16měsíční neposlušné dítě, jak to řešíte?
Máte někdo doma něco přes rok staré absolutně neposlušné dítě? Jak to řešíte?
Už z toho děcka doma fakt šílím, můžu ji stokrát říct "nesmíš, ne!", můžu ji dát po prstech, a ona si to klidně bude dělat dál. To samé, když ji volám k sobě nebo dám jakýkoliv pokyn. Nezájem. Jakmile ale tenhle pokyn nebo zákaz dá např. babička, poslechne hned napoprvé. Nás doma nikdy. Takže moc dobře chápe pokyn nesmíš, aby taky ne v tomhle věku, dělá to prostě naschvál, vědomě.
Už nám s manželem fakt rupou nervy, posledně jí manžel normálně dal na holou prdel, že brečela (bylo to u přebalování, kdy zase strkala ruce do hoven, i když se jí dohromady už asi milionkrát řeklo, že nesmí, a dalo přes prsty). A já dneska taky, což všichni strašně odsuzujou, že to u tak malého dítěte nemá význam - pak by mě ale zajímalo co teda význam má.
Dítě se učí a poznává svět. Nenarodilo se s touhou ubližovat druhým, ubližovat tobě. Proč některá maminka chápe, že dítě poznává chody světa a druhá to chápe jako naschvály? Je mi holčičky líto, že už zažila fyzický trest.. Věřím nebo hlavně doufám, že objevíte nebo dáte přednost instinktivní mateřské lásce, začnete se díky ní dívat na svět skrze oči své dcerky.. Krásně je vysvětleno, proč se dítě v určitých fázích nějak chová a i proč to ve vás může vyvolávat negativní reakce a jak postupovat, v knížce od Aletha Solterové Moudrost raného dětství. (Knížka vás nebude přesvědčovat o tom, že si dítě může dělat co chce, ale vysvětluje projevy dítěte.) https://www.kosmas.cz/knihy/191219/moudrost-ran...
@anelka38 to je už trochu moc nemyslíte? Paní je ke konci těhotenství, nervy a únava pracují, sama si pamatuji, jak byly pro mě poslední týdny těhotenství náročné a to jsem mela mnohem starší dítě, ktere bylo naštěstí temer samostatné a v mnohém mi pomohlo. To, že jí dítě naštve a jednou nebo víckrát ho plácne ( ne bití ), tak koho občas dítě nenaštvalo, neznám, kde je to pořad sluníčkové. Díte potřebuje k výchově nejen vysvetlování, opakování, chválení, ale také určit pravidla, mantinely co si smí k rodičúm dovolit, musí se nastolit trochu nějaký řád, zákaz, NE. Jsou to děti a zkouší to, jsou chytrý. Jak tady zmiňujete pejsky, tak ano, ono vychovávat díte a psa má mnoho podobného, společného a ne že ne. Svoje dítě/ děti bezpodmínečně🙂 miluju, dávám jim vše, ale snažím se je " vychovávat ", aby z nich právě frackové nebyli a byli to slušní lidi. Snad se mi to povede, je to nekdy dřina a i já chybuji, často z únavy. Jsme jen lidé..Po přečtení diskuzí souhlasím s loafeer, ve všem. Vůbec bych se netrápila nějakými řečmi, co se tady napsalo, nemá smysl komentovat..
@zuzaprosek nesouhlasím, má 5-ti letá dcera je vychovávána bez facek a plácnutí, v respektující výchově bez neustálích zákazů a příkazů, vychovávám ji v úctě k sobě i k druhým a stejně tak vedu i druhou dceru, ve školce nemá a neměla jediný konflikt s učitelkami či kamarády, nikdy jsem nemusela řešit scény v obchodech a mlácení hlavou do zdi, vztekne se jako každé jiné zdravé dítě, je hravá a mantinely ji nastavuji automaticky domluvou, bití je selhání dospělého, vždy
Některé matky přeceňují schopnosti svých dětí, jejich neznalost berou jako neposlušnost. Je mi těch dětí fakt líto, ale né proto, protože dostali na zadek i v takto útlém věku, ale protože nemají jejich rodiče pro ně pochopení.
