Altenativní mateřství, co je v pořádku a co ne?
Prosím není tím myšleno očkování o tom se nechci bavit 😀 Existují jen dvě skupiny ta která je pro a ta proti, kde je pravda, to se můžeme pohádat v jiné diskuzi 😀 😀 😀 Né, zajímá mě váš názor alternaci v podobě látkových plen, bezplenkové komunikační metodě, nošení, tandemové kojení, volná menstruace, znakování, porod doma a podobně.
Já osobně děti nosila, nosím a jestli bude další miminko, budu nosit i to. Je to pro mě pohodlné, mám volné ruce, prso vždy připravené ke kojení, nemusím vymýšlet jak si zase sednu, budou mě bolet, nebo nebudou bolet záda? Kojení v šátku je super. Teď už jsem teda šátek vyměnila za ergo nosítko, zvykla jsem si nosit prcka na bok, líp vidím před sebe 😀 Co se látkování týče, osobně nelátkuji, ale ráda bych. Ale raději kalhotkové pleny než čtverce, nemám bohužel čas pořád dokola žehlit 🙂 A na bezplenkování taky teda nemám 😀 Chápu že jednorázovky zanechávají strašnou ekologickou stopu ☹ Ale napadlo někoho, že vložky a tampóny taky?? A dostáváme se v tématu volné menstruace 😀 To už mi přijde přehnané 😀 Myslím, že není na škodu zachovat něco ze starších zvyků, ale taky si myslím, že moderní doba si žádá moderních řešení. Budu ráda za jakýkoli názor 🙂
@konidana Kdybych se rozhodla pro šátek, buď bych šáhla po bazaru (obecně ale nemám už nošený věci ráda, takže bych spíš zvolila druhou variantu), nebo se ohlédla po těch z levnějších, protože na ty chviličky, kdy bych šátek používala, bych opravdu nerada vyhodila tisíce. Stejně jako ty si myslím, že platit horentní ceny za kus hardu je zbytečnost. Ze stejného důvodu nejsem 100% oháknutá ve značkovém oblečení, protože mi je prostě líto dát 1000 za triko, když můžu mít pěkný a fajn za 300.
@konidana v dnesni dobe jsou v nabidce bezne delky vel 5.2 metrum vel, 7. Coz odpovida velikosti nosice zhruba velikosti 44 a vice. Daji se sehnat i delsi, ne u vsech znacek, ale daji. Nejoblibenejsi velikost je velikost 6, coz je pro konfekcni velikost 40-42 s tim, ze satek meri klem 4,6 metru, casto az kolem 4,8m. Takze sehnat se da bez probelmu.
A jiste, clovek dela co muze, ale pak nevim, proc se vymezovat proti kvalitnimu produktu jen proto, ze ja ho proste v tu dobu, at jiz z jakohokoliv duvodu, nemela.
@zuzmenda Znám, mám ji v rodině, nosila dceru podstatnou část dne, u všeho. Teď to naštěstí odbourala, protože je těhotná s dvojkama. Díkybohu za to, holce jsou tři roky a ona by jí pořád tahala jak novorozeně. Jestli to na dítěti zanechalo fyzicky následky, to nevím, ale každopádně je líná chodit a na nošení je závislá, takže teď, když jí máma nosit nemůže, dělá pořád jen scény a nakonec to chudák odnáší ona. 🙄
@nonnni to ja se netvarim 😅 ja si myslim, ze nekdy je to dobre na cestovani, kde je kocar na obtiz. Sama jsem nenosila, protoze nebyla moc potreba a taky jsem se bala toho vazani, prislo mi to slozite. Ale spis nebylo potreba, my zase tak necestujeme, do obchodu skoro nechodim, jen do potravin, ty mam blizko, a protoze zijeme ve meste, kde je mhd, vyuzivala jsem nizkopodlazni spoje. Nebo mi lidi s kocarem pomohli, nemuzu si stezovat. A co se nejake emocionalni vazby tyce, tak jsem hodne kojila do roku a pul a prislo mi, ze dite mam na sobe porad v zacatcich. Jinak mi neplakal vubec v kocarku, takze opravdu to nebyla potreba.
