Lyžování - 5letá dcera zatím sama vůbec nejezdí

enmuhan2
4. led 2017

Maminky za jak dlouho se naučilo vaše dítě lyžovat? Vím, že je to individuální, ale jsem z toho špatná, že nám to jde takto pomalu ☹. Loni měla dcera v rovných 4 letech 6 lekcí a vůbec se nechytala. Nenaučila se vůbec nic. Letos už má za sebou 5 hodinových lekcí (v jiné škole), je to o něco lepší, ale sama nejezdí zatím vůbec (jen za ruce s instruktorem, nebo za hůlky, nebo ji drží za vestu). Lyžování se jí moc líbí, nebojí se, spolupracuje, jezdí sama bez problémů na pomě...ale vůbec jí nejde samostatná jízda v pluhu. Už rok jezdí na kole, umí už i plavat, ale toto nám dává zabrat ☹. Co třeba jízda s popruhy? Přemýšlím, že bych to s ní zkusila sama. Máte zkušenost?

zzuzinda
5. led 2017

My postavili na lyže děti letos poprvé - Adam 8,5 roku a Bára 5 let a čtvrt. Jeden den jsme je dvě hodiny učili my. Po těch dvou hodinách už Bára jezdila jako drak, ale neuměla brzdit 🙂 a Adam se snažil dělat obloučky, ale šlo mu to jen na jednu stranu, na druhou spadnul. Další den měli hodinu s instruktorem a po té hodině oba krásně jezdí i s obloučky, brzdí pluhem i smykem. Byli jsme fakt překvapení. Nejsou po mě 😉 S popruhy jsem viděla jezdit děti s rodiči, ale prý to není dobré, děti se spoléhají na rodiče a když je nemají, tak jim to zase nejde.

konidana
5. led 2017

@enmuhan2 zkusila bych menší kopec, kde nemusí plužit. Jen takový, kde jí to pojede tak akorát bez toho pluhu🙂 a bez nutnosti držení. Klidně skoro úplnou rovinu. Hrát hry: koloběžka (odrážet se botou jen s jednou lyží, ty střídat), na babu na lyžích a pod. aby se nebála samostatného skluzu. Syn ve 4,5 letech odmítal plužit i zatáčet:D Celý týden jezdil dětskou sjezdovku šusem s prdelákem uprostřed a na konci, postupně jen na konci a nakonec se mu občas podařilo nějak zabrzdit i bez pádu. Zatáčet začal až příští sezónu. V komerční škole tedy nebyl, jezdil hlavně sám podle sebe a já a babička (býv.lyž.instruktorka) jsme se mu snažily (bezvýsledně) radit. Asi třetí sezónu už jezdil jako drak. Podle mne k tomu musí dítě dojít samo. A kdy, to je strašně individuální.

enmuhan2
autor
5. led 2017

@zzuzinda Tak ta naše cácorka je asi kopyto, to si mě moc nepotěšila...Manžel mě pořád ujišťuje ať se nedívám po ostatních, že kdoví jak dlouho už jezdí, že je nemůžu porovnávat. Ale co slyším známé, tak každý se chválí, jak jejich dítko po 2 lekcích jezdilo jako drak. My už máme za sebou tolik lekcí a pořád nic ☹. Naštěstí to malou moc baví. Jedem 18. února na hory a bojím se, že se do té doby nenaučí a tam už instruktor stojí 2x tolik co u nás ☹. Já fakt nechápu kde je problém. Instruktor říkal, že se nebojí, že si pozpěvuje, baví ji to, ale prostě jak má jet sama, tak jí ten pluh a obloučky prostě nejdou ☹. Chceme příště zkusit ještě jiného instruktora a jiné středisko... Já bych to s ní zkusila i sama, ale vůbec nevím jak na to. Loni jsem zkoušela jezdit k ní pozadu, ale vůbec mi to nešlo 😀,

