icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

klea81
10. dub 2020

@ilonne o ekonomice jsem psala o 20 komentářů výš, tábor mě trápí míň než hrozící měnová reforma. Každopádně pořád nevidím tu hrozbu, kvůli které zničit dětem prázdniny. A že hlídají senioři o prázdninách není argument, to je výmluva. Mě senioři děti o prázdninách nehlidaji, takže kdo chce se zaridi a nikoho neohrozí.

alcar
10. dub 2020

@ilonne no jo, ale ve skolkach prece studenti byt nemuzou. Vzdy tam musi byt nekdo erudovany a s patricnymi kompetencemi.

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne jenže ti studenti můžou mít úplně jiné plány, taky chtějí dodělat semestr v klidu, už tak že nemají přednášky, budou mít ty zkoušky o dost ztížené...navíc jak a z čeho bys je chtěla platit, když skončí nouzový stav, nelze nikomu nařídit práci, tedy tvé řešení je nedomyšlené a stav nouze je reálný do půlky května, ale maximálně.

marcicek84
10. dub 2020

@klea81 mně senioři hlídali dceru, ale protože vím, že to letos nepůjde, šetříme si s manželem dovolené, po nikom letos hlídání chtít nebudu. Bohužel plno lidí už má kvůli odstávek plno dnu dovolené vyčerpáno nařízením firem, takže ty neplacená volna jsou u mnohých ve hře, zvlášť pokud se ty tábory neotevřou

ilonne
10. dub 2020

@klea81 OK, já jsem také byla zbytečně ostrá, za 3 týdny doma, jsem prostě po přečtení toho prvního příspěvku, měla tmu před očima. Za což se omlouvám.
Nicméně za stavu, za jakeho návrat do škol plánuji, mi to prostě rozumne nepřijde.
O hlídání v létě jsem nepsala nic.
Btw, my jsi třeba platíme chuvu.

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 Na tohle odpověď vážně nemám, to musel někdo promyslet, jestli a za jakých podmínek by to šlo. Jen mě to napadlo jako jedno z možných řešení.

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne ano byl to teoretický návrh a myslím si, že je v praxi bohužel neproveditelný a neaplikovatelný, nelze ty studenty znevýhodnit, musíš je nechat dodělat jako ostatní studenty semestr a pokud mělo by to být dobrovolné a bude stát hodně peněz navíc, které ten stát nemá...
a ještě jeden poznatek, nemyslím si, že veřejnost by překousla, kdyby učitelé měli v jejich očích "půl roku" volna za 100 procent platu (veřejnost nerozlišuje, že je příprava na el.formu výuky nová a náročnější, někteří učitelé ale nic moc neřeší a ta úroveň tam není), obzvlášť když jsou ve značné míře zapojení rodiče a ti jsou už totálně vyčerpaní. Už jen z toho důvodu prostě pro uzavření škol do konce června musí být pádný důvod podložený daty...

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 Jenže ono to vážně není volno, je to naopak náročnější než běžný rezim. A je to v režimu HO, jako ho mají i jini zaměstnanci. Takže žádné volno za 100%.

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne a co třeba řešení uzavřít školy v květnu, učitelé budou mít nařízeno vyčerpat dovolenou, rodiče nebudou zavalení úkoly, ale výuka by se přerušila a naopak by se učilo v červnu i v červenci? V srpnu by bylo volno.

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne ale to většinové veřejnosti nevysvětlíš... oni vidí volno, my učíme děti místo učitelů, děláme s nimi úkoly, vysvětlujeme jim novou látku...takže je to neprůchozí přes veřejnost….

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 To bych spíš viděla nástup v srpnu
V červnu a červenci bývá poslední léta dost vedro. I když ono je to asi jedno. Ale ano, i tohle by mohlo být jedno z řešení. To ovšem bohužel také neprojde.
Nicméně já si fakt myslím, že ty podmínky dokáží doladit. I proto mi psaní petice a další protesty přijdou zbytečně.

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne no ale zase je lepší po nástupu učit 2 měsíce v kuse...každé řešení má své pro a proti...zase když bude vyuka o prázdninách nikdo s dětmi nebude jezdit do hotelů na dovolené, takže to hotelnictví bude taky v troskách. Vše souvisí se vším...

