3letý syn a nová sestřička, jeho vztah ke mně se zhoršil

p22s
22. srp 2015

Dobrý den, prosím o radu všechny mamči, které mají zkušenost s žárlením tříletého dítěte s mimčem...
Náš syn se od narození dcerky (tři týdny) hodně zhoršil, hlavně ve vztahu ke mně.Taťku celkem bere, protože má na něj více času než já a víc se mu věnuje. Mě odstrkuje, posílá pryč, neposlouchá (to ani manžela). K sestřičce se ale chová hezky, až moc, pořád by jí pusinkoval a objímal, ale nemá cit, takže je napomínán a to mi taky moc nepřidá.
Bojím se, že ztratíme kontakt úplně, od září jde totiž syn do školky a nestihneme k sobě najít už cestu, až bude mít i jiné aktivity.
Všem předem děkuji.

lv
22. srp 2015

Je hodně článků, jak na rivalitu, dobré je dát mu funkci velkého bratra - pomoc u péče, podat plínku, umýt/mazat nožičky, podat dudlík/hračku, zdůraznit jak je potřebný. A společně pouze s mámou - doted ji měl pořád pro sebe, tak vyšetřit čas na společné chvíle, zážitky (těžko proveditelné, vím).

avantgarda
31. říj 2015

Mě toto čeká za pár dní a tak se dívám okolo sebe, jak stejnou situaci řeší kamarádky, které již 2 děti mají. Jak píše Iv - osvědčilo se dát staršímu sourozenci nějakou důležitou funkci v péči o miminko, požádat ho o pomoc a náležitě to pak ocenit a pochváli, poděkovat.
A důležité je, vyšetřit si společný čas jen se starším sourozencem - mladšího dát tatínkovi třeba do kočárku a poslat je na procházku a se starším se věnovat činnosti, které ho baví (ať už je to malování, stavění Dupla, společná procházka nebo pobyt na hřišti).

vaneskaerik
16. kvě 2016

Pokud nekomu pomuze.. Kdyz se narodil syn, najednou se mi dcera 3 roky zdala vedle toho nevinnyho hodnyho miminka hrozne protivna a nezvladatelna. Mela jsem pocit ze ji stracim, ze si uz cestu k sobe nenajdeme. Ale ted, syn skoro 2 roky zacina poradne lumpacit a vztekat se, tak mi to zas pripada, hodna a sikovna dceruska 😊 Je moje skvela partacka v domacnosti a casto mi zvedne naladu. Takze uz vim, ze se blizi obdobi, kdy budu mit roztomileho synacka plny kecky, ale zas to pomine 👫❤❤❤ Asi kazda novopecena maminka ma pocit, ze vztah se starsim ditmem jde do kopru, ale nebojte, je to docasne

stacy13
20. čer 2016

Zdravím maminky,presne tento problém řeším i já..mám syna 3roky a čerstvé narozenou holčičku..syna jsme připravovali na sestřičku celé těhotenství,je z ní nadsenej,porad by ji pusinkoval,hladil..ale ke mě se vztah zhoršil..ač ho chválím za vše,zapojuju o starani,tak preferuje tatínka,zlobi,neposloucha,je furt jak na drátku..dnes mi mimo řeči řekl že mě nemá rád,tak jsem se rozbrecela..manžel říká že ani neví co mluví..že se to zlepší,t ak doufám že brzy a že je to ono..nerada bych s ním ztratila pouto,od září jde do školky..a začal se pricuravat pres den a na noc musí mít plinu.jsem z toho nešťastná..