Asi bych si měla pořídit rákosku, protože moje 14ti měsíční dcera utrhla plyšové kačence hlavu a vycupovala z ní vnitřek. Kde jsem udělala chybu, že je tak nevychovaná. Měla jsem jí naplácat hned jak se narodila... 🙄 🙄 🙄
No, paní je sice v pokročilém těhotenství, ale nikdo ji nenutil mít děti tak rychle za sebou 😅
Za pár týdnů přibude miminko a z neposlušné "starší" dcerky se stane ještě žárlivka. Nechci vidět, jak to schytá, když už sahání do plíny je problém 🙄
Mám kamarádku, která má děti 18m od sebe, chtěla to tak a taky to zvládla. Bylo to sice hodně náročné, ale nepotřebovala k tomu žádné pitomé tresty a děti jsou parťáci. Takže to jde, chce to pevné nervy, hodně trpělivost a lásky.
@gwennie
Zkus i přečíst knížku Nejštasťnejší batole v okolí..hodně toho pochopíš a je tam spousta rad.
U nás to začalo kolem 15 měsíců,když na vše říkala NE.Nejhorší to bylo ovšem mezi 18-24 měsíci.
Ono je to i pro tebe náročnější,když jsi těhotná..člověk je pak ještě víc nervozní..mě to zrovna taky tak vyšlo,že jsme čekaly druhé...
@terezas4 (píšu všeobecně, 16měsíční dítě nemá cenu plácat, protože nemá rozum a nechápe, za co je plácáno) Každé dítě je jiné...některému stačí vysvětlit, jinému pomůže plácnutí na zadek a jinému ani plácnutí na zadek nepomůže... 😉 Já jsem byla ten poslední případ a rodiče se mnou měli hotové peklo, moje sestra byla naopak v první skupině, jí stačila domluva...Na každé dítě platí něco jiného...Ve vašem případě máte prostě štěstí nic víc 🙂 Myslím si, že každý by si přál, aby to šlo vámi popsanou cestou...Každý...nikdo nezačíná vychovávat děti stylem: já je budu řezat jako žito..Nikdo...
@terezas4 Přesně tak, bití je selhání dospělého.
Proč by se měli dospělí zdržovat nějakým domlouváním a vysvětlováním, když to jde plesknutím, je to rychlé a efektivní.
Někteří rodiče voli fyzické tresty jako krajní variantu - ok, ale jiní rodiče berou jako DÍTĚ=TRESTAT
Onehdá ukazovali na čt 2 dokument, kde byl tatínek s několika dětmi a měl na skříni rákosku, prej když nějaké dítě zazlobí tak dostane. Prostě automatika. Primitivizmus !!!!!
Ted to beru jako obecně tresty, nic proti zakladatelce 🙂
@takarazestinusakur naštěstí nemám jen štěstí 😉 . Není to jen povahou, na kterou se toto celé rádo svádí, je to celkovým přístupem, znám spoustu rodičů který ke svým dětem přistupují podobně jako my, bohužel někteří rodiče mají k dětem hodně autoritativní přístup, rozuměj, "musíš poslouchat jsi dítě, já jsem rodič a to je víc" , pokud dítě neposlechne je nevychované a aby z něj nebyl "fracek" musí se plácnout. Hrozné brát dítě jako potencionálního fracka ne?
