Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?
Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...
Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?
@mataharyy nemyslim si,precti si tiskovou zpravu ministerstva prodlouzeni pouze pokud opatreni mimoradne situace v souvislosti s koronavirem...Za me mimoradna situce se rovna nouzovy stav a videla jsem i vystup ministryne,ktera to takto i vysvetlovala pri dotazech novinaru
@marcicek84 Když budeš mít nemocné dítě třeba tři týdny (například neštovice, nebo něco podobného), tak ho přeci taky po devíti dnech nepošleš do školy, protože pak už to nemáš placené, ne?
A znovu nejde o očr, ale o to jak s tím dál, pro mě je v tomto případě schůdnější varianta aby děti zůstali doma do června a já mohla pracovat přes léto, zatím co bude možné aby trávili prázdniny např. s těmi prarodiči mimo město. Protože pokud budu mít dojem že je vyšší riziko toho že se někde nakazili (a to je při cestě do školy/ve škole), tak je těžko pošlu na prázdniny na místo kde je koncentrace starších lidí...
@iulia do konce srpna tezko,pres leto je plno skolek zavrenych normalne...
@marcicek84 paní ministryně ale taky plácá páté přes deváté a myslím že už neví ani jak se jmenuje... a ten zákon je napsaný tak že po dobu uzavření škol z nařízení vlády.
@mataharyy https://www.mpsv.cz/-/lide-budou-moct-cerpat-na... podivej se na tu prilohu a tu si precti, mimoradna situace = stav nouze
@mataharyy ten clanek taky pise jen o stavu nouze,tak ja nevim teda,jestli placa monistryne,nebo si to prekroutili lide a budou ze sve blbosti podepisovat nesmyslne petice a budou doma bez penez......ja takto dlouho doma bez jednoho prijmu byt nechci a
nehodlam....ten podpis na te petici si jeste promysli,to byste museli chtit i zmenit larametry osetrovneho a ekonomicky by to poskodilo plno firem,takze je tato snaha opravdu nepruchozi
Odkaz:
https://www.denik.cz/ekonomika/osetrovne-korona...
Pracuji v automobilovem průmyslu a jsme i budeme doma dlouho za 60%platu.Stat nám bude přispívat i když budou děti ve škole.Je nás docela dost tak ze stát tímto krokem neušetří. Provoz je uzavřen z důvodu nedostatku materiálu a obalů .
@shaun40 to budete mit omezenou vyrobu az do leta? 😳
@marcicek84 ano na schůzi nám říkali že počítají z prodejem komponentu tak v srpnu.
@shaun40 tak to potes koste...
@marcicek84 myslím že tam matou pojem a dojem... Je to vázané na mimořádnou situaci ne na vyhlášení stavu nouze. Mimořádná situace potrvá dokud ministerstvo/vláda nezruší přerušení školní docházky, což také není vázáno na stav nouze. Tedy pokud bude zákaz docházení do školy, platí tento zákon o vyplácení očr. Což je ovšem něco jiného než co řeším. Podpis jsem přidala nemám na tom co promýšlet ani za předpokladu, že bych měla být doma bez očr, stejně musím pracovat a dny co pracuji nepobírám ošetřovačku. Jestli tím oddálím riziko nakažení někoho v rodině, za cenu sníženého příjmu, tak to za mě stojí za to i kdyby to znamenalo že toto riziko oddálím o pár týdnů, kdy například již bude situace stabilnější a nebude hrozit že z důvodu přeplnění kapacit můj příbuzný umře před nemocnicí, nebo pro vysoký věk nebude mít nárok na plicní ventilaci...
Zaplnili jsme sklady,mezi sklady,externí sklady.Nejsou kupci.