konidana
5. led 2017

@enmuhan2 není kopyto, jen má jiný přístup 😉

enmuhan2
autor
5. led 2017

@konidana
Díky za uklidnění, ona právě by nejraděj jezdila jak popisuješ, šusem bez oblouků 🙂. Rychlost ani pády jí nevadí. Naštěstí zvládá suprově jezdit na vleku (přitom co jsem sledovala v okolí děti stejného věku, tak ty neuměly jezdit na vleku, ale přitom krásně lyžovaly). Tak jsem si právě říkala, že bych s ní zkusila jezdit já, protože za instruktory už jsme dali poměrně dost peněz. Jen se bojím, abych jí neučila něco špatně ☹

absintka19
5. led 2017

@enmuhan2 neni kopyto, od kamose syn zacal az v 6 letech a o to vic ho to bavilo, mel jiz rozum a spoustu pokynu jiz chapal. Pruhy ne, at se na ne nespolehaji. A naucil ho to tatinek 🙂 tomu veril vic 🙂

konidana
5. led 2017

@enmuhan2 nech jí žít, jezděte spolu, klidně šusem. Nic ji neuč, ona to bude odkoukávat a příští rok třeba překvapí🙂 Syna taky obloučky nebaví. Radši najde skokánek a jezdí šusem a ve vajíčku jako závodník. A aby nemusel jet celou sjezdovku, když tam byl jen jeden skokánek, tak si skočil, a pak si radši vybruslil (jo, na sjezdovkách, do kopce, bez hůlek aniž by ho to někdo učil ) zase nad něj, aby mohl zase skákat.

elisbal
5. led 2017

Bracha začínal kolem 3-4let. Dobré je že se nebojí. Týden na horách udělá své, pokud tam je mírnější kopec, zvládnete to s ní i sama, but ať se drží hůlek vedle vás, do pluhu ji držte špičky lyží že začátku než si na to přijde, je to ovšem těžší pro vás, musíte při tom jezdit pozadu no.. Vím že s bráchou sme jezdili urco jednu celou sezónu a to lyzujeme hodně. Druhou začal s pomocí a pak už sám, chce to trpělivost hlavně, když sjede hezky dat bombon, nejlíp gumový, který po cestě na vleku stihne sníst 🙂

zzuzinda
5. led 2017

@enmuhan2 Není kopyto, naše zase pořád nechápe, jak se jezdí na kole. Každý zvládá věci jinak. Já upřímně vůbec nečekala, že děti to takhle zvládnou 🙂 A zase se fakt s Barčou moříme s kolem. Snaží se, chápe, jak na to, kolo má ráda, ale prostě to nedá. Každý má jiný přístup, jinak věci chápe, bere. Neboj, to se poddá. Ať si malá užívá a frčí, jak chce a baví jí to 🙂

elisbal
5. led 2017

@elisbal a až bude jezdit sama ať si dáva ruce na kolena, ať na lyžích správně stojí

konidana
5. led 2017

Až se nějak naučí brzdit a zastavovat, tak zkoušejte prudší kopce, kde už bude muset zatáčet. Neboli ze začátku jen se rozjet a hned brzdit (bokem , zatočením do zabrždění) A znova. A na druhou stranu. ...

konidana
5. led 2017

@elisbal ...a držet hůlky před sebou a točit s nima jako s volantem, pokaždé, když bude chtít zatočit - na mírnějším kopci

elisbal
5. led 2017

@konidana ano vím že sme taky učili dlouho jak spadnout a zvednout se sami

betelgeuzz
5. led 2017

@enmuhan2 každé dítě je jiné a trvá mu to jinak dlouho. Ty popruhy klidně zkuste, máme je taky, starší s nima párkrát jezdila, hezky se tím dítě ovládá a dá mu to zas trochu jiné impulsy. Jede v podstatě samostatně, ale máš ho pod kontrolou. Pak začala jezdit sama. Mladší má teď 5, už dva roky jezdila, ale sama nejezdí, jezdí různě na tyčce, letos ji chce muž vzít právě na popruhy, protože už zvládá celkem dobře, ale ještě si nejsme jisti, že zvládné různé situace sama.