@nonnni Já jsem rozhodně nikde nepsala, že je to norma, pouze jsem vyjádřila souhlas s příspěvkem, ve kterém znělo, že všeho moc škodí. 😀 A vůbec mám pocit, že v mých textech ráda hledáte něco, co v nich není (nesnáším šátkování, myslím si, že šátky používají jen lesany s batikou a podobně), abyste mě mohla napadat. Take it easy, dneska je krásnej den, hoďte se do pohody. 😀
@blecha94 Moje dcera teda byla hodně intenzivně nošená, protože to vyžadovala a jak už jsem psala výše, neměla ráda kočár. Nezanechalo to na ní žádný vliv, v 19 měsících krásně chodí, ujde dost velkou štreku. Vyrážíme na procházky, kdy chodí, i na procházky, kdy ji nesu a to ji za chvíli budou 2 roky. Nebo když někam spěchám, nemůžu čekat na to, než se někam dobatolí. Zajímalo, jak byste to řešily vy, odpůrkyně nošení batolat? Spěcháte třeba na autobus, než by tam dítě došlo, ujel by vám dávno před nosem, v kočáru být neche..?
@teetee dekuji za odkaz, sama potvrzujes, co uz jsem napsala.
Mmch, porad nechapes podstatu noseni...jednak dite nema "podeprena stehna", ale ma kolinka vys, nez zadecek, toto posezem na stole opravdu nanesimulujes.
Pokud by nositko bylo pripusobeno me velikosti, citila bych se skvele, ale to ti asi tezko muzu vysvetlit, kdyz cely koncept nejsi ochotna pochopit a ohanis se fyzioterapeutkou s nazory, ktere byly jiz davno prekonany...ach jo...jako fajn, never, ale to je jak pred dvaceti lety se snazit kojit a pri tom mit porad za prdeli nekoho, kdo ti srka lahev, protoze prece je to pro dite lepsi...
@zuzmenda Však v pohodě, necháváte jí chodit, tudíž se vás moje poznámka o pehánění netýká a nemusíte být dotčená. 😉
Já vozím dceru v kočárku, nechodí, takže není co řešit. Nežijeme ve městě, takže na autobus moc často utíkat nebudeme. Navíc, já nikdy nespěchám tak, aby mi jeden autobus nemohl ujet, jsem všude o půl hodiny dřív, takže tak... 😀 Každopádně, chodící dítě bych asi čapla do náručí, kdybych potřebovala na chvíli zrychlit tempo a neměla u sebe šátek. Člověk si vždycky nějak poradit musí. 😉
@dokument
ja teda počítam s tým, že najviac šátek využijem pri prechádzkach do terénu - v tom meste sa s kočiarom ešte ako tak dá. Bývame na dedine, terény hneď za domom, takže počítam s tým, že uviažem dieťa, písknem na psi a ideme von. Tlačiť do kopcov okrem dieťaťa aj kočiar mi príde fakt nepraktické.
Každý to má inak, podstatné je využívať danú metódu s rozumom a nepreháňať to.
Dlhodobé zotrvávanie v jednej polohe je nezdravé v každom ohľade a nosenie 16 hodín denne je za hranicou akceptovateľnosti, na tom sa určite všetci zhodneme. Nie je to ale dovod zatracovať nosenie ako také.
@blecha94 A jsme u toho---to, na co si věčně stěžuje většina maminek v určitém období. Hrozně je bolí záda, dítě se chce pořád chovat a ony nic nestíhají. Všechny je litují a kvitují, jak jsou na tom stejně. Zatímco když někdo s dítětem na sobě vaří, uklízí nebo chodí ven, nezávisle na věku, už je to zvláštní. To mě prostě dostává.
Opravdu neznám nikoho, kdo by své dítě, ač chodící, výhradně nosil nonstop celý den, aby bylo jen nošené a nemělo možnost pohybu, to mi prostě přijde jako naprostý nesmysl.