Bohužel i ve mnou už jednou zmíněné školce, máme chlapečka s přísnými rodiči, dcera s ním měla "konflikt", kdy neposlechla jeho příkaz. Učitelky to s rodiči (i s námi) řešily, chlapec byl potrestán, samozřejmě. Rodiče ho neřežou, ale pokud neposlechne dostane ne zadek\pohlavek, on pak to samé samozřejmě praktikuje ve školce, smutné, ale není to jeho vina, pro něj je to normální
@terezas4 Vzhledem k tomu, že já sama jsem byla "spratek" tak se tituluji sama rodiče mě tak nikdy nenazvali, tak vím, že nemáte pravdu....moji rodiče byli zlatí, zpočátku se mnou navštěvovali poradny, přečetli kotel příruček "jak vychovávat dítě"...psychologové jim vůbec nepomohli a moje chování se jen zhoršovalo...trošku pomohlo až když mi přistála jedna na zadek...ale po čase ani to nefungovalo...rodiče si začali myslet, že jsem buď hloupá (myslím nízké IQ) nebo jsem masochistka...moje výhledy byly, že skončím na drogách nebo těhotná...rodiče oba milující, respektující VŠ vzdělaní...tak čím to? Že je ze mě slušný člověk i když jsem po celé své dospívání byla spratek? V 15. nastoupila sebevýchova a lidově řečeno jsem z toho všeho vyrostla...myslím si, že kdybyste měla doma mě, tak máte nachystanou vařechu hned za dveřmi... 😀 (jen pro představu: v první třídě jsem byla za školou, ve 3. třídě jsem měla 10 neomluvených hodin, kradla jsem peníze, cennosti, doma i venku, falšovala podpisy rodičů, lhala a toulala se...rodiče si se mnou užili moc a moc srandy)...Takže kdybyste měla doma mě, jsem si jistá, že byste velmi brzy přehodnotila své výchovné metody...jo a zapomněla jsem dodat, dneska je ze mě paní učitelka 😀
@takarazestinusakur v 6-ti letech už dítě chápe a dostatečně, i když ne zcela, si uvědomuje důsledky svého konání, zakladatelka má dceru 1rok a 3m, taktéž další přispěvovatelky píší o 2-letých dětech, z vašeho příspěvku mám pocit že dítě se má "plácat" preventivně
@takarazestinusakur ...měla štěstí...štěstí v tom, že se dokázala sama koukat na dítě jako na člověka, jakéhokoliv jiného, protože nikoho jiného přeci nebijeme, neplácáme. tak proč děti ano?
taky mám dítě, které nebiju, neplácám, protože nikoho jiného taky nebiju, neplácám. je to úplně jednoduché - jen se ovládnout a tu ruku nevztáhnout. kdyby mě někdo bil...
@terezas4 Ten pocit máte špatný...nic takového jsem nepsala...naopak ve svém 1. příspěvku jsem napsala, že plácat 16měsíční dítě nemá smysl, protože nechápe, za co je plácáno... 😉
@berenika39 nezlob se, ale je to o štěstí, přečti si čím si prošli moji rodiče a ti měli také tendence netrestat, ale pod vlivem okolností se k tomu dopracovali (i když ani to nemělo valný efekt)...I tobě odpovím, kdybys měla za dítě mě, myslím, že by mi od tebe přistála jedna na zadek taky...Tím, že moji rodiče plácali (přiměřeně a vždy to odnesl jen zadek) nikdy jsem nedostala pohlavek nebo facku...mi zachránili život, protože jen díky tomu, že jsem dostala na zadek jsem věděla, kde jsou ty hranice...pokud je možné vychovávat dítě bez trestání...super jen tak dál...pokud to z nějakého důvodu možné není, tak je tu hranice mezi tím, co je adekvátní trest a neadekvátní trest..."seřezat jako žito" není adekvátní trest to je sadismus...jedna na zadek, která by přišla po několikerém bezúspěšném vysvětlení neodsuzuju...
@takarazestinusakur v tom případě nechápu příspěvek o vašem dospívání 😉 , v této diskuzi toho bylo napsáno až dost, každý si dle svého svědomí najde způsob komunikace se svým dítětem
@takarazestinusakur ty biješ doma partnera? ne? já taky ne. a na stejném principu fičím i ve vztahu k synovi. nikoho nebiju. nic me neopravňuje vztáhnout ruku. ani kdybys to byla ty. ani ty jako dítě.
ale když mi bylo o polovinu méně, viděla jsem to jinak a k tomu, jak přemýšlím ted jsem se musela dopracovat. takže beru, že to jiní mají jinak.
Pokud rodič dítě fyzicky trestá, tak proč by dítě nemohlo mámu ve svých 15ti letech zmlátit za to, že ho nechce pustit na diskotéku? Když se to dítě neovládne,má na to nárok? Má nebo ne?