@mataharyy ty pojmy s dojmy si bohuzel pletou lide,ministryne na tiskovce vyjadrila jasne,priprav se na to byt bez penez,mesice ci tydny izolace navic nejsou reseni,je to jen hysterie a posetri si na leto dovolenou dite od rodicu odizolovat nejde,to byste museli mit oba s manzelem 14 dni dovolenou v cervenci a sedet doma s ditezem v karantene a nevystrcit nos a pak dat dite na 6 tydnu do konce leta k prarodicum,aby to bylo bezpecne,pokud jim je 80 tak si tukam na celo,ze tohle po nich vubec chces,vek je vek
@mataharyy a jako promin ted to reknu asi na plnou hubu ale ten tvuj podpis na petici mi prijde jako vycuranost a jen pro to,abys mela na leto hlidani od starych rodicu,vis oni uz sve deti vychovali a ty se zase musis byt schopna k ty sve postarat i bez jejich pomoci...jednou tady nebudou nebo budou nemocni a taky to budes muset vyresit bez nich a jeste krom deti se budes muset postarat i o ne...a jako 6 tydnu nevidet sve dite je na me osobne taky moc a to musim rict,ze presne tohle mi bylo nabizeno mymi prarodici (70),s diky jsem odmitla byt zijeme v jednom dome...
@marcicek84 proč vyčuranost?Strach a obavy jsou normální lidské vlastnosti.Každý to proživa jinak.Konec konců i lidi z oblasti zdravotnictví mají na to každý jiný názor.A dětem je z prarodiči dobře.Já jsem u babičky a dědy byla každý rok do 15.8 .Máma pracovala jako průvodčí. A pokládala jsem to za změnu a spoustu zážitků.
@marcicek84 ano je jim skoro osmdesát a kupodivu chtějí svá pravnoučata o prázdninách hlídat a být s nimi když (dokud) tu možnost mají, takže si ťukat na čelo klidně můžeš ale nic na tom nezměníš. A k těm penězům, proč řešíš toto, když to nebyl primární cíl diskuse a již jsem říkala že to je věc kterou jsem ochotná akceptovat?
Můj podpis ti může přijít jaký chceš, ale asi by bylo dobré si srovnat co vlastně očekáváš, špatné je že jsem ochotná být doma teď (ač bez peněz), abych mohla do práce potom, ale na druhou stranu je špatné to že řeším aby mohli děti bez rizika z nakažení prarodičů s nimi na prázdniny, abych mohla pracovat? Asi jsem zmatená, ale tak jde ti o to aby se lidi do práce vrátili, ale vadí ti že by prarodiče mohli hlídat děti, aby jejich rodiče mohli do práce... Navíc já jsem o své děti schopná se postarat, tak nechápu proč se uchyluješ k osobním útokům? Vaši rodiče/prarodiče nechtějí trávit čas s vnoučaty/pravnoučaty?
@klea81 Ano zatím určitě a s trochou štěstí nebudou ani potřeba, ale v případě rychlého rozšíření nechci toto řešit zvláště u vlastní rodiny, bohužel z první ruky mám jak informace z itálie, tak británie a je to situace které bych ráda naše starce uchránila, hlavně tomu aby nedej bože museli jednou umřít osamocení na nemocničním lůžku.
@shaun40 protoze 80 letech to neni na to tam odlozit dite na 6 tydnu,za komunistu tem babickam,ktere je hlidaly bylo podstatne mene...v tom veku tech prarodicu vidim zasadni rozdil
@marcicek84 No někdo je v takové kondici že by mu třeba 80 nehádaly ani omylem. Pracuji z paní 77let a jezdí s náma na směny. A tip byl na její věk 63 let.
@mataharyy a ty bez deti vydrzis v kuse 6 tydnu bez navstev abych sve 80ti lete rodice nenakazila?Ten vek neni na to aby hlidali cele leto,mozna tak tyden,max. dva.
no ja si myslim,ze bys mela zacit uz chodi do te prace,abys prestala hystercit a vymyslet demagogie,pokud chteji vidat prarodice vnoucata,bez rizika se to bohuzel neobejde,14 dni v lete,pokud dodrzite karantenu mi prijde ok,ale dyl mi to prijde jak zneuzivani prarodicu,80 je uz dost...kdyz nebudou fungovat prarodice,mozna uz budou tabory...
