16měsíční syn nechce chodit večer spát
holky prosím o radu, někde jsem udělala chybu ve výchově, někde jsem asi polevila, syn 16. měsíců, večer nechce chodit spát. spíme spolu na nižší posteli a pořád z ní leze dolů a za tatínkem do obýváku, plácáme po zadku , vysvětlujeme, jen se směje a né a né spát. metoda nechat vyřvat u nás nefunguje, zalyká se a zvrací, tak ho nechci před spaním stresovat. existuje něco účinnějšího, případně jak jste to řešili vy. tatínek musí jít dolů k rodičům, abychom byli sami, aby si šel ke mně lehnout a usnul. ☹
Jde o to, že každý dítě je jiný a co funguje na jedno nebude fungovat na druhý. Moje máma vychovala tři děti, myslela si, jak to dobře ovládá a jak už to má v malíčku, tak měla čtvrtý dítě, od mala stejná výchova, stejný režim, a dítě reagovalo úplně jinak. Stejně jako jsou různí dospělí - někdo miluje režim, někdo zásadně spontánnost, tak je to i u dětí. Taky stejně jako u dospělých každé dítě potřebuje jiný počet hodin spánku ke spokojenosti. Jedno dítě může být přetažene, jedno nevyspane a oba přitom spali stejnou dobu. Pravidla a výchova jsou strašně důležité ale nelze aplikovat jednu výchovnou metodu na všechny děti.
A já jsem jako mala režim neměla a v dospělosti taky nikdy nemam problém usnout.. To s tím nesouvisí
@blecha94 rezim je super vec! Vim o tom sve, sama jsem velmi rezimni clovek, odmala. Problem je ale v tom, ze ne kazdy to tak ma, meho syna nevyjimaje. Snazili jsme se o nastaveni odmala, provadeli stejne ritualy a absolutne se to minulo ucinkem. Jednu noc usnul v sedm, v noci se probudil 6x a vzhuru byl v pul osme, dalsi den usnul v deset, v noci vstaval 8x, vzhuru v pet, dalsi noc usnul v pul osme, probudil se jednou, zato ale na dve hodiny a budicek v sedm. To same spanek pres den, jednou spi 40 minut, podruhe dve hodiny, pri zachovani podminek. Dumam nad tim uz rok a pul a jedine, k cemu jsem dospela je, ze to nedava smysl. Parkrat jsem se kousla, ze proste bude chodit spat ve stejnou dobu, at chce nebo ne -- nikdy neusnul, dve hodiny jsem se s nim morila a nakonec stejne usnul, az kdyz byl unaveny. A nechat ho rvat dve hodiny v postylce, nez se pozvraci a padne vycerpanim? Na to ho mam moc rada.
@evaamy Mně vadí, když děti po deváté hodině nespí, protože večer je jediný čas, kdy můžu vypnout a být sama, dělat co chci, pomalu jíst apod. Čím později usnou, tím později jdu spát já, protože ten čas pro sebe potřebuju. Je to i pro jejich dobro - když nemám ten čas, jsem přetažená a méně zvládám reagovat s respektem 🙂 Ale neřeším to tím, že bych dávala na zadek, nebo nechala vyřvat.. Po osmé hodině dám nespící dítě do šátku, kojím a takhle usne.. přitom už si můžu dělat svoje. Funguje to docela dobře, protože dítě je u maminky, u mlíka a nemá tendenci lézt pryč (což syn v posteli dělá, i když je unavený).
@papka a co tak skratit ten denni spanek?
@evaamy mně třeba na tom, že je dlouho vzhůru, vadí to, že je pak obvykle už přetažená a začíná peklo. Mně by nevadilo, kdyby prostě "jenom byla vzhůru", ale vidím, kdy je unavená a ona i přesto odmítá ležet (teď už je to lepší, ale od doby, co začla lézt, to bylo snad rok peklo), pak se přetáhne a je to fakt krize, kvůli všemu pláče, vzteká se atd.. chtěla by usnout, ale už jí to tuplem nejde.. a já už vždycky mlela z posledního, páč to bylo třeba v 1, v 11..