Ono taky bití a bití,jedna vychovna,když selhalo domlouvají je kolikrát lepší než dvouhodinové vysvětlování,při kterém po prvních pěti slovech dítě uz stejně nevnímá co říkáte a raději jde udělá znovu to,za co mu spílají. Výchova dítěte je každého věc,ale sáhněte si všichni do svědomí,opravdu jste od rodičů v dětství nedostali ani jedinkrát vychovnou facku? Vyrostli z vás snad kvůli tomu nějací tyrani? Nejsem zastánce bití,to vůbec ne,ale někdy čeho je moc,toho je příliš,dceru nebijeme,ale ani ji již sahodlouze nevysvetlujeme,pokud nereaguje na první,druhé,třetí varování,nebudu že sebe dělat blbce a jednu ji přes prdel placnu a je divný,že to zabere hned,s dlouhodobým účinkem a necítím se kvůli tomu nějak primitivně....
@terezas4 Netuším, co přesně nechápete, reagovala jsem tím na váš příspěvek o 5leté dceři a jak ji vedete doma....a jak prospívá...popsala jsem vám vývoj od raného dětství, kdy se rodiče snažili bez plácání, navštívili řadu psychologů a poraden, přečetli stohy publikací a snažili se vychovávat, tak jako vychováváte svou dceru vy...A neměli úspěch...popsala jsem vám vývoj výchovných metod a reagovala jsem tím na vaše "bití dítěte je selhání rodiče"... protože s tím tak úplně nesouhlasím (a dala jsem svůj krásný příklad, na kterém je vidět, že někteří rodiče se mohou občas i rozkrájet a stejně to bez plácnutí prostě nejde) 🙂
🙂
@berenika39 Proč bych měla bít partnera? To nemá s výchovou nic společného, proč bych měla mlátit rodiče, že mě nechtějí pustit na dízu...pleteš si trest a vytyčení mantinelů s pouhou agresivní reakcí na zákaz...
Výchova rovná se bití? Výchova musí být s tresty? výchova znamená dovolit si víc na dítě než na jiného? Výchova znamená, že jsem nadřazená, že jsem něco víc, co mě opravňuje dělat věci, které ubližují?
Já myslím, že odpovědi jsou ne......
Ok. Můj čas a energie vypršely. To přece nevadí, že si myslím něco jiného. Jen jsem nabídla svůj pohled na věc. Nic víc.
Přeji hlavně klidné těhotenství, četla jsem, a ono to s tou výchovou potom jde samo...každý jinak, s nejlepšími úmysly. Tomu věřím.
@takarazestinusakur bití je selhání dospělého, bylo snad pozdější bití od vašich rodičů předmětem vaší nápravy? Z toho co jste napsala usuzuji že ne.
tak jsem si přečetla problém zakladatelky a mám pocit že to není snad ani matka,nikdy jsem na dceru 22 měsíců nevztáhla ruku,nekřičela apod. snažím se jí věci učit, poznávat je to prcek tak mu to hold trvá déle. Osvědčilo se mi např. když jsem jí učila že se jde přesně v 21 hod spát tak jsem to brala přes její oblíbené hračka, že jsou moooooc unavené a že by chěli jít spinkat s jejich Elinkou.... a ted. sama odloží tablet s pohádkou a jde spinkat se zvířátkama, musíme jim dát pusinky a jdou na kutě, bez scén Ale jsou i kdy kdy vstává "po prdelce" tak jí nechám až sama bude něco chtít nc jí nenutím..... tohle mají dospěláci taky tak děti na to majíí také nárok.
