icon

Jak řešit dědictví a bydlení po manželovi?

smajlinka
31. pro 2025

Dobrý den, mám dlouhodobý problém a nevím, jak ho vyřešit. Máme s manželem dům, který je po rekonstrukci. On má dvě dobře zajištěné děti z prvního manželství a se mnou má dítě 10 let. Manžel je už starší, přes 60. Už nějakou dobu přemýšlím, kde bychom bydleli, kdyby se ním něco stalo. Nejsem si totiž jistá, jestli bych zvládla vyplatit jeho děti z prvního manželství. Žádala jsem manžela o nějakou závěť nebo životko. Nechce nic řešit, prostě spoléhá na to, že to nějak dopadne. Když tu byl ted jeho starší syn, tak říkal, že je dobře, že jsme tu rekonstrukci udělali, že pokud by se dům jednou prodával, bude z něj víc peněz. Docela ve mě hrklo. Já prostě za těchto okolností nemůžu dál žít s vědomím, že mám domov jen do té doby, dokud je manžel živ. On sice trvdí, že se s dětma domluvím, že jim dám nějaké peníze, ale já si nejsem tak jistá jako on. Nechci se s nimi handrkovat, měl by to podle mě, vyřešit jednou pro vždy on. Nechci, aby nám to narušilo docela dobré vztahy.

Strana
z3
drakenn
31. pro 2025

@smajlinka zažila jsem v rodině. Tenkrát advokátka trefně prohlásila - jde o prachy, končí láska a dobré vztahy.
Takže opravdu trvejte na vyřešení situace přes manžela. Ať vás i vaše dítě zabezpečí a nespoleha se na dobrotu svých dětí. Je to totiž od něj jen sprostý alibismus. Nějak se domluvíte, ne, nedomluvite. Ať to rozhodně on za svého života. Ne že bude ten dobrák a vy zůstanete nezabezpečená a se starostmi, kde sehnat peníze na případné vyplacení.
Já řeším to samé, manžel napsal závěť, já také.

barmil
31. pro 2025

@smajlinka pokud je to manžel, tak půlku dědíš Ty a druhou půlku na třetiny všechny děti. Ano, musela bys je vyplatit. Tohle je ta lepší varianta, horší možnost je, že to na někoho ještě za života přepíše a nedostaneš nic.
Rozumné řešení by bylo, aby měl manžel závěť a dal Ti tam břemeno na dožití nebo tak něco, jinak budeš na starý kolena ještě řešit, z čeho je vyplatíš, nebo to budeš muset prodat s skončíš někde v nájmu.

smajlinka
autor
31. pro 2025

Holky, moc děkuji za rady. Já jsem právě manželovi tu závěť navrhovala, ale on bohužel zatím na nic neslyší. Má pocit, že by jeho předchozí dvě děti dostaly méně než to třetí a vůbec nebere v úvahu, že to třetí je o 30 let mladší a kdyby se něco nedejbože stalo za pár let, to nejmenší dítě bude pořád nezabezpečené. Hrozně mě to z jeho strany mrzí, je to velké zklamání, možná horší než kdyby mi byl nevěrný. už mě napadl i rozvod, rozdělení majetku napůl, z půlky bych si být koupila A mohla bych být v klidu. na druhou stranu se mi nechce ničit dětství svému dítěti. Ještě jsem navrhovala životní pojištění pro manžela, ale prý by bylo dost drahé, on bohužel pojišťovnám moc nevěří. je to prekérní situace, kdyby jeho starší syn nemluvil o tom prodeji, asi bych se nechala ukonejšit tím, že to nějak dopadne... Takhle mi nasadil brouka do hlavy a já nemůžu myslet na nic jiného. Budoucnosti se opravdu bojím, Ne o sebe, ale o to nejmladší dítě. To si rozhodně nezasloužilo.

mia_von_prag
31. pro 2025

Poraď se s právníkem, ať ti vysvětlí, co vás čeká, když to nastane. Manželovi bych to následně předložila jako fakt a poďme to vyřešit.
Podle SJM máš půlku a druhá půlka jde do dědictví, myslím že z toho máš také podíl ty + všechny děti.

