icon

Může mě majitel podnájmu vyhodit bez smlouvy?

daniel1949
3. lis 2023

Dobrý den,
Může mě majitel vyhodit z podnájmu bez nájemní smlouvu?
Je mě 74 let, poměrně vážně nemocen. Žijí u kamarádky (dalo by se říct přítelkyně) které patří domek kde bydli v prizemi její syn s manželkou a jejím 6ti letym, kteří si stále něco vymýšlí jen aby mně vyhodili.Jeji syn je na tom stejně jako já ale má přednost v tom že je její syn. V domku bydlím s kamarádkou již 12 let a přihlášen jsem cca 7 let na úřadě o stabylním bydlení. Když jsme se poznali byla na tom zdravotně špatně hlavně psychicky a tak jsem jí pomáhal jak se dalo. Mezi tím se k nám přestěhoval její vnuk 14 let 8 trida. Máma nemá od začátku o syna zájem. Za mou osobu: nic špatného jsem neprovedl (alespoň si toho nejsem vědom). Od začátku našeho vztahu to vše beru dle pořekadla, když se k někomu nastěhují tak je má nepsaná povinnost se oboustranné dohodnout o společné pomocí a tak jsem ji pomahal co síly dají. Pomáhal jsem s opravami na domě (viz okna, střecha,dveře, sklep -elektrřina atd.) zahrada, ploty. A především jsem si dle naší dohody na určitém místě zahrady vybudoval zahrádku 69m² - skalka, jezírko odpočívadlo s bonsajemi a td. Je to mé duševní bohatstvi.Zahrádka je oplocená z důvodu z domácích zvířat. A mé kamarádce jsem v životě hodně pomohl, byla na tom psychicky velice vážně nemocná..
TEDY ZÁVĚREM KTERÝ JSEM DO PODROBNA ZHORA POPSAL,ptám se: MAJI ME TEDY MOŽNOST PRÁVEM VYHODIT A NEBO NIKOLIV ?, už jen vzhledem k mému věku a nemocem bych rád věděl dopředu jak na to jsem.
Prosím o důvěrnou radu k tomuto zhora uvedenému problému. Nejsem si vědom o nějaké celkové špatnosti
S pozdravem Váš klient Beňovský
Kontakt: E-mail: danecek49@seznam.ch,
Telefon: +420 774357384,

1pomnenka
4. lis 2023

Ano, bez nájemní smlouvy vás můžou vystěhovat za dveře, kdy budou chtít. Využili vás jako levnou pracovní sílu.

j.a.n.i
4. lis 2023

@1pomnenka No, to neni tak úplně pravda... Ale jinak samozřejmě vystehovat mohpu, jen fakt neplati, ze by mohli ze dne na den.

syslounek
4. lis 2023

@daniel1949 Chtěla bych Vás upozornit, že toto není poradna, ale veřejně přístupné fórum, kde Vám může odpovědět každý svůj názor, bez jakýchkoliv znalostí práva.
Na tomto webu je právní poradna, ale dotaz musíte poslat přímo tam, nikoliv zavěsit na diskuzní fórum.

1pomnenka
4. lis 2023

@j.a.n.i Existuje samozřejmě i ústní dohoda, ale ona si může najít několik svědků, že byla úplně jiná. Máš představu, kolik rodičů darovalo svůj dům dětem a druhý den byli na ulici, i když měli ve smlouvě dožití?

j.a.n.i
4. lis 2023

@1pomnenka Jasně a součástí te dohody o tom, ze je tam jen na návštěvě bylo určitě i to, ze si tam da trvaly pobyt, bude tam mit veci, chodit posta a tak dále, ze.
A ano, predstavu mam, zadni z tech, co se aktivně branili.

1pomnenka
4. lis 2023

@j.a.n.i Píše, že je hlášen na obecním úřadu. Starší lidé tak mluví, pochopila jsem, že na úřadu má TP. Ale třeba jsem to špatně pochopila.