@blecha94 v zásadě s mnohým souhlasím...jen bych respektovala individuality a různá životní období...tazatelce bych doporučila vyjít vstříc, jak jen to dokáže rodina akceptovat k rozumné spokojenosti všech a neohlížet se na okolí.
Já režim měla, poruchy spánku mám pravděpodobně z jiných důvodů...
@verciiik jj, tak to samorzejme musí být náročné, já myslela proč někdo nutí dítě jít spát v osm a je na nervy z tohoto. Mne je právě jedno jestli jde spát před obědem nebo po obědě nebo vubec, večer v sedm nebo v deset..proto nechápu, co s tím spaním všichni mají. Tak jsem to myslela 🙂
tak jak to tu čítam.. dovolím si nesúhlasiť, radíte radíte a nevidíte, dieta spí cez deň aj tri hodky a vy radíte že je jedno jako spí kedy spí.. fakt ste si isté, že takýto režim je ok?
@evaamy
zakladatelka - deti to při tatínkoch proste často robia, proste ich potrebujú, sú celé dni preč a jako ich uvidia, ožijú, idú do prepálenia, potom nevedia zaspať, rozkokošia sa.. ale to neznamená, že spánok a režim potrebujú. Osobne by som vo vašom prípade skrátila spánok cez den (vydržte, po čase si zvykne, že nedospáva na tri hodky) a večer zapojila tatínka, neviem kedy dom chodí, či kúpať, prečítať pohádku, pomazliť sa, pokecať pohrať sa ale s limitom, hodka, tj do 8ej, 9ej, jako vám a mimi vyhovuje a potom hajde do postele. Osobne neuspávame, deti zaspávajú samé v postielke. AK uspávate može aj uspávat tatínek. Nepolavila by som, potrebujete čas aj priestor aj na sebe, na partnera plus dieta potřebuje tú pevnú hranicu, kt. mu dodá istotu, tj režim. Jemne ale stáť si za svojím, tu je proste u nás MOJA hranica, v noci sa spí a nechodíme do p ostele o 11ej.. o čo menej je doležitý spánok jako strava, k prospievaniu dieťaťa?
@evaamy tak u nas to jsou prave ruzny duvody, zajedna to, ze je pak pretazena a to je pak fakt desny, nebo po obede treba jeste nedavno kdyz nespala vubec, tak v 5-6 zacla bejt pretazena, uvztekana a protivna, museli jsme ji udrzovat, aby neusnula za chodu, pac pak by zas vstala ve 3 a vyspano.. A nebo pokud jsem ji uspala moc pozde, tak pak zas vstala pozde a vecer nechtela vubec spat, a to uz neni o nejakych pravech matky na svuj cas, ale o tom, ze pak radi do nocnich hodin a ja uz padala na hubu 😀 a uz bych bejvala davno spala a ona srsela energii.. Pritom jde casto jen o to, udrzet ji chvili vleze v klidu.. Jako na obdobi mezi jejimy cca 8m a rok a ctvrt docela nerada vzpominam, pac to uspavani byla naprosta krize, vzalo mi to veskerou silu a elan, pac treba 3x za den jsem s ni hodinu zapasila, ona zdrhala, me skrabala, stipala atd, ale kdyz jsem ji teda chtela nechat, ze spat nebude, tak se vztekala, pobrekavala, v klidu byla max kdyz jsem ji nosila v naruci a nekdy ani to ne, ale ja uz na to nemela fyzicku, ji furt tahat.. No nic moc, at jsem se snazila, jak jsem chtela 🙂
@verciiik tady jde hezký vidět, jak je každé dítě jiné. Já vždy všude četla, že dítě nemá jit spat, až když je pretazene, protože pak je usínání boj( jak bylo i u tebe), ale u nás to tak není. Když se treba odněkud z výletu, nákupu vrátíme později a syn už je pretazeny, tak sice "houka", já ho vezmu, polozim do postele, dam prso a za pár minut spí! Takže u nás je přetažení snad i" prospěšné", usne ihned.