1pomnenka
1. led 2026

Manžel nechápe, že pokud nebude mít závěť a ty v domě dožití, jeho děti dům prodají, protože ty nebudeš mít na jejich vyplacení? Všichni pozůstalí chtějí peníze, i když je nepotřebují. Neznám ani jeden případ, že by se vzdali dědictví, je nereálné, že by ti dům přenechali. Takže prodej domu a za tu část dědictví, která tobě a vašemu společnému potomkovi připadne, si asi byt nekoupíš.

kakamila12
1. led 2026

Jestli se jeho starší děti k němu nechovají nějak blbě, tak mi přijde fér, že dědit by měly všechny, i ty z prvního vztahu. Chápu tvůj pocit ohrožení, ale zkus si představit pocity těch dětí - přece je otec nevydědí jen kvůli tomu, že má nový vztah, pořád je to jejich táta. Co to životní pojištění, nebyla by to lepší cesta?

j.a.n.i
1. led 2026
@1pomnenka

Manžel nechápe, že pokud nebude mít závěť a ty v domě dožití, jeho děti dům prodají, protože ty nebudeš mít na jejich vyplacení? Všichni pozůstalí chtějí peníze, i když je nepotřebují. Neznám ani jeden případ, že by se vzdali dědictví, je nereálné, že by ti dům přenechali. Takže prodej domu a za tu část dědictví, která tobě a vašemu společnému potomkovi připadne, si asi byt nekoupíš.

@1pomnenka No, pokud je správná ta prvni zakladatelky věta, ze vlastní s manželem dum, tak je dum v SJM s tedy po jeho smrti je polovina jeji v ramci vyporadani SJM a z druhé polovina čtvrtinu zdědí ona a čtvrtinu jeji dítě, takže bych tam úplně netvrdila, ze si za 3/4 baraku nekoupi byt.
A fakt nevím proc by mel manžel připravovat svoje děti o dědictví, ony jsou vsechny jeho, nejen to poslední se zakladatelkou.

somalicats
1. led 2026

Ten dům máte v SJM nebo ne? Pokud ano, pak pokud nebudete mít dědictví ošetřeno závětí (například dům Ty a vaše společné dítě, adekvátní finanční obnos pro jeho děti z prvního manželství, který by ale v takovém případě měl mít "nachystán"), tak se dědí ze zákona a pak jde do dědictví pouze polovina domu, kde dědíš Ty společně se všemi dětmi, druhá půlka domu je automaticky Tvoje. Čili pak by záleželo na aktuální hodnotě domu, protože pak bys vyplácela jen adekvátní podíl z dědictví. Plus by v takovém případě záleželo na tom, jak bonitní bys byla Ty sama, zda bys v takovém případě například dosáhla na hypotéku v potřebné hodnotě a z ní bys vyplatila zbylé dědice nebo zda byste se byli schopni dohodnout na nějakém splátkovém kalendáři. Pokud dům v SJM nemáte a je jen jeho, tak je pro Tebe ta situace horší, protože z dědictví na většinový podíl na domě nedosáhneš.
V obou případech by bylo fajn pořešit s právníkem, který umí rodinné+majetkové právo, podle vaší situace by měl navrhnout vhodné řešení.

somalicats
1. led 2026
@j.a.n.i

@1pomnenka No, pokud je správná ta prvni zakladatelky věta, ze vlastní s manželem dum, tak je dum v SJM s tedy po jeho smrti je polovina jeji v ramci vyporadani SJM a z druhé polovina čtvrtinu zdědí ona a čtvrtinu jeji dítě, takže bych tam úplně netvrdila, ze si za 3/4 baraku nekoupi byt.
A fakt nevím proc by mel manžel připravovat svoje děti o dědictví, ony jsou vsechny jeho, nejen to poslední se zakladatelkou.

