icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

marketa11112
12. dub 2020

@marcicek84 jinak vsichni resite mesic, dva. vzdyt jde o tak kratkou dobu v lidskem zivote. to fakt nevydrzite bez litani po kramech? nebo kazdy tady potrebuje parit v hospode? vzdyt o nic tak hrozneho nejde.
chapu, kdyz kvuli rousce remca nekdo, kdo fyzicky maka. to je jiny level.

shaun40
12. dub 2020

@marketa11112 No hlavně mám obavu že nejsou kapacity v nemocnici .Uvidíme z děti které pipleme od mala si uděláme laboratorní pokusné myšky a stáří má smůlu bude se zachraňovat dle věku. Hlavně že budou prachy .

alcar
12. dub 2020

@shaun40 ktera vekova skupina by, podle tebe, byla nejvhodnejsi k zajisteni te imunizace?

marketa11112
12. dub 2020

@shaun40 pokusne mysky, pekne. me vadi to, ze nikdo nevi, co vse ta nemoc muze zpusobit. jake problemy to muze lidem prinest v budoucnu. cetla jsem toho dost. od neplodnosti, po poskozeni mozku, psychicke potize, potize s plicema , ledvinama a dalsi... nechci , aby me deti neco takoveho musely prozit, staci co uz maji ve vinku ted. a nechci, aby prisly o prarodice, jeste ne. nechci, aby prisly o mamu ci tatu. nechci prijit o ne. priznavam, ze se bojim. bojim se vic o svou rodinu, nez-li o nejakou zatracenou praci. prace je treba , penize take, to chapu. ale vymenit prachy za lidi, proste neumim . ale tak tohle ma kazdy jinak. nekdo se treba tesi, ze bude dedit. nekdo na prispevky na poskozeneho clena rodiny, jineho zajima jen kariera a neresi uz ostatni. preci nikdo nevi, zda to schyta ci ne.
nejsem pro uplne zamrznuti a zastaveni zeme, to ne. ale pokud je mozne nejak lidi ochranit, nebo teda vetsinu lidi (hlavne tech nejzranitelnejsich jako jsou stari lide a deti), beru to.

marcicek84
12. dub 2020

@marketa11112 prymula prý tvrdí, že roušky můžou vydržet do podzimu, tak to jsem zvědavá, jak CK prodají ty tuzemské zájezdy s rouškama a jak s těma rouškama budou prodávat své služby restauratéři, tohle nejsou schopni udržet, přijde léto a lidé začnou kolabovat, můžou to udržet v MHD nebo obchoďácích, víc bohužel nezvládnou, já taky potřebuju nějak fungovat ne se celé léto dusit a ti lidi to fakt nedodržují jak se zdá, vláda na to prdí v první řadě, takže co se po kom vlastně chce...utopie...

klea81
12. dub 2020

@marcicek84 já myslím, že v létě každý rád klidně obětuje těch 10 tis pokuty :D Já teda roušku v 35 st určitě nosit nebudu a určitě nebudu sama. Četla jsem teď tu diskusi pod článkem a minimu lidí to přišlo únosné. Jako zase vodcaď pocaď.

marcicek84
12. dub 2020

@klea81 přesně tak, v červnem budou mít pomalu problém, takže to zas Prymula zkouší, co na to národ a zase zjistili, že neprůchozí...

marketa11112
12. dub 2020

@marcicek84 tak preci, pokud tu ta nemoc bude, co s tim? fakt radeji nebudete nosit rousku a budete zabijet lidi? na to mate nekdo zaludek?
jet na dovolenou, je nejdulezitejsi vec na svete. bez toho se fakt neda zit. nekdy mam pocit, ze lidi uz nejsou lidi.

marcicek84
12. dub 2020

@marketa11112 tak hlavně nebudu zabíjet sebe nebo kolabovat ve 35 stupních (to by byl opravdu kolaps, přehřátí bylo po jednom takové dnu a cca 10 h v roušce), jenom proto, že někdo podléhá hysterii, nebo to se mám obětovat pro zdánlivou radost, že možná někoho uchráním před virem, který musí asi celá společnost postupně prodělat? To jako vážně? Prosím tě vem už rozum do hrsti. Nikdo své vlastní zdraví nemůže obětovat ve prospěch někoho jiného, to je nenormální psát o tom, zda to mám žaludek. Pokud mám být místo práce permanentně na nemocenské a to nebude jen můj případě, jsem zvědavá, jak to ten stát utáhne...
Co se týče dovolené, tu mám dávno stornovanou, ani nevím, jestli někam chci jet, jen jsem psala, že zrovna rouškové nařízení na léto, není reálné z důvodu zničení posledních nadějí pro restauratéry a cestovní ruch.

