Proč mi v nových teniskách brní prsty?
Čaute, koupil jsem si Asics Gel-Cumulus 26 a velikost by měla být snad správná, před palcem mám rezervu.
Po 5-6 km mi ale začnou brnět prsty na obou nohách. Tkaničky jsem zkusil povolit, ale moc to nepomohlo. Jinak se mi v nich běží dobře, jen to brnění mě začíná znervózňovat.
Může to být tím, že mi nesedí šířka boty, nebo je potřeba je jen víc prošlápnout?
Také mi to jedny Asics dělají, zřejmě úzká špička a zbytečně moc gelu v podrážce. Přešla jsem na Altra, mají kulatou špičku:
https://top4running.cz/p/altra-m-lone-peak-9-bl...
Běžecká bota potřebuje větší nadměrek než běžná bota, to může být jeden problém. Pak může být úzká ve špičce. Co nemusí být poznat při zkoušení v obchodě, ale projeví se až když noha trochu nateče při delším běhu. Sama taky běhám v altrách. Protože ačkoliv mám velmi úzkou nohu (a barefoot nosím hlavně proto, že nesnáším drop a tvarovanou stélku), tak i přesto mi z běhu v běžné běžecké botě (taky jsem běhávala v asicsech) bolel nehet na palci
Já nosím převážně barefoot, ale dříve mi to dělalo právě kvůli úzké špičce a příliš vytvyrované botě, jak už někdo zmiňoval, tak bych se podívala po botách se širší špičkou, jako jsou třeba Altra, jsou fakt super.

Před palcem sice můžeš mít místa dost, ale špička boty může být příliš úzká do stran nebo nízká. Vytáhni z boty vložku, polož ji na zem a stoupni si na ni plnou vahou.
Tlusté nebo příliš kompresní ponožky mohou v kombinaci s novou botou zmenšit prostor ve špičce natolik, že to stlačí prsty k sobě.
Pokud tkaničky moc uvolníš, noha může v botě lehce klouzat dopředu a prsty narážet do předku/stran při odrazu, i když se ti to zdánlivě neděje.