9měsíční dcerka s ABKM. Měří 70 cm a má 5930g. Bude později normální jako vrstevnice?
Malá měla ve 3 měsících zjištěnou alergii na mléčnou bílkovinu(ABKM). V té době mi klesla i na vaze tim, že měla prujem jak jsme se cistili od stop mléčne bílkoviny.
Celkově to trvalo týden, a pak sla váha treba za měsíc jen o 90g/70g.. No hrůza. Ale šla nahoru a malá i ja jsme si zvykly na rostlinné výroby. Pak za další tydny to stouplo na 115g za měsíc..
Od 5 měsíců jedeme příkrmy, ale to vypadalo tak, že malá začala "jíst" az po 3 týdnech.. To dávala asi 4 lžičky a konec.
Poté se krásně rozjedla až v dovršení 8 měsíců.
Teď 29.mela 9 měsíců. No a má ted pro nas už krásných 5930g a 70 cm.
Na 7 měsíční kontrole měla 5700g a 65cm.
Jinak je kojena, papá už ale vše co jí uvařím.
Mám jen strach aby treba časem dohnala své vrstevnice nebo bude furt takový prcek?
Jinak je veselá, zdravá, psychomotoricky vyvoj je tak jak má být.
V 9 měsících stojí, leze, sedí, snaží se obcházet nábytek..
Měla jste to taky některá podobně a přesto ditko dohnalo výšku i váhu, nebo se to bude táhnout a nemam se tim zabývat?

Může a nemusí. To vám bohužel nikdo neřekne. Znám maminku se 4 dětmi. 7, 4, cca 3 a 1. Ta nejstarší jediná holčička byla taky nedonošená problémy s jídlem. Dneska je moc chytrá a bystrá i moc ráda bašti jen tedy je drobounka. Velká asi Jako 4 dítě a váží řekla bych tak 15-18max.
Nebojte se, zažili jsme s pribiranim podobne problémy jako vy… aktuálně dcerka v prosinci 2 roky a ma 9 kg 😉 pediatr nas teda strasil porad, kontrolní vážení az Cca v 1,5 letech pochopil, ze malá to ma asi geneticky. Manžel šel do prvni třídy s 14kg. Pokud Vaše malicka jinak vývoj ma jak ma byt, nestresujte se. Ze bude drobunka nevadi, hlavně, ze je zdravá. Jedinou nevýhodu vidím v obleceni, hlavně v kalhotech, délka dobrý, ale v pase by to chtělo nájemníka 😃
@dinushka00 Syn předčasně narozený byl vždy hubenější, ale já do puberty taky a manžel je pořád relativně štíhlý a dřív býval dost, takže mrkněte i na sebe, geny se nezapřou. Všichni nemůžou být dle tabulek a pokud jsou zdraví, můj syn jinak ano,bude mu skoro šest a atb měl až v létě poprvé kvůli klíštěti.
@petagr123
Právě že byla a je velice spokojena, pláče fakt jen když jí něco vadi(hlad, bolest, únava)
Ja měla v 1 roce 8kg, a taky jsem moc nemerila..
Já mam 164 cm(porodní 3150g) a chlap 178 cm(porodni váha 2890g) a naše malá byla po narození v inkubatoru kvůli špatné saturaci, špatně se adaptovala na náš kyslík. Porodní váhu měla 2980g a 49 cm.. Takže si říkám nemá být po kom veliká, nikdo z rodiny není obr ani tlouštik.
