icon

6m. holčička při usínání zvedá hlavičku, škrábe do zdi

sheitancz
29. bře 2015

Zdravím všechny maminky a prosím vás o radu. Asi před dvěma týdny moje holčička, které je 6 měsíců a dva týdny, začala podivně usínat. Když má jít spát (je jedno, jestli přes den, nebo v noci), tak se začne předklánět, jako by se chtěla posadit (přitom má mnohdy i zavřené oči a je evidentně ospalá), nebo jenom předklánět hlavičku, dělá to i v kočárku, nebo při přebalování, naštěstí je to zatím bez breku nebo kňourání, takže prdíky to asi nebudou. Další věc, která mně trochu znepokojuje, je, že si pěstí tře pod nosem a když se otočí před usnutím na bříško, začne zabořovat nos do polštáře a reje s ním a zvedá nohy, takže leží spíš na hlavě, jako by se pokoušela udělat stojku, nevím, jak to mám popsat, prostě zvedne zadeček a natáhne nohy, a hlavu má zabořenou v polštáři. Někdy tímhle stylem usínání cestuje po postýlce, já ji obrátím na záda, ale zase se začne jakoby posazovat, zvedat hlavičku a pomalu s předklonem usne. Když si jde lehnout odpoledne do naší postele, začne se sápat ke zdi, hlavu opře o stěnu a tak chvilku vytrvává, jako by se chladila čelo, ale teplo jí není a někdy do zdi začne škrábat tím, že otevírá a zavírá pěst. Dělá to i v noci v postýlce, začne škrábat do matrace. To by mně zase až tak nevadilo, ale ten kravál mi nedá spát, když to někdy trvá i hodinu. Také se začala podivně jakoby vztekat, že dělá zvuky jako když se vzteká dospělý, neumím to popsat, ale ten zvuk dělá při výdechu i nádechu. Dělá to se zavřenou pusou, nebrečí ani nekřičí, je to, jako když mručí medvěd. Nevíte prosím vás někdo, co s tím? Jestli nemáme třeba zajít k nějakému neurologovi, nebo podobně. Předem Vám děkuji za jakékoliv názory nebo rady, které v dnešní uspěchané době potaší a pomohou...

lv
29. bře 2015

já myslím, že jen zkouší, co jí jde udělat s tělem, určitým stereotypem opakujícím se se uklidňuje /to šoupání hlavičky jsem už několikrát viděla u kamošek, i si takto odřel známé syn čelíčko, tím neustálým otíráním o podložku/..zvedání se taky děti často dělají..chvíli počkej, jestli nepřijde na něco nového a toto ji přestane zajímat..

hojda
29. bře 2015

Někde jsem četla, že tuhle polohu děti dělají, když jsou unavené. Je to dokonce nějaká jógová pozice, když chce člověk dobít energii a právě děti to prý dělají dost často automatický.

marecekavendulka
29. bře 2015

nase šupice se takhle koji.

sheitancz
autor
29. bře 2015

Děkuji všem za odpověď, tak snad s tou "jógou" brzo přestane 🙂,
@marecekavendulka to dělá i po krmení, tak to asi hlady nebude

nikol1989
21. pro 2018

@sheitancz Muzu se zeptat jak to dopadlo? Syn ma 8 mesicu a dela presne to same. Pri usinani na brise bud stojky nebo peruje v kolenou, skrabe do zdi nebo do podlozky a ted jeste zacal mlatit rukou obcas. A taky kdyz ho uspavam na sobe, zacne mi rukou smatrat po obliceji, tahat vlasy, sahat do oci. Nemam strach, ze by mu neco bylo. Spis je mi to dost neprijemny a ty vlasy mi vylozene vyskubava. Tak jaem zvedava, kdy to tak zhruba muze prejit 😀

bayt
21. pro 2018

@sheitancz Úplně stejný věci dělal syn, a vlastně občas ještě dělá.