Jak vyřešit placení TV poplatků po rozvodu?
Ahoj všem. Nejsem si jistá, jak to mám mít s poplatky za TV. V březnu jsem se rozvedla. Bydlím teď v nájmu. Trvalé bydliště mám zatím stále u exmanžela. Jak je to s poplatky? Bere se to, že když to platí on, počítám se do toho i já (Exmanželovi bych samozřejmě půlku dala.) nebo musím nahlásit adresu nájemního bytu a platit sama? Nemám ani TV, ani rádio, v autě poslouchám MP3. Nerada bych měla průšvih, ale nechci zbytečně platit něco, co nevyužívám.
Nově je tam rozšířená definice na mobil, tablet, počítač, takže se platí poplatek za rozhlas i TV.
Myslím si, že se to řeší za domácnost, a tu máš jinde, ne za trvalé bydliště.
Jde o domácnost, domácnost máš teď svou...
@patypresdevaty Otázka je, jak to bude ČT kontrolovat a vymáhat toto...podle čeho to budou zjišťovat, že je jiná domácnost. Teoreticky mohou vymáhat majitelě bytu a ten poplatky přenést na nájemce, který to reálně využívá.
Povinnost hradit poplatky za ČT a rozhlas jsou vázány na fyzické osoby vlastnící/minimálně měsíc používající předměty, které umožňují přijímat vysílání ČT a Českého rozhlasu. Mezi tyto předměty od května spadají i mobil, tablet a počítač. Jelikož máš a používáš mobil/tablet/počítač, ze kterého máš přístup na internet, stala ses nejpozději úderem tohoto měsíce poplatníkem daných poplatků bez ohledu na to, že ČT nesleduješ a rozhlas neposloucháš.
Dané poplatky bys nebyla povinna hradit pouze za předpokladu, že bys daný byt, kde teď bydlíš, užívala jako společnou domácnost s někým, kdo už tam poplatky hradí.
Povinnost hradit poplatky za ČT a rozhlas jsou vázány na fyzické osoby vlastnící/minimálně měsíc používající předměty, které umožňují přijímat vysílání ČT a Českého rozhlasu. Mezi tyto předměty od května spadají i mobil, tablet a počítač. Jelikož máš a používáš mobil/tablet/počítač, ze kterého máš přístup na internet, stala ses nejpozději úderem tohoto měsíce poplatníkem daných poplatků bez ohledu na to, že ČT nesleduješ a rozhlas neposloucháš.
Dané poplatky bys nebyla povinna hradit pouze za předpokladu, že bys daný byt, kde teď bydlíš, užívala jako společnou domácnost s někým, kdo už tam poplatky hradí.
ten poplatek byl na SIPU, to chapu a za ten telefon je to teda ted v praxi jak? to se mam nekde nahlasit nebo co?
@miryp
ten poplatek byl na SIPU, to chapu a za ten telefon je to teda ted v praxi jak? to se mam nekde nahlasit nebo co?
@miryp
@hanka_12345 pokud už jsi poplatky hradila přes SIPO, tak s květnem se pro tebe mění pouze výše těch poplatků a to si do SIPO zadají oni sami.
@hanka_12345 pokud už jsi poplatky hradila přes SIPO, tak s květnem se pro tebe mění pouze výše těch poplatků a to si do SIPO zadají oni sami.
@miryp takze si to navysej sami o ten mobil a nemusimd delat nic, ano? Diky
Tady o tom je článek, jak to teď opravdu platí
@miryp takze si to navysej sami o ten mobil a nemusimd delat nic, ano? Diky
@hanka_12345 ten mobil u tebe nic nemění, protože ty už jsi byla poplatníkem před tou novelou zákona. Tebe se týká pouze zvednutí výše obou poplatků (televizní poplatek za 150 Kč a rozhlasový za 55 Kč) a to se ti do SIPO předpisu propíše samo, to zadávají ti provozovatelé. Já už mám předpis doma a už to tam mám změněné.
@patypresdevaty Otázka je, jak to bude ČT kontrolovat a vymáhat toto...podle čeho to budou zjišťovat, že je jiná domácnost. Teoreticky mohou vymáhat majitelě bytu a ten poplatky přenést na nájemce, který to reálně využívá.
@ninive211 z velké části je to ošetřené samotným zákonem o poplatcích, který říká, že každá osoba, která má uzavřenou smlouvu s distributorem elektřiny, je automaticky považována za poplatníka televizních a rozhlasových poplatků s povinností platit (elektřina je médium, které se zpravidla v případě nájmu převádí přímo na nájemce). A distributor elektřiny je povinen předat ČT a Českému rozhlasu na vyzvání seznam svých odběratelů, s nimiž má uzavřené smlouvy, a to včetně osobních údajů a identifikace bytové jednotky/domu. Tedy stačí, aby autorka měla napsanou elektřinu na sebe a pokud se k poplatkům nepřihlásí sama, tak dříve či později ji poskytovatelé vysílání pošlou výzvy, že nemá splněnou oznamovací a poplatkovou povinnost a aby toto napravila, nebo aby doložila, že se jí ze zákona tato povinnost netýká.
@levandule_k
@patypresdevaty Díky, tohle jsem asi potřebovala vědět.

Pokud je neplatí za ten byt neplatí pronajímatel, tak bys poplatky měla platit ty.