icon

Přestup dítěte na slovenskou školu. Co všechno je nutné zařídit?

16. bře 2025

Ahoj. Chcem sa poradiť ako mám postupovať keď chcem odísť z čiech na Slovensko. Bohužiaľ z manželom už nám to neklape a nechcem to tu ani rozoberať to je zas iná téma ale bohužiaľ snažila som sa 8 rokov to zmeniť ale už nevládzem 😔 takže jediné východisko som usúdila konečnú pre moje dobro a dúfam že aj detí. Moja otázka znie ako mám postupovať keď dcéra chodí tu do školy a chcem ju prihlásiť na Slovensko čo treba všetko vybavovať. Problém je aj v tom že dcera má individuálnu plán a mám strach že na Slovensku ju bežná škola nezaberie. Má dysfaziu a neviem ako to je na východnom Slovensku . Na špeciálnu školu ju nechcem dať lebo si myslím že tam nepatrí a nie len ja aj naša logopedička a psychlologička. Takže čo všetko musím začať vybavovať aby prestup dopadol dobre. Rozmýšľam že jej dám aj voľno do konca školského roku a či sa to vobec dá. Nastúpila by na Slovensku zas do 2 ročníka aj preto že vie iba česky a tým by sa aj naučila slovenštinu a zopakovala si veľa veci čo je tu po zadu.. Neviem vôbec kde začať. Ďakujem krásne za všetky rady ☺️☺️☺️

moudivlacek
16. bře 2025

A manžel je Čech? Nevím, jak je to u "cizinců", ale se stěhováním, kor takto daleko (až na východ Slovenska), musí druhý souhlasit, nejde se jen tak sbalit a s dcerou odjet, on je také její otec. Nedokážu si pak představit ty pravidelné návštěvy....

autor
16. bře 2025

@moudivlacek manžel je Slovak takže mám právo odísť na Slovensko hoci sa mu to páčiť nebude 😔

autor
16. bře 2025

@moudivlacek holky mám dvě a nejaví o ně zájem tady v cz a pochybuji že na Slovensku začne 😔

moudivlacek
16. bře 2025

a žije kde? předpokládám, že zde, on pak může klidně se obrátit na soud, není to tak jednoduché, to, že se nezajímá teď, neznamená, že se nebude ( i kdyby z trucu) zajímat poté, zjistěte si to přesně přímo na tu vaší situaci, abyste se pak nedivila, bohužel

moudivlacek
16. bře 2025

a k té škole, nejde jí jen tak vzít ze školy do konce školního roku ... a ta neznalost slovenštiny může být případný pádný argument pro manžela, kor pokud má dcera potíže i zde

autor
16. bře 2025

@moudivlacek ja vím že to bude těžký. Pokusím se něco vymyslet aby sme byli oba spokojný. O rozvodu sme se bavili a nemal námitky že by jsem šla na Slovensko. Chtěla jsem jeden čas aby sme šli spolu na Slovensko ale on mi řekl že raději tu ostane sám jak jít na Slovensko.

mateson
22. bře 2025

A vůbec neuvažuješ o možnosti zůstat s dětmi v CZ? Myslím sama, bez manžela.

veroniquecz
22. bře 2025

Kamarádka měla úplně stejnou situaci, oba byli z východního Slovenska, pak žili v ČR, po velké podpásovce od něj sbalila deti a odjela zpět na východ k rodičům. Soud je rozvedl, ex se o ne vubec nezajímá, zůstal v ČR. Holky přihlásila do školky a do školy s novým začátkem školního roku (stěhovali se o prázdninách).

autor
Autor odpověď smazal
autor
Autor odpověď smazal
autor
23. bře 2025

@mateson ahoj,to by som nedala finančné si myslím a ani sa mi nechce ostávať v Čechách. Žijem tu vpodstate 20 rokov a stále sa tu cítim ako cudzinka 😔