evik19
5. led 2017

Holky, synovi jsou přesně 4,chtela bych ho vzít poprvé na lyže. Mám po sobě plastové lyzicky , které se připevní na boty. Přijde mi jako nesmysl to s nimi zkoušet, chtěla bych mu půjčit výbavu v půjčovně. Manžel je pro plastovy a chce ho učit sám... Ani jeden ale správnou techniku neumíme,ja bych radši zaplatila instruktora. Jaké jsou vaše zkušenosti?

enmuhan2
autor
5. led 2017

@betelgeuzz Právě na ty popruhy všichni nadávají (hlavně instruktoři), že prý jsou na nic. Nicméně jsem vícekrát viděla rodiče s popruhy na svahu a děti na nich opravdu pěkně jezdily, tak fakt nevím. Nemyslím jen to lano, spíš takové to vodíko kolem pasu, kdy rodiš drží dva popruhy a může dítěti pomoct zatáčet. Je to asi jediná metoda výuky, kterou bych zvládla 😀. Loni jsem zkoušela jezdit pozadu před ní a měla jsem co dělat sama se sebou 😀.

betelgeuzz
5. led 2017

@enmuhan2 Muž je taky instruktor, jezdí teda na lyžáky, neučí malé děti, jenom ty naše. A ty popruhy se mu právě líbí. není to na to, abys na to dala dítě, které poprvé stojí na lyžích. Ale potom, co až umí jezdit, tak je to krok k samostatné jízdě. máme právě ty popruhy, jak to uvážeš kolem pasu a mezi nohama.

enmuhan2
autor
5. led 2017

@evik19 Tak ty plastové lyže rozhodně ne!!! Ty jsme zkoušeli jen za barákem, noha v tom vůbec nedrží, o zatáčení už vůbec nemluvím. To malému lyžování spíše zprotivíte. Pokud neumíte lyžovat, tak instruktor je jasná volba.

betelgeuzz
5. led 2017

@evik19 já jsem za půjčení moderních lyží, ty plastové jsou na nic, spíš na nějaké šoupání kolem baráku. A pokud oba nejste dobří lyžaři, tak radši párkrát instruktora, než to dítě naučit špatně.
@konidana tak zrovna to ježdění šusem muž vůbec nepodporuje. to není v podstatě lyžování. A takový děti jsou postrachem sjezdovek, co udělá, když mu jiné dítě vjede do cesty?

enmuhan2
autor
5. led 2017

@betelgeuzz http://www.mimibazar.cz/inzerat/90200501-4/lyza...
Já právě koukám po něčem takovém... co myslíte? Upřímně já mám z toho strach, nechat ji lyžovat samotnou na velkém kopci, kde bude spousta lyžařů, mezi které se bude motat... Spíš bych si představovala, že samotnou ji nechám jen u dětského lana zkoušet a na velký kopec bych ji brala s vodítkem. Jen jestli to nejsou vyhozené peníze...
Ještě jsem našla levnější typ... http://www.mimibazar.cz/inzerat/92288036-1/pomo...

betelgeuzz
5. led 2017

@enmuhan2 nějaké takové máme. Zapínají se právě i kolem noh.

jaja.k
5. led 2017

Manžel začal učit dceru, když měla čerstvě 4 roky, měl na ni popruhy, byli na sjezdovce 3x a od té doby jezdí sama, dělá krásné obloučky, nebojí se, jezdí sama na vleku a strašně ji to baví. Já jsem se učila lyžovat až jako dospělá a jsem dřevo🙂, takže už mám co dělat, abych jim při lyžování stačila. Příště prý půjdu taky na popruhy🙂 Jinak manžel je taky instruktor a základem u těch popruhů je, aby dítě nemělo jeden popruh připevněný v pase (už jsme potkali šílence, který měl prcka zaháčeného za pásek na gumicuku...🙂), pak ho táhnete dozadu, měníte těžiště a spíš té technice jízdy ublížíte. Popruhy by měly mít dva konce, a být umístěné kousek pod pasem, dítě ruce na kolínka, zezadu hlásíte na kterou nožku zatáčíte (loni neuměla pravou a levou, tak jsme nalepily na lyžáky nálepky kočičky a pejska a zatáčela za zvířátky). Máme tyhle popruhy: http://www.lyze-snowblade.cz/zbozi/5518/Detske-... Já jsem si je teda ušila sama s mírnou změnou, ale nestojí tolik, aby se nedaly koupit, určitě je pak i prodáte dál. Ty naše si teď půjčili už několikátí známí a všichni si to nemůžou vynachválit. Na odkazu máte i video. Kdyby jste se chtěla na něco zeptat, napište, manžel vám rád poradí.

