Je legální umístit kameru do společných prostor?
Sousedé si na chodbě před bytem dali bezpečnostní kameru. Tvrdí, že je jen kvůli jejich dveřím, ale kamera míří do společné chodby a pokaždé, když jdeme kolem, mám pocit, že nás snímá.
Nechci hned dělat zbytečný konflikt, ale není mi příjemné, že někdo vidí, kdy odcházíme a přicházíme domů.
Nevíte, jestli si může soused dát kameru do společných prostor jen tak?
Děkuji.
Naši sousedé si zase z chodby udělaly skládku, taky super. 👍🏻
Naši sousedé si zase z chodby udělaly skládku, taky super. 👍🏻
@anonym_a3719d i to je protiprávní jednání. Ve společných chodbách nesmí být skladováno nic hořlavého a musí zůstat volně průchozí kvůli případnému požáru a jeho šíření.
@anonym_a3719d i to je protiprávní jednání. Ve společných chodbách nesmí být skladováno nic hořlavého a musí zůstat volně průchozí kvůli případnému požáru a jeho šíření.
@anonym_aa4dc7 a co pračka, rozpadlá skříň a pytel kočičích bobků? Teď v létě se to krásně line po celém domě, bytná neřeší.
@anonym_aa4dc7 a co pračka, rozpadlá skříň a pytel kočičích bobků? Teď v létě se to krásně line po celém domě, bytná neřeší.
@anonym_a3719d je to samozřejmě špatně a divím se, že to výbor SVJ neřeší, protože se jedná o porušování protipožárních opatření. A ten kočkolit se dá řešit i s ohledem na § 1013 NOZ.
@anonym_autor Soused si sám od sebe nemůže dát kameru do společných prostor, musí to projit přes schůzy SVJ , kde to musí odsouhlasit většína členů. Jestli máte SVJ oslov emailem předsedu SVJ jestli o té kameře ví a že vám to vadí. Ten by měl následně situaci řešit.
Kamarádka musela mít souhlas od SVJ. Domluvili se, že to bude zabírat její vchod a zároveň hlavní vchod, tím pádem výbor souhlasil.
Nicméně mě to by to bylo úplně fuk, kdo mě sleduje, ještě bych zamávala. 🙂
Kamarádka musela mít souhlas od SVJ. Domluvili se, že to bude zabírat její vchod a zároveň hlavní vchod, tím pádem výbor souhlasil.
Nicméně mě to by to bylo úplně fuk, kdo mě sleduje, ještě bych zamávala. 🙂
@martt
@kakba
Ani se souhlasem výboru SVJ, ani se souhlasem shromáždění v rámci schůze nesmí soused provozovat soukromou kameru ve společných částech bytového domu, protože správcem kamerového systému musí být právnická osoba, tj. samotné SVJ, které pak provozuje kamerový systém v uzavřeném režimu (jednotliví vlastníci nemají k záznamům přístup).

Ne, opravdu si nemůže naistalovat kameru do společných částí bytového domu a tím zasahovat do majetkových práv ostatních a narušovat jejich soukromí.