icon

Vysmívání a provokace mezi dětmi. Jak to řešíte? Nechat, aby se s tím popral?

27. čer 2020

Jdu se poradit na zeptat na zkušenosti.
Mám 2 děti (6 a 8 let). Mladší je špatně mluvící vzteklik.
Jak je korona, tak se nám tu začala scházet grupa dětí od 4 do 12 let.
Teď se stává, že ho děti úmyslně provokují. Jak špatně mluví, tak ho parodují, napodobují a dělají, že mu nerozumí. On se začne vztekat a děti se mu smějí. Bohužel s tím začíná i starší. Myslím, že to je i kvůli tomu, aby na sebe upozornil a byl mezi dětmi za hvězdu. Doma si spolu hrají a mají se rádi a není výraznější problém.
Přemýšlím, jak to řešit.
Nepouštět mladšího mezi děti. Nechat, aby se s tím popral...?
Jaké zkušenosti s tím máte vy? Jak byste se k tomu postavili?

Strana
z2
autor
28. čer 2020

@zelenaesmolda úplatky myšleno, že mu dám třeba nanuky pro všechny. Děti tam pravidelně chodí s něčím. Tu někdo přinese nanuky, tu někdo přinese bonbóny nebo třeba bublaninu. Tak koupím to, co mají děti nejraději.
Ještě mě napadlo, že si jednoho z větších kluků odchytnu samotného a zkusím to s ním probrat, když bude bez ostatních.

zelenaesmolda
28. čer 2020

to probrani bych zkusila,uplatky ne.sorry ale oni se mu vysmivaji a jeste dostanou odmenu?

autor
28. čer 2020

@zelenaesmolda stejně to tam nosí (jeden nebo druhý). To si právě pamatuju od nás, že jsme taky nosili a na toho, kdo nosil nejlepší, si nikdo netroufl, protože pak nepřinesl.
Zkusim mu dát malé pendreky, protože ty jedou. Doma jich máme mraky, vozí to babička a kluci to nejedí a tímto se toho zbavuju.

zelenaesmolda
28. čer 2020

delej jak myslis,stejne vsechny rady co ti kdo rekl jsi smetla ze stolu...

eviicka
28. čer 2020

Mně nepřijde, že by ses málo snažila, kdyby bylo řešení jednoduché (neposílat ho tam) tak nezakládáš tady diskuzi... Jaké bude nejlepší musíš stejně zvolit sama, za mě asi od každého trochu, budovat a posilovat sebevědomí u mladšího, případně i za pomoci odborníka, promluvit si bokem a jednotlivě se staršími dětmi, posilovat sebevědomí u staršího syna, být ostražitá, jestli se situace nestupňuje...

autor
28. čer 2020

@zelenaesmolda co jsem smetla? Buď jsem to zkusila, nebo to není reálné (třeba to, že je tam nemám pouštět).
Ty bonbóny tam nosí všichni, pokud je tam občas nevezme, bude to o stupeň horší.
Takže bys mu nedávala nic? Aby mu děti nedaly taky nic a ještě mu nasávaly za toto?

zelenaesmolda
28. čer 2020

co je nerealneho nepoustet ho mezi deti,ktere mu ublizuji?

autor
28. čer 2020

@zelenaesmolda jasně, není to problém. Jsem máma, prostě zavelim.
No a jak mu vysvětlit, že tam nesmí? Čím to odůvodnit? Co se starším? Taky ho tam nepouštět? Jak to vysvětlit jemu?

pabka
28. čer 2020

Nepouštět ho tam není řešení. Jen se mu tím ukáže, ze před problémy se utíká a schovává. A pokud by to ke všemu bral jako trest, tak tím hůř, to pro nej nic dobrého nepřinese.

gracinka7
28. čer 2020

Řešila jsem něco podobného a v 98% jsem dostala radu, že to nemám řešit a mám nechat dítě, ať se samo naučí se bránit a nebo že si samo dojde k tomu, že s někým takovým kamarádit nechce.
S tím se teda neztotožňuji. Na jednu stranu bude dobře, když bude umět sám řešit své konflikty, na druhou stranu mám pocit, že jako rodič ho musím chránit a pomoci mu, když to potřebuje.