@zuzmenda
@nonnni holky, nevim, jak dlouho kdo nosi dite v satku, ale nejednou mi tady na mk psaly satkarky, tak s malym delej vse v satku - uklid, vareni, prani, zehleni... jako nevim, to by musel byt pul dne v satku, tady je porad co delat. Porad mi to prijde dost casu, kdy to dite nekdo nosi pri takovych cinnostech. Uklid neni na deset minut. Aspon ne u nas doma. Ono totiz do toho 1,5 roku jsem toho doma s malym moc neudelala. Porad mi visel na noze. Nastesti mam babicku v duchodu, ta sem chodi dost casto a pomuze. Ted uz po tom 2. roce je to vsechno v klidu.
@nonnni Já princip chápu, ale bohužel ten stůl nejde naklonit, abys měla kolena výš. A píšeš, že by ses cítila dobře, ale nezkusila si to.
Nejsem zarytá odpůrkyně šátků, jen si opravdu myslím všeho s mírou a důležitý je pro rozvoj pohybového aparátu dětí hlavně pohyb, pohyb pohyb.
Jak píše "dokument" hluboká korba, kšíry a jak se to i našemu špuntovi líbilo...
Mě na nošení přijde neprirozene, jak ty děti vyvrací hlavu, aby něco viděly.
@dokument i ten najľahší kočárek má viac ako 10 kilo, človek má pred sebou masu, ktorú musí tlačiť, nemá voľné ruky. V tomto mi prídde kúzlo nosenia, že si človek zachová istú mieru slobody pohybu, omnoho viac ako s kočiarom.
Ale to proste každý vníma inak, jeden je spokojný s kočiarom, iný je spokojný so šátkem, nemyslím si, že je nutné haniť tú alebo onakú skupinu.
V satku zapojuji mrte svalu, vyrovnavaji pohyby matky, naopak muzou byt i napred 🙂
@dokument jenze, ze TY si to neumis predstavit jeste neznamena, ze to tak nemuze byt...
Pokud te zajima, jak to chodi u nas, tak to chodi tak, ze doma se mala nosi jen pokud je nemocna, nebo treba davam lekce jazyka, nebo ji vazu na zada, kdyz vim, ze by se mi mohla v kuchyni zamotat pod nohy a musim delat neco se slivanim varici vody, nebo mam rozpaleny olej.
Bydlime ve 3 patre bez vytahu, takze kocar u nas nepripada v uvahu. Tudiz nahoru vzdy vazu a vynasim, pokud dojedeme autem. Nechci si oddelat zada a ruce. Takhle v pohode vynesu i 15kg nakupu. Na prochazky si ji navazu budto na bricho, nebo na zada a podle pocasi pripadne odvazu, protoze chodi, ale zatim tak, ze jeden krok dopredu a dva zpatky, takze nekam dojit je prakticky menozne. Volny pohyb venku ma tam, kde nikam vlastne nejdeme...je ji 15 mesicu.
Delsi intervaly se nosila od narozeni, kdyz jsem byla ve skole. Ale i tam jsou prestavky a dite se vynda, prebali, da na zem na satek...a zase navaze. Ted ji porad nosim na zkousky, ale uz ji davam na zada, protoze mi na tendence hrabat do pusy.
Vsechny nosici rodice, ktere znam a znam dost nosicich skupinek, nosi tak, ze alternuji. Nekdo v satku uspava, hodne se v nem chodi ven, hodne se v nem nosi rozmrzele deti, hodne zen se v nich krasne rozkojilo. NIKDO nenosi 16 hodin denne.
Je zajimave, ze nejodstrasujici pripady noseni znaji ti, kteri proti noseni maji tolik co rict...

@nonnni předražené nepředražené, nevím jak se pohybují ceny, ale 5m metráže se pod 1000 asi moc nesežene. A na to koupit to a ušít z toho 3 šátky (a 2 prodat) na to nemám, tak holt jsem sehnala nejlevnější nový 5m šátek za 800. Jasně z druhé ruky to asi jde levněji, ale před 8 lety jaksi ta nabídka nebyla. I nyní si myslím, že v nabídce jsou spíše kratší délky.