icon

Je legální umístit kameru do společných prostor?

21. črc 2026

Sousedé si na chodbě před bytem dali bezpečnostní kameru. Tvrdí, že je jen kvůli jejich dveřím, ale kamera míří do společné chodby a pokaždé, když jdeme kolem, mám pocit, že nás snímá.
Nechci hned dělat zbytečný konflikt, ale není mi příjemné, že někdo vidí, kdy odcházíme a přicházíme domů.
Nevíte, jestli si může soused dát kameru do společných prostor jen tak?
Děkuji.

anonym_aa4dc7
21. črc 2026

Ne, opravdu si nemůže naistalovat kameru do společných částí bytového domu a tím zasahovat do majetkových práv ostatních a narušovat jejich soukromí.

anonym_a3719d
21. črc 2026

Naši sousedé si zase z chodby udělaly skládku, taky super. 👍🏻

anonym_aa4dc7
21. črc 2026
@anonym_a3719d

Naši sousedé si zase z chodby udělaly skládku, taky super. 👍🏻

@anonym_a3719d i to je protiprávní jednání. Ve společných chodbách nesmí být skladováno nic hořlavého a musí zůstat volně průchozí kvůli případnému požáru a jeho šíření.

anonym_a3719d
21. črc 2026
@anonym_aa4dc7

@anonym_a3719d i to je protiprávní jednání. Ve společných chodbách nesmí být skladováno nic hořlavého a musí zůstat volně průchozí kvůli případnému požáru a jeho šíření.

@anonym_aa4dc7 a co pračka, rozpadlá skříň a pytel kočičích bobků? Teď v létě se to krásně line po celém domě, bytná neřeší.

anonym_aa4dc7
21. črc 2026
@anonym_a3719d

@anonym_aa4dc7 a co pračka, rozpadlá skříň a pytel kočičích bobků? Teď v létě se to krásně line po celém domě, bytná neřeší.

@anonym_a3719d je to samozřejmě špatně a divím se, že to výbor SVJ neřeší, protože se jedná o porušování protipožárních opatření. A ten kočkolit se dá řešit i s ohledem na § 1013 NOZ.

martt
22. črc 2026

@anonym_autor Soused si sám od sebe nemůže dát kameru do společných prostor, musí to projit přes schůzy SVJ , kde to musí odsouhlasit většína členů. Jestli máte SVJ oslov emailem předsedu SVJ jestli o té kameře ví a že vám to vadí. Ten by měl následně situaci řešit.

kakba
22. črc 2026

Kamarádka musela mít souhlas od SVJ. Domluvili se, že to bude zabírat její vchod a zároveň hlavní vchod, tím pádem výbor souhlasil.
Nicméně mě to by to bylo úplně fuk, kdo mě sleduje, ještě bych zamávala. 🙂

anonym_aa4dc7
22. črc 2026
@kakba

Kamarádka musela mít souhlas od SVJ. Domluvili se, že to bude zabírat její vchod a zároveň hlavní vchod, tím pádem výbor souhlasil.
Nicméně mě to by to bylo úplně fuk, kdo mě sleduje, ještě bych zamávala. 🙂

@martt
@kakba
Ani se souhlasem výboru SVJ, ani se souhlasem shromáždění v rámci schůze nesmí soused provozovat soukromou kameru ve společných částech bytového domu, protože správcem kamerového systému musí být právnická osoba, tj. samotné SVJ, které pak provozuje kamerový systém v uzavřeném režimu (jednotliví vlastníci nemají k záznamům přístup).