icon

Jak vyřešit placení TV poplatků po rozvodu?

6. kvě 2025

Ahoj všem. Nejsem si jistá, jak to mám mít s poplatky za TV. V březnu jsem se rozvedla. Bydlím teď v nájmu. Trvalé bydliště mám zatím stále u exmanžela. Jak je to s poplatky? Bere se to, že když to platí on, počítám se do toho i já (Exmanželovi bych samozřejmě půlku dala.) nebo musím nahlásit adresu nájemního bytu a platit sama? Nemám ani TV, ani rádio, v autě poslouchám MP3. Nerada bych měla průšvih, ale nechci zbytečně platit něco, co nevyužívám.

hennrietta
6. kvě 2025

Pokud je neplatí za ten byt neplatí pronajímatel, tak bys poplatky měla platit ty.

levandule_k
6. kvě 2025

Nově je tam rozšířená definice na mobil, tablet, počítač, takže se platí poplatek za rozhlas i TV.

Myslím si, že se to řeší za domácnost, a tu máš jinde, ne za trvalé bydliště.

patypresdevaty
6. kvě 2025

Jde o domácnost, domácnost máš teď svou...

ninive211
6. kvě 2025
@patypresdevaty

@patypresdevaty Otázka je, jak to bude ČT kontrolovat a vymáhat toto...podle čeho to budou zjišťovat, že je jiná domácnost. Teoreticky mohou vymáhat majitelě bytu a ten poplatky přenést na nájemce, který to reálně využívá.

miryp
6. kvě 2025

Povinnost hradit poplatky za ČT a rozhlas jsou vázány na fyzické osoby vlastnící/minimálně měsíc používající předměty, které umožňují přijímat vysílání ČT a Českého rozhlasu. Mezi tyto předměty od května spadají i mobil, tablet a počítač. Jelikož máš a používáš mobil/tablet/počítač, ze kterého máš přístup na internet, stala ses nejpozději úderem tohoto měsíce poplatníkem daných poplatků bez ohledu na to, že ČT nesleduješ a rozhlas neposloucháš.

Dané poplatky bys nebyla povinna hradit pouze za předpokladu, že bys daný byt, kde teď bydlíš, užívala jako společnou domácnost s někým, kdo už tam poplatky hradí.

hanka_12345
6. kvě 2025
@miryp

Povinnost hradit poplatky za ČT a rozhlas jsou vázány na fyzické osoby vlastnící/minimálně měsíc používající předměty, které umožňují přijímat vysílání ČT a Českého rozhlasu. Mezi tyto předměty od května spadají i mobil, tablet a počítač. Jelikož máš a používáš mobil/tablet/počítač, ze kterého máš přístup na internet, stala ses nejpozději úderem tohoto měsíce poplatníkem daných poplatků bez ohledu na to, že ČT nesleduješ a rozhlas neposloucháš.

Dané poplatky bys nebyla povinna hradit pouze za předpokladu, že bys daný byt, kde teď bydlíš, užívala jako společnou domácnost s někým, kdo už tam poplatky hradí.

ten poplatek byl na SIPU, to chapu a za ten telefon je to teda ted v praxi jak? to se mam nekde nahlasit nebo co?
@miryp

miryp
6. kvě 2025
@hanka_12345

ten poplatek byl na SIPU, to chapu a za ten telefon je to teda ted v praxi jak? to se mam nekde nahlasit nebo co?
@miryp

@hanka_12345 pokud už jsi poplatky hradila přes SIPO, tak s květnem se pro tebe mění pouze výše těch poplatků a to si do SIPO zadají oni sami.

hanka_12345
6. kvě 2025
@miryp

@hanka_12345 pokud už jsi poplatky hradila přes SIPO, tak s květnem se pro tebe mění pouze výše těch poplatků a to si do SIPO zadají oni sami.

@miryp takze si to navysej sami o ten mobil a nemusimd delat nic, ano? Diky

renat23
6. kvě 2025

Tady o tom je článek, jak to teď opravdu platí

https://www.idnes.cz/zpravy/mediahub/koncesiona...

miryp
6. kvě 2025
@hanka_12345

@miryp takze si to navysej sami o ten mobil a nemusimd delat nic, ano? Diky

@hanka_12345 ten mobil u tebe nic nemění, protože ty už jsi byla poplatníkem před tou novelou zákona. Tebe se týká pouze zvednutí výše obou poplatků (televizní poplatek za 150 Kč a rozhlasový za 55 Kč) a to se ti do SIPO předpisu propíše samo, to zadávají ti provozovatelé. Já už mám předpis doma a už to tam mám změněné.

miryp
6. kvě 2025
@ninive211

@patypresdevaty Otázka je, jak to bude ČT kontrolovat a vymáhat toto...podle čeho to budou zjišťovat, že je jiná domácnost. Teoreticky mohou vymáhat majitelě bytu a ten poplatky přenést na nájemce, který to reálně využívá.

@ninive211 z velké části je to ošetřené samotným zákonem o poplatcích, který říká, že každá osoba, která má uzavřenou smlouvu s distributorem elektřiny, je automaticky považována za poplatníka televizních a rozhlasových poplatků s povinností platit (elektřina je médium, které se zpravidla v případě nájmu převádí přímo na nájemce). A distributor elektřiny je povinen předat ČT a Českému rozhlasu na vyzvání seznam svých odběratelů, s nimiž má uzavřené smlouvy, a to včetně osobních údajů a identifikace bytové jednotky/domu. Tedy stačí, aby autorka měla napsanou elektřinu na sebe a pokud se k poplatkům nepřihlásí sama, tak dříve či později ji poskytovatelé vysílání pošlou výzvy, že nemá splněnou oznamovací a poplatkovou povinnost a aby toto napravila, nebo aby doložila, že se jí ze zákona tato povinnost netýká.

autor
6. kvě 2025
@patypresdevaty

@levandule_k
@patypresdevaty Díky, tohle jsem asi potřebovala vědět.