enmuhan2
autor
5. led 2017

@betelgeuzz super, já to s ním asi zkusím

enmuhan2
autor
5. led 2017

@jaja.k
Moc děkuji! Mně doposud všichni popruhy vymlouvali, ale opravdu jsem na tom viděla už spoustu dětí hezky lyžovat, tak bych je chtěla zkusit. Doufám, že to není moc těžké je ovládat. Já jsem taky poleno, asi zdědila talent po mně. Učila jsem se lyžovat v 17 s bývalým přítelem a trvalo mi to spoustu let než se ze mě stal docela dobrý lyžař 😀. Až teď po 30 můžu říct, že už lyžuji slušně 😀. Manžela jsem učila lyžovat ve 30 letech a po první sezóně jezdil jak já po 10 letech 😂

jaja.k
5. led 2017

Nás se na to na svahu hodně lidí taky ptalo, protože je rozšířený názor, že ty popruhy jsou špatné, ale tak jako u všeho je popruh a popruh. A určitě to s ním zvládnete, známí, co to mají teď půjčené jsou lyžaři asi mé kategorie🙂 a malý už krásně jezdí. Většinu času už mají ty popruhy spíš prověšené, jedou pomalinku za ním a používají to jen jako případný brzdný systém...Starší dcera je naštěstí pohybově po manželovi, tak ji to lyžování hned šlo, ta mladší se teprve začíná plazit a když vidíme tu techniku, začínáme se obávat, že druhá bude po mně🙂, no uvidíme...Tak ať dobře vyberete a krásně se vám jezdí!

konidana
5. led 2017

@betelgeuzz Když byl malý, tak vždy čekal, až na té pidi sjezdovce nikdo nepojede a teď se už kdykoli vyhne nebo zabrzdí. Syn už umí zatáčet velmi dobře, když to je potřeba🙂 Jako já to taky moc nepodporuju, vždy jsem povolila jednu dvě jízdy jak chtěl sám, a další hezky obloučky, a tak jsme to střídali. Teď aby syn nejezdil šusem, tak ho musím brát na černou:D

alemari
5. led 2017

Mám stejně starou, jsk jí učili, a vy lyžujete? Ven jí mezi kolena, za ruce NIKDY, ruce patři do volantu či na kolena, jinak se plužit a tlačit hrany nenaučí

enmuhan2
autor
5. led 2017

Vozí ji mezi nohama, nebo jede před ní a přidržuje špičky nebo za ní a přidržuje za vestu. Já lyžuji. ale učit neumím, zkoušela jsem loni jezdit před ní pozadu a vozit mezi nohama a hrůza, nešlo mi to zkoordinovat. Jediná šance jak bych ji mohla učit sama jsou ty popruhy, jinak mi nezbývá nic jiného než dál platit instruktora. Už nás to stálo dost peněz, vyzkoušeli jsme 3 instrury, různé svahy...
@alemari

takyjedna
5. led 2017

Zivila jsem se chvili jako instruktorka lyzovani. PROBOHA ZADNE POPRUHY. Do toho se ti akorát dítě zavesi, ztrati pud sebezachovy a nebude mit potřebu samo pluzit a brzdit. Tim fakt ničemu nepomuzes. Nehledě na to, ze v pripade padu je to dost nebezpecny, když se ještě do všeho zamota do šnůry...

astyna
5. led 2017

Já jsem kopyto i v téměř 30 letech, prostě na to nejsem. Třeba bude podobně na tom i tvé dítě. Akceptuj to a nech to být.