Zaplacení prodávajícímu část peněz za nemovitost před získáním hypotéky a před zápisem do katastru?
Máme zájem o dům, bohužel nemáme dostatek hotovosti a musíme si vzít hypotéku.
Majitel nemovitosti údajně chce kupovat jiný dům a chce po nás, abychom zaplatili ještě před tím, než získáme hypotéku a než bude uskutečněny vklad na katastru nemovitostí, určitou nemalou část peněz, aby on si mohl novou nemovitost koupit. Vše by šlo přes realitku a právníky.
Mi osobně se to nelíbí. Známí, kteří byli v podobné situaci, jako je teď prodávající, to vždy řešili tak, že si vzali hypotéku na nemovitost, kterou chtěli koupit a pak, až měli peníze od kupujícího, snížili svojí hypotéku o to, co kupující zaplatil.
Kdyby se cokoli stalo (buď na jeho nebo naší straně), byl by problém za mě peníze vymoci zpět. Ať mi tvrdí, že by to bylo právně podchycené, ale kdyby došlo k jakémukoli problému, tak získat peníze zpět by bylo na dlouhé lokty.
Šli byste do takového risku? Jen dodám, že nemovistost je na trhu už delší dobu a jsme momentálně jediní vážní zájemci. Cena nemovitosti šla dolů a na dům se opět chodí dívat zájemci.
Co si o tom myslíte?
@marti89 a jak to u Vás dopadlo? Záloha se sice platí, ale když hypo nedopadne, tak zálohu že zákona musí vrátit, ne?
Ne, pokud mají šikovně napsanou smlouvu, že propadá pro marné blokování nemovitosti a na nové marketingové účely s tou nemovitostí. Nakonec jsme část získali neúčelově a část ze stavebka.
@admin prosím o smazání této diskuze, dotaz je již neaktuální
@anonym - tyhle diskuze se veskrze nemažou, pokud neporušují pravidla, aby tady mohly sloužit jako pomoc pro jiné, které budou řešit stejný nebo podobný problém. 😉
@malenka3 aha, no tak co už... Nevadí... Prodávající a realiťačka nás vypekli úplně. S námi řešili tohle a díky tomu to stálo, navíc realiťačka doporučila jednat o ceně (nižší) a tak jsme k tomu přistoupili.... No a pak, ten stejný den, když po nás chtěli peníze předem, vzali další zájemce na prohlídku, ti projevili zájem a měli predschvalenou hypotéku a u nich už byli ochotní čekat na katastr s převodem peněz prodávajícímu, ale u nás tato alternativa nešla, nechápu... No co už... Asi nás měl tento dům zase něco naučit.
@anonym tak to mě mrzí. Tohle se nedělá, ale pokud dělají takový podrazy, kdoví, čeho byste se ještě dočkali

Takto po nás chtěli zálohu z realitky na byt, jak nebude problém zajistit hypotéku. Složili jsme to a najednou se nic nedělo, když se blížil termín propadnutí zálohy "pro blokování nemovitosti", nemáme na hypotéku nárok pro nesplnění podmínek a ať si finance seženeme.
Šla bych teď jedině do bankovní záruky (vy složíte v bance peníze, vystaví vám papír, ten předáte majiteli nemovitosti a až on splní svoji část, banka mu peníze vyplatí).