Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?
Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...
Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?
@marcicek84 hledáš senzací tam kde není a evidentně nechceš rozumět psanému textu. Nediskutujes, jen mě osocujes a podsouvas něco co není třeba. Že je ekonomika v háji vím už dlouho, že tohle bude nejbolestnejsi probuzení našich peněženek je mi také jasné a věř či ne už víc jak dva roky počítám s finanční krizí a dělám vše aby její dopad byl na naši rodinu co nejmenší (opak by si myslel a dělal jen velký snílek, zvlášť při pohledu na naši vládu). Na to ale bude mít v tuto chvíli jen pramálo vlivu otevření školy o měsíc dříve či později. Měsíc jsme všichni zavření aby se nákaza zpomalila a nepadali nám zdravotníci jak mouchy a promiň že jsem skeptická k virovému pokusu v podobě otevření škol v plném měřítku, protože to nic jiného z mého pohledu není. Jistě ať se vše postupně vrací, to je potřeba, ale v průměru to je tak, že projev daného uvolněni či zakázání je cca 14-21 dní. A ve chvíli kdy se otevřou školy tak je to spuštění obrovského počtu lidí do oběhu a potencionálně velmi vysoké riziko šíření, které když to neklapne už nepůjde zastavit. A poslední měsíc mě utvrdil v tom že nejen naše vláda vůbec netuší co dělat co ne. Jistě je spoustu lidí co nemají možnosti, stejně je spoustu učitelů kteří spadají do rizikové skupiny a tedy nenastoupí a zároveň je spoustu rodičů kteří kolem sebe mají rizikové osoby a nikdo by je v takovém případě neměl nutit do hazardu, ne v době kdy je těch informací žalostně málo...
A opět řešíš mou finanční situaci a tvůj dojem že jdu hlavně po proplacení OCR a to používáš jako argument, ovšem naprosto zcestný, protože už jsem tu několikrát řekla že po zvážení rizik je pro mě přijatelnější být raději doma bez peněz, než riskovat podstatně vyšší náročnost a nákladovost v případě nakažení rizikové skupiny ve svém okolí, o emoční stránce ani nemluvím.
Já taky jako protiargument nepoužívám to že ty jsi například bez peněz a z toho důvodu spěcháš. Pro mě měsíc a půl zavřených škol navíc a prázdniny k tomu jsou o tři měsíce více informací a následně relevantnejsi možnost rozhodnutí co a jak dál. Také to pro nás může znamenat poslední možnost osobního kontaktu s prarodiči, kteří tady bohužel za rok už nemusí být, ať vlivem tohoto viru nebo něčeho jiného a to je pro mě důležitější než zaplacena osetrovacka... Jistě ne každý to bere emočně, jsou lidi co to berou pouze ekonomický a je bohužel mnoho lidí co nemá příliš na vybranou. Ale je to o nastavení a možnosti každého z nás... Proto jsem psala i o možném kompromisu když se škola otevře, ať mají lidi možnost zvolit zda jim to riziko stojí za to, či ne, ale ať pak nejsou popotahovani za to že dítě do školy v tomto školním roce už neposlou.
@mataharyy pleteš jablka s hruškama 😀 To fakt nemá smysl diskutovat, ty si stejně vedeš tu svojí a nevidíš napravo nalevo.
Ad ekonomická krize, jasně, že musela přijít, ona už se před pár měsíci začala ekonomika ochlazovat a bylo to jedině dobře a bylo jasné, že stagnace či propad bude ještě větší. Jenže to je přirozený vývoj, který je potřeba. Ne toto násilní umělé zvenku, které je navíc úplně zbytečné. Ale hodně štěstí, hlavně,ať tvoje děti můžou být u prarodičů, to je teď ze všeho nejdůležitější .-)
@blondynka400 stejně tak to máš ty, rozhodla jsi se že to je tak a také nevidíš nic kolem, tedy v čem je můj pohled horší než tvůj? Ano pro mě je důležitější možnost užít si prarodiče, dokud to jde a je finančně nevyčíslitelná. Jestli jsi si všimla tak propouštím že ne každý to tak má a jsem pro kompromis kdy bude mít každý možnost zvážit to, co je pro něj důležité. Pro mě je to toto a důvody jsem zde uváděla, pro tebe je to něco jiného, budiž je to tvá volba, ale nepodsouvej sve domněnky jako bernou mincí. Třeba to vidím špatně já, třeba ty, to se ukáže ale až časem protože jak jsem psala informací je žalostně málo...
