icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 tim omilanim jsem myslela toto. “Matka ktera napise že ať si staří klidné zemřou vždyť ich to čeká tak či tak.Tak co hlavně že její dcera pojede na tábor.”
Napsala to totiz uz asi na 15 mistech a neda ji to spat. 😂

Jinak ja opatreni dodrzuji, uz jsem to psala, tak nejak nechapu ty tvoje texty o nejake zodpovednosti. 🤔

alcar
13. dub 2020

@shaun40 mas jeste nejakeho jineho Dr., nez toho Omara? Ja od tebe totiz nevidela nikde clanek nikoho jineho. Zato ja bych tu mohla poskytnout clanky asi od 5 dr., kteri se priklani nebo schvaluji imunizaci.
A nasla bych asi i vic.

alcar
13. dub 2020

@shaun40 no a jinak ano, penize jsou na prvnim miste...at chces nebo nechces, i v koronapandemii hraji nejdulezitejsi ulohu. 😉

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 jo a jeste mi vysvetli toto? Kde jsi, prosim te, prisla na tohle? 😂 “me jen vadi, ze lide jako jsi treba ty, kdyz se neco semele, volaji o pomoc jako prvni.” Ty me znas?

eviicka
13. dub 2020

@pajula123 tak v tomhle se musím
@marcicek84 zastat. Diskuze jsem sledovala a často se s ní i přela, ale ta situace je jaká je, a postoje a názory (nás všech) se vyvíjejí. I já vidím hodně věcí jinak než před měsícem. Takže mi vůbec divné nepřijde, že teď aktuálně jsem s ní třeba za jedno.

A jinak teda nakouknu jen namátkově, ale to černobílé vidění a poušalizování některých je teda dost děsivé (na mladé, učitele, Pražáky...).

marketa11112
13. dub 2020

@alcar 🙂. Nejvetsi tluchuby, nebyvaji nejvetsi hrdinove. A naopak.
O poznavani nekterych lidi opravdu nestojim. Sice by clovek nemel brat prvni dojem z cloveka v potaz, ale ja se bohuzel jeste nikdy nemylila. Diky tomu nebyvam zklamana, ani prekvapena.

marcicek84
13. dub 2020

@marketa11112 tak moment, jaké zásoby, já si udělala z ničeho zásoby na 14 dní a od té doby jsem byla permanentně osočována jako panikář od lidí, které tyto zásoby mají běžně ve spíži i na měsíc, ty jsi myslím jednou z nich, takže je opět od tebe pokrytecké se tady do mě navážet, že jsem si dovolila oproti tobě udělat poloviční zásobu jídla pro rodinu, abych nemusela s každou kravinou do obchodu a jsem za to ráda, vše mám téměř spotřebováno, když bylo riziko nejvyšší a nikdo nevěděl jak se to bude vyvíjet...Vysvětlovat nemám co, platí co jsem psala @pajula123 a jen pro upřesnění, v karanténě byli jiní zamknutí v bytech, tak ano, já tedy byla na zahradě za plotem, asi jsem měla dle tebe karanténu porušovat, nebo co jiného jsem měla dělat, před vyhlášením karantény jsem totiž denně dojížděla do práce a z práce, což jedna cesta MHD mi trvala cca 1 h (druzí měli ale strach a tak už jezdili autem), tolik k tématu nějakého domnělého panikaření, ono je rozdíl dělat panické nákupy, nebo být obezřetný a na danou situaci se připravit, ale tak co čekat od 2 osob, které panikaří z toho, že se bude celý stát vracet do běžného života...

marketa11112
13. dub 2020

@eviicka ja chapu,ze s ohledem na situaci clovek trosku pozmeni nazor. Ale 100% je trosku moc.
Jinak o flakani lidi v praci si myslim sve. Je normalni,ze kdyz ma clovek prilezitost,tak se flaka. Jsou jen velmi male vyjimky, mozna trosku silenci,zapaleni jedinci, workoholici nebo jen lide,kteri svou praci miluji, a ti to pak maji jinak. Ale vetsinova spolecnost to nebude.
Muj nazor na ,,prazaky,, je jaky je. Priznejme si vsichni,ze lide z prahy , lide z jinych velkych mest,lide z malych mest, lide z vesnic, lide z moravy ci cech, jsou proste rozdilni. Kazdy z nas zije v jine bubline. A praha je proste uplne specificka a vymyka se zbytku cr. Neni to o tom,ze ti lide jsou horsi ci lepsi. Ale jsou jini. A prazaci proste zapominaji a tak trosku nechapou,ze jinde se zije jinak. Znam prazaku nekolik. Dokonce pristehovany prazak nekdy smysli vic jako prazak, nez ten v praze narozeny. Stejne tak to mam v rodine. Ustecany a plzenaci jsou proste jini. A co.

marcicek84
13. dub 2020

@eviicka děkuji, ano je to vývoj, je důležité ty názory přehodnocovat dle aktuálního stavu, ne být zaseknutá jak gramofonová deska bez vývoje a v panické atace z návratu do běžného života...

