icon

Vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. Jak probíhá?

3. čer 2025

Ahoj, za pár dní nás čeká se synem, který chodí do první třídy, vyšetření pedagogicko-psychologické poradně.
Máte prosím někdo zkušenost, jak probíhá úplně první setkání? Jdu tam já i syn, tak si úplně neumím představit, jestli půjde o všem před synem mluvit, na druhou stranu mám očekávat už nějaké testování syna? Nevím, zda jsou tahle vyšetření nějak standardizovaná (ve zkratce všem dětem dají jeden test), nebo se dělají individuálně podle potřeb dítěte? Jde mi hlavně o to, na co se připravit, protože asi myslím, že tam asi nebude moc velký prostor na to všechno si říct, tak abych ten čas dobře využila.
Jen pro přiblížení naší situace - o vyšetření jsme žádali my, protože zhruba od října se školou hodně bojujeme, problém je s pozorností, jemnou motorikou, ale i s tím, jak třídní k dětem přistupuje (syn je dost citlivý perfekcionista a má z té školy nepřiměřeně velké nervy (. Tak by mě zajímalo, jestli v té poradně řeší jen takové ty problémy typu "dis" a nebo i ty, že dítě něco hůř snáší pocitově. Děkuji za jakékoliv zkušenosti

dyechampion
Autor odpověď smazal
zuzkasim
3. čer 2025

Prvně vstupní rozhovor, rodinná anamnéza, dítě čeká v čekárně, takže je možno říct cokoliv je potřeba. Pak vyšetření dítěte, rodič čeká v čekárně. Vyšetření dítěte na dvě části, psychologickou a speciálně pedagogickou, u nás se dělává na dvě sezení, je to na dlouho. Vše v klidu, příjemné atmosféře, pracovníci poradny dětem úměrně jeho věku vše vysvětlují. Není potřeba se ničeho obávat. Testy mají standardizované, to by ani jinak nešlo, nemělo by to jinak vypovídací hodnotu, ale vše se doplňuje komentářem, zapisuje se i jak dítě reaguje, jakou slovní zásobu používá, jak dlouho vydrží s pozorností, jak reaguje na zátěž.

zuzkasim
3. čer 2025

A je fajn to před dítětem prezentovat tak, že chcete, aby se mu ve škole líbilo, aby se tam cítil dobře a učení mu šlo, takže se jdete do poradny poradit, co vše by pro to šlo udělat, popř. jak mu v tom úspěšném zvládání pomoct.

megi89
3. čer 2025

Nás čeká PPP v říjnu. A 1. návštěvu mám sama bez syna a za dalších 10 dní jdu i se synem.

autor
3. čer 2025
@zuzkasim

A je fajn to před dítětem prezentovat tak, že chcete, aby se mu ve škole líbilo, aby se tam cítil dobře a učení mu šlo, takže se jdete do poradny poradit, co vše by pro to šlo udělat, popř. jak mu v tom úspěšném zvládání pomoct.

@zuzkasim moc děkuji za popis, je to tedy důkladnější,než jsem si myslela 🙂. My to pesne takhle právě prezentovat chceme,jen jsem se bála,jestli na to bude prostor a jak to udělat,když tam bude i syn... A ten test chápu,spíš jsem jen myslela,jestli to není jen na nějaké viditelné vady, jako je dysgrafie a tak, jestli se tam podchyti třeba i to,že syn se že všeho nervuje a nezvládá to emočně.

autor
3. čer 2025
@megi89

Nás čeká PPP v říjnu. A 1. návštěvu mám sama bez syna a za dalších 10 dní jdu i se synem.

@megi89 my máme právě přijít oba najednou, a už tak nám to bylo prezentováno,že je to poslední termín,že už má psycholožka stop stav a vůbec jsem z toho nabyla dojmu,že to bude popovídani na půl hodinky a konec. Ale tak třeba jen chce zjistit, co je za "problém" a podle toho naplánovat další postup, nevím..

