Jak postupovat při dědictví po rodičích při SJM?
Dobry den.
Dum, kde bydleli rodice byl ve vlastnictvi SJM.
Mama zemrela, probiha dedicke rizeni.
Mam starsi sestru.
50% zdedi automaticky tata, tomu rozumim.
Zbyva 50% domu.
1/3 z tech 50% jeste zdedi tata, 1/3 moje sestra, 1/3 ja?
Nebo z tech 50% zdedi 1/2 jen sestra a ja?
Snad to pisu srozumitelne, kazdy mi tvrdi neco jineho
Nepisu nikde o zadne tete 🙂
Pokud byl dum v SJM, tak presne jak pisete - 50% ma samozrejme tatka a z tech druhych 50% to jde na tretiny 👍 Ted jsme resili
Nepisu nikde o zadne tete 🙂
@pavicka jo pardon já to blbě četla ,ale je to tak já píše Misha 31
Do dědictví jde 50 % majetku ze SJM a z něj se dědictví rozdělí mezi vás tři stejným dílem. Samozřejmě v případě když není závěť nebo pokud někdo z dětí nedostal něco za života, o to se může někomu podíl ponížit. Notář vám vše vysvětlí.
Do dědictví jde 50 % majetku ze SJM a z něj se dědictví rozdělí mezi vás tři stejným dílem. Samozřejmě v případě když není závěť nebo pokud někdo z dětí nedostal něco za života, o to se může někomu podíl ponížit. Notář vám vše vysvětlí.
@dandaa me prave bylo receno, ze se mame domluvit predem co a jak a ze u notare to uz jen podepiseme, at se mu tam nedohadujeme, apod. 🙈
@dandaa me prave bylo receno, ze se mame domluvit predem co a jak a ze u notare to uz jen podepiseme, at se mu tam nedohadujeme, apod. 🙈
@pavicka to samozřejmě můžete. POkud se dědicové domluví, mohou se podíly rozdělit jinak, dědic se může dědictví vzdát apod. Zákon určuje jen to, na co máte ze zákona právo a o to vás bez souhlasu nemůže nikdo připravit, ale vy se můžete domluvit jinak.
@pavicka občas se děti vzdají dědictví ve prospěch rodiče- za sebe nedoporučuji. Samozřejmě se můžete předem dohodnout, ale to je na vás. U nás třeba bratr dostal na auto ,dům atd ,já nic takže u dědictví se tohle jednou bude řešit.
@pavicka občas se děti vzdají dědictví ve prospěch rodiče- za sebe nedoporučuji. Samozřejmě se můžete předem dohodnout, ale to je na vás. U nás třeba bratr dostal na auto ,dům atd ,já nic takže u dědictví se tohle jednou bude řešit.
@dandaa a jak to mate 'osetrene', ze dostal na auto, apod.? Segra dostala pred par lety dost penez (skoro 800 000) na svuj dum (ja ne, byla jsem mladsi)..ale resit to asi nebudu, no..mame spolu skvely vztah
@dandaa a jak to mate 'osetrene', ze dostal na auto, apod.? Segra dostala pred par lety dost penez (skoro 800 000) na svuj dum (ja ne, byla jsem mladsi)..ale resit to asi nebudu, no..mame spolu skvely vztah
@pavicka mám to od táty sepsané. Bratr ještě podepisoval aml kde musel uvést původ peněz. On z táty pořád tahá peníze, ale to neřeším.
Nevím, jestli otec nedědí polovinu té zbylé poloviny a vy se sestrou si nedělíte ten zbytek. To se vše dozvíte u notáře.
Nevím, jestli otec nedědí polovinu té zbylé poloviny a vy se sestrou si nedělíte ten zbytek. To se vše dozvíte u notáře.
@1772 ne, nedědí. Odpovědi jsou už tady napsané správně.
@pavicka můžeš podat nesouhlas se závětí a pak se to bude znovu prověřovat.. reálnou zkušenost nemám, u nás se nakonec všichni díkybohu domluvili, ale bylo to komplikovaný