@daasqua Slabe mleko NEEXISTUJE!!!!! Je to mytus
Dcera měla v roce 7400g a 72 cm. Teď má 5 let 14,5 kg a cca 105 cm. Vždycky byla drobnější, nikdy neměla žádnou dietu ani omezení co se týče potravin. Není žádný jedlík, ale jd stále v pohybu. Mezi vrstevniky se v pohodě ztratí. Některé děti jsou větší jiné zase menší než ona. Zásadně bych to neřešila, prostě taková je a bude. Syn má 2 roky a má skoro stejné obvody (zápěstí, pas, hrudník) jako dcera. V létě si dokonce půjčoval kraťasy 😂
@martiniquest Já si právě že myslím, že slabší mléko existuje, i když na internetu všude omílají dokola a dokola, že neexistuje. Jak potom vysvětlíte, že v 3m jsem kojila přes 1,2 litru denně (obecně se má za to, že žena má vyprodukovat litr a jakmile to nestačí, má pak přikrmovat, což vychází tak na 5-6 měsíc, bráno ovšem teoreticky, zas z toho nechci tady dělat dogma) a holka přibírala sotva na spodní hranici? Spala krásně, pila hezky, ale chtěla asi tenkrát i víc jak 1,2 litru v časovém horizontu od 9 rána do 10 večer (v noci chrněla od 2m v kuse). Já nechtěla dávat UM, tak byla pořád jen na MM. Reflux ani jiné problémy neměla. Víc jak 1,2 litru se mi nepodařilo, zas jsem chtěla v noci spát, když jsem měla tu vzácnou možnost, a ne se 2x budit na odsávání.
A kamarádky, které silně pochybuji, že vykojily víc jak 0,8 litru, tak všechny děti přibíraly na té vrchní hranici, až doktorky říkaly, že by se měly trochu krotit, pokud to půjde. Ony měly místo mléka smetanu, já holt "vodovější" mlíčko. Jedla jsem 2x víc než na konci těhotenství, snažila jsem se v rámci možností sytá pestrá jídla, zhubla jsem za 2 měsíce 8 kilo oproti předporodnímu normálu 😀
Já vím, je to ošemetné téma a všude se tvrdí, že slabé mléko neexistuje, četla jsem to na tisíci místech, ale podle mě jsou holt mléka trochu víc vydatná a trochu méně vydatná. I přes to MM považuju za "superpotravinu" a jsem ráda, že jsem ji dceři mohla i přes naše problémy s kojením dopřát 14 měsíců 🙂
Syn měl porodní váhu 2,8kg, od té doby jsme bojovali s kojením-nekojením,po návratu domů jsem kojila+přikrmovala UM, pak už byl jen na UM,aby nezhubl(to jsem měla zkušenost u starší dcerky,že místo přibírání po MM hubla),i tak s přibíráním jsme bojovali a bojujeme stále(nyní je synovi 20m) a je hluboko pod tabulkama,někdy sní jídlo pěkně, jindy jen pár kousků,žádný zázrak. V roce měl necelých 8kg, v 1,5roce 8,6kg. Teď jdeme na úřevážení po 2 měsících,tak jsem zvědavá.Já taky nejsem vysoká, spíš jsem drobnější,chlap je taky střední výšky.
@martiniquest a ano,slabé MM existuje.Říká se že,po UM děti přibírají rychle,to je omyl, syn po něm moc nepřibíral a ba naopak znám maminky co kojily a děti jsou cvalíci i v 1 roce.když jsem viděla syna(20m) a kamarádky dcerku(15m) tak rozdíl byl a dost velký, holčička byla jak rambo
@dinushka00 No, dcerka taky mela alergii na mliko, nebo intoleranci, my to netestovali z krve. Dokud dlabala UM alergy care, tak byla peknoucka - nikdy teda takovy ten barokni andelicek, ale treba ja osobne si nemyslim, ze je dobre, kdyz dite prez faldiky ani nemuze poradne lizt. Ale proste kazdej ma jinej apetit. Kazdopadne dost me zacala hubnout, kdyz se preslo na prikrmy. Ma jeste jednu vzacnejsi formu potr. alergie, tak ted akorat pujdeme na sono a jeste poprosim dr o testy na celiakii. Na vysce se to uplne nepodepsalo, je na nejakem 25 - 50 percentilu, to kolisa, nyni treba na 25. Proto doktor poslal na sono, ze prestala rust. Ale hubena je dost. Me uz ty vahy miry nic nerikaji, kazdopadne za me dite radsi do jidla nutit at neni vyhuble, konkretne holcicky, neni dobre si zvyknout na malo jidla. Ja se treba pak bojim anorexie v puberte
A ja miry mas ty s otcem male? Z toho bych spis vychazela. Moje segra byla nejedlik, do 1.ttidy sla s 15kg a malinkata. Ja byla stejne maa,taky nejedlik a srovna jsem se.