Máme doma prvňáčka a středoškoláka ve druháku, prarodiče už nemáme, oba s manželem chodíme do práce, která je v této době ještě náročnější a riziko nákazy vysoké. Nemáme OČR a ani si ho brát nehodláme. Je to náročné, přesto si myslím že by děti měli jít do školy až po prázdninách a petici bych podepsala.
V cem melo smysl byt dva mesice izolovani, abychom tu nakazu zbrzdili, kdyz se potom vsichni budeme vidat a nakaza se rozsiri?? V cem melo smysl ekonomiku zaseknout, kdyz potom nakaza stejne ekonomiku bude dal brzdit??
Cele to na me pusobi jen jako ustupek lidem, kteri se doma zavreni nudi, chybi jim kina, restaurace, cestovani... To je takovy problem si to na chvili odpustit? Aby se pomohlo tem rizikovym?
Vubec nevim, co budeme delat, jestli se manzel bude muset vratit do skoly. Asi bude muset bydlet ve skole, na zemi na matraci. Protoze domu by nemohl, aby nenakazil me rodice.
To same by musely delat nektere deti, ktere maji doma nekoho rizikoveho. Trochu utopie, nemyslite?
@mataharyy ano, hospodářský cyklus je nevyhnutelný, ale proč krizi ještě dlouhodobě podporovat a dotáhnout to až k hyperinflaci? 🤔 Za mě opravdu nemá 100 životů cenu několika bilionů. Já jsem smířena, že moje babička 80+ jednou umře, spíš je divné, když si někdo myslí, že se po koroně umírat nebude.
@mataharyy promin psanemu textu nerozumis ty,ja prispevky ohledne vysvetleni nouzoveho stavu smerovala do plena.To,ze ty mas rezervy a je ti to jedno,neznamena,ze to tak maji vsichni,taky pokud oba dva jsou schopni pracovat na 100 procent a dite si predavaji,to se taky nedivim,ze takovi podepisuji petice,ale proboha uvedomte si,ze vetsina lidi je soc.slabsich a kdyz jim vezmete prijmy,prijdou nepokoje,budou rabovat a pak zabijet,nevim co je na tom nepochopitelne...nakonec se budou stari tak izolovat az zchradnou prave tim nedostatkem pobybu a zchradnou a pak zemrou misto na covid na uplne neco jineho.Jako lide uz ted voli jestli zaplatit najem nebo si koupit jidlo,klidne si dite uc doma,ale aby byli ochotni ucitele ucit bezne ve skolach a pak takove lidi co vymysleji duvody pro nekam nekoho neposlat,ten vir byl v systemu mesic a pul predtim,nez se na to prislo a jen protoze jsi to nevedela,tak ti to nevadilo a jen doufam,ze pak ty deti co se budou vzdelavat doma pak i poradne prezkouseji.Individualni prani musi ustoupit vetsinove spolecnosti.
@puhelin je treba hledat nahradni reseni ve smyslu oddeleni domacnosti,jestli je chcete uchranit,nejde aby 10 mil.lidi bylo omezeno kvuli treba 50 tis.,ktere maji problem,neni mozne resit individualni pripady na ukor cele spolecnosti,to si musi vyresit kazda rodina sama dle celoplosneho nastaveni pravidel...nejde resit problem mensiny na ukor vetsiny...je treba si uvedomit,ze v tomto stst me 800 tis.lidi nejakou exekuci,ja opravdu nevim jak chcete aby to tady vypadalo ...jen jim ty moznosti vezmete a zazente je do kouta,pak budeme mit strach i o svuj zivot prptoze porostr kriminalita,vrazdy aj. Navic v zari to bude uplne stejne a budete mit uplne stejny strach,neotevreni skol neni reseni...
