icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

blondynka400
9. dub 2020

@marcicek84 tak ono v tuto chvíli je poměrně dost lidí, kteří práci nemají a chtějí jí.... A situace lepší nebude. Úplně se to otočilo, situace je ještě horší než za krize před "12" lety... Aby se ti rodiče, co "chtějí" být dlouhou dobu na očr nedivili, že jejich místo obsadil někdo jiný a vlastně se nemají kam vrátit....

mataharyy
autor
9. dub 2020

@marcicek84 Ale ty stále řešíš očr, ale já budu doma klidně i bez ní. Jde mi čistě o to že to je padlé na hlavu, ok jsou lidi co doma být nemůžou/nechtějí, ale je zase spoustu těch co můžou a chtějí i bez proplacené očr a těm by to mělo být umožněno i s tím že si doma nechají děti a nebudou kvůli tomu popotahováni, protože toho učení už stejně moc nedotáhnou, tak je to jedno...
@shaun40 Tak to je překvapivé, v posledních pár dnech moc rozumného neřekli :D

blondynka400
9. dub 2020

@shaun40 tak sama jsi psala, že nevyrábíte, tedy jste na 60% platu. Tak proč by jsi brali očr.... Vyjde to nastejno 😀

marcicek84
9. dub 2020

@blondynka400 presne tak nejak to bude,kdo bude dlouhodobe fuc,s tim se pak moc pocitat nebude,takove snahy jsou uz ted videt u manzela v praci...

shaun40
9. dub 2020

@marcicek84 5,48 milionů lidi pracuje i když ich bude 30000 tak je to zlomek.

mataharyy
autor
9. dub 2020

@blondynka400 I tato varianta může nastat, ale zase je to na zvážení případně dohodě daného zaměstnance a zaměstnavatele.

marcicek84
9. dub 2020

@mataharyy tak bud,dej si v praci treba vypoved,to uz je tvoje volba,ale nenut to primarne ostatnim,ja bych se rada vratila do normalniho zivota,byt uz mozna tak uplne normalni nebude...

shaun40
9. dub 2020

@blondynka400 Já ho zatím neberu ale pohrávala jsem se s tou myšlenkou proto jsem tam volala.Ale to jsem neměla tušení v té době že nás zavřou.Nyní to už nepotrebuji

marcicek84
9. dub 2020

@shaun40 to neni jen o cislech ale i oborech a specializacich,snad jen automobilkam to ted neva

blondynka400
9. dub 2020

@mataharyy a co má být padlé na hlavu na tom, aby děti šly do školy? Přečetla jsem si celou diskuzi a žádný relevantní důvod proto aby nešly, jsem nečetla..... 😀
To není o tom, že to může nastat, ale že to nastane. Tak to prostě je. Není to o zvážení a dohoda v jistém směru být nemusí.

@marcicek84 ta situace v tuto chvíli taková je a bude ještě horší. Mnoho lidí si to vůbec neuvědomuje.....

mataharyy
autor
9. dub 2020

@marcicek84 Ale já ti to nenutím, já ti říkám svůj pohled a tím obhajuji svůj názor, to se v diskusi dělá, od toho je to diskuse... Takže není nutné útočit a kousat.

blondynka400
9. dub 2020

@shaun40 já spíš reagovala na ty tvá čísla, která v tomto směru nic nevypovídají.

blondynka400
9. dub 2020

@marcicek84 ne jen automobilkám. Teď oborů je mnohem víc.....

shaun40
9. dub 2020

@marcicek84 To je mi jasný že jsou práce kde lidi chybi.Ale chtěla jsem poukázat že spousta lidi je doma pro to že nemůže do práce z provozních důvodů. A že ne za všechno může OČR.

marcicek84
9. dub 2020

@mataharyy jen je to tvuj nepodlozeny strach,tak snad se to bude delat s rozmyslem to rozvolnovani,ja si nemyslim,ze nekdo tady chce druhou Italii,ale nezit dlouhodobe,ekonomicky se likvidovat dlouhodobe a pak ti reknou,ze stejne rozsireni neslo zabranit....

marcicek84
9. dub 2020

@blondynka400 asi i restauraterum a cestovkam....to jsou takove velke skupiny

blondynka400
9. dub 2020

@shaun40 ale z velké části za to uzavřené školy mohou. Protože dokuď budou tyto instituce zavřené, ekonomika bude stále pokulhávat..... Musí se vše nastartovat co nejdříve. Není na co čekat....