Ja jsem jeden cas mm odsavala,protoze druhy syn se narodil drive a jedno kojeni mel ze strikacky, jakoby zadarmo,aby nabral silu. A videla jsem rozdil,kdyz jsem jedla poradne (polevka, hlavni jidlo,hodne caju, stavy) a kdyz jsem to flakala, to se i kojil dlouho a brzo se pote i musel dokojit. Nemam to overene na vice detech,ale to tucne vyzivne mleko byvalo az do modra a po chvilce byl nahore skraloup, jinak to bylo jak voda a do bila....extem bylo obdobi nemoci v rodne,kdy se zbarvilo az do oranzova. Ono se to fakt meni,takze verim,ze vystresla, hubnouci matka nebude mit tak silne a vyzivne mleko.
@astyna88
Jako syn dopadl tak, ze byl na um od 3 měsíce a taky nebyl nijak velký či těžký. Dr prohlásila tato slova "hm ani na um z nej nebude velký chlapík, asi je fakt drobek". Teď má 3roky a 8 měsíců má 103 cm a 14,9 kg. Učitelka říkala, že je jeden z tech menších 😁.
Já mám teď po dvou dětech 62kg a 164cm, (před prvním tehu 49kg), chlap je sportovni postavy (178 a 70kg)ale chlap ma rychlé spalování a nepřibere ani kdyby sežral celou krávu 🤷♀️.
U dětí musíš zohlednit i Vaše výšky a váhy (popřípadně prarodiče), s ABKM výška a váha podle mě nesouvisí (od známé dcera má ABKM diagnostikvanou od 3m a má 5 let a měří 125cm a váží 23 kg) a můj syn nemá žádnou prokázanou alergii, byl kojený a v 5 letech má 111cm a 17kg. A jeho tatínek má skoro 196cm a já klasicky 164 cm.
@martiniquest pokud je MM odsavano (odstrikavano), tak nemusi mit slozeni vyhovujici pro aktualni potreby a vek ditete. To je vseobecne znama vec. MM se tvori pro potreby konkretniho ditete a pokud je odsavano a nasledne smichano (predni a zadni mleko), nemusi mit tu kvalitu, jakou by melo mit. Tudiz, ano, v pripade odsavani muze byt “slabe” (rozumej, ze nemusi dite dobre zasytit).
@astyna88 tohle jsem taky nekde v nektere diskuzi napsala a byla z toho sága na 5 stran...kdy mi byly predhazovany “studie”, ktere prokazaly, ze strava matky nema na kvalitu mleka vliv. Ja si to taky nemyslim. Dokonce jsem zcela presvedcena, ze stravovaci a pitny rezim a skladba stravy ma na slozeni MM naprosto zasadni vliv (a to i behem jednoho dne).

My nebyly tak extrémní a můžeme jíst vše, ale taky byla doba, kdy byla na spodní hranici. Plně jsem kojila do 5 měsíců odstříkaným mlékem, bylo ho i 1,2 litru za den v 4m (přes noc jsme obě spaly), ale asi bylo "slabší", jelikož dcera přibírala na spodní hranici, nejhorší to bylo kolem 3-4 měsíce, kdy jí to podle mého i brzdilo ve vývoji (velká hlavička a hubené tělíčko). S růstem to bylo hodně nárazové, někdy stagnovala, jindy vyrostla za krátkou dobu o hodně (asi víc roste v létě). Jakmile začala jíst i ostatní věci, vesele přibrala a vyrostla o dost rychleji. Nyní v 15m má velký apetit (minulý měsíc jsem přestala kojit, takže už jen UM), sní cokoli, co uvidí, je už v horním percentilu ve výšce, váha průměr či spíš štíhlejší. No čekala jsem, kdy konečně pořádně poroste, protože já mám 177 cm a manžel přes 190 cm 🙂
Takže myslím, že to víceméně dožene, závisí také na postavě rodičů, může růst a přibírat hodně nárazově. Asi bude z těch štíhlých, ale to není nic proti ničemu. Psychomotorický vývoj má super, taky jsme v 9m obcházeli nábytek a seděli, takže bych se nestresovala, pokud pediatra nic neříká 🙂