@j.a.n.i Ono je otázka, jak to mají v reálu s vlastnictvím, zda ten dům pořídili opravdu až po svatbě, nebo zda je reálně jen manžela a ona se k němu přistěhovala. Můj muž taky říká "náš" dům, ale reálně je můj, já jej vlastnila už před svatbou a i kvůli rozdílné finanční situaci nás obou nemáme SJM vůbec, takže ač jsme manželé, tak v případě mé smrti by aktuálně dědil jen 1/6 domu.

fatal_error
1. led 2026
@smajlinka

Holky, moc děkuji za rady. Já jsem právě manželovi tu závěť navrhovala, ale on bohužel zatím na nic neslyší. Má pocit, že by jeho předchozí dvě děti dostaly méně než to třetí a vůbec nebere v úvahu, že to třetí je o 30 let mladší a kdyby se něco nedejbože stalo za pár let, to nejmenší dítě bude pořád nezabezpečené. Hrozně mě to z jeho strany mrzí, je to velké zklamání, možná horší než kdyby mi byl nevěrný. už mě napadl i rozvod, rozdělení majetku napůl, z půlky bych si být koupila A mohla bych být v klidu. na druhou stranu se mi nechce ničit dětství svému dítěti. Ještě jsem navrhovala životní pojištění pro manžela, ale prý by bylo dost drahé, on bohužel pojišťovnám moc nevěří. je to prekérní situace, kdyby jeho starší syn nemluvil o tom prodeji, asi bych se nechala ukonejšit tím, že to nějak dopadne... Takhle mi nasadil brouka do hlavy a já nemůžu myslet na nic jiného. Budoucnosti se opravdu bojím, Ne o sebe, ale o to nejmladší dítě. To si rozhodně nezasloužilo.

@smajlinka a ty jeho starsi deti si podle tebe zaslouzi, aby je tata vynechal a prepsal barak jen na nejmladsi dite nebo jak to myslis? je snad fer, aby vsechny jeho deti dedily stejnym dilem. krom toho pulka bude tvoje a pouze druha pulka se rozdeli mezi deti. kdyby to byl barak treba za 18, at se to dobre pocita, tak kazde to jeho dite z prvniho vztahu bude mit narok na 3 miliony. ty osobne na 9.

teate
1. led 2026
@smajlinka

@smajlinka To známe podobnou situaci. Dvě dospělé děti a osmileté s novou ženou. Byt, kde žijí, je jeho (nespadá do SJM) a on ho napsal na to jejich osmileté dítě, no. Taky je to starší muž a vyřešil to takhle, no. Jeho starší děti zase budou mít něco jiného, i od maminky apod.

Jinak Tě chápu, jsem v podobné situaci jako Ty. Byt je mého partnera, ale aspoň máme děti jenom spolu, no. Na druhou stranu to beru tak, že si nemůžu dělat nároky na jeho majetek, který si on roky vybudovával a beru to jako svůj problém, že jsem se doteď nějak nezajistila.

smajlinka
autor
1. led 2026

Dům máme v SJM, a samozřejmě nechci jeho děti úplně vyloučit z dědictví to jsem taky nikde nepsala. Jich se to prostě netýká, týká se to mě a mého manžela. Pouze jsem chtěla mít nějakou malou jistotu, že v domě můžu dožít, obzvlášť při vědomí toho, že syn už mluví o tom že až se jednou dům bude prodávat. On ví, že jsem státní zaměstnanec, a nemám takové peníze na to, abych je vyplatila. Možná, že časem nějaké našetřím, navíc budu mít dědictví po rodičích. Jen mě prostě mrzí ten přístup manžela i jeho staršího syna. Jako bych prostě nic neznamenala. Manžel má navíc ještě byt, po svém otci, který plánujeme zrekonstruovat a on by ho na důchod pronajímal. Proto jsem navrhla, jestli by byt nemohl napsat na dvě předchozí děti a nám že by zůstal dům. Ani to bohužel neprošlo. Já jiný domov než tento nemám. Jeho děti vlastními minimálně tři byty v Praze. Jeho dcera ve svých 40 letech doteď nikde nepracovala, protože nemusí. Jen mám z toho takový pocit, že se celý život plahočím a na stará kolena možná budu řešit bydlení. Nejde o mě, ale jde o naše společné dítě, je malé, o naší situaci nic netuší a myslím že si díky své zranitelnosti s ohledem na svůj věk zaslouží trochu větší ohledy.

