icon

Znovuotevření škol v květnu. Jaký máte na to názor?

mataharyy
9. dub 2020

Ahoj,
na internetu běží petice proti otevření škol v druhé polovině května, jaký na to máte názor vy?
Z důvodu zachování příčetnosti a zbytku duševního klidu bych byla pro aby se otevřeli školy zítra, ale když jsem nad tím přemýšlela, tak mám dojem že je to kardinální blbost.
Za jedno s ohledem na zajištění "orouškování" dětí v rámci školy (já v té roušce nemůžu dýchat už po pár minutách a to není ještě takové vedro, ale představa že jsem v tom půl dne v době kdy ve třídách bývá vedro k padnutí...) které bude asi stejně zvládnuté jako zásobení zdravotníků...
Za druhé si nemyslím že to na vzdělání bude mít ještě nějaký vliv, než zase děti zapadnou do povinností bude půlka června, začnou se odevzdávat učebnice a bude to k...
No a asi to nejšílenější co mě v tomto spojení napadlo, spoustu dětí po škole hlídají prarodiče, tedy ohrožená skupina, protože rodiče nemají možnost se většinou z práce sebrat ve dvě... A s ohledem na diagnózu prarodičů si tedy na triko nevezmu, že na ně něco prsknou, zvláště když toto bude asi nejrychlejší "promoření" a mám obavu že to co se povedlo zpomalit, se v tu chvíli asi pošle do kytek...

Nechci paniku, celou dobu mě to úspěšně míjelo, ale spíše širší názor, případně jak na to prakticky, mám dětem zamezit v kontaktu s prarodiči abychom je nezabili a na jak dlouho, než bude většina národa nakažená, vyléčená a snad i relativně imunní a budou místa na JIPkách, nebo se pomodlit a doufat...?

mataharyy
autor
10. dub 2020

@marcicek84 no a to je důvod proč jsem podepsala, protože se mi nelíbí způsob vše nebo nic...
Jináč když koukneš na úvodní stránku jak jsou informace o koronaviru, je tam názor proč nepromorovat... Neuvádíme jako provokaci, abys neměla potřebu zase kousat, ale jako podklad k tomu co jsem říkala o tom že nemáme informace a proto raději budu čekat až se alespoň dva odborníci shodnou... 😉
S tou kolonií bych se opravdu nebála, páč náš národní sport je rektální turistika a v tomto si většinově evidentně libujeme... 🤷

klea81
10. dub 2020

@puhelin tak příjemnější to není, když vše musíš vysvětlit dítěti ty a zaplacená je učitelka, měla by učit online, nebo to chtít alespoň vidět a dovysvětlit.

marcicek84
10. dub 2020

@ilonne až na to, že těch studentů je 1 mil., každý má 2 rodiče, takže až 2 mil. podpisů, tak až jich bude tak půl milionu tak to o něčem bude...

ilonne
10. dub 2020

@marcicek84 Nebude to o ničem ani tak. Jsou to nesmyslné petice a stejně to nikdo nebude brát vazne. Toho bych se nebála.

marcicek84
10. dub 2020

@puhelin - to co jsi napsala, že celkem vyčůrané, učitelé jsou placení aby učili on line a nejsou toho někteří schopni, proč ti co tohle neumějí nemají taktéž 60 procent platu???

marcicek84
10. dub 2020

@mataharyy stejně to bude k ničemu, nevím co si od toho slibuješ, povinná školní docházka je taktéž pro všechny, kdo chce si po znovuotevření škol může vyřídit domácí vzdělávání s přezkoušením, to přece jde, tak na co petice??? Nepochopila jsem, kde je to všechno nebo nic.

marcicek84
10. dub 2020

@mataharyy http://www.msmt.cz/file/46873/ tak co se o tu možnost aktivně začít zajímat a nehysterčit, že se otevřou školy, to může udělat vlastně každý rodič co tu petici podepsal...
vážně se nezlob, ale to petiční vyřvávání je mimo mísu, individuálně jsi schopna se zařídit, nikdo nikoho do ničeho nenutí...

puhelin
10. dub 2020

@klea81 To je ale na vedeni skoly. Tam jsi mela smerovat stiznost. Manzelova skola se v tomhle snazila maximalne rodicum vyhovet. Ucitele dostali metodiku, kam ukoly vyvesit (jednotne misto) a kde s rodici a se studenty komunikovat.

puhelin
10. dub 2020

@marcicek84 Protoze to je na skole, jake podminky pro vyuku vytvori. Nektere maji napr. google classroom, poskuji studentum notebook, pokud nemaji vykonnejsi. Nebo at rodice daji stiznost na zrizovatele, na inspekci.