@evaamy vážne? U nás strašné, dcera usína a pak..je schopná už ani nezaspať, proste preklenie hranicu a už nezaspí, jako by únava vyšumela
@evaamy to je fakt, protoze tohle trapeni jsme meli se starsi dcerou a s usinanim bojujem doted (2,5r), ale mladsi je naopak suprovej spac, usne sama v postylce s dudlikem, max ji ho parkrat prijdem vratit.. To se starsi vubec nezname.. A v noci se nakoji a spi dal, starsi se vzdycky probrala a pak jsme ji hodinu uspavali..
Mám syna stejně starého jako ty. Do 8 měsíců jsem se snažila o takzvaný režim "je 7 a jde se spát. Prořval mi klidně i hodinu a půl a já už byla na prášky. Nervní matka = nervní dítě. Pak jsem se na to vyprdla a začala ho dávat spát podle toho, jak vstával odpoledne a podle momentálního rozpoložení. Někdy jde spát v 6 někdy v 8. Občas ho i z postele vezmu, protože se mu prostě spát nechce. Ale to se stane tak 2x za měsíc. Například dneska se vzbudil u babičky v 7.45 a o tři hodiny později už doma spal a vzbudil se za další tři hodiny. Každé dítě je jiné a je lepší se řídit jeho potřebami a momentální náladou než tím, že "už je čas". Snad u vás bude brzy lépe.
Ahoj, u kluka mi zabralo pouze dopoledne venku a odpoledne venku v jakémkoliv počasí a stejné chodil spat v deset. A musím říct, že mě odsuzovala polovina planety. I když pak malý vstával rano v 7. A metodu vyrvat v rozumné míře neodsuzuji.
Každé dítě může dobře spát na ulozto. Nejde zcela o vyrvavaci metodu, dite ví, ze zas prijdete nez usne....
Taky mi ted mesic nechtela usinat, byla prespala z odpoledne. Najednou zacala sama spat driv odpoledne a zase vse ok. Já teda vzdy davam spat mezi 7-8, a uz nevyndavam z postylky. U takhle velkych deti uz by to melo jit, at vi, ze uz se ma spat. Ci aspon byt v klidu.
Zkus tu metodu, nic za to nedas, ja si ty minuty zprvu zkratila, pac i jedna minuta pláče byla dlouhá jak deset miňut🙂 už dvema kamaradkam to pomohlo.
U nás to večer prbíhlao hladce, koupání, večeře, hají. To bylo ok. Ale spánek po poledni, - po obědě, ani náhodou. V roce ještě ano, pak párkrát, ale bojovat jsem nehodlala, protože bychom se nedostali ani ven, když usnul bůhví kdy. Takže jsem to cca v roce a půl vzdala rovnou
snažím se dávat malého cca v 8 večer, musím se učit a učím se po večerech, někdy o půlnocí, přes den to s ním nejde, roztrhá mi veškeré učivo. večer dám do postele, vidím, že má červené oči, chce se mu spát, vypije mléko a leží a máme u toho zapnutou televizi, místo lampičky (možná to je chyba), za půl hodky vstane, začne mě přelézat a už letí do obýváku, vrátí se ke mně a ve 21-22 usne, lehne a už nevstane, ale já tam ležím dvě hodky jen tak. máme šoupací dveře, tak mě napadlo dát dveře na pevno aby si nemohl otevřít - kamarádky radily, že to bude stejně hroznej řev, tak si tím nepomůžu. Když jsem s ním sama doma, není tu dcera, není tu manžel, tak usne v pohodě v osm, jelikož všude pozhasínám a nemá kam jít a za kým. tak nevím. jak píšou maminky, je to i o tom, že toho má za celý den člověk dost a má také své povinnosti - uklízím, žehlím, učím se a další. absolutně nestíhám.