@marketa11112 ta procenta ke změně názoru jsou jen tvůj subjektivní dojem, výše jsem ti vysvětlila, jak to bylo, ty mi podsouváš věci, které jsem nedělala, jenom ty sama si myslíš, že jsem takto jednala, takže jak vidíš tvoje demagogie tě opět uvrhává do trapnosti a je nudné se zamyslet nad problémem znovu a v jiném kontextu dle aktuálního vývoje, snad i ty jsi schopna nějaké sebereflexe, to totiž moc lidí zjevně neumí

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 jo taaak, takze to nemas nicim podlozene, ale jen tak naprazdno tlachas. Tak to jsou opravdu hluboke myslenkove pochody, z tech bych si asi mela neco vzit. 🤔😂

marketa11112
13. dub 2020

@marcicek84 🙂. Ja tve zasobovani brala v pohode, dokonce jsem se te nekolikrat zastala. A klidne jsem proznala, ze zadoby mam take a bezne,ikdyz z jineho duvodu nez ty (vesnice bez obchodu, nakup v akcich a setreni, rodinny zvyk, pestovani vlastniho a uchovani atd. ). Ja do obchodu nikdy nechodila rada, takze nakupy na delsi obdobi delam bezne. S malyma detma, ktere pojimaji obchod s potravinama jako uzasnou hernu plnou dobrodruzstvi, je nakup trosku ocistec. To jsem ti ale uz psala. Priznejme si ale take,ze jsi plasila pekne a docela masakrovala vsechny, kdo ti rikali,at se zklidnis. 🙂. Jo, byla to pekna bitka a nedala jsi se. 🙂). Utocit umis. Ale smula, me opravdu temito recmi nepresvedcis a nazor nezmenim. Nejsem pro otevreni skol a skolek v teto chvili. Detem tech par dni stejne nic neda. Jsem pro posunuti prazdnin. . A vis proc? Protoze letosni prazdniny stejne obchodnikum nepomohou(cervenec,srpen). Stejne se lide budou bat cestovat, dokonce je mozne,ze ani cestovat nepujde. Do zahranici urcite ne. Kdy se otevrou hotely v cechach,koupaliste, zamky, zabavni parky a dalsi,je tak akorat ve hvezdach. Takze za me je jednodussi potlacit epidemii ted ,nez ji nechat rozjet a pak znova vse utahnout. A pokud sledujes pocty nakazenych, tak to nevypada vubec zle. Pokud to nepokazi par idiotu pres velikonoce, tak nemoc ustoupi a pravidla budou mirnejsi. A za par tydnu muze byt v cr docela pohoda. Ale odriznuti od jinych zemi budeme dele. Jo, holt o mori v italii si nechame ted jen zdat. Stojim si zatim,ze kazdy zachraneny lidsky zivot je dulezity a nechci obetovat nikoho, ani duchodce. To by ta duchodova reforma byla moc jednoducha,ne? V italii se jim teda dost povedla.
A dohani je krasne i jine zeme.

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 ale kdyz se te zeptam, at mi poskytnes tu statistiku “poskozeni rozmnozovacich organu” nebo pripadne kdo to tvrdi (podle toho by uz se dal udelat nejaky obrazek), tak odpovis, ze “jsi to nekde cetla”. To je pak diskuze opravdu prinosna.
Tak zaprve, pokud by to byla pravda, tak to v globalnim meritku bude statisticky tak mizerny udaj, ze to snad ani nestoji za to, aby se tim nekdo trapil, natoz o tom psal v diskuzich. A za druhe, nevim, jak je mozne tohle vubec dokazat, kdyz pandemii tady mame teprve asi 5 mesicu. Jak se za tu dobu poznaji poskozene rozmnozovaci organy?
Mozna bych mela jeden tip...pozna se to z pitvy. Ale pak uz dotycnemu jsou ty organy na houbeles. Zavani mi to clankem z Blesku.

marketa11112
13. dub 2020

@alcar ty jsi vtipna. Ty zde netlachas? Ty jsi odbornik a mas v rukavu studii,kterou mi ted vytres zrak? Tohle je fakt trapne. Jak jsem psala, cetla jsem nnoho clanku , studii a pod. A kazda rika neco jineho. Je pak na kazdem,ke ktere se prikloni. Ja se priklonila k te studii,ktera rika,ted skoly a skolky neotevirat.
V kazde zemi je tpoik nazoru, tolik studii, vypovida vzdy nekolik epidemiologu, virologu a dalsich. Nic neni jednoznacne. Ale ty si ver,cemu chces. Ja ti to preci neberu. Ale tvuj nazor mi nevnucuj. Ja mam jiny a tak to i zustane.