molu18
3. čer 2025

Ahoj, pokud má syn potíže s pozorností a jemnou motorikou, tak to se tam řeší taky.. Byla jsem se synem na vyšetření v PPP loni, nejdříve byl rozhovor se mnou v přítomnosti syna. Prostoru bylo dost, ale pokud se bojíš, že na něco zapomeneš, tak si to klidně v nějakých bodech vypíš. Pak bylo testování syna, nevím, zda mají pro všechny rovnaké testy, ale myslím, že v princípu asi i jo.. Mezi časem jsem já v čekárně vypisovala dotazník k synovi a bylo tam vše od narození, kdy začal sedět, chodit, mluvit, prostě všechno k vývoji.. Pak po testech mi bylo řečeno, co asi synovi je, nějaké typy jak na tom popracovat a poslali nás ještě ke klinickému psychologovi.. Já můžu poradnu jen doporučit, pokud se vám něco nezdá, tak raději nechat dítě vyšetřit.

autor
3. čer 2025
@molu18

Ahoj, pokud má syn potíže s pozorností a jemnou motorikou, tak to se tam řeší taky.. Byla jsem se synem na vyšetření v PPP loni, nejdříve byl rozhovor se mnou v přítomnosti syna. Prostoru bylo dost, ale pokud se bojíš, že na něco zapomeneš, tak si to klidně v nějakých bodech vypíš. Pak bylo testování syna, nevím, zda mají pro všechny rovnaké testy, ale myslím, že v princípu asi i jo.. Mezi časem jsem já v čekárně vypisovala dotazník k synovi a bylo tam vše od narození, kdy začal sedět, chodit, mluvit, prostě všechno k vývoji.. Pak po testech mi bylo řečeno, co asi synovi je, nějaké typy jak na tom popracovat a poslali nás ještě ke klinickému psychologovi.. Já můžu poradnu jen doporučit, pokud se vám něco nezdá, tak raději nechat dítě vyšetřit.

@molu18 moc dekuju za zkušenost.
No já právě mám i spíš strach, aby byl prostor mluvit otevrene i bez syna (prostě před ním člověk nechce vyjmenovavat, co vše je "spatne" a co mu nejde a co z našeho pohledu dělá učitelka spatne), ale věřím,že to mají nějak ošetřené. A má smysl brát třeba sešity na ukázku písma, nebo to oni si tam "prosetri"?

malytlustyhroch
3. čer 2025

Sesity vem. Jestli budes mit noznost mluvit mezi 4 ocima tezko rict, moje zkusenost je, ze se skolkovymi tu moznost clovek nema s detma 8+ ma, ale jak to bude u prvnaka tezko rict.

molu18
3. čer 2025

Když jim řekneš, že chceš něco řešit bez syna tak snad vyhoví. Zhodnocení testů bylo u nás taky bez syna, poslali ho k paní na kartotéku, mají tam takový jakoby dětský koutek.. Sešity vem, klidně i nějaké kresby (postavy, rodinu, co má rád a tak..) Oni z toho taky něco vyčtou jako psychologové..

nupta
8. čer 2025

My jsme měli poradnu také na dvakrát. Poprvé jsme byli na psychologické části. Šli jsme tam oba najednou a já pak odešla. Do čekárny jsem dostala na vyplnění dotazník. Po cca hodině jsem se vrátila, s paní psycholožkou jsme si asi během 10-15 minut řekli, co jsme chtěli (bez přítomnosti dítěte).
Na pedagogické vyšetření jsme čekali osm měsíců od psychologické části. A tam to bylo jinak - nejprve jsem byla na cca 5 minut pozvána do místnosti sama. Vyšetření pak trvalo asi hodinu a půl a po skončení jsem zase mluvila s pedagožkou sama bez dítěte.
Ale kamarádka to měla jinak - obě části absolvovali najednou v jeden den - strávili tam čtyři hodiny a měli se s sebou vzít svačinu. Zeptej se, až Ti budou volat, jak to u nich probíhá. Nevím, kdy jste posílali žádost, ale my jsme na první část čekali přes půl roku.

ada22
8. čer 2025

Určitě si vemte velkou svačinu. Jinak dcera je už v sedmé a řešili jsme s PPP i to, že hůře zvládá stres, hluk a změny. Ono to jde většinou vše ruku v ruce. U nás jsme tam nejdříve šla já. Pak dcera a pak zase já na takové shrnutí. Počítej třeba i čtyři hodiny, ale může se to lišit poradna od poradny.

autor
8. čer 2025

Moc všem děkuji, už to máme za sebou 🙂. Bylo to takové rychlejší (syn tam byl prakticky 20 minut), ale asi dostačující...