Dioptrické brýle a plavání. Jak to řešit v případě dítěte?
Ahoj holky, ted jeste z jineho soudku. Bryle a plavani. Syn ma 3,5 dioptrie na kazdem oku, od zari budou chodi se skolou v ramci telocviku plavat. Plavat umi (plave s brylemi), ale nepotapi se, neskace do vody, to nema rad. No ale co ty bryle - prijde mi, ze bryle potrebuje, aby se mohl bezpecne pohybovat v prostoru, v bazenu a tak. Mate s tim nekdo zkusenost? Jak jste to resili?
Mám podobný počet dioptrií a pohybovat se kdekoliv bez brýlí, natož v kluzkým okolí bazénu, by mi bylo hodně nepříjemný. Já to řešila čočkama, pokud už syn zvládne, nebo s brýlemi na gumičku na hlavě. Ale bez brýlí by mě k bazénu nikdo nedostal
Mám 5 dioptrií a neumím si představit se pohybovat bez brýlí. Do bazénu si tedy beru raději jedny starší, aby mi nebylo tolik líto, kdyby se s nimi něco stalo.
mam skoro 4D na dálku a jako bývalý závodní plavec mi nevadí plavat bez brýlí. Na bazén dojdu s brýlemi, pak je sundám a plavu bez nich, plavecký brejličky a voda trochu nejaky efekt mají (mmch dělají se i dioptrický brejličky), takže černá čára na dne, draha, břeh a praporky vidět jsou i bez brýlí . Moje sestra má 6,5D a taky plave bez ničeho.
V době školního plavání jsem měla asi 3-4 dioptrie, byla jsem tam bez brýlí, holt to bylo máznuté. Okraje bazénu a lidi jsem v pohodě viděla, jen ne ostrosti v obličeji. Rozhodně jsem do nikoho nevrážela ani nepadala. Skákali jsme a potápěli se celkem dost (všechna 3 družstva), i ostatní spolužáci byli bez brýlí. Jinde, mimo školu, jsem plavala s brýlemi. Můj otec nosil dioptrické potápěčské brýle.
Měla jsem mnohem vyšší diotrie a holt jsem plavala bez brýlí. Šlo to v pohodě. V dospělosti jsem měla na jednom oku až 11D a stejně jsme brýle do vody nikdy nebrala, hystericky jsem se bála, že si je někde ve vodě utopím a co pak. Na čočky jsme nepřešla a pak ve 22 jsem měla laser a jsem víceméně bez brýlí doteď. Ano, potápět se jsem nesnášela, doteď nemám ráda hlavu pod vodou, chytá mě panika.

Já v dětství měla nižší dioptrie, takže jsem chodila plavat bez brýlí, vše jsem měla jen trochu máznuté. Teď, když jdu s dětmi na bazén, mám kontaktní čočky. Při 3,25 s astigmatismem mám vše jakoby v mlze a lidi od sebe rozeznám max na metr, pak už nemají obličej a je to pro mě strašně nepříjemné. Navíc pak mám tendenci se snažit neustále zaostřovat a ty oči to unavuje. Já bych šla u takto malého dítěte do dioptrických brýlí.