Zdravím všechny 🙂
Potřebovala bych nestranny pohled na věc.
Máme vlastní byt kde stačí doplatit 427.000kc
Je po rekonstrukci, odhad byl 3.5mil je v hezké lokalitě ve městě.
Mamka s manželem mají dům je po částečné rekonstrukci (opravdu docela dost práce když počítám i podkroví) je to na vesnici kde fakt nic není.
Odhad byl 5.8mil ale taky ještě nebyl teď aktuální odhad.A chybí tam doplatit 280.000kc
Otcin přišel s tím že se chce rozvést,a ví že jsme chtěli dům. Tak přišel s nabídkou že by jsme na něj prepsali byt a on na nás jen půlku domu a že by jsme doplatili na baráku těch 280tis a ještě naší hypotéku těch 427tis a ještě si vzali hypotéku na rekonstrukci .
Mamka pořád bude vlastník tě půlky a kdyby nedej bože se něco stalo připadla by nám i ta půlka.
Otcin se domluv s manželem že si každý doplatí svoji hypotéku, tak jsme objednaný k pravnikovi jen aby vyhotovil darovací smlouvy a teď z něj vypadlo že už hypotéku platit nechce (psalo se to tenkrát jen na mamku) a že si vše máme zaplatit sami .
Mamka samotná na to nemá dostává pár šupů na brigádě (je před důchodem) fyzicky už normální práci nezvládla je nemocná hodně. A my s výplatou a rodicakem to nedáme 3hypoteky najednou.
V bance by nám to schválili už jsme tam byli ale teď ještě s další splátkou, to by jsme to už asi nedali ( a asi uz ani neschvalili tu pujcku na rekonstrukci co jsme chteli ) . A s mimcem tam vážně bez předělání toho nejnutnější bydlet takhle nejde.
Jak by jste postupovalo nebo řešily vy situaci ? Nebo se vám to zdá takhle fér?
Předem děkuji za odpověď 🙂
Tak na vydíráni bych opravdu nepřistoupila... V tomto případě dává smysl řešit případné vypořádání soudně v zastoupení s dobrým právníkem,určitě vás to vyjde levněji, než se zkusit domluvit po dobrém. A ještě si na to bude muset počkat...
@bledulka84 souhlasím pitomý nejsme :D právníka máme odhadce nezávislého taky já vám moc všem děkuji za odpovědi🙂
Uz jenom to, ze ti klade na srdce, ze je "tvoje rodina" a nechce, abyste si brali pravnika, znamena, ze vas CHCE OJE.AT.
@barumrallyebum máte pravdu 🩷
Hlavně ujistěte maminku, že za ní stojíte a že to spolu zvládnete, Ať v návalu emocí nepodepíše nějakou levárnu.
@cuuza nebojte jsme sní v kontaktu několikrát denně (bydlíme trošku dal) včera jsme akorát tam byli přes půl dne jelikož nevl.otec vypadl na chalupu .
Akorát prostě to doléhá i na mě člověk si myslí že žije ve slušné rodině a pak toto 🥲🥴
@cuuza a moc dekuju 🩵
@peginka1999 jsme v podobne situaci, ale v pozici těch dvou ostatních dětí. A já zas chápu je. Pokud jste se nedomluvili přesně na podmínkách předem. Svagrova si za cca 1,5 mil predelala byt v domě rodičů a chtěla dům napsat na sebe, dům má hodnotu cca 20 mil., pro ostatní sourozence dost nefer situace.
@pabka nene to je úplně jiná situace 🙂
Sestra dostala dům zadarmo od našeho pravého tatínka, bratr od babičky, my jsme dostali část bytu od manzelovych rodičů ale část jsme si museli doplatit takže se platí hypotéka už tedy zbývá doplatit pouze 427tis a mamka si koupila dům za své ale už v manželství a nevl.otec se teď chce rozvést a volá nám a vyhrožuje že chce náš byt místo vyplaceni jenže my s jejich rozvodem nemáme nic společného mojí sourozenci dostali vše zadarmo ,my si museli skoro vše zaplatit a ještě to po nás nevl.otec chce a ještě s tím že dostaneme jen část domu i s jeho hypotékou.
Jestli mi rozumíte? 🙂
Ze budeme doplácet naší hypotéku, jeho hypotéku a on od nás dostane náš zrekonstruovaný byt bez dluhu ve městě který jsme si sami zaplatili🙂
@pabka ježíš já se omlouvám já neviděla že píšete někomu jinému, omlouvám se . S paní jste v podobné situaci to je pravda.
Moc mě to mrzí 🫂 jak se může tak rodina chovat
Tak děkuji všem za odpovědi, odhady nám už přišli. Teď se čeká co na to otcim řekne. 🙂
a odpovida to tomu, nebo jsou nejak podhodnocene? rict muze co chce, varianty jsou podle me tri - on vyplati mamku, ona jeho, nebo se dum proda a rozdeli se, na nic jineho mamka ani vy nemusite pristupovat,muze se cukat,mozna to bude muset jit pres soud, hl at mamka nevymekne ;)
@moudivlacek mate pravdu už se to řeší, teď čekáme až ho mamka uvidí, on teď jezdí domu minimálně.
