než si nas obě zavolali a řekly co a jak. Ale každa PPP to muze mit trochu jinak.
@martt No mě po telefonu říkala, že vyšetření trvá tak hodinu a půl. Byly ty testy hodně těžké? A jak se daří synovi, který má ADD? Dělá nějaký sport, jak mu to jde ve škole? A jak k němu přistupuje škola? Náš je i takový tichý, neaktivní.
@martt No mě po telefonu říkala, že vyšetření trvá tak hodinu a půl. Byly ty testy hodně těžké? A jak se daří synovi, který má ADD? Dělá nějaký sport, jak mu to jde ve škole? A jak k němu přistupuje škola? Náš je i takový tichý, neaktivní.
@anonym_autor Je možné , že to budete mít jinak než my. Starší syn (8.třída) má k tomu ještě autistické rysy, ale zvládá paradoxně školu s přehledem. Chodí na kroužek florbalu co je u nás ve škole jednou týdně jinak nikam nechodí. Tím , že školu zvladá tak jsme s ním nebyli v PPP, takže žádná opatření nemá. Diagnózu máme přimo od klinického psychologa a neurologa. Ale tím , že je trochu "jiný" tak k němu přistupují učitelé s porozuměním.
@anonym_autor Je možné , že to budete mít jinak než my. Starší syn (8.třída) má k tomu ještě autistické rysy, ale zvládá paradoxně školu s přehledem. Chodí na kroužek florbalu co je u nás ve škole jednou týdně jinak nikam nechodí. Tím , že školu zvladá tak jsme s ním nebyli v PPP, takže žádná opatření nemá. Diagnózu máme přimo od klinického psychologa a neurologa. Ale tím , že je trochu "jiný" tak k němu přistupují učitelé s porozuměním.
@martt Tak to máš dobrý, že tu školu zvládá v pohode. My musíme pravidelně trénovat a i tak jsou výkony kolísavé. Hlavně, pokud je unavený a přetížený, má špatné nálady. Vypozorovala jsi v pubertě nějaké změny? Já bohužel nikoho s ADD v okolí nemám, pouze s ADHD a většina mi říká, že se to zlepší v pubertě. Syn je i hodně stydlivý a často se to zhoršuje. Že například, když někam musí jít něco zařídit, tak nechce, má strach, nebo se na něco zeptat atd.
Vyšetření v PPP se nebojte. Fakt si na něj nechtě ideálně celé dopoledne, respektive nepočítejte s tím, že by po nich díět šlo do školy. Bývají udělané tak, že potřebují dítě dostat pod tlak a do únavy, aby viděli, jak na to zareaguje. Ale čím horší výkon dítě předvede v poradně, tím silnější podpůrná opatření dítěti napíší. Takže nepřípravujet se na ně, netrénujte... Snažíte se ukázat, v čem má problém, ne v čem je dobré. Ostatně počítejet s tím, ež v tom duchu bude i zpráva - budete číst o tom, co dítěti nejde. Nebývá to příjemné čtení. Ale o tom vyšetření je - najít problémy a navrhnout, jak je obejít.
JInak pokud máte v okolí možnost ergoterapie, zkuste se dostat do péče někoho, kdo umí neurovývojovou terapii - odblokování primárních reflexů... U syna to taky vypadalo na ADD a po neurovývojové terapii příznaky hodně ustoupily. Klela unavitelnost, dítě přestalo "vypínat". (Případně na další typy na terapie doporučím facebookovou skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazií" - a to i pokud disfazii nemá 😉 .)
(Jinak zmíněný syn je taky třeťák... Bojujeme. Co přinese puberta, ještě uvidíme.)
@anonym_autor testy nemuzou byt tezke. Jsou urceny k tomu, aby nasli pripadne odchylky, kdyz to dite bude mit vsechno "spatne" tak to ukazuje na to, ze v te oblasti dovednosti neni v norme. Mela by se testovat napr. rychlost a presnost cetby, kresba, psani, ten test - ten ale neni znalostni, ten je na dovednosti, logiku,... Pokud z toho vyjde, ze to vypada na nejakou diagnozu, stejne vam nic nereknou a musite zamirit na neurologii - primo ADD musi stanovit neurolog - nebo alespon nam to tak bylo receno.
Je fajn mit diagnozu, ve skole pak podle tohoh mohou diteti pomoci (napr. vic casu, usazovat dopredu... )
@anonym_autor testy nemuzou byt tezke. Jsou urceny k tomu, aby nasli pripadne odchylky, kdyz to dite bude mit vsechno "spatne" tak to ukazuje na to, ze v te oblasti dovednosti neni v norme. Mela by se testovat napr. rychlost a presnost cetby, kresba, psani, ten test - ten ale neni znalostni, ten je na dovednosti, logiku,... Pokud z toho vyjde, ze to vypada na nejakou diagnozu, stejne vam nic nereknou a musite zamirit na neurologii - primo ADD musi stanovit neurolog - nebo alespon nam to tak bylo receno.
Je fajn mit diagnozu, ve skole pak podle tohoh mohou diteti pomoci (napr. vic casu, usazovat dopredu... )
@tereza0111 No to já bych právě chtěla, aby seděl vepředu. Ve druhé třídě jsem měla opravdu pohodu, učitelka se snažila a seděl vepředu, když nevnímal, lehce ho pohladila po ruce, aby dával pozor. A doma jsme pak neměli tolik příprav, co teď. Sedí zase úplně vzadu. Bojím se třeba toho, jak postupovat, pokud nebude stejně dodržovat opatření.

@anonym_autor Mám syna ve třetí třídě poradnou jsme si prošli v řijnu. Má problémy hlavně v češtině. Ale ADD nepotvrzeno, to má naopak starší syn. Jinak se připrav , že budete v poradně celé dopoledne. U nás to probíhalo tak, že nám dali vyplnit papíry( byla jsem i s manželem) , pak si nas i se synem zavolala paní psycholožka. Chvili jsme si povidalí, a my jsme pak šli do čekárny a syn tam zůstal. Byl tam asi hodinu , pak nam ho přivedla s tím, že asi za 45 minut si ho vezme paní , která se zaměruje na školní věci. Tam byl cca hodinu a pak jsme skoro hodinu čekaly než si nas obě zavolali a řekly co a jak. Ale každa PPP to muze mit trochu jinak.