Ahoj @papka nečetla jsem všechny komenty.. ani nevím, jestli to pomůže.. Mám synka (18měs.) a taky jsme začali mít problémy s uspáváním. Snažím se co nejvíc dodržovat režim, ale stejně jsem ke konci uspávala 1,5hodiny a bez výsledku.. Pořídili jsme si teď knížku " O králíčkovi, který chtěl usnout" napsal jí psycholog. Je sice tenoučká, ale musím říct, že jí mám pátý den a dnes podle ní budu uspávat počtvrté a zatím (ťuk ťuk) vždy úspěch. Napoprvé jsem přečetla 3stránky. Včera už stačily necelé dvě a od začátku čtení uběhlo deset minut a spinkal 😉 nespí tedy celou noc, ale do půl třetí v kuse a bez buzení.. třeba by ta knížka pomohla i tobě.. Je to příběh, který čteš a podle instrukcí buď u toho zívneš, nebo zpomalíš tempo... "tvá víčka jsou těžká.." - takový podobný styl to je, ale zároveň je v tom jakoby pohádkový příběh
@blecha94 -- naše nejmladší usíná cca kolem 22 hodiny. Mohla bych jí v 8 zahnat do postele a pak jí číst, uklidňovat, atd....ale to bych tam s ní dělala minimálně ty dvě hodiny 😒 Ona prostě dřív neusne. Nechápu to, po obědě už spí jen občas, ráno vstává před sedmou...prostě nepotřebuje tolik spát. Takže se dá říct, že režim má, jen ne takový ten "standartní". Ale chci tím říct, že každé dítě je opravdu jiné.
@papka -- nikdy bych nenechala dítě vyřvat ke zvracení a podobné "lahůdky". Pokud dítě nemůže spát, protože není unavené, tak je úplně zbytečné ho nutit ke spaní! My jsme se nakonec rozhodli, že dcera zůstává s námi v obýváku, protože se právě nechceme večer rozdělovat, aby jeden z nás dvě hodiny dceru uspával a druhý seděl sám v obýváku. Chceme s manželem být taky někdy spolu.
děkuji, knížku, určitě pořídím, mohu vyzkoušet vše. dávám Tobíska spát po obědě a pak už né. večer - tatínek šel dolů k rodičům a já uspávala. v osm večer jsme začli a o půl deváté spal. - výjimečně -. to kolegyně v práci mi radí, že jsem měkká a že ho musím nechat vybrečet a že to pomáhá, že to tak měli také, že jim malá řvala dva tři dny a už je klid, v osm spí jak zabitá a sama. Ale toto opravdu na malého nefunguje, je temperament po mě a hysterka taky po mně a jak jsem říkala, jak se rozeřve tak zvrací a děs a hrůza. takže ho plakat nenechávám. když nejde spát v osm,tak prostě v deset večer ano. tak jak píše helabella,akorát je to proti zvyklostem, lidičky se diví a kroutí hlavou - přece za komunismu se chodilo automaticky spát v osm 🙂

@kaca68 Stále se asi nechápeme. Neříkám, že v 8 bouchnu dítě palicí do hlavy a musí spát. Ale zaženu ho do postele. A další aktivity budou v posteli a budou to aktivity směřující ke spaní, tedy zmiňované čtení/sledování pohádek, povídání, mazlení etc. Ale v posteli, žádný trajdání, skotačení, hraní si a tak dále. Dokud dítě nemá rozum určovat si spánkový režim samo a nechápe, že když bude vzhůru dlouho, nebude moct ráno vstát, jak je třeba, musí mu ho určovat rodič. Od toho rodič je. Rodič má učit a vymezovat hranice. Ne koukat na to, jak si dítě všechno zařídí dle libosti a následně řešit komplikace s tím spojené.
Samozřejmě je to jen můj názor. Jestli vám to vyhovuje jinak, nic proti tomu, vaše dítě doma nemám, takže mi to nepřekáží. 😀 Jen jsem chtěla, abyste pochopila, o čem mluvím.
Mimochodem, já sama mám režim od malička a s usínáním jsem nikdy neměla nejmenší problém, protože díky tomu tělo ví, kdy spát a kdy vstávat. ;)