icon

Proč mi v nových teniskách brní prsty?

14. srp 2026

Čaute, koupil jsem si Asics Gel-Cumulus 26 a velikost by měla být snad správná, před palcem mám rezervu.
Po 5-6 km mi ale začnou brnět prsty na obou nohách. Tkaničky jsem zkusil povolit, ale moc to nepomohlo. Jinak se mi v nich běží dobře, jen to brnění mě začíná znervózňovat.
Může to být tím, že mi nesedí šířka boty, nebo je potřeba je jen víc prošlápnout?

anonym_bf9d06
14. srp 2026

Před palcem sice můžeš mít místa dost, ale špička boty může být příliš úzká do stran nebo nízká. Vytáhni z boty vložku, polož ji na zem a stoupni si na ni plnou vahou.

Tlusté nebo příliš kompresní ponožky mohou v kombinaci s novou botou zmenšit prostor ve špičce natolik, že to stlačí prsty k sobě.

Pokud tkaničky moc uvolníš, noha může v botě lehce klouzat dopředu a prsty narážet do předku/stran při odrazu, i když se ti to zdánlivě neděje.

anonym_43c3ec
15. srp 2026

Také mi to jedny Asics dělají, zřejmě úzká špička a zbytečně moc gelu v podrážce. Přešla jsem na Altra, mají kulatou špičku:
https://top4running.cz/p/altra-m-lone-peak-9-bl...

drep
15. srp 2026

Běžecká bota potřebuje větší nadměrek než běžná bota, to může být jeden problém. Pak může být úzká ve špičce. Co nemusí být poznat při zkoušení v obchodě, ale projeví se až když noha trochu nateče při delším běhu. Sama taky běhám v altrách. Protože ačkoliv mám velmi úzkou nohu (a barefoot nosím hlavně proto, že nesnáším drop a tvarovanou stélku), tak i přesto mi z běhu v běžné běžecké botě (taky jsem běhávala v asicsech) bolel nehet na palci

atka6
21. srp 2026

Já nosím převážně barefoot, ale dříve mi to dělalo právě kvůli úzké špičce a příliš vytvyrované botě, jak už někdo zmiňoval, tak bych se podívala po botách se širší špičkou, jako jsou třeba Altra, jsou fakt super.