neomenia
28. čer 2020

@gracinka7 ano, to bych podepsala.

autor
28. čer 2020

@gracinka7 s tím taky souhlasím. Proto to řeším.
Ale přijde mi velice tenká hranice mezi tím, kdy mu pomáhám a kdy už to je škodlivé umetaní cestičky.

xxx3d
28. čer 2020

no... nezávidím ti, jsi v patové situaci. Hlídání babička, která hrne metodu, chyba je v tobě, otrkej se, tvoje práce - pracovat se musí, aby bylo z čeho žít, hlídání jiný není, prostě patovka. Druhá strana dítě, který chce, chce, chce k dětem, přirozeně, že chce, a ty mu ubližují...a on tam stejně chce. Kdybys nepsala o tom adhd, taky bych byla pro variantu nechat ho, ať se otrká, a o adhd víš určitě víc než já, taky víš, že takový "problémy" má všude, v kolektivu, kroužky, školka, atp. Nezávidím ti to, radu vlastně žádnou nemám... možná úplně nejlepší budou ty tvoje "úplatky", ve stylu, kdo nosí nejlepší, tomu se nesmějeme, páč by příště nepřinesl. Je to sice model, kterej se nesetkává na diskuzích s přijetím, ale ty se z toho potřebuješ nezbláznit a nějak to vyřešit i pro toho staršího. Já jen... že jsem si to představila z pohledu toho mladšího, který hrozně chce mezi děti, k nim, taky patřit do party, do společenství a oni se mu smějí, popichují ho... a co to udělá s dětskou duší, zvláště, když takovýto zklamání zažívá i jinde (kroužky, školka...) Nevím odkud jsi, zkus se třeba mrknout, ve větším městech bývají organizace, jako třeba sokol, junák, centra pro podporu rodin s dětmi s adhd.

autor
28. čer 2020

@xxx3d chodí na skauta. Tam jsou taky problémy, ale vedoucí s tím umí pracovat. Mají tam často takové děti.
Já si to taky představuju z pohledu toho malého. On tam chce a já mu řeknu, že nikam nepůjde. Nevymyslela jsem důvod, aby mu to neublížilo - řeknu mu, že se mu děti smějí a on si to přebere, že je špatný, protože špatně mluví, tak tam nesmí. Neuvedu důvod a bude to brát jako trest.
Ono to není tak, že by přišel a hned se mu smáli a křičeli na něj. Většinou ho rádi vidí a problém nastává po nějaké době - už si prohráli, není to taková zábava a hledají něco nového a uchýlí se k tomu, co je pro ně zábava. Rozhodně to neschvaluji, ale svým způsobem to je pro dětský kolektiv normální. Jsou dny, kdy vůbec problémy nejsou. Od toho se odrazim. Vysleduju děti, co dělají problémy a s nimi si promluvím trochu důrazněji.
Navíc se bojím, aby se naučil fungovat v kolektivu, když nebude mít příležitost.

xxx3d
28. čer 2020

Děláš to dobře. Kolektiv potřebuje, obecně každé dítě. Beru zpět "radu" ho tam neposílat. Obdivuju tě. Drž se, i kluci, ať to zvládnou, teď to bude dlouhý 🙂 prázdniny, volno a tak. Vlastně je malej strašně super, že i přesto všechno tam chce, chce se s tím "poprat" a má tebe, která na to dohlížíš. Jsi dobrá, fakt.

hankaros
28. čer 2020

A ptala jsi se třeba v tom skautu? Jak tuto situaci řeší, pokud nastane? Třeba by ti poradili..

autor
28. čer 2020

@hankaros oni ho nechají vyvztekat a vrátí ho do hry. Dětem vysvětlili jaký je a děti si zvykají. Předpokládám, že postupně se to utrepe a nebude problém.
Ale mam pocit, že ve skautu jsou všechny děti "divné" a hlavně jsou tam pořád ty stejné a mají spolu jiné zážitky.

Strana
z2