smajlinka
autor
1. led 2026

Pokud by ta situace s domem nastala dejme tomu za 20 let, naše společné dítě by už pracovalo, tak by si prostě vzal úvěr a dva starší sourozence vyplatilo. s tím absolutně nemám problém, naopak chci aby věděl, že i bydlení se musí zaplatit. z čeho mám ale velký strach je to, že se to stane v době kdy naše společné dítě ještě vydělávat nebude já už budu ve věku před důchodem, takže mi nikdo žádný úvěr nedá. Nezbyde mi než prosit po rodině, jestli by mi nemohli něco půjčit. je to hrozně ponižující situace, nechci se s těmi dětmi hádat, ráda bych to měla vyřešené dopředu. Já jsem člověk který řeší problémy dříve než na stanou a ne až později, proto mě to pořád trápí.

1pomnenka
1. led 2026
@j.a.n.i

@j.a.n.i Tím, že bude mít v RD jeho žena dožití, nepřipraví svoje děti o dědictví. Je potřeba závěť správně sepsat.

levandule_k
1. led 2026

Ten právník je dobrý nápad, kde ti vysvětlí, co a jak, nebo přímo notář. Dokáže vymyslet řešení tak, aby to bylo rozumné pro všechny, je to jeho denní chleba.

Já si ze základu práva pamatuji, že děti jsou neopomenutelný dědic. Tedy je nelze ze závěti vynechat. Nezletilé děti mají nárok na 3/4 svého zákonného podílu, zletilé děti mají nárok aspoň na 1/4 svého zákonného podílu. Viz tady https://dostupnyadvokat.cz/blog/nepominutelny-d...

Tu nemovitost, ale dospělé děti děti nemusí, pokud je i jiný majetek, chata, zlato, akcie, fondy, peníze, podíl ve firmě.

Byt po manželově otci rozhodně nepřepisovat na dospělé děti za života.

Jinak bych trvala na tom, že chci být na domě zapsaná já a syn jako věcné břemeno.

Je to klišé, neznáme dne ani hodiny, ale jak máš vyřešeno sebe, kdyby tě něco zdravotně sejmulo? Teoreticky můžeš umřít dřív než manžel. I u tebe je na místě závěť. Když umřeš první a nebude závěť, tak část domů jde tvému synovi a část domu jde tvému manželovi. Pak umře manžel a ta část jeho domů jde mezi všechny jeho děti. Respektive nedokážu odhadnout, jestli by zbytek domu šel na tvého syna a zbylé děti dostaly jiný majetek. I u tebe má závěť smysl, když už to řešíme...

To jak píšeš dál, tak tvůj partner je trochu srab, když to nechce řešit teď. Nebo tě jen možná špatně chápe, jak to myslíš. Hoď si na papír majetky, zákonné podíly, ono se s tím líp pracuje, když to máš sepsáno. Řekni mu, že nechceš připravit jeho děti z předchozího vztahu o dědictví, ale že by bylo fér zabezpečit svoje nezletilé dítě tak, aby mohlo dostudovat jako jeho předchozí děti a ty dožít na domě. Já bych mu řekla, ať se začne chovat dospěle a čelí realitě, která je nepříjemná a nespoléhá se na to, že se nějak domluvíme, když jeho syn už teď mluví o prodeji domu, že jeho syn očividně nemá problém prodat dům.

To, že se máš chuť rozvést, naprosto chápu, já bych měla obdobné pocity. Já bych také byla dost v nervu, kdybych věděla,

suzanna123
1. led 2026
@barmil

@smajlinka pokud je to manžel, tak půlku dědíš Ty a druhou půlku na třetiny všechny děti. Ano, musela bys je vyplatit. Tohle je ta lepší varianta, horší možnost je, že to na někoho ještě za života přepíše a nedostaneš nic.
Rozumné řešení by bylo, aby měl manžel závěť a dal Ti tam břemeno na dožití nebo tak něco, jinak budeš na starý kolena ještě řešit, z čeho je vyplatíš, nebo to budeš muset prodat s skončíš někde v nájmu.

@barmil to není pravda. Řeší se společné jmění, z toho je půlka manželky, ten zbytek se vydělí počtem dědiců - manželka a děti jsou rovnocenní

smajlinka
autor
1. led 2026
@levandule_k

Ten právník je dobrý nápad, kde ti vysvětlí, co a jak, nebo přímo notář. Dokáže vymyslet řešení tak, aby to bylo rozumné pro všechny, je to jeho denní chleba.