@shaun40 to by platilo jen pokud se otevrou hned s ukoncenim nouzoveho stavu,treba s tim pocitaji takto...ja netvrdim nic o nezachovalosti,jen si myslim,ze uz bychomeli mit rozum a sami za sebe si rict,budu chtit v 80 hlidat cele dny vnoucata bez odpocinku,jako rodic svemu diteti nereknes ne,ale ty fyzicke sily ubyvaji a je treba se na to divat takhle,snad mame vsichni rozum...
@marcicek84 za jedno je tam neodkládám a za druhé nejsem idiot co vetchým starcům hodí na krk demoliční komando... Soudíš něco o čem nevíš a neznáš, ono prarodiče jsou na tom podstatně lépe než moje matka, které není ještě ani pět a padesát a děti bych jí nenechala už ani na pět minut, protože bych asi předčasně zešedivěla hrůzou zda to přežijí děti i ona... A i kdyby se nejednalo o prázdniny v okamžiku kdy nebudu mít přehled s kým se kdo z nás sešel, atak budu velmi zvažovat zda prarodiče navštívit a pokaždé z toho budu mít strach. Ne kvůli nám, ale kvůli nim, mě celá tato situace nechává chladnou a kdybych neřešila určitou zodpovědnost vůči nim, tak bych celé toto opatření měla u ...
@shaun40 Ať tak, či onak, s ošetřovačkou, či bez je pro mě smysluplnější školu otevřít až od září, podle toho jak se bude měnit situace při postupném uvolňování pravidel, zda se bude rapidně zvyšovat počet nakažených, či ne... Protože až se přistoupí k velkým krokům, tak už nebude cesta zpět a potom se taky pěkně můžeme všichni sejít u bitky o poslední balíček rýže v bille 😇 😂
Oprava čísla na ministerstvo informace o OČR 800050248.Omlouvámi se za chybu.
Otevřít a bez roušek. Nemůžeme před tím utíkat na věky, co by se změnilo v září, pokud bychom do té doby měli školy / školky zavřené a i jiná omezení? Jen by se to oddalilo. Musíme se vrátit do normálních koleji co nejdřív než to bude mít dalekosáhlé ekonomické škody. Zajistit desinfekci, zajistit možnost pokračování plnohodnotné domaci výuky pro rizikové děti nebo děti, které žijí s rizikovy lidmi, ale obecně školy otevřít. A továrny, obchody a všechny služby. Všichni už mají dostatek informací, aby věděli, jak se chránit a hlavně to, zda jsou rizikoví. Pokud ano, tak je podporovat nadále ve snaze se nákaze vyhnout, ale ostatní musí fungovat dál a většina z nich si coronou i projít. Bez toho to nepůjde. Jen teda nevím, kolik % pedagogů je třeba v seniorském věku, nebo chronicky nemocní a jak ty ochránit, případně zda i bez nich (když budou doma) lze krátkodobě učit.
@marcicek84 Právě pro to jsem volala osobně chtěla jsem zaručené informace. A ne zavádění k špatným informacím.
@mataharyy proste si myslim,ze s temi peticemi je min. mesic cas,ekonomicky to nepujde,firmy se budou rozjizdet,budou potrebocat zamestnance,ne resit to,ze pul firmy je na OCR a tento duvod prevazi,bat se muzeme ceho chceme,ale bohuzel...
OCR je ted jako dalsi dobre placeny rodicak a nekteri do te prace proste nechteji...souhlasim s tim,ze deti bez rousek,otevreni nejpozdeji k 1.6....
@marcicek84 To zas není tolik co jsi zažádali evidují 11000 rodičů u nás v práci je nás tam 1500 využilo to 103 lidi.Oproti všem zaměstnancům v ČR je to málo.
@shaun40 malo protoze rodice maji povolene home office,co se stane,az uz toto mit povoleno nebudou,bude to mnohonasobne vice lidi...

@iulia očr bude max. do konce června a to jak se k tomu postaví zaměstnavatel je na dohodě...