Dopsání manžela jako majitele bytu. Poradíte?
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, jestli to některá budete vědět, jaký je postup, pokud chci do katastru nemovitostí připsat manžela jako spolumajitele mého bytu. Byt jsem dostala od rodičů už v době, když jsme byli manželé, ale je psán pouze na mě. Teď bych tam chtěla připsat i manžela, aby to bylo černé na bílém, že i on je spolumajitel bytu. Jakým způsobem se toto neřeší? Musíme zajít společně na katastr a tam nám třeba poradí? Předem děkuji za odpovědi.
Pokud jste byt dostala darem, je ve vasem vylucnem vlastnictvi. Je to jedna z vyjimek, kdy majetek nejde automaticky do spolecneho jmeni manzelu (SJM). Pokud chcete, aby byl vlastnik i manzel, je nutne jit cestou rozsireni SJM formou notarskeho zapisu. Musite tedy k notari a pak se zmena pravniho stavu promitne do zapisu v katastri.
Ano, darovani mezi manzely je taky moznost, vysledkem bude podilove spoluvlastnictvi.
@rikatoka
Ja bych to nedelala.Nikdy nevis co se stane.Vztah se muze rozpadnout a co pak?Budes ho vyplacet?
@zelenaesmolda ano, vyplatila bych ho. Jsme spolu už 7 let, možná se jednou rozvedeme, ale možná taky ne. Prostě mi to příjde fér ho tady dopsat.
@rikatoka Je mi jasný, že na to se neptáš, ale s tím darováním bych nespěchala. Darovat mu tu půlku můžeš ve finále vždycky, pokud ten byt budete pronajímat, tak peníze z pronájmu už do SJM patřit budou, takže to budou vlastně i jeho peníze. A kdyby se s Tebou něco stalo, tak ten byt po Tobě bude stejně dědit společně s vašimi dětmi. Mému prvnímu manželovi hráblo po 8 letech manželství a podal žádost o rozvod, nikdy nevíš.
@rikatoka
Ferovost je fajn ale vetsinou na to pak clovek dojede.
@rikatoka
Z ceho ho vyplatis?V Opave jsou byty od 2mega a vys.Budes mit jen tak treba milion a pul na vyplaceni manzela?
Jsi hloupoucka. Když dojde na rozvod , nejen , ze budeš vyplácet z vašeho (tvého ) bytu , ale i z domu , který budete platit . Hodně pochybuju , ze tohle s dětmi zvládneš . Vědí o tom nápadu i tví rodiče , kteří ti byt dali ? Radim ti dobre - přečti si par diskuzi tady nebo jinde ( rodina, emimino) na téma rozvádíme se a nemám kam s dětmi jít . Rodiče ti dali byt , aby zajistili tebe a tvé potomky, a ty ho klidně rozfrcas někomu cizímu . Premyslej tím na krku a ne tím mezi nohama . Byt si nech a pak pronajimejte - výnosy budou stejně v Sjm. Ale alespoň , když by to bouchlo , budeš mít kam jít ty a děti . Protože opravdu zřejmě na vyplacení ze dvou nemovitosti mít nebudeš . Jo a při vyrovnání tvůj manžel poví , ze jeho vnosy byly peníze z jeho bytu a polovina z “tvého” bytu . Co uvedeš ty ? Zes přinesla jen půl bytu....premyslej !
@sahrazad1 jako nevím jestli jsi to četla, ale je to můj manžel, není to nikdo cizí :D A k urážce, že přemýšlím tím mezi nohama.... no tak to jsi asi hloupá ty. Já tady mluvím o stabilním manželství trvajícím 7 let a o člověku, kterého jsem si vybrala a kterému věřím. Ale jako díky za názor, je to dost smutné.
@somalicats díky za názor.

Musíte sepsat darovací smlouvu, že mu daruješ 1/2 bytu, na ní nechat ověřit podpisy a až potom na katastr.