Já furt nechápu, co bude v září tak hrozně jinak, že v květnu jsou otevřené školy hazard, panika, hysterie a v září už to bude cajk? Zdravotnictví je připravený, spíš než cokoliv, nám pomohlo, že itálie tím prošla dřív, tak už máme zkušenosti (což jen strašně důležitý, protože covid-19 se v mnohém chová jinak než chřipka a jistě to bylo pro dost lidí fatální), stihla se omezit veškerá elektiva, takže lůžka nejsou “obsazená” ( v rámci možností) a že se stihla velmi zebrubná analýza spučasného stavu a i jeho rezerv.
Přijde mi, že si tady z toho část maminek udělala prima dovolenou za prachy někoho druhého a teď už se jim nechce do práce. Můj muž je zdravotní sestra na aro, já doktor aro/praktik/záchranka na malý úvazek, do práce chodíme oba a naše dítě jsme se do klokánku neodložili, dál se stýkáme s rodiči, teď máme na chalupě i mojí skoro devadesátiletou babičku. Jistě to je pro babičku trochu riziko, ale troufám si s lety zkušeností z intenzivní péče říct, že je rizikovější sedět x týdnů doma na gauči, než být s námi na chatě.
@klea81 ano souhlas,musime se na to divat racionalne...
@ajja87 jsem pro to detem merit teplotu pri vstuou a treba premerovat v pulce skoly,rousky jsou zbytecnost,to ty deti nedodrzi
@puhelin a proc si treba ti rizikovi ucitele nenakoupi respiratoty?uz se daji sehnat,at nesou naklady sami za sebe,pokud chteji nekoho chranit,proc to ma nest cela spolecnost a soc.slabsi,matky samozivitelky???ja vim snazsi je podepsat petici nez hledat individualni reseni...jo a mmch jsou volne prodejne i filtry do rousek ty filtruji stejne jako respirator FFP2,jsou velke role k nastrihani,takze za 2000 kc at si to tvuj muz ucitel koupi a ma to do konce skolniho roku vyresene a muzete prestat rvat,jak se bojite
https://liberec.rozhlas.cz/studenti-z-technicke... tady je ten odkaz na filtry do rousek...
50 m.stoji 650 kc doprava zdarma,doporujucu poridit vsem pedagogum co msji rizikove cleny v domacnosti a vsem kteri maji strach
@marcicek84 Jenze ti, kdo pujdou do prace a do skol, budou dal sirit nakazu a v horeckach se do prace chodit neda. Takze firmy nepojedou naplno, budou mit lidi na neschopence. Takze se to preleva a stava se z toho vetsinovy problem.
Proc jsme si tu mesic hrali na izolaci, kdyz jsme mohli dal bezne fungovat. Efekt by byl stejny, jen o nekolik tydnu posunuty.
@marcicek84 My uz respiratory nosime. I rousku nosime,s ohledem k ostatnim. Ale to prece neni dlouhodobe reseni. Taky musime chodit k lekari, jist. V tydnu jsem byla na zubni pohotovosti, tam mi respirator nepomahal.
Hned prvni den nouzoveho stavu jsme prisli o dvouletou usporu, takze bychom meli redit hlavne finance. Ale my resime ne o tak primitivniho, jako je nase zdravi. A rveme, ze se bojime. Jak prizemni, co?
@puhelin kupte si ty filtry a nemusite se znovuotevreni skol bat,kdo se boji tu rousku s fitrem muze mit porad na puse...ano nemocenskych muze byt vice,ale tyden vzdycky nejak vykryjes,ale mesice mit lidi na OCR to je masakr a proc jsme to podstupovali,kvuli zbrzdeni nakazy a pripravenosti systemu na tuto nemoc,pripraveni jsme,takze proste je zbytecne psat priblble petice ve smyslu bojim se,no a kdo ne,ja se taky bojim a do prcic nejak musime jako spolecnost fungovat...
@marcicek84 Tohle zbrzdeni nemusi vydrzet, pokud se vse uvolni. Ne kazdy je zodpovedny dodrzovat doporuceni. Ve fabrice se tezko udrzi odstup. Mamka je 10 hodin denne v praci v rousce, na konci smeny je na omdleni. Tohle neni udrzitelne.