marcicek84
12. dub 2020

@marketa11112 proč nejsou rizikové skupiny vybaveny respirátory a nejsou chráněny jen ty? Proč se to třeba neotočí, určitě to je menšina. Jsem i proti rouškám ve školách, protože to při jejich otevření už pak nemá žádný význam.
mmch v březnu jsem po 1 h v respirátoru byla tak splavená jako v červenci a to tehdy bylo venku pouze 5 stupňů, abych nebyla hnusná, tak květen dejme tomu asi vydržet jde, ale červen dle počasí...

marcicek84
12. dub 2020

ted ti ještě vnesu trochu reality do rouškové povinnosti, už ani v openspacech to lidí nedodržují, z přibývajícím teplem, to prostě nejde...mají to ZACHOVAT JEN V MHD A TŘEBA V OCHODECH, plus nařízení 2 m odstupu, to by lidé ještě tak nějak mohli zvládnout i do letních prázdnin...ani v kanclech to nikdo moc nemá, u manžela v práci nic moc, nejde to dodržet v těch provozech...tak k čemu to nařízení pak vlastně je???
@marketa11112

puhelin
12. dub 2020

@marketa11112 Mne je smutno z toho, jak tu nekteri resi banality na ukor lidskeho zivota.

puhelin
12. dub 2020

@marcicek84 A k cemu ten vycet par mist bude, kdyz v praci je lide nosit nebudou? To nedava smysl.

alcar
12. dub 2020

@puhelin boha jeho 🙏😂🤦‍♀️

marcicek84
12. dub 2020

@puhelin ale oni to stejně už teď nedodržují chápeš to, že když se to v té práci nedodržuje, tak to nemá žádný význam? Nebo to dodržuje jenom půlka těch lidí, prostě se to uvolňuje samo. V MHD a obchodech je hodně lidí hodně skupin, kteří se běžně třeba ani nepotkávají nějak pravidelně, tam to asi význam má největší.

mamio
12. dub 2020

@mataharyy nejsem pro. Lidi když zapnou mozky tak si uvědomí ze se to dá nějakou dobu vydržet. To snad stojí za životy starších příbuzných nebo ne?? Nebo je to každýmu u prdele? Teď budou všichni kvakat o tom jak je to omezuje, ale pak realitu, kdy vám bude umírat pribuznej na ventilátoru asi těžko už něco změní.

marcicek84
12. dub 2020

@puhelin každopádně jsem si jistá, že tohle přes společnost neprojde, bylo to opatření v rámci nouzového stavu, nemyslím, si, že tento bude platit ještě v červnu, takže asi zbytečná diskuze...jinak nemyslím si, že můj vlastní zdravotní stav je banalita, to snad nemyslí někdo vážně. Však stačí jedna vlna veder a bude vymalováno.

marcicek84
12. dub 2020

@mamio do podzimu to lidi nevydrží, to je realita, s přicházejícím létem přijde neudržitelný stav a vláda to ví.

puhelin
12. dub 2020

@marcicek84 A to je prave chyba, ze se to prestalo dodrzovat.

puhelin
12. dub 2020

@marcicek84 Nejde jen o tvuj zdravotni stav. Ale vy schvalujete vedome nakazeni jinych.

marcicek84
12. dub 2020

@puhelin ale já s tím nic neudělám, spíš je to pro ty co to dodržují značně demotivační a v létě to mít opravdu na puse taktéž nehodlám, zas odsaď podsaď...
není pravda, že něco schvalujeme, my máme prarodiče od nás i od dcery izolované, bylo by fajn, aby zbytek národa vzal konečně rozum do hrsti začal taky s izolací ohrožených skupin, ne aby se tu chtělo po celém národu půlroční útrapná karanténa a roušky i v létě, to je demagogie, která navíc v dlouhodobém horizontu nic nevyřeší, ten vir tu s námi bude dlouhodobě, možná i napořád.