blondynka400
9. dub 2020

@marcicek84 hotelnictví, různé fitness centra a všechny sportovní aktivity, těch zasažených oblastí je šíleně moc

marcicek84
9. dub 2020

@blondynka400 presne, pulka kvetna je celkem hranicni a to nemuzu tvrdit,ze bych nemela strach o dite,svou rodinu nebo prarodice,mam,ale nevim,jestli vubec tu nemoc a jeji prostupnost populaci lze zvratit ci uplne zastavit...my neumreme na covid,my vykrvacime na hysterii kolem nej,vykrvacime lidsky,prestaneme zit a budeme se skryvat pred neviditelnym zabijakem a to je velmi smutne...

blondynka400
9. dub 2020

@marcicek84 za mne by byl ideál konec dubna. Takový kompromis. Já osobně strach nemám, nějak si nemyslím, že toto je nemoc, které by jsme se měli tak strašně bát. Je mnoho horších nemocí, za které si lidi můžou sami, umírají na to, ale je to vlastně úplně v pořádku.
Jinak souhlas, hysterie a to vše kolem je to nejhorší.... A řekla bych, že velká část lidí po pochopí, ale až bude pozdě

mataharyy
autor
9. dub 2020

@blondynka400 Je to na zvážení, pokud vyhodnotím že je pro mě, nebo mé okolí větší riziko pohybovat se v davu, než nechodit do práce, tak do ní chodit nebudu a potom už je to na dohodě, buď z práce odejdu, nebo práce dovolí vykonávat jí z domova, případně jiným způsobem, nebo se to domluví jinak.
V tomto případě je můj důvod ten že se o tom nic moc neví a náhlé navýšení pohybu lidí může mít fatální důsledky a proto raději počkám o ten měsíc déle a budu doufat že potom bude situace jasnější a bude možné lépe odhadovat rizika.
@marcicek84 To se pleteš není to strach, spíše obava a z dostupných informací jsem přesvědčená že i podložená. V tuto chvíli prarodiče nikam nechodí, stejně tak já ani děti nikam nechodíme i tak když jim vezu nákup, tak jim ho podám do okna, případně ke dveřím, aby se snížilo riziko čehokoliv, i když mám prakticky 100% jistotu že je nemám čím nakazit. Ale v okamžiku volného pohybu dětí v rámci transportu do školy a ve škole už tu jistotu nemám a v tu chvíli mám celkem problém, protože někdo jim nákup donést musí, někdo je čas od času musím odvézt k lékaři a v takovou chvíli už jsem pro ně stejné riziko.

Jistě ekonomicky vzato je výhodnější když stát pojede bez omezení bez ohledu na to, zda zemře pár desítek tisíc lidí.
Z hlediska lidského je lepší zachraňovat, či ochraňovat lidi, navzdory ekonomice.
Z pohledu člena rodiny je potřeba ochránit své blízké.
A majitelé firem potřebují zachránit své společnosti.

S ohledem na informace které k viru a situaci jsou nejen u nás, ale i ve světě je nutné aby si každý stanovil prioritu dle svého vědomí a svědomí. Pro mě je to rodina, pro mého šéfa firma, pro stát peníze které utopil již dávno před touto situací, ale teď to potřebuje hezky zabalit do papíru a s mašlí, aby neztratil tvář.

To že bude ekonomická krize je stejně nevyhnutelné jako to že pravděpodobně každý z nás dostane koronu. Ale u obou těchto situací je dobré být nejen připraven, ale i informován, protože v opačném případě budeme v háji dvakrát a ještě nebudeme moci dělat moudrá rozhodnutí...

blondynka400
9. dub 2020

@mataharyy ok, dobře, toto ti přeci nikdo nebere. Je to tvá věc, klidně si nech dítě doma, v práci dej výpověď a nebo pracuj na HO, když se se zaměstnavatelem domluvíš. Každý máme právo volby. Ale nenuť do toho ostatní a nějakou peticí (na kterou stejně za mne nikdo nebude brát ohledy) posílat lidi do finanční krize, protože každý to tak nemá, že může klidně sedět doma na zadku a být v pohodě.... Navíc nějaké dlouhodobé očr a podobné věci zaplatíme vlastně my všichni a s tím já fakt nesouhlasím....