Já si ze základu práva pamatuji, že děti jsou neopomenutelný dědic. Tedy je nelze ze závěti vynechat. Nezletilé děti mají nárok na 3/4 svého zákonného podílu, zletilé děti mají nárok aspoň na 1/4 svého zákonného podílu. Viz tady https://dostupnyadvokat.cz/blog/nepominutelny-d...

Tu nemovitost, ale dospělé děti děti nemusí, pokud je i jiný majetek, chata, zlato, akcie, fondy, peníze, podíl ve firmě.

Byt po manželově otci rozhodně nepřepisovat na dospělé děti za života.

Jinak bych trvala na tom, že chci být na domě zapsaná já a syn jako věcné břemeno.

Je to klišé, neznáme dne ani hodiny, ale jak máš vyřešeno sebe, kdyby tě něco zdravotně sejmulo? Teoreticky můžeš umřít dřív než manžel. I u tebe je na místě závěť. Když umřeš první a nebude závěť, tak část domů jde tvému synovi a část domu jde tvému manželovi. Pak umře manžel a ta část jeho domů jde mezi všechny jeho děti. Respektive nedokážu odhadnout, jestli by zbytek domu šel na tvého syna a zbylé děti dostaly jiný majetek. I u tebe má závěť smysl, když už to řešíme...

To jak píšeš dál, tak tvůj partner je trochu srab, když to nechce řešit teď. Nebo tě jen možná špatně chápe, jak to myslíš. Hoď si na papír majetky, zákonné podíly, ono se s tím líp pracuje, když to máš sepsáno. Řekni mu, že nechceš připravit jeho děti z předchozího vztahu o dědictví, ale že by bylo fér zabezpečit svoje nezletilé dítě tak, aby mohlo dostudovat jako jeho předchozí děti a ty dožít na domě. Já bych mu řekla, ať se začne chovat dospěle a čelí realitě, která je nepříjemná a nespoléhá se na to, že se nějak domluvíme, když jeho syn už teď mluví o prodeji domu, že jeho syn očividně nemá problém prodat dům.

To, že se máš chuť rozvést, naprosto chápu, já bych měla obdobné pocity. Já bych také byla dost v nervu, kdybych věděla,

@levandule_k díky za pochopení, když trošku přidám tak dům má zhruba hodnotu 10 milionů, To znamená že bych musela jeho dětem vyplácet dohromady 2,5 milionu. Mám peníze ušetřené, ale prostě tolik nemám. Můžu zrušit všechno, své penzijní, své stavební, můžu použít i synovo stavební, ale pořád to nebude dost. Něco bych mohla umořit tím bytem manželovým, kdybych se vzdala svého synova podílu tečka byt má zhruba hodnotu 2,5 milionu. Pokud by mi ho starší děti počkaly se splácením, budu to samozřejmě splácet do konce života, protože chci aby měl syn kde bydlet. Mě na tom prostě nejvíc mrzí ta ztráta důvěry, se kterou nevím jestli se dokážu vyrovnat. Obzvlášť když vidím že jeho děti se na náš dům dívají na výhodnou investici, vůbec ne jako na bratrovo bydlení. Přitom si myslím že mají docela dobrý vztah, ale možná že to jenom hrají. Jinak já mám svoji závěť samozřejmě sepsanou, všechno jsem odkázala svému jedinému synovi. Já mám své věci všechny vyřešené.

j.a.n.i
1. led 2026
@1pomnenka

@j.a.n.i Tím, že bude mít v RD jeho žena dožití, nepřipraví svoje děti o dědictví. Je potřeba závěť správně sepsat.

@1pomnenka Ale připraví, nebudou s nim moci x let manipulovat...

1pomnenka
1. led 2026
@j.a.n.i

@1pomnenka Ale připraví, nebudou s nim moci x let manipulovat...

