Pořídit synovi klavír nebo digitální piano - a jaké?
Prosím o radu. Syn byl přijat do ZUŠ na klavír (chtěla jsem ho dát jen na flétnu, ale při výběrovém řízení učitelka i ředitelka naznaly, že syn má hudební talent a je škoda dávat ho jen na flétnu). Já sama na klavír hrávala celou ZŠ a část SŠ. Doma máme ale jen obyčejné klávesy. Chci se poradit, zda synovi pořídit klasický klavír nebo raději digitální piano a jaké. Bydlíme v paneláku, finančně přežíváme, ale žádná sláva. Osobně se mi nejvíce líbí digitální klavír, který vypadá jako klavír klasický (líbí se mi tam možnost ztišit zvuk, u klasického klavíru se bojím neshod se sousedy - i když nad námi klavír mají také a cvičí; ale nad nimi se teď stěhuje rodina se 4 malými dětmi, pod námi mají dvě malé děti - a myslím, že to opravdu otravuje). Manželovi se líbí více vybavený klavír, který spíše připomíná klávesy... sama nevím. S digitálním pianem zkušenosti nemám. Jen chci, aby si syn nezkazil úhoz a aby klávesy umožnily hrát citlivou dynamiku.
@reniiisek Ptala jsem s jak v ZUŠ, tak v několika prodejnách. Doporučili mi širokou škálu, prý v podstatě cokoli, co najdu na internetu. Pozor na to, aby klávesy simulovaly úhoz. Jinak prý dle peněženky, stačí i klaviatura na obyč. podstavci, ale to nechci - mám to u kláves, není to stabilní, bála bych se silněji uhodit do kláves, že mi to spadne... jelikož jsem konkrétní radu nedostala, tak se ptám na zkušenosti tady. Jsem z města, hudebnin jsem obešla plno a většinou doporučují všude něco jiného - v hudebninách zn. Yamaha prostě Yamahu, v jiných obyčejnou klaviaturu bez podstavce (prý pro začátečníka to stačí) od Casia do 10.000,-, jinde super piano za 35 000,- ...
Já mám dobré zkušenosti s Kawai nebo Casio...=) Zkusila bych si na to něco zahrát a když tam bude lehký odpor klávesy( nebo nevím jak to napsat) tak bych se nebála to vzít...=)
Máme doma elektrické piano zn.Bohemia,už 7let,kupovali jsme ho,když dcera na klavír začínala a stálo 25.000,-Kč.Bydlíme v patře,takže jsme vybírali hlavně kvůli váze,klasické piano by sem byl trošku problém dostat a i kvůli ceně,neboť za tuhle cenu se vybere klasické piano jen starší,nové je tak od 70.000,- výše 😲
A když jsme se radili s odborníkem přes klavíry,tak říkal,že starší piano tak od 20.000,- výše,levnější nekupovat,to,co se ušetří,se nandá do ladiče pian,ty levnější piana kolem 10.000,-Kč jsou rozladěmá prý pořád 😢.
Jinak co se týká úhozů,elektronická piana mají stejný úhoz,dají se ztišit,mají pedály,pro začátečníky fakt stačí.Dcera se učí už 7let,je hodně šikovná a dle paní učitelky už jí elektronické piano nestačí,technika na něm jde cvičit špatně.Takže teď váháme,jestli vyměnit za klasické piano nebo ne.... ☹
Klávesy a klavír vypadají na první pohled podobně, ale jsou to rozdílné nástroje, na které se hraje jinak. Klávesy mají technikou hraní blíž k akordeonu či varhanům. Takže na výuku hry na klavír bych klávesy nepořizoval. Na druhou stranu, já svého syna radši v ZUŠ přihlásil na hru na klávesy místo na klavír. Je to praktičtější, rozmanitějští, zábavnější i flexibilnější.
Já teď taky uvažuji nad digitálním. Budeme se nejspíše stěhovat do bytu, do 4. patra. Také jsme bydleli ve 4. patře a když se pianino stěhovalo, to byla lahůdka, čtyři svalovci a jak byli zničení 🙂 Takže váha nějakých 60 kilo je super, a představa si zahrát kdykoliv večer vyhrála (ono to ani jinak nejde, když si chcete zahrát v klidu až vám usne dítko). Cena je taky daleko přijatelnější, a nemusí se platit za ladiče. No půjdu zkusit na něj do hudebnin zahrát 🙂
Jinak pokud by měli vyučující problém s tím, že má doma dítě elektronický klavír, tak když jsem tam chodila tak tam byla možnost chodit cvičit do prázdné učebny nebo do sálu, když byl volný. A chodila jsem na základku do hudební třídy a několik spolužáků šlo na konzervu, jedna spolužačka chodila cvičit do sálu dost často a to měli doma klavír i s křídlem. Jinak ten úhoz, ono stejně je každý klavír jiný, pianino co mají doma naši je o hodně tužší, než byli klavíry v zuš. Za mě je pianino a klavír nebe a dudy, samozřejmě záleží na tom jaké...
@petrmetr ano, klávesy je úplně jiný nástroj, ale dle mého, pokud rodina která na klavír nehraje dá dítě na klavír, tak pro začátek úplně stačí. Může se stát že to dítě nebude vůbec bavit a pak je škoda dávat za to tolik peněz, i 20 tisíc za elektronické piano je dost. Já taky začínala na klávesách, a i když po roce zjistili rodiče i učitelka, že mě to nepřestalo bavit tak pak mi pořídili pianino 🙂
@mis_el Tak elektrické piáno má spoustu výhod. U nás v ZUŠce s tím problém nemají, pokud je kvalitní. Kawai nám schválili, pan ředitel ho sám má doma. Ale pokud chcete kvalitu, tak si budete muset připlatit. Náš Kawai má super zvuk a výbornou klaviaturu, ale stál cca 50 tisíc. Puvodně si ho kupoval hlavně tatínek, který teď nehraje, ale starší dcera hraje už 6 let a teď bude hrát i mladší.
🔝
@peggy722 souhlasím, uvidíme jaká bude finanční situace za pár měsíců. Ale jinak myslím, že na to moje hraní mi stačí i za 25. Pokud budou hrát i moje děti tak pak bych stejně chtěla křídlo, až bude baráček (jestli někdy bude). Do bytu jsem rozhodnutá pianino netahat, když budu chtít můžu si na něj zahrát u našich 🙂
@mis_el No, pro pořádek, měli bychom rozlišovat mezi klávesma (keyboardem) a piánem (klavírem). Klávesy maji pružinky a mají měkký stisk. Začátek úhozu má malý odpor, který roste, tím víc, čím je pružinka víc stlačená. Piáno má kladívkovou mechaniku a klapky jsou vyvážené, vrací se vlastní vahou a maji setrvačnost. Začátek úhozu klade velký odpor, ale jak se dá klávesea do pohybu, odpor slábne. Klávesy se proto na výuku hry na klavír nehodí. Ale piána jsou nejen akustická, ale i digitální. Takže kdo nechce akustické piáno (je drahé, velké, těžké, rozlaďuje se a naladit ho je drahé, je hlučné), ten si může pořídit piáno digitální, které eliminuje většinu nevýhod.

Zkuste se zeptat paní učitelky / učitele. Měl by něco doporučit. Já bych se přikláněla k digitálnímu pianu🙂