mataharyy
autor
9. dub 2020

@blondynka400 Tak znovu, očr v tomto není směrodatná, když si dítě zlomí nohu a bude mít sádru tři týdny a nebude moci chodit, taky nepůjdu do práce po devíti dnech a nenechám ho doma protože to není placené, toto je to samé vyhodnotila jsem možnosti a pokud to bude znamenat že nebudu dostávat peníze za očr, tak nebudu teď je taky nedostávám za dny kdy pracuji (což jsou peníze ze kterých mimo jiné platím také daně a tedy i očr, nejen sobě, ale i mnoha jiným, stejně tak tím přispívám na rodičovskou, či mateřskou, nebo důchod, přesto že ani jedno z toho v tuto chvíli nevyužívám).
Za další už jsem psala výše nenutím nikoho, petici jsem podepisovala protože to takto vidím, můžeš dohledat je tam petice i za otevření škol po velikonocích, nic a nikdo ti nebrání ve vyjádření a podpoření tvého názoru.
A na konce, pokud se školy otevřou měli by mít minimálně do konce tohoto školního roku rodiče možnost si v případě obav, nebo zdravotní indispozice v rodině děti doma nechat, také by bylo vhodné se zamyslet jak to v budoucnu praktikovat, pokud se vir bude točit dokola, protože jsou rodiny kde je vážný zdravotní problém a podobná nemoc by mohla mít katastrofální důsledky když by jí přineslo dítě ze školy. Ale na tyto plány mají ještě pár týdnů, tak si třeba přestanou poměřovat kdo má většího pindíka a začnou se tvářit že jim jde o blaho této zubožené země.

mataharyy
autor
9. dub 2020

A jak už jsem psala někde výš, finanční krize je nevyhnutelná a naivní každý kdo si myslí že ano bude líp... Korona jí akorát uspíší a v tuto chvíli už je prakticky jedno kolik lidí je doma a z jakého důvodu, kdo se v čas nepřipravil, bude plakat tak jako tak ;)

jujatko
9. dub 2020

Učím na VŠ a je mi celkem jedno, kdy ty školy otevřou. Ale rozhodně si nedokáži představit, že učím, zkouším nebo konzultuji v rouškách. Uvítala bych, kdyby aspoň naši politici vystupovali jednotně, neměnili názor 3x denně a konečně alespoň řekli nějaký termín otevření škol, pokud bude vývoj počtu nakažených takový, jaký je doposud. K tomu, zda je otevření škol (ne)bezpečné se vyjadřovat nebudu. Nejsem doktor, neumím to objektivně posoudit. A i pro laický odha mi chybí zásadní informace - kdo jsou ti nově nakažení? Jsou to osoby, které byli v karanténě, tedy již podchycené, a nebo jsou to lidi "z ulice", o kterých nikdo neví? Pokud už se to víceméně šíří mezi lidmi v karanténě, tak nevidím žádný rozumný důvod k tomu, aby byly školy zavřené až do léta. Pokud má někdo obavy o nemocné příbuzné .... to by musel ty děti izolovat před vším i v době nekoronavirové. Pro onkologicky nemocné pacienty je roziková každá "běžná" nemoc.

marcicek84
10. dub 2020

@mataharyy tak nakup das rodicum pred dvere,tak to delame my a mame mezi sebou videohovory takze nas vidi...tvuj model opravdu pocita s ekonomickou likvidaci celeho naroda a i statu i ceskych firem,kdyz je totiz zkoupi za babku zahranicni kapital,to teprve zjistis ty konona dusledky,kdyz nebudou mit lide fin.prostredky budou se vrazdit a rabovat,uvedomujes si to,ze bys vytvorila ekonomickou nestabilutu a sice by vas nezabil koronavirus,ale treba vyhladovely gang.Ja osobne jsem pro otevreni v pulce kvetna bez rousek a verim,ze stat tam posle vsechny max.s vyjimkami ohrozenych skupim,to,ze se nekdo boji je vliv medii,internetu,pokud bude chytra karantera opravdu chytra,tak by se to mohlo drzet pod kontrolou,neni mozne ani dlouhodobe udrzitelne cekat az vir zmizi z povrchu zemskeho,nezmizi,takze vubec nechapu co tim oddalenim o par mesicu ziskame...dle meho neresitelny problem a je treba se s tim naucit zit...petice jsou zbytecne,mesic by se s nimi melo pockat na vyvoj situace ohledne chytre karanteny a rozvolnovani,pak se uvidi co bude a co ma smysl takto pozadovat...
Jestli chces dat vypoved a v krizi si pak hledat praci,je to tva vec,nenut to vsak ostatnim...
Jinak lidsky zivot cenu ma,ty optatreni se od zacatku delaji na zpomaleni viru,ne na vymyceni,takze bylo jasne od zacatku,ze jednou tu budeme zit i s nim...my mame v cele CR nakazenych vzhledem poctu obyvatel 0,5 procenta diagnostikovanych nemocnych!Je treba zacit uvazovat racionalne.