@j.a.n.i Nepřipraví, pouze s ní nebudou xy let manipulovat. Vždyť víš, jak to bývá, i když se sourozenci mezi sebou dohodnou, rodinu rozhádají kvůli majetku jejich drahé polovičky. Návštěva notáře bude nejlepší, musí přece myslet na své společné nezletilé dítě, ostatní dospělé děti mají kde bydlet. Počkají, až zemře i druhý z manželů, nikdo jim dědictví nebere.

j.a.n.i
1. led 2026
@1pomnenka

@j.a.n.i Nepřipraví, pouze s ní nebudou xy let manipulovat. Vždyť víš, jak to bývá, i když se sourozenci mezi sebou dohodnou, rodinu rozhádají kvůli majetku jejich drahé polovičky. Návštěva notáře bude nejlepší, musí přece myslet na své společné nezletilé dítě, ostatní dospělé děti mají kde bydlet. Počkají, až zemře i druhý z manželů, nikdo jim dědictví nebere.

@1pomnenka No, podle toho co píše, tak mezi ni a detmi z jeho prvniho vztahu nebude vyrazny vekovy rozdil, takže čekat až zemre i ona klidně muze znamenat, ze s tim nebudou manipulovat nikdy...
A pokud to zajištění oni dostali od nej, ok, to je fer zapocitat, ovšem pokud se zajistili sami, tak nevidim divod, proc by kvuli tomu mrla být upřednostňována manželka.

tehulinka91
1. led 2026

Myslím, že by bylo fér, aby manžel odkázal vašemu společnému dítěti jeho byt v závěti a dům, aby se prodal a všichni dostali svůj podíl. Protože, když se s manželem něco stane, budete mít být kde můžete bydlet a jeho děti, které už očividně prahnou po penězích za barák už teď, dostanou svůj podíl z domu. A k právníkovi si zajdi, nemusíš tam chodit s manželem, zjisti si všechny informace, dopodrobna mu to vysvětli a nenech se odbýt. Protože jak tu bylo zmíněno, po jeho smrti se s nimi nedomluvis, jsou zvyklí na peníze a oni budou z toho domů peníze chtít za každou cenu. Držím palce ať se manžel umoudří ✊🏻

smajlinka
autor
1. led 2026
@tehulinka91

Myslím, že by bylo fér, aby manžel odkázal vašemu společnému dítěti jeho byt v závěti a dům, aby se prodal a všichni dostali svůj podíl. Protože, když se s manželem něco stane, budete mít být kde můžete bydlet a jeho děti, které už očividně prahnou po penězích za barák už teď, dostanou svůj podíl z domu. A k právníkovi si zajdi, nemusíš tam chodit s manželem, zjisti si všechny informace, dopodrobna mu to vysvětli a nenech se odbýt. Protože jak tu bylo zmíněno, po jeho smrti se s nimi nedomluvis, jsou zvyklí na peníze a oni budou z toho domů peníze chtít za každou cenu. Držím palce ať se manžel umoudří ✊🏻

@tehulinka91 děkuji 😘

barmil
1. led 2026
@suzanna123

@barmil to není pravda. Řeší se společné jmění, z toho je půlka manželky, ten zbytek se vydělí počtem dědiců - manželka a děti jsou rovnocenní

@suzanna123 a je dum v sjm? Podle mě pokud má on tak velké děti, je dum jeho a ne společný

smajlinka
autor
1. led 2026
@barmil

@suzanna123 a je dum v sjm? Podle mě pokud má on tak velké děti, je dum jeho a ne společný

@barmil dům je v SJM, jsme spolu s manželem už skoro 30 let, dlouho jsme žili v pronájmu a šetřili na dům

levandule_k
1. led 2026
@smajlinka

@levandule_k díky za pochopení, když trošku přidám tak dům má zhruba hodnotu 10 milionů, To znamená že bych musela jeho dětem vyplácet dohromady 2,5 milionu. Mám peníze ušetřené, ale prostě tolik nemám. Můžu zrušit všechno, své penzijní, své stavební, můžu použít i synovo stavební, ale pořád to nebude dost. Něco bych mohla umořit tím bytem manželovým, kdybych se vzdala svého synova podílu tečka byt má zhruba hodnotu 2,5 milionu. Pokud by mi ho starší děti počkaly se splácením, budu to samozřejmě splácet do konce života, protože chci aby měl syn kde bydlet. Mě na tom prostě nejvíc mrzí ta ztráta důvěry, se kterou nevím jestli se dokážu vyrovnat. Obzvlášť když vidím že jeho děti se na náš dům dívají na výhodnou investici, vůbec ne jako na bratrovo bydlení. Přitom si myslím že mají docela dobrý vztah, ale možná že to jenom hrají. Jinak já mám svoji závěť samozřejmě sepsanou, všechno jsem odkázala svému jedinému synovi. Já mám své věci všechny vyřešené.