Dům 4.2mil a náš byt 3.5mil. Jsme 10min od centra,nemocnice v jedné ulici máme malé tesco ,penny a přes silnici billu a lidl a 15min velký obchodní dům. Otcim nám tvrdil do očí že co by jsme za ten krcalek jeďte nechtěli že je to bezcenný byt že můžeme být rádi že nám za to dá půl domu .
Máme 2+1 po celkové rekonstrukci
No teď čekáme jak se domluví, ať už je to za námi.
Člověk si myslí že žije ve šťastné a slušné rodině a pak takové hnusy, to se proti nám postavila i sestra a zjistili jsme že otcin a má vlastní sestra se ještě snaží získat dům mého tatínka který je dávno v důchodu a platí vše za moji 34letou sestru :( to je mazec 🙈
ja jsem cetla celou diskuzi, vim, s variantou vymen a doplatku bych, pokud s nim neni rec, moc nepocitala, porad my prijde lepsi varianta polovina hodnoty domu a mamka si neco poridi a zacne znovu ;) drzim palce, take mam neblahou zkusenost z rodiny,o to vic me nadzvedava ze zidle cist tyhle prihody ze zivota, bohuzel bratr nezna bratra, je to smutne, ale ne tak neobvykle, jak rikam, kdysi muj byv kolegy, mate v rodine vyborny vztahy? a uz jste dedili :D A je to pravda.
To jsou slušné odhady. A otčím je tedy neskutečně vy**any 🤬
a ten dum a vas byt je ve stejnem meste? asi ne, dle tech cen
@moudivlacek je to pravda:D no to by bylo nejlepší ale to máma nechce ,jako je to strašně složitý ikdyz strašně jednoduchý jestli mi rozumíte 🥴
@veroniquecz je ja po něm už vyjela v pátek, jelikož na nás chtěl volat policii že odhadce potřeboval půdorysy domu ,no comment 🙈 jak u blbecku na dvorecku, ten odhadce když pak viděl jak žijeme my ,v klidu v novém s vysnenym miminkem tak nám řekl důvěrně že nám do toho nechce kecat....ale že být námi vůbec by se neangažoval a řešil svuu život. 🫠
@moudivlacek není🙂 mamka bydlí na vesnici asi 30km od nás a my ve velkém městě🙂
Dobře vám to řekl 🫶
@veroniquecz to je pravda 🤍 neřešit mamku tak ho pošleme do háje, jenže ona nemůže úplně zůstat sama 🫠 no budeme ještě se domlouvat diskutovat atd 🫠
chapu mamku, ale pokud ty finance nema, tak nema moc na vyber
@moudivlacek no manžel by do toho domu moc chtěl ale musíme si stanovit kdo bude majitel jak budou smlouvy atd. Zaplatili by jsme tu půlku plus ještě komplet rekonstrukci takže fakt uvidíme, já kdybych byla na druhé straně a říkala bych svůj názor kamarádce řekla bych ji to samé co odhadce nám ale v ty situaci je to teď úplně jiný 🫠 teď se pouze čeká jak se domluví oni dva a uvidme teda nu 🫠
uvidite, aby vam pak nedelal peklo na zemi, naschvaly, i kdyz uz by to bylo vase, ja jsem paranoidni, tak at to dopadne k vasi spokojenosti a mamka by tam bydlela s vami?
@moudivlacek jojo,s tím nemáme nikdo z nás tři problém vůbec, spíš nám jde o ty smlouvy pokud do toho máme dát tolik peněz.
Holky, tak nevl.otec začal napadat pana odhadce kterého jsme našli až z Prahy aby byl nezávislý a ani jeden z nás ho neznali.
Začal pánovi psát a volat že je to podvrh ty odhady ,udělal si online kalkulačku kde to vyšlo na 7mil. což absolutně nechápu....
A začal mamku opět vydírat že ji začnou veliký problémy jestli mu nedáme náš byt na který jsme si sami vydělali....místo toho abych si užívala svého vysněného miminka na které jsme čekali hromadu let tak jsem úplně v nervech .....mamka je dost nemocná a tohle vše nese špatně a já taky....co to tohle je 🙈 vydira náš tím online odhadem že prý ty 4mil jsou zkorumpovany jsme obyčejný dělníci jak by jsme to asi udělali nějaký podvrh 🙈 mamka jde tedy k pravnikovi ,nemáte s tím některá zkušenost? Asi si máme připravit minimálně 100k na právníka co 🥴 je to invidualni to mi je jasný 🫠
Všechno jak vás vydírá si schovavejte a asi bych se v tomto případě nebála jít do občanskou právního sporu. Vy mu nic nedávejte. A hlavně jestli se maminka podvolí nenechte se zatlačit příp. maminkou. Hraje vám všem hodně na city, nebojte se to říct i právníkovi.
@linusha vše to řekneme, je to tedy síla. Moc děkuji za odpověď 🫂
Chapu, ze je to velmi psychicky narocna situace, ale za ONLINE kalkulaci bych se mu vysmala
@jiss nene prý jim to prodá, ale už jsme se dnes na vše ptali a není to tak jednoduché jak to podává takže prý je to jen vyhrožování a nemáme se bát. Mamka je z toho hotová a nedokáže to teď nějak vstrebat my jsme taky hotový, zvlášť když ví že máme Malý miminko.