marcicek84
10. dub 2020

@puhelin ale pak budou v tom vzdelavani silene rozdily,nektere skoly to nezvladaji,ucitele berou 100 procent a udelali si z toho dovolenou,hamba jim neni,jini se snazi a delaji vic...ale aby ti co tomu tolik nedaji byli pul roku doma za 100 procent,to je sila...ty skoly at se v tom kvetnu otevrou,kdo ma problem at si pozada o individualni vzdelavaci plan,problem vyreseny i bez petice a zasahu vlady,ja fakt nevim proc se neuvazuje nez se nejaka petice vytvori,chapala bych petici proti rouskam a to je tak maximum,lide jsou opravdu ovce...

puhelin
10. dub 2020

@marcicek84 Ja stale nechapu, proc kdyz se to dari brzdit, mame ted pomalu vse uvolnit, kdyz jeste vubec neni vyhrano. Vzdyt se muze stat, ze po uvolneni nastane to, cemu se tu uz mesic snazime zabranit.

puhelin
10. dub 2020

@marcicek84 Bohuzel to ale vypovida i o kvalite skoly, kam dite chodi.

shaun40
10. dub 2020

@alcar A to když se nakazíš tak budeš taky sedět doma na prdeli na nemocenské.To jsou keci.Jak tohle může nekdo napsat.

alcar
10. dub 2020

@shaun40 a jako to mam zakaz se nakazit? 😃 Jo, ono to tak byva, kdyz je clovek nemocny, ze je doma. Ale je to na par tydnu a ne mesicu. Jako ty si myslis, ze te ten virus obejde? Cim driv se nakazim, tim lepe. A ty si chod klidne rok ve skafandru. Ale ja si to chci prodelat a neposrat se z toho.

alcar
10. dub 2020

@puhelin prilis to brzdit nema cenu. Ten virus jen tak nezmizi. Proto se ted delaji ty studie, aby vedeli, kolik % populace uz je/bylo nakazeno. Podle toho budou postupovat. Pokud tech lidi bude malo, podle toho take bude vypadat to rozvolnovani.

marcicek84
10. dub 2020

@puhelin a kdyby to trochu narostlo, tak v lete budou prazdniny a deti doma a zase se ten prenos omezi...hele my se tomu nesnazime uplne zabranit,my se to snazime omezit,aby to neprevysilo kapacity zdravotnictvi,takze porad nechapu,kdyz predtim to nikoho mesic a pul netankovalo,pac se o tom nepsalo a nebylo dost odhalenych pripadu,pritom se to stejne sirilo,co ted bude tolik jineho,stejny cas,jen se o tom vi a bude se k tomu trasovat a izolovat....Je vyhodne to zkusit s tim,ze se to pripadne pres prazdniny znovu zbrzdi samo,tim,ze deti zase budou doma...a muzeme byt i mile prekvapeni,ze to budeme v plnem provozu drzet pod kontrolou,zkouset to az v zari je blbost,neni leto,teplo aby bylo sireni viru ochromeno sussim pocasim a nejsou zadne dostupne velkem prazdniny.Takze uz jen z pohledu celostatni strategie nemusim byt imunolog,aby mi doslo,ze v pulce kvetna je to otevreni skol nutnost.Virus opravdu nezmizi,je treba se s tim psychicky vyrovnat.

alcar
10. dub 2020

@marcicek84 dobre jsi to nazvala...je treba se s tim psychicky vyrovnat a ne se hystericky bat. Nelze takhle dlouhodobe udrzovat ta prisna opatreni. Jiste, nejaka opatreni musi byt, ale musi byt nastavena tak, aby to nemelo dopad na normalni zivot. Dam jako priklad treba nemocnice. Stale vyckavaji, nedelaji operace, nedulezite zakroky se odkladaji, lekari ordinuji tak napul, nekteri vubec... Jak to pak budou delat? Po pul roce otevrou a pacienti budou cekat na preventivku se zubama dva roky? Diky odlozeni operace se jim zhorsi zdravotni stav, ackoliv v breznu byli jeste v pohode, tak v srpnu uz to tak byt nemusi. Tahle opatreni, at se nam to libi nebo ne, budou mit zbytecny negativni dopad. A to zdravotnictvi je jen spicka ledovce.

shaun40
10. dub 2020

@klea81 Tak jsi mela studovat za učitelku když si myslíš že je to brnkačka.Mám kamarádku učitelku a ta da svoje tři děti spát a do noci opravuje písemky.Vůbec se nedivim že absolventi VŠ nemají zájem učit když musí poslouchat takové hvězdy.