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 Tak legrace to každopádně nebude. A my to nejspíš nevyřešíme.

klea81
10. dub 2020

@ilonne tak sorry že jsem se potřebovala obhájit, že jsem necitelná k seniorům. Necitliva jsi z toho vyšla ty, takže já nemám co uznávat.

klea81
10. dub 2020

@ilonne však škola se plánuje až za měsíc, to třeba i ty roušky zruší, za měsíc podle mě není žádná hurá akce a jisté teď není bohužel nic. Uvolňování je postupné uvolňování a na tom se celkem shodneme asi všichni.

marcicek84
10. dub 2020

já myslím, že korona krize bude vzbuzovat emoce ještě hodně dlouho, hlavně, když se budou vymýšlet různá řešení a opatření, kdy vždy někdo nebude spokojen a pak pokud to pocítíme v peněžence, třeba ve smyslu korona příspěvku, kdy stát zkásne všechny, to náš takhle zkásnul tehdy Kalousek, byla to tak povodňová stovka...uvidíme co bude...

klea81
10. dub 2020

@marcicek84 já vypomaham o prázdninách kamarádce a letos to zřejmě zase ocení

klea81
10. dub 2020

@marcicek84 naše učitelka bere 100% za 1x A4 (úkoly typu CJ str 50, cv 1-7) za týden, bez kontroly, bez hodnocení... Je to adekvátní?

klea81
10. dub 2020

@marcicek84 v červenci už má spousta rodin zaplacenou dovolenou v ČR, na prázdniny bych vůbec nesahala, z toho by vyšli všichni živnostníci ještě hůř

marcicek84
10. dub 2020

@klea81 - právě, já chápu proč ty prázdniny chtějí zachovat, ti živnostníci to potřebují jako sůl

marcicek84
10. dub 2020

@klea81 tak to je síla, to ji to moc práce nedá, to není to, co si člověk od on-line výuky zrovna představuje. Takže přesně o tomto jsem psala, jakékoli další prodlužování prostě přes veřejnost neprojde, tedy učitelé by se s tím měli smířit a připravit se na znovuotevření škol v 2. pol. května

ilonne
10. dub 2020

@klea81 No, nevím jak to má vaše učitelka, ale mně běžné trvá teď jeden předmět i 4 hodiny. Výklad, látky, pracovní listy atd. a udělat to tak, aby to děti alespoň neotravilo a bylo to srozumitelné - pro ně i pro rodiče. Pak oprava řešení. Pokud někdo potřebuje, konzultace, což je další čas. Také se musím učit s dcerou (2.tr.) a mám další dvě malé děti doma. Poskytují zpětnou vazbu a hlavně chválim, povzbuzuji, chvalim, povzbuzuji. Pracuji po nocích když je tady klid. Jinak to nejde...

ilonne
10. dub 2020

@klea81 A stížnost by jsi měla směřovat na vaši paní učitelku a vedení školy. Takhle opravdu nepracuji všichni učitele.
@marcicek84

puhelin
10. dub 2020

@klea81 Na druhou stranu... Pro rodice to je prece prijemnejsi, nez kvanta stran z kazdeho predmetu. Nebo ne?
Muj manzel uci na stredni, maji online vyuku a studenti musi byt pritomni kazdy den. A pak se jim ta prace v hodine kontroluje, opravuje a dava zpetna vazba. Melo by to ulehcit praci po navratu, snad jim v tech hlavach alespon neco zustane.
Tohle ale vyzaduje vic casu po vyuce, rozhodne vic, nez kdyz vyuku vyklada ve tride.

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 Hlavne tu petici "zpunktovali" rodiče a neznám moc učitelů, kteří by ji podepsali. Tak hlavně, aby se s tím smířil tu rodiče 😉.

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne rodiče si neuvědomují, že by byli doma bez peněz, jde jim o ty roušky převážně....

mataharyy
autor
10. dub 2020

@marcicek84 spoustu z nich si uvědomuje že by byli doma bez peněz od státu a i tak je to pro ně vhodnější... Ale ano pravdou je že cca polovina by svůj podpis na základě toho stáhla, další čtvrtina by mohla být těch co jsou opravdu vyděšení a chtějí do krytu, ale poslední čtvrtina jsou lidé pro které je to ve jejich situaci velký hazard, protože to může je, či přímé okolí bezprostředně ohrozit na životě a to je to co stále odmitaš/odmitate pochopit či přijmout. Jistě v globálním měřítku je to zanedbatelná skupina, ale je pro ně/nás lepší být doma bez finanční podpory státu, než toto riziko podstoupit. Ale naše ctěná vláda to staví do pozice buď a nebo...

Mimochodem nebudeme kolonií Německa, či Rakouska, ale s tím patolizalstvim spíše Číny a s takovou je otázka kdy si vypěstujeme vlastní netopýři polévku 🙈🤣

marcicek84
10. dub 2020

@mataharyy to je jedno čí kolonií bychom byli, já bych nechtěla být ničí kolonií...hazard by bylo povolit vše naráz a to stát dělat nechce...každopádně z 30 tis. je rázem 15 tis. podpisů, možná i méně, pokud to podepisují všichni dospělí členové rodin a pak je ta iniciativa zbytečná. Podmínky by měly být pro všechny stejné, proto buď vše nebo nic, to zase chápu...

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 Ono už to včera bylo skoro 60tis..

klea81
10. dub 2020

@ilonne však neříkám, že všichni pracuji jako naše učitelka, ale 100% mají všichni...

Strana