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 zamyslela ses vubec nad tim, ze epidemii nepotlacis tim, ze lidi zustanou izolovani a epidemii nenechas rozjet? To by se tu museli vylecit uplne vsichni a nesmel by tu byt byť jen jeden jediny clovek, ktery by ten koronavirus v sobe mel.
Naopak, epidemie se utlumi tehdy, az tu bude aspon 60% lidi, kteri covid prodelaji (at uz priznakove ci bezpriznakove). Teprve tehdy bude epidemie na ustupu, protoze virus nebude mit kdo zivit.
Proc si porad myslis, ze v tom ta izolace a opatreni nejak pomuzou?

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 studie, ktera rika skoly a skolky neotevirat? To je, prosim te, co za “studii”? 🤔😂 Sorry, ale zatim tady fakt tlachas jen ty. 🤦‍♀️

miki19
13. dub 2020

@marketa11112 To netvrdím, že ji nemáš nosit, ale ta rouška chrání ostatní, né tebe a když ji někdo nemění, tak je to samé jako kdyby dotyčný neměl nic...můj názor je takový, že roušku ano do obchodu a ve městě, ale v lese ji sundavám a nadechnu se vzduchu...pořád mít roušku na puse není dobré a v létě když budou ty vedra si to nedovedu představit třeba v MHD atd..já se koronaviru nebojím. Mnohem více mám strach, že tady lidi pojdou na hlad, protože když se bude všechno zavírat, lidi přijdou o práci a nebudou mít za co se najíst a kde bydlet...Ať se to někomu líbí či ne, pracující lidi dotují stát (platí daně) a pokud se tu nebudou točit peníze za chvilku nebudou ani v tom zdravotnictví a tudíž nebude na vývoj léku/vakcíny proti koronaviru...

marketa11112
13. dub 2020

@alcar ty nejsi normalni. Myslis, ze normalni clovek si bezne uklada clanky,ktere kde cte, aby pak nejake silene mamine na konikovi dokazoval, ze je cetl? Na takove blbosti nemam cas. Uz ted tu marim cas,ktery mohu vyuzit daleko lepe. A opravdu nehodlam dohledavat desitky clanku jen proto,abych uspokojila tve choutky. Nemohu za to,ze tobe nektere veci unikaji a ctes jen to, kde se ti zalibi nadpis.
Nejsem epidemiolog, nejsem virolog, ani lekar. Dokonce ani neverim vsemu, co ctu. Snazim se udelat si svuj vlastni obrazek. A vzdy rikam,ze pravda je nekde uprostred. Za me je proste blbost,vse otevrit ted. Stejne tak je blbost zit v karantene mnoho mesicu. Ale beru zlaty stred. Tim asi ohrozim zivot sve rodiny nejmene. Kazdopadne na me to nestoji, je to na vlade a na chovani lidi, jako jsi treba i ty. A to me teda trosku desi. 🙂). Vtip. Ja nejsem vydesena. Ja jsem v klidu. A vis proc? Protoze jsem schopna se prizpusobit a zaridit dle aktualniho deni. Nejsem ta,ktera po mesici bez vyplaty umira hlady, nejsem ta,ktera neprezije bez dovolene, nejsem ta,ktera to neda bez vecere v oblibene hospudce. Muj syn treba chodi do skolky moc rad. Ale za celou dobu si na ni vzpomel jednou. Proste ma jinou zabavu.

marketa11112
13. dub 2020

@alcar ty jsi prosim epidemiolog,virolog ci se venujes nejak jinak obdobnemu oboru? On totiz kazdy z nich rika neco jineho. Jeden je pro promoreni,druhy nikoliv. Jeden je pro to, aby do toho sli lidi naraz i za cenu mnoha mrtvych, druhy rika, ze je dobre vyckavat a vetsinu lidi od nemoci ochranit. Ty jsi ktery?