marcicek84
12. dub 2020

@puhelin taky si myslím, že pokud se celý národ obětuje několik měsíců pro ohrožené skupiny, tak by se zase ony na pár měsíců mohly obětovat ve smyslu izolace kvůli zbytku národa, který jim zajistil čas, to je fér a přijatelné pro obě strany. Takže všichni např. 2,5 měsíce a pak dalších 2,5 měsíce už jen rizikové skupiny. A nikdo si nic nebude muset vyčítat.

shaun40
12. dub 2020

@marketa11112 co pak dovolena.Tady jedna přispěvatelka psala že kvůli 88+ přijde jeji dcera o tábor .Přece prý nebudou žít večne tak o co jde .No málem me kleplo.Ji je přednejsi tábor než člověk. To je už moc.

shaun40
12. dub 2020

Izolace rizikových skupin.A jak si to představujete?Když 80% lidi dáva o prázdninách na hlídání děti rodičům ,prarodičům.Ty lidi nemají kam dát děti. Školky jsou zavřené .A lidi musí do práce.Co budou dělat?

marcicek84
12. dub 2020

@shaun40 budou si to muset vyřešit jinak, já jsem měla taky dceru u prarodičů a jsem schopna si to pořešit jinak, proč to nezvládnou druzí, nechápu...já si na tu dobu s manželem šetřím dovolenou, budeme brát na střídačku po 14ti dnech, hold je třeba aby s tím začali počítat i ostatní, dále je tu i institut neplaceného volna a mají být povoleny i letní tábory v menších skupinách, kdo nechce hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby.

alcar
12. dub 2020

@puhelin ano, ja treba schvaluji nakazeni sebe v ramci imunizace populace. Pocitam s tim a v dlouhodobe izolaci a dlouhodobych neprimerenych karantennich opatrenich nespatruji vyznam. A jestli mas pocit ohrozeni sebe a sve rodiny a v imunizaci 60-70% naroda nevidis vychodisko, pak se izoluj, ale rspektuj to, ze nekdo to proste vidi jinak.

20190418
12. dub 2020

Ty, které se to celé snažíte otočit tak, že některým jsou přednější prachy/vlastní pohodlí před ochranou rizikových skupin, byste si měly uvědomit, že pokud tato přísná omezení potrvají déle, tak na to ve finále doplatí především ty rizikové skupiny. Už po měsíci máme finanční ztráty v desítkách miliard a ty právě budou chybět ve zdravotnictví a v sociálních službách nejvíc. I když se daří, tak jsou tyto sektory podfinancované. Takže když teď ekonomiku stopneme (a uzavření škol na další měsíce na sebe váže zvýšené výdaje na OČR, menší produkci, menší kupní sílu. Je to opravdu zásadní faktor), tak sice zabráníme pár tisícovkám nakažení, ale až si vaše babička např. zlomí v létě nohu, tak už jí dokupy nedají ani tu, protože nebude v nemocnici ani sádra, ani doktor, který by ji na tu nohu napatlal. To samozřejmě přeháním, ale konsekvence jsou jasné. Kdyz ekonomika stagnuje nebo je krize, tak to vždycky odnesou ti nejslabší. Takže chraňte svoje prarodiče a oslabené děti, to je naprosto v pořádku, ale ostatní nechte fungovat, aby vám stát s tou ochranou mohl i nadále pomáhat.

shaun40
12. dub 2020

@marcicek84 Jo a co samoživitelka kdo ju vystřída a spousta z nich na tábor nemá. Moje kamarádka pracuje jako prodavačka za 15 tisíc. Chlap ji uz dva roky neplatí alimenty. Přes prázdniny ji hlídám ja na střídačku z babičkou.Chlapečkovi je 6 let .A při rozvodovosti v ČR je hromada takových lidi.A ty prostě nesouhlasi z rozvolnovanim. Jsou doma děti si hlídají a pak přes prázdniny ich odevzdají na hlídání z čistým svědomím. Těch pár dnu nic neřeši to nemá cenu otevřít školy nikdo za 20 dnu chytřejší nebude.Poslední dva týdny v červnu se už nikdo neučí lepi učebnice a odevzdavají.

marcicek84
12. dub 2020

@shaun40 ty jsi samoživitelka? tak snad existuje i institut soc. dávek či příspěvků na bydlení nebo příspěvku hmotné nouze, v případě, že by byla na neplaceném volnu a měla nízký příjem, to zas bych až tak nepřeháněla, že možností nejsou žádné

Strana