@puhelin tak od toho posuzovani kolik toho system vydrzi jsou tady jini,jinak rouskovy system dlouhodobe udrzitelny neni, proto by se mely rousky do skol zrusit a mel by se chranit jen ten,ktery ma strach,rousky bych nechala jen v obchodech ci MHD. Ale jestli ti jde o to,ze je blbe nosit rousky,no je,ale tys predtim psala o strachu o sve blizke,tak o co jde, o tu rousku nebo o ten strach?Pokud o strach,tak lide asi neresi to,ze ta rouska je tak moc omezujici.Trochu si protirecis.Pokud chce tvuj muz chranit bude mit respirator i kdyz to nebude jeho povinnosti.
@klea81 asi to meli na burze,vsem se vsechno propadlo...
@marcicek84 Proc by melo byt "blbe nosit rousky"? Vzdyt pisu opak. Kde to ctes?
@puhelin reagovala jsem na tu tvou mamku ve fabrice.Ono ty rousky nebudou povinnosti porad,protoze s vedry bude omdlevat vetsina populace a nejen ve fabrice a rodice deti do skol s rouskama posilat nechteji a ja s tim souhlasim,nehodlam se udusit,vzdyt vlada sama na to kali,co teda chteji o nas obcanech,lide jsou ochotni to tolerovat po dobu nouzoveho stavu,pak jiz ne,pokud ctes diskuze pod clanky lide rousky dlouhodobe odmitaji....takze tak...okolni zeme to delaji taky v MHD,obchodech,na uradech ve styku s verejnosti...
@marcicek84 Pracuje v potravinarstvi. Musi brat ohled na zakazniky.
Brzký návrat k normálu by stál mnoho životů, říká parazitolog. Otevření škol nechápe
@puhelin Promoření je přirozenější než držet lidi v přísné karanténě, říká epidemiolog
Zdroj:https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/promoreni-karantena-...
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/E...
Prostě v půlce května se ty školy otevřou, jak řekl i Plaga a ten ani s jinou variantou už nepočítá, otázkou je v jakém formátu, je třeba se s tím začít pomalu smiřovat, houfné podepisování peticí je hloupost, pokud má někdo strach měl by se zařídit individuálně...
@marcicek84 Idnes pise tendencne. :/ Jine staty pomahaji podnikatelum, u nas je hodili pres palubu a nechal svemu osudu. Radeji napisou, jak je promoreni spravne. U nas je asi zadouci se drobnych zivnostniku zbavit.
@puhelin já myslím, že bychom to měly nechat na vládě a krizovém štábu. Školy se otevřít musejí, nekontrolovatelné promoření nikdo dělat nechce, děti do školy musejí měsíc a půl je lepší než nic...
@marcicek84 Parlamentni listy maji s idnesem stejnou cilovou skupinu 🙂
Za me by to mel ridit nekdo, kdo tomu opravdu rozumi a da tomu system, ne chaos. Vlada a krizovy stab nas o tom bohuzel presvedcuji.
Snad tu za nekolik tydnu nebudes znovu psat ty desive scenare, se kterymi jsi tu v jine diskuzi zacala.
@puhelin MAĎAR je ve vládní skupině, která má na starost rozvolňování, tak já nevím od koho to chceš ještě slyšet?
Myslíš ty scénáře, které hrozily bez jakéhokoli zbrždění? Tak ty nám snad už nehrozí, proto se o tom rozvolňování vlastně uvažuje.A já doufám, že to budou sledovat a mít pod kontrolou, aby nenastaly, protože on si to nikdo nelajzne dělat to nekontrolovatelně, stálo by je to politický křesla...

Vzhledem k tomu, ze pri testech v Jizni Korei se prokazalo, ze ne kazdy, kdo covid prodelal, ma v sobe protilatky, jsem k promoreni skepticka.
Jsem pro deti doma nechat co nejdele.
Manzel uci a do toho jeste na pul uvazku pracuje a doma ma s ucivem vic prace, nez kdyz e-learning nebyl. Opravuje prace a nadale jezdi do skoly na online vyuku. S rodici bydlime, takze je izolovat nemuzeme, oba jsou velmi rizikovi.