marcicek84
13. dub 2020

@marketa11112 bohužel to plašení mi bylo hromadně vkládáno o úst, několikrát jsem to vysvětlovala, že vkládání informaci neznamená, že jsem vyplašená, nikdo nebyl schopen reflekovat...důležité je, že jsem cítila v klidu, v klidu jsem stále, možná tím, že to bylo nové téma, tak jsem jako člověk který o tom měl potřebu komunikovat byla vidět...každopádně si nenechám něco namluvit od davu, když sama dobře vím, jak to bylo...🙂

marketa11112
13. dub 2020

@miki19 ale rousku v lese, na zahrade ci doma fakt nosit nemusis .
Pracovat se musi, to je jasne. Ale je zbytecne, aby se lide srocovali jinde. To fakt podporovat nebudu.
Skola je potreba. A skola bude. Ale pokud zacne o mesic pozdeji,je uz ted asi fuk,ne? Take by mohlo dojit k anulovani rocniku ( v nekterych zemich s velkou nakazou to asi i udelaji), a stalo by se velky kulovy.

marketa11112
13. dub 2020

@marcicek84 no vidis. Ale ja take nejsem vyplasena. Jsem v klidu. Jsem schopna sve okoli do velke miry ochranit. A to zrejme dokonce dele, nez urci stat. Vsichni maji, co potrebuji. Ziju si v klidu ve sve bubline na vesnici,kde neni nemocny nikdo a pobliz mesta, kde je diky dodrzovani zasad nemocnych jen par lidi.
Stale nechapu, proc mas potrebu tvrdit,ze ty jsi ok a ostatni ne.
Nekolikrat jsem se te zastala, protoze kazdy ma narok na svuj nazor k dane veci. Bylo mi te trosku lito,kdyz jsi byla sama proti mnoha. Byla to ale chyba. Protoze ty sama neuznavas nazor nekoho jineho. Zkus to.
Dle tebe je dobre,aby deti sly do skoly od kvetna. Dle me, aby sly od cervence ci srpna. Tecka. Kde je problem.

marcicek84
13. dub 2020

@marketa11112 problém je ten,že jsem psala, bez čísel tady jen tlacháme a to uzavření do září je úplně na vodě, kde je problém toto pochopit. Ač budou čísla prokáže se, že to je třeba, tak prosím, nemám problém, ale proč teď sepisovat nějaké petice?

marketa11112
13. dub 2020

@marcicek84 vzdyt jo? Kdo mluvi o petici? Ja psala,ze nepodepisu zadnou. Tak co resis? Se v tom uz moc motas.

alcar
13. dub 2020

@marketa11112 ne, to ty nejsi normalni, protoze kdyz ti dojde argument a nedokazes podlozit sva hystericka tvrzeni, tak hned zacnes napadat a delat z jine osoby buh vi co (oznacujes me za nezodpovednou atd.). Coz jsem tady uz mnohonasobne vyvratila. Ale zda se, ze ty soudis cloveka jen podle posledniho prispevku. Pritom uz to tu vysvetluji za x stranach. Vis co, poradim ti. Vlez na prvni stranu a precti si muj prvni prispevek. Ten mluvi za vse. 😉 Dal pro me nema cenu s tebou diskutovat, mam pocit, ze moje retorika a argumenty nemuzou proti tem tvym (neexistujicim studiim) konkurovat. 😀

marcicek84
13. dub 2020

@marketa11112 bohužel ses do toho zamotala sama, tak to neházej na druhé...

marketa11112
13. dub 2020

@alcar
@marcicek84 tak nastesti o tom, co bude, nerozhoduji maminy na fb 🙂.
Opravdu nehodlam dohledavat kvuli jednomu vykriku nejake cizi zenske clanky ne netu. Kazdy den jich pribyvaji desitky. 🙂). Tohle je fakt kravovina na entou. Nastesti nevidim duvod,proc bych ti mela neco dokazovat. Nejsi dulezita.

Holky , me je fuk,co udelate. Klidne si zamorte celou ,,vlastni,, rodinu. Treba se vam to povede i nekolikrat. Na preziti bez ujmy je velka sance,ne? Ja tohle ale zkouset nehodlam.

hany84
13. dub 2020

18:24 - Epidemiologové nedoporučují úplné otevření škol do konce června, řekla hlavní hygienička Rážová Radiožurnálu. Jejich návrh projedná vláda.

drep
13. dub 2020

@marketa11112 normální člověk možná ne, normální zdravotník ano a alcar je zdravotník. A tohle je myšlení zdravotníka, ona tě nenapadá ani nezesměšnuje, jen je zvyklá mít svá tvrzení podložená “tvrdými” daty. A jak s oblibou říkal můj skvělý šéf “ každý má právo na vlastní názor, nikoliv však na vlastní fakta”.

eviicka
13. dub 2020

@hany84 teď je otázka, co je myšleno tím "úplným" otevřením.

Strana