alcar
10. dub 2020

@shaun40 smarja, tys tu prisla urazet nebo co? Mas neco smysluplneho k aktualne probihajici diskuzi?

mataharyy
autor
10. dub 2020

@marcicek84 zase útočně, to asi nemá smysl dál řešit... Vlastně je to úplně v pohodě, exne pár starců, chronicky nemocných a slabších, co na plat ve Spartě je už co by novorozence házeli ze skály, Hitler posílal do plynu, komunisti zavírali mimo dohled a teď je necháme vymřít a pokud to někomu není po chuti je magor, lempl, hystericky povaleč a stádní ovce, protože se zajímá i o další důsledky které zatím nikdo nevyvrátil, ani nepotvrdil. Důležité je že děti pojedou na zaplacený tábor a budeme mít iluzi záchrany ekonomiky, kterou vláda již léta posílá do háje bez ohledu na virus, ale teď alespoň bude ten správný "argument".
Doufám že jsem to shrnula všechno? V opačném případě klidně doplňte pár osobních útoků, urážek a zaručených informací které už sice zítra budou možná jiné, ale nevadí...
Nepadl tu jediný logicky argument který by mě přesvědčil o tom že v mé konkrétní situaci je lepší poslat děti do školy dříve než v září, ale zase jsem zjistila že jsem nezodpovědný magor, co svěří děti prarodičům a nechce se spokojit a tím že by je měl vídat jen po Skype.
Z druhé strany si rikam že ta promořenost už tu asi bude slušná, s ohledem na to že se zjistilo že to napadá i mozek...
Dobrou noc, jdu zachraňovat ekonomiku svou noční účasti v práci, abych si mohla zítra hodit druhou směnu při obstarávání děti a nákupu pro ty naše starce, abych se potom konečně mohla válet a užívat si tu skvělé placenou osetrovacku, kvůli které se mi nechce makat...

puhelin
10. dub 2020

@marcicek84 Prazdniny to nezbrzdi. Lidi se budou vidat dal, na koupalistich, v kinech, na zahradkach, festivalech... Vsude tam budou lidi blizko sebe. Doma nebude nikdo.

shaun40
10. dub 2020

My máme online výuku šlape to na jedničku. A máme telefon to je takový zázračný přístroj do kterého mluvíš.A dle potřeby voláme učitelce .Když jste z výukou nespokojeni tak je potřeba oslovit ředitelku ,učitelku a ne si stěžovat na MK.

puhelin
10. dub 2020

@alcar Ale to, ze prodelani nemoci znamena protilatky jeste nikdo 100% neprokazal.

alcar
10. dub 2020

@puhelin ano, prokazal. A na dost slusnem vzorku populace.

shaun40
10. dub 2020

A došlo vám že když se nákaza rozšíří tak ekonomika bude položena.Aby pak měl vůbec kdo prodávat když budou všichni na PN.

jujatko
10. dub 2020

@shaun40 Tohle mne dokáže fakt naštvat... Vaše kamarádka nebere plat? Předpokládám, že ano, tak co je na tom, že opravuje písemky do noci. A než se do mě pustíte, tak také učím, takže vím, co to obnáší.

alcar
10. dub 2020

@shaun40 nakaza uz se u nas siri dva mesice a rozsiri se tak jako tak. Ekonomiku aktualne brzdi restriktivni opatreni, ktere je treba zmirnit tak, aby k rozsireni doslo postupne a v nejake norme a zaroven aby slapala ekonomika. Ale na to jsou odbornici a vlada. Obavam se, ze ty na to nemas patricnou erudici. Vidis to cernobile a nechces se tohoto typu videni vzdat. To je pak tezka diskuze.

shaun40
10. dub 2020

@jujatko a ty jsi klea81? Tobě jsem nic nepsala.

marcicek84
10. dub 2020

@puhelin zalezi na tom,co bude v te dobe povolene,zas takova pohoda to nebude...a pokud vim nejvic se to siri prave v uzavrenych prostorach...
@mataharyy tvuj vylev byl uplne mimo misu a to jen proto,ze jsem te uzpoznila,ze tvuj duvod podepsani petice,ze neni moznost volby,byl mimo misu,ze mas vzdy moznost individualniho vzdelavani deti,staci si pozadat.
Proste tve argumenty podpisu jaksi neobstaly a tys to neustala...a co se tyce osobnich utoku,ted v tom celkem vedes...

jujatko
10. dub 2020

@shaun40 Přispíváte do veřejné diskuze, takže kdokoliv může okomentovat Váš příspěvek.

Strana