@smajlinka
Do dědictví jde i jiný majetek.

Pokud manžel nechce teď nic slyšet a domluva je s ním jak s kozou. Je to blbé, ale nevzdávej to. Já bych ho konfrontovala s tím, že jeho předchozí dvě děti vystudovali, mají otce do dospělého věku. Dostali do startu života tenhle majetek, tak jak hodlá zabezpečit, aby jeho 10 letý syn v klidu dostudoval a měl do startu života také něco. Já bych byla důrazná a chtěla po něm konkrétní plán, jak to bude řešit. Intuitivně si myslím, že se tomu vyhýbá, protože má strach, že by někoho naštval (svoje první dvě děti), kdyby 10 letému synovi odkázal něco víc. Sama bych si zašla za notářem, řekla jaký máme kompletní majetek nejen nemovitosti, ale i fondy, peníze na účtu, stavebka, penzijka atd. Zeptala se, jak se co dědí ze zákona a jaké by on navrhoval rozdělení majetku v závěti tak, aby ty a syn jste nepřišli o střechu nad hlavou. A časem bych návrh, který by dával smysl mě předestřela manželovi.

smajlinka
autor
1. led 2026
@j.a.n.i

@1pomnenka No, podle toho co píše, tak mezi ni a detmi z jeho prvniho vztahu nebude vyrazny vekovy rozdil, takže čekat až zemre i ona klidně muze znamenat, ze s tim nebudou manipulovat nikdy...
A pokud to zajištění oni dostali od nej, ok, to je fer zapocitat, ovšem pokud se zajistili sami, tak nevidim divod, proc by kvuli tomu mrla být upřednostňována manželka.

@j.a.n.i ano, je to pravda, jeho dcera je o deset let mladší než já. Manžel mi řekl, že břemeno mi neudělá, protože umřu dost pozdě na to, aby si jeho děti užily dědictví, jeho doslovná citace. 🤔

smajlinka
autor
1. led 2026

Moc děkuji všem za nápady. Zkusím ještě kontaktovat právníka, ale začínám mít pocit, že je to moje karma a že ji neuteču. Manžel si nechce naštvat dvě předchozí děti a já se s tím musím nějak naučit žít. Dítě je prostě víc než manželka. Howgh.

smajlinka
autor
1. led 2026

A to třetí zase tak moc nechtěl, tak k tomu asi i tak přistupuje, že nemá potřebu mu zajistit klidně dětství, Ev. studium. Vím to, dokážu s tím žít, jen nevím, jak se s tím jednou vyrovná náš syn.

brunetka11
1. led 2026
@smajlinka

@j.a.n.i ano, je to pravda, jeho dcera je o deset let mladší než já. Manžel mi řekl, že břemeno mi neudělá, protože umřu dost pozdě na to, aby si jeho děti užily dědictví, jeho doslovná citace. 🤔

@smajlinka Pak bych mu oznámila, že začnu odkládat peníze ze společných příjmů pouze pro sebe. Právě na vyplacení jeho dalších dětí.

suzanna123
1. led 2026

Hele, já nevím, ale pokud vám po něm zbyde čtvrtina domu a ty vlastníš půlku a k tomu půlka dalšího bytu, tak mi fakt nepřijde, že by ses měla bát, že skončíte na ulici nebo mu měla hrozit, že bude dítě nezabezpečené. Další věc je, že určitě je fajn mít závěť, zejména, když je víc dědiců a velká pravděpodobnost, že se nedohodnou, na druhou stranu chápu, že tvůj manžel nemá v 60 pocit, že by se měl chystat do hrobu. A i chápu, že má pocit, že přepsání domu jen na vás 2 by nebylo fér vůči dalším jeho dětem. Argument, že jsou starší, je poněkud mimo.

Strana
z3