@terezas4 no vidíte a já mám taky jedno takové, strašně hodné, bezproblémové, povahově klidné a tady si ani nedovedu představit, že bych plácla a druhé, které usměrňovat trochu musím. Ve školce je vzorný, na brášku je hodný, není hyperaktivní, ale je prostě paličatý a výrazná osobnost. Zjistila jsem, že na něj to proste platí. A jinak to nejde s jeho povahou. Já znám z okolí mnoho případů, kde se příliš volna výchova neosvědčila a deti by si bývaly " výchovnou " klidne zasloužily, ted i jejich rodiče připouští ( deti na drogách, propadající, děti, které ubližují ostatním ), ale rozepisovat nechci, pro mě, at si každý vychovává děti, podle toho, co je pro nej nejlepší. Jinak to jestli jsme deti vychovali spravne nepoznáme ted, ale treba az jim bude tolik, kolik mě
@zuzaprosek má dcera není klidná povaha, nikde jsem to ani nepsala, a ani jsem nepsala že má volnou výchovu, psala jsem že dcery vychovávám k respektu a úctě a takto s nimi i zacházím a kominukuji, to se absolutně vylučuje s fyzickými tresty, prosím nepřekrucovat
Deti mivaji urcita obdobi-oralni ,analni.....objevovani vykalu...to je preci uplne normalni a zdravy vyvoj ditete.....
samozrejme pokud vas stipne, kousne, bouchne -to bych si libit nenechala a bud ji placla pres rucicku(kdyz me stipne) nebo ji stipnout taky, at vidi,ze to neni takova sranda jak si mysli.....ale mlatit ji v tomto veku opravdu nema prilis velky smysl.......a pravdepodobne s porodem druheho ditete se jeji chovani jeste trosku zhorsi......mela byste se obrnit trpelivosti....ale rozhodne nebit!!

Váš příspěvek mě tedy dostal. Můžu Vám říct, že už dlouho jsem nečetla něco tak hnusného od matky vlastního dítěte. Nejde ani tak o to, že dostala...navíc od táty, což no nechápu, většinou tatínkové mají strach, že ublíží, takže se tělesným trestům u tak maličkých dětí vyvarují, já bych to netolerovala ani za nic...ale o formu, s jakou to píšete bo se klidně vsadím, že i s takovou formou k malé přistupujete.
Uvědomte si jedno, je to dítě, které právě začíná poznávat svět. Ty vaše pokyny (brr), dítě určitě zajímat nebudou...víte proč?? Protože se rodí jeho osobnost. Není to o tom, že nechápe, ale chce to po svém. Když vám bude někdo len přikazovat, tedy dávat pokyny, tak se vám to bude líbit?? To dítě neví, zkouší, učí se. Když jí budete len přikazovat, zakazovat, nadávat, plácat...tak z ní bude pěkný fracek a len díky vašemu omezenému přístupu.
Jednoduché - opakovat, vysvětlovat, chválit, opakovat, vysvětlovat, chválit. Náš život a byt se absolutně přizpůsobil malé. Od 15měs. vylezla všude, ale byla poučená, že musí dávat pozor, troubě se vyhýbala obloukem bo odmalinka jsme vysvětlovali, že pálí a bude mít bebí.
Sáhne do plíny?? No bože, tak jí tu ruku otřu a udělám tyátr "fůjj, čuňátko, smrdí", "to se přece nedělá, viděla jsi, že by to dělala maminka bo tatínek??" Jestli to dělá poráte, tak to dělá naschvál. Možná se jí málo věnujete...?? Je i normální, že ostatní poslouchá a vás ne. Možná, že vašich pokynů má totiž už plné zuby. Děti to dělají často, že prostě ignorují, navíc, když z vás cítí, že je na obtíž a štve vás. Já tedy v tomhle věku při káknutí sprchovala bo malá nevydržela od 10měs ležet. Musela se otáčet, stoupat...jsem jí prostě zdržovala. Supr byly kalhotkové plenky od Pampers, které se len natáhnou.
To samé, že jí voláte k sobě a ona nezájem. Teď nevím, jestli se bavíme o pejskovi bo dítěti, které cca do 3 let, má prostě strašně moc práce. Nedělejte ze své dcery psa, ani nepodceňujte její chápání. Uvědomte si, že dítě se rozvíjí zkoumáním a hrou, ne příkazy, pokyny a plácáním. Chápu, že v pokročilém stádiu těhotensví, ty nervy pracují jinak, ale to nic nemění na tom, že o své malé budete psát tak hnusně a jak o přítěži co vám leze krkem.