izz76
10. dub 2020

@mataharyy Upřímně já doufám, že školky v průběhu května otevřou aspoň pro pracující rodice. My s manželem do práce musíme, oba máme takové zaměstnání, že nás zaměstnavatel dlouhodobě postrádat nemůže. Zatím nejsme na očr ani jeden, placame to jak se dá, díky tomu, že nám zaměstnavatele vychází vstříc s pracovní dobou, nějak se stridame aby byl jeden doma s dcerou. Je to náročné a dlouhodobě neproveditelne.Mám dojem, že zavřené školy žádají především ti co mají velké samostatně děti, nebo matky na materske a nezaměstnaní.V mém okolí pracující s malým detma už teď postrádají normální život.Chápu, že zdraví je na prvním místě, ale ten virus jen tak nezmizí, to by jsme mohli být zavření pod zámkem taky třeba rok.Jinak do škol a školek bych děti posla bez rousek, protože si myslím, že děti je stejně nebudou používat tak aby to mělo efekt. Zase na druhou stranu středoškoláci by roušky požívat ve školy mohli, když v rousce vydrží 8h pracující lidé, proč by to nezvládli skoro dospělý pubertaci.

marcicek84
10. dub 2020

Jeste bych rada osvetlila jak to je s temi mimoradnymi udalostni vzhledem k placeni OCR:

Mimořádné stavy – události a orgány krizového řízení
Mimořádný stav označuje mimořádnou událost. Mimořádnou události se rozumí škodlivé působení sil a jevů, ať už jsou vyvolány člověkem, přírodním vlivem nebo havárií, pokud taková událost ohrožuje život, zdraví, majetek, životní prostředí a vyžaduje--li taková událost provedení záchranných a likvidačních prací, při nichž je vyhlášen krizový stav. Řešení mimořádných událostí, které již nastaly, jakožto i výkon preventivních opatření proti jejich vzniku, mají na starost orgány krizového řízení.

Krizové stavy

Krizové stavy se dělí dle jejich závažnosti na (§ 2 písm. b) krizového zákona):

stav nebezpečí
nouzový stav
stav ohrožení státu
válečný stav

Stav nebezpečí (§ 3 krizového zákona) vyhlašuje hejtman kraje jako bezodkladné opatření, jsou-li ohroženy životy, zdraví, majetek, životní prostředí, pokud nedosahuje intenzita ohrožení značného rozsahu, a není-li možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů, orgánů krajů a obcí, složek integrovaného záchranného systému nebo subjektů kritické infrastruktury.

Nouzový stav (čl. 5 ústavního zákona č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky – dále jen „zákon o bezpečnosti ČR“) vyhlašuje vláda v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

Stav ohrožení státu (čl. 7 zákona o bezpečnosti ČR) může parlament vyhlásit na návrh vlády, je-li bezprostředně ohrožena svrchovanost státu nebo územní celistvost státu anebo jeho demokratické základy.

Válečný stav (čl. 2 zákona o bezpečnosti ČR) vyhlásí parlament, je-li Česká republika napadena, nebo je-li třeba plnit mezinárodní smluvní závazky o společné obraně proti napadení.

Snad je ted jasne do kdy teda to OCR bude lidem proplaceno,zatim jen do konce dubna a v kvetnu se uvidi.

marcicek84
10. dub 2020

A jinak si myslim,ze kdyby se reklo lidem co podepisuji ty petice,ze po ukonceni mimoradnych udalosti budou doma bez penez,tak ty podpisy na tech peticich budou v radech stovek...to si totiz muze dlouhodobe dovolit malokdo...

jujatko
10. dub 2020

@marcicek84 Lidi podepíšou vše, co jim kdo podstrčí. Tyhle petice jsou spíše na škodu. A bohužel média jsou často silnější než zdravý rozum.

Strana